StoryEditor
Hrvatskasamo BEZ PANIKE

Veliki interaktivni vodič: ovdje je sve što trebate znati o koronavirusu te savjeti kojih bi se svi trebali držati u cilju sprječavanja zaraze

Piše Silvana Uzinić
25. veljače 2020. - 14:05
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

U utorak je u Hrvatskoj službeno potvrđen prvi slučaj koronavirusa. Zaražen je mlađi muškarac iz Zagreba koji je, zajedno s djevojkom, boravio u Milanu od 19. do 21. veljače. Zaraženi muškarac smješten je u zagrebačkoj Klinici 'Dr. Fran Mihaljević', a njegova djevojka još nije testirana.

Hrvatski stručnjaci pobrinuli su se da građane informiraju o svemu važnome o koronavirusu  i epidemiji pozivajući se na pouzdane svjetske izvore.

 

Potrudili su se dati odgovore na najčešća pitanja pa se tako, među ostalim, pojašnjava kako se svi do danas poznati koronavirusi, uključujući virus koji je prije 18 godina uzrokovao SARS i virus koji unazad sedam godina uzrokuje MERS prenose se izravnim bliskim kontaktom (kapljičnim putem) i vrlo su osjetljivi na atmosferske uvjete (vrlo kratko zadržavaju infektivnost izvan ljudskog tijela) te da za ni jedan od njih nije utvrđen prijenos putem poštanskih pošiljki.

Dodaje se kako trenutno dostupni epidemiološki podaci nisu dovoljni za utvrđivanje lakoće i uspješnosti širenja virusa među ljudima. Izgleda da se virus uglavnom prenosi kapljičnim putem pri kihanju i kašljanju.

Iako su ljudi najzarazniji kada imaju simptome nalik gripi, postoje naznake da neki mogu prenijeti virus bez da imaju simptome ili prije nego se oni pojave. Ukoliko se ovaj podatak potvrdi, to će otežati rano otkrivanje zaraze, ističe se na stranicama Ministarstva.

image
Brošura o koronavirusu
Zavod za javno zdravstvo

Građanima se savjetuje pridržavanje uobičajenih mjera opreza, kao što se inače savjetuje radi smanjenja rizika od drugih bolesti na putovanjima (npr. alimentarne infekcije koje se prenose fekalno-oralnim putem ili nedovoljno termički obrađenom hranom, respiratornih koje se prenose aerosolom i kapljičnim putem, spolno-prenosivih bolesti koje se prenose nezaštićenim spolnim kontaktom, krvlju prenosivih bolesti koje se prenose dijeljenjem pribora za injektiranje lijekova i droga).

To su:

- izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju;

- često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom, ako kontakt s bolesnom osobom nije moguće izbjeći, koristiti kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa, ne dodirivati oči usta i nos nakon dodirivanja bolesnika i obavezno pranje ili dezinfekcija ruku nakon kontakta s bolesnikom;

- izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim životinjama;

- konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme; temeljito guljenje voća i povrća, pijenje flaširane vode bez leda;

- izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato.

Interaktivnu kartu o širenju koronavirusa možete pratiti na OVOM LINKU.

#KORONAVIRUS

Izdvojeno

28. svibanj 2020 01:26