StoryEditor
HrvatskaAPEL ZNANSTVENIKA

Ivan Đikić: Ne širite paniku, koronavirus nije puno smrtonosniji od gripe, a oboljele ne smijemo stigmatizirati, to može biti vrlo opasno

Piše Merien Ilić
25. veljače 2020. - 15:55
Tomislav Krišto/Arhiv/HANZA MEDIA

Ne širiti paniku i histeriju u javnosti! Važno je slušati savjete liječnika, znanstvenika, epidemiologa i stručnjaka javnog zdravstva - upozorava ugledni hrvatski znanstvenik prof.dr. Ivan Đikić kojeg smo zamolili da prokomentira aktualnu situaciju oko koronavirusa. Uhvatili smo ga na jednom znanstvenom skupu u Španjolskoj, no uspio je pronaći vremena za medijska pitanja.

- COVID-19 nije toliko puno smrtonosniji nego i virusi gripe koje imamo svake godine i od koje umire i preko 60 tisuća osoba godišnje. No širi se dosta brzo i potrebna je adekvatan odgovor zdravstvenog sustava. Najugroženije su osobe starije od 60 godine i kronični bolesnici. Za njih je potrebna posebna pažnja.

Preporuka za svih je pratiti savjete zdravstvenog sustava što uključuje epidemiološko praćenje, prijavu simptoma, brzu identifikaciju i potvrdu osoba zaraženih virusima, te njihovu pravilnu izolaciju. To uključuje i detaljnu pravilnu obradu osoba s kojima su bili u kontaktu. Na taj način lokalno će se ograničiti nepredviđeno širenje COVID-19 - naglašava ovaj znanstvenik.

Njegovo mišljenje je da je nepotrebno zatvarati granice pojedinih država u EU.

- Virusi ne poznaju granice i već su se proširili u gotovo sve zemlje EU. Pitanje je samo vremena kada će se to i potvrditi, no to nije razlog za paniku jer najveći broj zaraženih ima benigne simptome i često prođu neopaženi. U ovom trenutku potreban je jedinstven stav EU službi i zajedničko informiranje i djelovanje. Pretjerana revnost i poruke političara ponekad uzrokuju više štete nego koristi - kaže.

Pitali smo ga ima li znanost odgovor za koronavirus.

- Posebno je važno shvatiti da je neophodno ulaganje u znanost prije pojave ovakvih virusa. Odgovor cjelokupne znanstvene zajednice širom svijeta je vrlo pozitivan. Suradnja i dijeljenje podatke, brzo objavljivanju uz limitirana sredstva. Pri tome je potrebno pohvaliti i znanstvenike u Kini koji su odigrali veliku ulogu u sekvencioniranju i dijeljenju važnih informacija te WHO koja je koordinirala sve informacije - odgovara.

- Potrebna je kultura pomoći i suosjećanja društva, a ne stigmatiziranja oboljelih. Medijska histerija stigmatiziranja pojedinaca može dovesti do prikrivanja, bržeg širenja, nasilnih napada i nepotrebnih opasnosti za pojedinca i društvo. Važno je da javnost bude pravilno informirana - poručuje Đikić.

Interaktivnu kartu širenja koronavirusa možete pratiti na OVOM LINKU.

 

 

#KORONAVIRUS U HRVATSKOJ#IVAN ĐIKIĆ

Izdvojeno

08. srpanj 2020 08:25