StoryEditor
SvijetPARALIZA EKONOMIJE

Vozači kamiona i autobusa u strahu odbijaju ići u Italiju, a onima koji odu prijete drastične kazne: za vožnju bez maske policija naplaćuje 250 eura

Piše Anita Belak Krile
25. veljače 2020. - 13:35
Miguel Medina/AFP

Širenje koronavirusa u Italiji na muke je stavilo i brojne naše prijevoznike, vozače autobusa i kamiona koji su zbunjeni jer ne znaju točno kako se ponašati u uvjetima gdje svaka talijanska regija donosi svoja interna pravila ponašanja u sprječavanju širenja zaraze.

- Da, ima problema, zadnjih dana imamo slučajeve da pojedini vozači kamiona zbog straha od zaraze odbijaju voziti u područja gdje ima dosta oboljelih - potvrdio nam je Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Neki autoprijevoznici, naime, svoje su udruženje izvijestili kako vozeći kroz Italiju moraju nositi maske i rukavice, kao i da su policijske kontrole kroz zaražene regije vrlo učestale. Ako slučajno netko nema masku i rukavice, kazna je 250 eura.

Isto tako neki vozači koji su vozili teret iz Milana i Venecije u Hrvatsku, na granici su prošli poseban pregled.

Upravo kako ne bi bilo nedoumica oko toga što je dopušteno, a što nije i kako prijevoznici ne bi plaćali kazne, Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika zatražila je u ponedjeljak od Veleposlanstva RH u Italiji detaljne upute o tome kako se moraju ponašati.

- Danas smo dobili odgovor iz Veleposlanstva, no dosta je općenit tako da i dalje ne znamo što se zapravo smije, a što ne. Napisali su nam da se hrvatskim državljanima preporučuje izbjegavanje putovanja u pogođene pokrajine, kao i praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a - požalili su se prijevoznici.

U odgovoru su im diplomati naveli i koji su simptomi bolesti te ih informirali da ima najviše zaraženih u pokrajinama Lombardiji i Veneto.  Budu li se našli u problemu poslali su im i kontakte hrvatskih predstavništava u Rimu, Trstu, Milanu, Padovi, Napulju, Bariju, Firenzi i Genovi.

Dragutin Kranjčec kaže kako je općenito ove zime smanjen prijevoz robe prema Italiji.

- Naši prijevoznici iz Dalmacije i Rijeke najviše su u Italiju vozili drvne proizvode i pelete. No, zbog blage zime posao je pao za 50 posto. Skladišta u Italiji puna su robe - napominje Kranjčec.

Što se tiče autobusnog prijevoza, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača Miljenko Gočin potvrdio nam je da se promet normalno odvija kroz Italiju. Iako je u utorak oko sedam sati ujutro autobus Flixbusa iz sjeverne Italije zaustavljen u Lyonu, u južnoj Francuskoj, nakon što je putnik pozvao policiju uznemiren vozačevim "snažnim kašljem", naši vozači koji su prošli Italiju nisu imali sličnih neugodnosti.

- Blokade prometa zasada nema, autobusi voze preko Italije u Španjolsku, Francusku i druge zemlje. Doduše, tako je sada, ne možemo predvidjeti kako će biti dalje jer se sve jako brzo mijenja. Isto tako, neke talijanske pokrajine donose svoje posebne mjere, pa se može dogoditi da se pojedini vozači zateknu na cesti, a mi ih ne stignemo obavijestiti o novim pravilima. No, u međunarodnom prometu vozači su često izloženi takvim situacijama, preživjeli smo do sad svašta pa ćemo i ovo - optimističan je Gočin.

#KORONAVIRUS#PRIJEVOZNICI

Izdvojeno

27. svibanj 2020 18:35