StoryEditorOCM
SplitNOVA AFERA?

Matijević (SDP) ide dalje: ‘Puljak uhljebljuje ljude iz OTP banke u kojoj je radila Marijana, ali i HDZ-ovce‘; Evo imena

Piše Mario Matana
11. siječnja 2024. - 18:29

Ako možda niste gledali, odnosno zapamtili, ponovit ćemo.

- Koalicijski partneri sve dogovaraju. To je standard. U parlamentu, vladi se dogovara koja je koalicija za vladu, tko će dobiti koje ministarstvo, u županiji tko će dobiti koje pročelničko mjesto, u gradu tko će dobiti koju firmu. Trgovina jest, ako se naziva trgovina, to je OK. Tako se mora raditi, drugačije ne ide. - legendarna je izjava Željka Keruma, temelj političke misli u Hrvata odavno, a izrečena u emisiji Otvoreno na HTV-u koncem siječnja 2021. godine Gospodnje. Na primjedbu voditelja koji se pozvao na zakon i javne natječaje, Kerum se blago nasmiješio, kao s djetetom koje ništa ne razumije.

I nije ništa pogrešno rekao predsjednik Hrvatske građanske stranke, ali je ipak malo nezgodno tako javno priznati ‘podjelu plijena‘ osvojenog na nekim izborima. Sve je to istina, sve se više-manje zna, no malo tiše gospodine Kerum...

image

Živjeli!

Saša Burić/Cropix

Taj standard je dakle odavno uspostavljen i to od nacionalnog nivoa naniže, od HDZ-a preko SDP-ovaca do ‘trećih opcija‘ (u redu, netko se tim dogovorima služio više, netko manje), a za recentnije primjere u našem dvorištu ne treba ići daleko u prošlost: upravo je Kerum, odnosno HGS imao određenih problema na gradskom nivou s HDZ-ovim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, dok godinama sasvim unosno i uspješno koalira i dijeli poslovične fotelje na županijskoj razini. Upravo su u Županiji SD (kako smo već pisali) imali mini-afericu koja nije ni okrznula vladajuće, kada je u medije dospio papirić s podjelom resora između HDZ-a i Domovinskog pokreta. Iako su svi tada negirali i zgražali se na dokument po kojem će se izmišljati novi resori kako bi se ‘uhljebili‘ potrebiti, u idućih niti godinu dana sve se pokazalo istinitim.

image

Igor Skoko, tajnik Puljkovog Centra

Vojko Bašić/Cropix

Takvom standardu naravno ne treba težiti, pogotovo ne zbrinjavanju bliže i daljnje rodbine, ali određeni broj suradnika od povjerenja trebao bi moći angažirati svaki izabrani dužnosnik. Uz uvjet, zakonski ako treba, da taj tim i svi drugi koji su došli po istoj liniji, odlaze kada prestane mandat izabranom dužnosniku.

No zašto uopće citiramo Keruma, prvog direktno izabranog gradonačelnika Splita, kad se čovjek nije pretrgao od pojavljivanja na poslu ni onih nekoliko godina kada je tobož bio aktivan u politici, koji se materijalizira tek koji mjesec ‘prija‘ izbora kako bi na staroj slavi pokupio nešto birača za svoju stranku? Zašto problematiziramo o ovoj pojavi praktički u trećoj četvrtini Puljkova mandata, a kad je na vratima ‘superizborna‘ godina?

Zato što je nekidan, u ovoj zimskoj mini-sezoni kiselih krastavaca, krenuo Facebook obračun kojeg je započeo Igor Skoko, tajnik Centra, a dužan mu nije ostao predsjednik SDP-a Split Davor Matijević. Obojica inače gradski vijećnici, obojica jezičavi, prvo su jedan drugom predbacivali ‘simpatiziranje‘ HDZ-a (Skoko je SDP-ovcu predbacio ‘naslikavanje‘ s omraženim političkim oponentima, a Matijević je njemu uzvratio popisom HDZ-ovaca koje je Puljkova stranka ostavila na čelnim pozicijama gradskih firmi i ustanova), a onda je postalo još osobnije. U drugom naletu je Matijević zaboravio na ‘preživjele‘ HDZ-ovce, ovaj put je pobrojao sve ‘uhljebljene‘ bliske osobe supružnicima Puljak...

image
Saša Burić/Cropix

- Ivica Karoglan je došao na mjesto direktora Čistoće po liniji prijateljstva očeva, njegovog i Puljkovog, a navodno postoji i kumska veza. Kolega s faksa Ranko Goić je za 25 tisuća eura direktnom pogodbom dobio izradu sistematizacije gradske uprave, a KK Split i Split Parking su puni njihovih ljudi – Srećko Goić, Puljkov prijatelj i donator je član NO, Gordan Devivi iz OTP banke gdje je Marijana Puljak prije radila je postao predsjednik NO KK Split, a Dejan Žaja kao prijatelj zamjenika gradonačelnika Antonia Kuzmanića postao je predsjednik KK Split. Direktor Split Parkinga je Davor Matošić, još jedan prijatelj iz OTP banke, a u nadzornom odboru te tvrtke su Goran Leutar, bivši Puljkov student s kojim je ostao u prijateljskim odnosima te Inoslav Nazor, donator i prijatelj obitelji... - za naš list proširio je Davor Matijević popis osoba, na funkcijama u gradskim firmama, bliskih čelništvu aktualne gradske vlasti, odnosno vrhu stranke Centar i obitelji Puljak.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Još jedna Marijanina kolegica iz OTP banke, Željka Vlahinić, postala je članica NO Parkovi i nasadi, gdje joj društvo pravi još jedan kućni prijatelj Puljkovih, Hrvoje Olujić, koji je inače član HDZ-a, na njihovoj listi je bio svojedobno za izbore u gradsko vijeće. Ima toga još: u nadzornim odborima Lovrinca, Prometa, Žnjana (dobra prijateljica Marijane Puljak) su smjestili poznate, u Upravnom vijeću Park šume Marjan je još jedan djelatnik OTP banke, a direktori Stanouprave i Prometa su pak Kuzmanićevi prijatelji. - nabrojao je predsjednik splitskog SDP-a, nekad u labavoj (‘programskoj‘) koaliciji s gradonačelnikom. Odavno više ne.

Evo i drugih imena... 

Podsjetimo., ‘triskanje‘ je najprije počelo na Faceboku, evo Matijevićevih statusa i nekih novih imena.  

- Igore, pa tko je bio s HDZ-om protiv tematske sjednice? Stavljam ti samo dio HDZ-ovaca koji su napredovali ili zadržali pozicije s vašom vlašću. Ili HDZ ili Hrvatska? Kad ste vi u pitanju onda je i HDZ i Hrvatska. Igore, teško da može gore.. - započeo je Matijević.

Na "Puljkovu listu" uvrstio je popriličan broj imena, pa krenimo redom: Mato Zeljko, predsjednik HDZ-ova odbora za financije koji je postao predsjednik Nadzornog odbora Prometa. Stipe Mušura, koji je bio član izbornog stožera Vice Mihanovića, a trebao je postati ravnatelj Park šume Marjan, a to je kaže Matijević, SDP spriječio. Predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta koji je imenovan vršiteljem dužnosti te mu je ponuđen novi mandat direktora ViK-a, Matijević kaže da je on bio protiv Šute dok su ga Puljak i Kuzmanić javno hvalili. 

Na listu je uvrstio i Maju Cikatić koja je bila u Odboru za obrazovanje HDZ-a, a postala je članica školskog odbora, zatim Petra Bilobrka koji je dobio novi mandat kao direktor Lovrinca, Leonu Grgić - asistenticu Andreja Plenkovića u EU parlamentu koja je postala pročelnica za komunalne poslove, Danielu Čukušić novu - staru ravnateljicu "Zlatnih vrata", Ljubomira Radića novog-starog ravnatelj Pomorskog muzeja, Olenku Dadić novu-staru pročelnicu za financije iz mandata Krstulovića Opare, Kristinu Nuić Prka koja je postala voditeljica Odjela a za ljudske potencijale u Uredu Grada, Tinu Runjić Ćuk koja je ostala ravnateljica Eko kaštelanskog zaljeva zahvaljujući Puljkovom predsjedniku splitskog Centra koji je bio ključan glas na Nadzornom odboru kako kaže Matijević te Editu Maretić koja je dobila novi mandat DES-a, a to je rješenje poništeno nakon "pritisaka". 

- Ne zaboravimo ni Nina Velu koji je postao predsjednik kotara Žnjan zahvaljujući koaliciji s Marijanom Puljak, a nakon toga je bio zamjenik gradonačelnika Krstulovića Opare. Da, da, isti Krstulović Opara s kojim su Marijana i Ivica Puljak imali pregovore o koaliciji 2017.godine. Pregovori su išli dobro, što je rekao javno Opara, ali su odjednom odustali od koalicije. Ja s HDZ-om nikad ne bih ni pregovarao, ali o ukusima se ne raspravlja - rekao je Matijević. 

Matijević je Skoki servirao i novo štivo naslova "Svi Puljkovi uhljebljeni prikaši", tekst kojim je nadopunio prethodno započetu listu. 

- Igore Skoko vi ste veća prevara od HDZ-a jer od HDZ-a smo svi znali što očekujemo, ali od vas smo očekivali ipak puno, puno više. Utvrdili smo da su vam HDZ-ovci dragi kadrovi, ali niste ni tu stali pa ste preuzeli politiku zapošljavanja prijatelja, članova stranke, donatora. Ajmo redom: vođenje najskupljeg projekta u ovom gradu ste delegirali na vašeg člana Zorana Jakelića kojeg ste zaposlili kao voditelja projekta Žnjan. U istu firmu je nedavno zaposlena kao event menager osoba koja je ranije surađivala s privatnom firmom Antonija Kuzmanića. Tomislav Šuta je imao zaposlenog voditelja pročistača iako pročistača nigdje, a vi imate event managera za Žnjan iako evenata na Žnjanu nigdje - navodi Matijević. 

PRIJATELJI I DONATORI

A onda je nastavio s popisom "prijatelja i donatora koje je Centar uhljebio".

- Željka Vlahinić- Marijanina kolegica iz OTP banke postala članica NO "Parkovi i nasadi"; Mirjana Ledić- Marijanina prijateljica i kolegica iz OTP-a postala članica NO "Lovrinac"; Željko Mrnjavac- kućni prijatelj Puljkovih postao član NO "Stanouprave"; Srećko Goić - Puljkov prijatelj i donator postao član NO KK Split; Ranko Goić za 25.000 eura direktnom pogodbom dobio izradu najlošije sistematizacije gradske uprave; Robert Spiegel - Puljkov dugogodišnji prijatelj još iz studentskih dana postao član NO "Promet"; Goran Leutar - bivši Puljkov student s kojim je u prijateljskom odnosu postao član NO "Split Parking"; Inoslav Nazor - donator obitelji Puljak postao član NO "Split Parkinga"; Davor Matošić još jedan kolega iz OTP-a -postao direktor Split parkinga; Gordan Devivi kolega iz OTP-a postao predsjednik NO KK Split; Stanko Sapunar Kuzmanićev prijatelj s Brača postao direktor Prometa; Dejan Žaja još jedan Kuzamnićev prijatelj postao predsjednik KK Split; Ivan Visković- s Kuzmanićem igrao mali nogomet i postao direktor Stano-uprave te jedan član vaše stranke, kojeg cijenim pa neću spominjat imena, je postigao da mu je prva rodica postala vaša pročelnica - izrecitirao je Matijević. 

Kazao je i da je ovo samo dio imena centrovih "uhljebljenih prikaša".

- Činjenice je da ste vi lažna priča i da suštinski velike razlike između vas i HDZ-a zapravo i nema, samo šta vi manje kradete. I to je pohvalno, ali nije dovoljno. I za razliku od svih vaših uhljebljenih prikaša, ja sam samostalno dao otkaz u Stano-upravi i pokrećem privatni posao. Hoće li i oni otići iz firme nakon mandata? A što se Skeje tiče, mislim da bi Marku Skeji puno više odgovaralo društvo Ivice Puljka nego mene. Ako ništa drugo bar bi mogli skupa zapivat. A kad me već potežeš za jezik šef ti je toliko lažan da propagira po školama kako Bog ne postoji, a doma mu još uvijek visi raspelo dok po društvenim mrežama žica lajkove slikama s primanja sakramenata svoje djece - napisao je Matijević. 

Skoki je poručio i da ne treba zazivat Peđu Grbina.

- Znam da ti je šokantno, ali ja iznosim svoje stavove i za svoje stavove ne tražim suglasnost poput tebe. Jasno mi je da ti ne smiješ objavit ništa bez: Ivice, Marijane, Relkovića i Jurice Galešića. U vas se red ipak mora poštivati - zaključio je Matijević. 

Cijeli tekst, te Skokinu obranu možete pročitati OVDJE

SD

O svemu smo pitali Skoku za komentar, pored onog s Facebooke. Nije razočarao, očekivano.

- Matijević lažima napada aktualnu gradsku upravu i stranku Centar kako bi prikrio činjenicu da je splitski SDP odveo u zagrljaj s krajnjom desnicom, poput Skeje i Penave, s kojima se rado druži na domjencima, ali i s HDZ-om, s kojim drži zajedničke konferencije za medije, na kojima napada našu administraciju. - kratko je poručio Skoko.

Splitski poteštat je bio nešto duži, ali i konkretniji.

- Na javni poziv za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća javilo se više od 600 naših sugrađana, a izabrano je oko 200 kandidata. Od toga su samo dvije osobe članski i donacijski povezane sa strankom Centar ušle u nadzorne odbore, iako je bilo više članova stranke koji su se prijavili. Riječ je o doktorandici Maji Čović i prof. dr. sc. Ranku Goiću. Čović je izabrana u Nadzorni odbor Splitske obale, dok je Goić ušao u Nadzorni odbor KK Split, kako bi pomogao da se klub oslobodi predstečajne nagodbe i financijski stabilizira te može ravnopravno sudjelovati u hrvatskoj košarkaškoj ligi.

image

Davor Matijević i Damir Barbir

Joško Ponoš/Cropix

Oboje su izabrani zbog svoje stručnosti, iskustva i besprijekornih profesionalnih kvalifikacija, a upravo to su kriteriji kojima se, bez iznimke, vodimo pri provođenju svih javnih poziva i natječaja. Politički svjetonazor i pripadnost nekoj stranci ne predstavljaju nikakvu prednost ili nedostatak niti se takvim pitanjima bavimo kada biramo kandidate pa onda ni ne znamo tko je simpatizer koje stranke. Ne vodimo evidenciju o članstvu u strankama, ali vjerujemo da u nadzornim odborima i upravnim vijećima ima više članova drugih stranaka nego iz Centra. Sigurni smo da ovakvu razinu transparentnog i neutralnog provođenja javnih natječaja nikad nigdje u Hrvatskoj nije provela nijedna stranka, čak ni u puno manjim gradovima nego što je Split, drugi najveći grad u Hrvatskoj. Ako i kad dobijemo takvu šansu na nacionalnoj razini, učinit ćemo isto i u državi. - iskoristio je priliku Ivica Puljak najaviti izlazak stranke Centar na parlamentarne izbore.

Na toj nacionalnoj razini prema posljednjim anketama ne kotiraju dobro kao u Splitu, ni približno, ali ima još cca pola godine (datum nije određen, vladajući još biraju najoportuniji trenutak) do testa demokracije.

Nama se čini kako nije problem, ili barem ne toliki, u prijateljima i pouzdanicima među ‘nadzornicima‘. Te pozicije su nekad, do prije koju godinu, bile puno lukrativnije s naknadama od dvije-tri tisuće kuna. Pa kad se poveže par članstava u nadzornim ili upravnim odborima s ponekim predsjedništvom, skupila bi se lijepa cifra. Iznosi su se međutim značajno smanjili posljednje vrijeme pa je među iskusnijima popustio interes za takvim angažmanom...

Najveći problem našeg društva je pravo zapošljavanje, uhljebljivanje, u gradske, županijske i državne tvrtke na trajne poslove, od spremača preko vozača, tajnika i inženjera, do direktora. Ti ljudi, najčešće nedovoljnog znanja i radnog elana, s jedinom karakteristikom ‘da su nečiji‘, u tim firmama najčešće stoje do mirovine. Ili do boljeg položaja jer im je praktički nemoguće uručiti otkaz.

Kako je svojedobno rekao jedan bivši gradonačelnik, a aktualni ravnatelj iz jedne druge, priče – ‘i ja moram negdje raditi‘. Najveći problem su namješteni natječaji za adventske kućice, poslove izgradnje ili održavanja cesta, zgrada, pogona. Tu se traže imena rodbine i bliskih prijatelja, tu bi se sumnjive rabote trebale prijavljivati nadležnim institucijama. Pa i medijima ako treba...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:23