stdClass Object ( [id] => 1275098 [title] => Upitno ispijanje kave na Bačvicama, pročelnica otkrila: Neradnjama i nečinjenjem izgubili smo 18 poslovnih prostora [alias] => vijecnici-na-startu-odlucili-da-ce-se-ipak-glasati-o-ponistenju-odluke-o-stanici-za-pretovar-otpada-na-spinutu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon više od 11 sati završena je sjednica Gradskog vijeća.

20:10

Gradski vijećnici su jednoglasno potvrdili prijedloge nagrada za životno djelo za 2022. godinu, dobitnici su Goran PelajićDušanka Martinović KaliternaRadoslav TomićGoran Sučić, te Antun Tonći Baranović.

Osobne nagrade Grada Splita za 2022. godinu dobit će Lena StojkovićVeljko Laura Šišo, Renato Živković i Mladen Drnasin.

Dobitnici skupne nagrade za 2022. godinu su Udruga veterana 158. brigade i 6. Domobranske pukovnije i "Karaman koncert" za uspješnu organizaciju humanitarnog malonogometnog turnira "Četiri kafića".

19:55

Gradonačelnik Ivica Puljak je na samom početku otkrio da će dogodine za Nagradu Grada Splita nominirati Dejana Kružića koji se borio oko Spaladium Arene.

- Čestitam svima koju su dobili nagrade, svi su navedeni to i zaslužili. Postoje i druge osobe koje su to zaslužile... Primjerice, gospodin Dejan Kružić je zaslužio ovu priznanje i on će biti nominiran iduće godine – rekao je Puljak.

19:25

Glatko i bez rasprave prolaze i točke vezane uz odricanje ponuda prava prvokupa kulturnog dobra.

18:35

Pred gradske vijećnike došla je i točka o sklapanju nagodbe s RH u pogledu kupališno-poslovnog kompleksa Bačvice.

- Republika Hrvatske je tužila Grad Split za 18 poslovnih prostora u kompleksu Bačvice, a tri prostora smo već pravomoćno izgubili. Na ovaj način želimo uštedjeti novce jer je riječ o istim slučajevima i ako smo već izgubili tri i ostale ćemo – kazao je dogradonačelnik Bojan Ivošević

S obzirom na to da je projicirani gubitak po osnovi parničnih troškova u ovim postupcima bio minimalno 80 tisuća eura (cca. 600 tisuća kuna),  gradonačelnik Ivica  Puljak se dopisom 26. listopada 2022. obratio Županijskom državnom odvjetništvu s prijedlogom za mirno rješavanje preostalih sporova, i to tako da Grad Split prizna sve tužbene zahtjeve, a da Republika Hrvatska odustane od naplate svih troškova. Republika Hrvatska je pristala na sklapanje ove nagodbe. 

Pročelnica Maja Đerek je objasnila "povijest bolesti".

- Ako je upitno ispijanje kave za to odavno nije nadležan Grad Split, nego Republika Hrvatska. Povjerenstvo za određivanje granice pomorsko dobro je 2011. godine usvojilo rješenje ministarstva. Napravljen je geodetski elaborat i formirane su dvije čestice na području kompleksa. Jedna gdje su poslovnih prostoru u privatnom vlasništvu koji su izvan granica pomorskog dobra. Drugi dio gdje je vlasnik Grad Split je ušao u režim pomorskog dobra.

Tada nisu iskorišteni nikakvi pravni lijekovi i rješenje je postalo pravomoćno. Tadašnjim neradnjama i nečinjenjem Grad Split je nepovratno izgubio 18 poslovnih prostora. Sve i da tih 18 prostora izađe iz režima pomorskog dobra oni bi bili u vlasništvu države – objasnila je pročelnica Đerek. 

---

image

Maja Đerek

Tom Dubravec/Cropix
---

Dodala je da je na temelju prosječne kupoprodajne cijene, vrijednost 18 poslovnih prostora preko dva milijuna eura. 

- Gradsko vijeće je 2014. godine na temelju materijala u kojima uopće nije pisalo da je riječ o pomorskom dobru, prostore dalo "Splitskoj obali" na upravljanje. Na taj način su sami sebi nanijeli štetu. Naplaćivalo se bez pravne osnove i može se tražiti povrat stečenog. 2020. godine je stiglo 18 prijedloga za mirno rješenje spora s državnom, ali tadašnja gradska uprava se oglušili na to mirno rješenje i ušli su u pravnice. Mi smo parnice za tri poslovna prostora već izgubili i tražili smo nagodbu s državom – kazala je Đerek. 

- Što reći, jedan od simbola Grada Splita - Bačvice je nepovratno izgubljen, a mi moramo sanirati štetu za nešto što se dogodilo prije deset godina. Još strašnije je što u svojoj karijeri nisam vidjela da 18 prostora uđe u režim pomorskog dobra i da dio zgrade u privatnom vlasništvu ostane izvan režima, a da baš Grad Split koji je u povijesti ulagao i održavao taj kompleks ostane bez vrijedne imovine. Grad Split je 2011. ostao bez prostora jer je upravni akt postao pravomoćan i nitko se nije žalio – rekla je Đerek. 

Srđan Marinić je kazao kako mu nije jasno kako je uopće moglo doći do ovoga.

- Postoji li nekakva mogućnost, kaznene prijave ili sankcije onih koji su svjesno išli u ovo, a znali su da nije zakonito – pitao je Marinić. 

Dogradonačelnik Ivošević je objasnio da apsolutno postoji nečija odgovornost, ali je istaknuo da će se teško sada s protekom vremena utvrditi čija je. 

- Da je tada osporena granica pomorskog dobra vjerojatno bi to bio problem za koncesionara, ali bi imovina i dalje bila naša do trenutka kada bi se sudskim putem utvrdila granica. Dobili bi na vremenu – rekao je Ivošević. 

Pauk je replicirao Mariniću. 

- U njegovom izlaganju najviše mi je u uhu upala rečenica o interesima Grada Splita i spominjao je podnošenje kaznenih prijava. Molio bih ga da ne podnosi kaznenu prijavu jer će nam opet gradonačelnik dobiti 100 tisuća kazne – rekao je Pauk. 

Davora Matijevića (SDP) je zanimalo što će biti s tvrtkom "Splitska obala" s obzirom na to da su izgubili Žnjan i Zapadnu obalu.

Igora Stanišića (HGS) je zanimalo što će biti s prihodima koje je ostvarila "Splitska obala".

- Grad Split nije uprihodio ništa od poslovnih prostora, već je pripao "Splitskoj obali". RH se odriče potraživanja prema Gradu Splitu, ali što je prema gradskoj tvrtki. Možemo li očekivati da će i "Splitska obala" morati vratiti sve što je uprihodila – pitao je Stanišić. 

Dodao je da je "Splitska obala" prestala s naplatom zakupnine u prostorima na Bačvicama od 1. siječnja 2023. godine. 

- Ostaje nejasno zašto su se u "Splitskoj obali" samoinicijativno odlučili ne vršiti naplatu tri mjeseca prije nego mi donosimo odluku? S obzirom da se i dogradonačelnik nedavno pohvalio kako je direktor Splitske obale, Ciprijan, smanjio broj zaposlenih, mozete li mi odgovoriti kakve je kadrovske promjene donijela odluka o prestanku naplate zakupa na Bačvicama? Novim pravilnikom o radu koji je stupio na snagu 1.1.2023. godine (isti dan je prestala i naplata zakupa na Bačvicama), još uvijek je definirano mjesto voditelj Bačvica - kazao je Stanišić.

Ivošević je objasnio da Grad vodi svoju nagodbu s državom, a paralelno s njom i "Splitska obala". 

Ovaj prijedlog je prošao. 

17:05

Na red je došla i točka o kupnji čestice predviđene za izgradnju dijela prometnice Put Kamena (od Puta Mostina do DC-1) s priključkom na deponiju Karepovac koja je nakon kraće rasprave jednoglasno prošla.

- Rješavanjem ove prometnice rješava se koridor prema Karepovcu i dozvola za pretovarnu stanicu - javio se HDZ-ov Ivica Budimir, u ulozi predsjednika NO Lećevice. 

Puljak se ubacio da je rekao kako mu se neću rugati, kao što je obećao dok se raspravljalo o Spinutu, a Budimir i HDZ su bili protiv pres kontejnera. 

- Odbijte građevinsku dozvolu - uzvratio je Budimir na Puljkovu provokaciju. 

Gradski vijećnici su izglasali i prodaju zemljišta na području Trstenik-Radoševac, a tržišna cijena iznosi 569 tisuća eura. 

- Ovo je jako dobra cijena i voljela bih da je ovakvih prodaja što više odnosno da Grad neiskorištenu imovinu stavi u funkciju – kazala je pročelnica Maja Đerek

Gradskog vijećnika Pauka je zanimalo na što se točno u proračunu odnosila stavka od 10 milijuna eura od prodaje imovine.

- Je li se pod to mislilo na prodaju zemljišta od kojih Grad nema ništa ili još i poslovnih prostora – pitao je Pauk. 

Pročelnica Đerek je kazala da je ovaj slučaj primjer na što se mislilo, a što se tiče poslovnih prostora kazala je da tu treba uprihoditi od tržišnih zakupnina.

16:27 Gradski vijećnici jednoglasno su izglasali i odluku o potpori Ustanovi DES za 2023. godinu. Riječ je o iznosu od 1.061.778 eura, od čega 663.610 eura iz proračuna Grada Splita, a ostatak iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije. Što se tiče službenih odora komunalnih redara i kotarskih komunalnih redara i ta točka je prošla.

Redari će imati službenu zimsku i ljetnu odoru. Najveća razlika će biti u boji košulje, prije je bila smeđa, a sada će biti bijela te će materijal biti lakši. Odluka je prošla sa 21 glasom za.

Jakša Balov (HDZ), Igor Stanišić (HGS) i Martin Mladen Pauk (Domovinski pokret) otkrili su da će biti održana nova tematska sjednica u Gradskom vijeću Grada Splita.

- Na inicijativu iz kluba vijećnika HDZ-a i uz potporu kolega iz HGS-a, Domovinskog pokreta i HSP skupili smo dovoljan broj potpisa za sazivanje tematske sjednica pod nazivom "Socijalne potrebe u gradu Splitu ili gdje je nestao čovjek". Danas ćemo samo najaviti tematsku sjednicu, a idući tjedan ćemo sazvati tiskovnu konferenciju gdje ćemo objaviti sve detalje - kazao je Balov.

Otkrio je da će biti obuhvaćena kompletna struktura socijalne komponente u gradu Splitu, a sve detalje otkrit će sljedeći tjedan na konferenciji za medije.

16:00 Nakon pauze uslijedio je Prijedlog odluke izradi UPU-a područja sjeverozapadno od križanja ulica Put Stinica i Put Supavla.

U raspravu se uključio Davor Matijević iz SDP-a.

- Na osnovu pobjedničkog rješenja od prije 14 godina, nakon što je tada proveden arhitektonsko-urbanističko natječaj pokreće se izrada Urbanističkog plana uređenja područja sjeverozapadno od križanja ulica Put Stinica i Put Supavla. Natječaj nije provelo Društva arhitekata Split, nego ga je inicirala kasnije tvrtka "Privrednik" koja je završila u stečaju, a javila su se samo četiri natjecatelja. Sad se prvonagrađeni rad iz starog natječaja koristi kao pokriće kako bi se tamo smjestila četiri nebodera. Okolnosti života i rada u našem gradu su se u 14 godina značajno promijenile. Pitanje je uopće provedivosti, fale provedbeni planovi. Ovo je prevrijedan prostor i zaslužuje da mu se posvetimo na kvalitetniji i odgovorniji način. Samo rješenje je blago rečeno upitno. Treba nam novi natječaj koji će kvalitetno provesti DAS i u kojem će se razmotriti sadašnje stanje i što je još važnije potrebe grada i građana, a ne ovakvo vađenje iz naftalina dokumentacije kako bi se ubacila četiri nebodera. Također, treba nam i novi GUP koji nam je gradonačelnik Puljak obećao, a ja ga držim za riječ - rekao je Matijević.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Lidija Bekavac iz HGS-a smatra da je potpuni promašaj raditi UPU kontaktne zone Kopilice prije urbanističkog natječaja za Kopilicu kojeg je gradonačelnik Puljak najavio za nekada uskoro.

- Još je veći promašaj to raditi prije nego se donesu Izmjene i dopune GUP-a koje su započete prije dvije godine i sada bi već trebale biti na samom kraju, odnosno već su trebale biti na javnoj raspravi. Naročito je bitno prije predmetnog UPU-a izmijeniti GUP jer je na rečenoj lokaciji proveden tzv. investitorski natječaj. Investitorski natječaj se morao provesti jer je na konkretnoj lokaciji GUP dosta štur i bez jednoznačnog maksimuma. Dakle, ako se krene u izradu UPU-a, slobodno se može reći kako ovdje grad pogoduje investitoru - naglasila je Bekavac. Citirala je članak koji je prije dva dana izašao u Slobodnoj Dalmaciji, pročelnik Vojković je rekao:

- Da, postoji inicijativa investitora zainteresiranih za realizaciju ovog projekta. Pa kad god postoji takva ili slična inicijativa bilo kojeg investitora za realizacijom nekog investicijskog projekta, a koja je utemeljena na zakonom i podzakonskim aktima utemeljenoj proceduri, stručne službe Grada Splita nemaju niti razloga niti pravo takvu inicijativu osporavati ili negirati - pročitala je Bekavac te nastavila:

- Točno, nema razloga da se inicijativa osporava ili negira. Međutim, pročelnik ili ne zna što vjerujem nije istina ili namjerno ignorira vrlo jasan članak Zakona o prostornom uređenju na temu iniciranje prostornog plana - kazala je.

Navela je kako je gradonačelnik Puljak najprije dužan izvjesiti gradske vijećnike o svim inicijativama, a ne samo jednoj pojedinačnoj kao i zaključke stručne analize.

- E pa ova točka dnevnog reda je sve samo ne Zakonom utemeljena. A da je ovaj natječaj neupotrebljiv, opet novinar to vidi prije nego pročelnik Vojković. Činjenica jeste da se od natječaja do danas dogodila legalizacija čime su tamošnji vlasnici stekli prava koja nisu ranije postojala tako da bi sada natječaj trebao ponuditi ili način sanacije tih područja ili nekakvu komasaciju ili nešto treće. Naime što bi se moglo dogoditi kada bi se napravio običan UPU, investitor koji ima samo jednu trećinu zemljišta uspije napraviti jedan neboder od ovih tri planirana, to bi izgledalo kao neki geto. Ovdje bi trebalo UPU uvjetovati da se ne može raditi jedan neboder bez da se i ovo drugo ne urbanizira - kazala je Bekavac.

Branimir Urlić, član Centra je rekao da je sve bilo po proceduri, a smatra da nije njihova krivnja što je prošlo 14 godina. Međutim, Tomislav Prljević (HDZ) je rekao da nema veze što zadovoljava proceduru, ali to ne znači da valja. Smatra da Grad nema ambicije, već investitori utječu na izmjene.

Domagoj Bajić (HDZ) je rekao da nije protiv donošenja ovakvog UPU-a, ali samo zaziva postavljanje novih smjernica. Smatra kako bi ga mogli prilagoditi, a možda bi zaključak analize predloženog UPU-a bio da uopće nisu potrebne izmjene, ali smatra da bi se svejedno revidirati ovaj UPU, s obzirom na to koliko je star.

Prijedlog je izglasan sa 16 glasova.

---

image


 

Nikola Vilic/Cropix
---

12:20 Krenula je i rasprava o poništenju zaključka odluke kojom se pres kontejner postavljaju u kotaru Spinut, nakon što su se održala dva prosvjeda te je prikupljeno dvije tisuće potpisa građana. Krenula je rasprava o Matijevićevom prijedlogu, a ispred kluba HDZ-ovih vijećnika stav je iznio Jakša Balov. I oni su, rekao je, podnijeli prijedlog da se spinutski problem riješi povlačenjem zaključka da kontejneri dođu baš u taj kotar. Smatra da su prekršene procedure koje propisuju akti za zaštitu okoliša koje obrazlažem u daljnjem tekstu.

- Protivljenje ovoj odluci je jeftini populizam i skupljanje političkih poena protiv javnog interesa. Moram spomenuti verbalno nasilje prema meni i kolegama vladajućima. Posebno bih se osvrnula na izvanrednu sjednicu kotara Spinut, otišla sam na sjednicu nadajući se kulturnom razgovoru sa susjedima. Nitko nije tužniji od mene zbog događanja na Spinutu i otvorene kotarske sjednice koja je poslužila da se izmanipuliraju građani. Nije sporno da građani postavljaju pitanja što će se događati u kvartu, ali je verbalno zlostavljanje uživo na društvenim mrežama neprihvatljivo. U jednoj takvoj grupi bilo je gnjusnih komentara. I trebalo bi to opisati i usuditi  - rekla je Ana Dorotić Čaljkušić iz Centra.

Dodala je i da je bilo gnjusnih komentara na društvenim mrežama, a ona smatra da se i na Facebooku bilo verbalno nasilje i uvrede.

- Apeliram da se ova šu*ljača izbaci iz grupe. Koja je ova š**aca?", samo su neki od komentara koje je pročitala.

- Ja sam iz Spinuta i uvijek sam bila za Spinut, imala sam zeleno svjetlo predsjedniku kotara, i to je bilo u javnom interesu. Nisam se u snu nadala bilo kakvoj vrsti nasilja radi donošenja takve odluke - kazala je.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Igor Stanišić je rekao da žali zbog takvih stvari, ali su gotovo svi vijećnici izloženi takvim napadima.

- Nitko ne podržava nasilje, ali snosite odgovornost vi i svi vi koji bezpogovorno dižete ručice za donošenje odluka -  rekao joj je Pauk te naglasio da podnese ostavku ako se ne može nositi s kritikama.

- Za govor mržnje nema mjesta nigdje i ne slažem se s kolegom Paukom. Kolegica je bila izložena govoru mržnje, ali mislim da je predsjednik kotara trebao uvoditi reda na toj sjednici - poručio joj je Damir Barbir. Podržali su je i drugi vijećnici iz različitih opcija.

Tomislav Prljević je također osudio verbalno nasilje i pozvao da se zaustavi prema svima, sve ružne kvalifikacije i morbidne optužbe.

- Niste krivi, dignite glavu. Poruka svim ljudima, osudit ćemo sve etikete prema svima. Nećemo trpjeti više - pozvao je HDZ-ov Prljević. Nakon vala podrške, HSP-ov Ante Grubišić je podsjetio da je Puljak najavljivao suradnju s Kotarskim vijećem.

- Rekli ste na sjednici i da ukidate parking na Gripama i uvodite novu zonu. Je li to iskomunicirano sa stanovnicima?

HDZ-ov Ivica Budimir je rekao da je jasno da se ide od odustajanja od pretovarne stanice, ali je i podsjetio da je jasno da je gužva u luci, da postoje empirijski dokazi. I da se nada kako ne razmišljaju o izuzimanju parkinga u svrhu ceste.

- I još da vam kažem, ili HDZ ili Hrvatska je isto govor mržnje. Pa da znate da se i vi morate ponašati korektno - završio je.

Prljević je također prisnažio da su takve izjave fašistoidne.

Skoko je poručio Davoru Matijeviću koji je predložio ovu točku dnevnog reda da do podne glumi dio konstruktivne vlasti, a iza podne populistički donosi odluke zajedno s HDZ-om.

Ekspresno je stigao odgovor prozvanog.

- Meni je smiješno koliko ste nekorektni jer smo vas ovdje podržavali i kad se nismo slagali s vama. Koliko ste korektni s nama kao partnerima dovoljno govori kada sam vas molio i prije prošlog vijeća da skinete točku. Imate 15 ruku i to vam je sasvim dovoljno nekad, a nemate obzira ni odgovornosti prema vijećnicima koji su vam dali podršku. Podržavat ćemo vas u svemu što je dobro za grad, a izrazit ćemo, nemojte se bojati, i stav kad radite loše - rekao je Matijević.

Pauk je u nastavku Skoku nazvao "fašisoidnim autokratom" kojeg drugi trebaju slušati.

- Stranka Centar je mlada stranka, kako ga nije bilo prije da se propagira jednoumlje - odgovorio je Domazet.

---

image
Nikola Vilic/ Cropix/Cropix
---

Luka Kovač Levantin, predsjednik kotara Spinut dobio je priliku za riječ te je naglasio da su jednoglasni u tome da su protiv ove odluke i protiv pres kontejnera u Spinutu, u nadi da će navedena točka biti odbačena.

Ivica Puljak je rekao da demantira izjave čelnika kotara.

- Demantiram predsjednika kotara, u 22 sata navečer je rekao da se slaže s odlukom koja je donesena. Ali, iznad svega ova je tema pokazala neodgovornost, populizam i huškanje političara koji su manipulirali građanima, idejama i lažnim predstavljanjem točno o čemu se radi i na taj način su ugrozili cijeli sustav razvrstavanja otpada u užem centru grada. Press kontejneri nisu problem u gradu Splita, oni su sustav za gospodarenje otpadom i nema problema s njima. Važan je to segment gospodarenja otpadom. Svi oni koji su građani lažno navodili da se radi o pretovarnoj stanici i deponija su lažne tvrdnje. Spomenut ću Ivicu Budimira, on je u Nadzornom odboru onoga što mi zovemo Lećevica. Budimir gradi pretovarnu stanicu u gradu Splitu, on je odgovaran za cijeli projekt. On se ruga. U svom je izlaganju rekao da stavimo kontejnere na vlak i odvezemo je na Kopilicu - osvrnuo se gradonačelnik.

Većina je ipak bila na strani Matijevića, te se s 16 glasova izglasalo da se poništi odluka o pretovarnoj stanici u Spinutu. Kovač Levantin je definitivno bio sretan zbog takve odluke.

11:34 Martin Mladen Pauk je naglasio kako su više puta predlagali pokretanje postupka donošenja izmjena prostornog plana na području gradske luke, konkretno u prostorima bivšeg Dalmacijavina, kako bi na tom području bili predviđeni javni sadržaji te kako bi Pomorski muzej bio premješten s Gripa u gradsku luku.

-Iako ste izjavili kako vam se nominalno sviđa projekt, nismo vidjeli nikakav pomak. S druge strane, svjedoci smo kako ste na ovoj sjednici uvrstili čak dva projekta i izmjene koji idu u korist jednog krupnog investitora - tvrtke Manas d.o.o. Naime, točkom 6. dnevnog reda predvidjeli ste izmjene UPU-a na području Stinica gdje tvrtka Manas u budućnosti planira graditi čak četiri nebodera prosječne visine 20 katova, iako još uvijek nisu niti vlasnici zemljišta - rekao je. Nadalje, točkom 13. dnevnog reda, istaknuo je kako se želi omogućiti istoj tvrtki “Manas” izgradnju prometnice na Mejašima kako bi njihovo zemljište od čak 4500 metara kvadratnih postalo izgradivo, odnosno kako bi dobili pristupni put dužine 72 metra u vlastitoj izvedbi. Zanimljivo je kako su arhitektonsko rješenje za izmjene UPU-a tvrtki Manas napravili arhitekti koji su nedavno završili u pritvoru u akciji USKOK-a upravo zbog malverzacija s građevinskim dozvolama i nelegalnom nadogradnjom objekata - brojao je Pauk.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Prekinuo ga je predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet koji mu je prigovorio da nije postavio pitanje te da ga ranije nije predao u pisanom obliku. Inače, na ovoj sjednici Gradskog vijeća Domazet je pokazao drugačije lice, nije bio blagonaklon prema pojedinim oporbenim vijećnicima.

- Moja pitanja nisu blagoglagoljiva pa mi ne dozvoljavate da ih završim. Bojite se mojih pitanja - rekao je Pauk na što mu je Domazet odgovorio da danima strepi od njegovih pitanja, iako ne zna što će uopće pitati.

- Ja se tresem od vaših pitanja. I naša uža i šira familija. Toliko se tresemo. Ne radite show od ovog vijeća - odbrusio je Domazet.

Nakon prepucavanja, predsjedavajući je ipak dozvolio Pauku da kroz idućih 10 sekunda završi svoje pitanje pa ga je Pauk preformulirao:

- Slažemo li se svi ovdje u prostoriji da je Ivica Puljak najbolji gradonačelnik u svemiru i da ne mora odgovarati na pitanja koja mu se postavljaju? Zaplješćite svi koji se slažu s time - zatražio je Pauk. Nitko nije pljeskao.

Inače, Pauk je pred medijima dovršio svoje pitanje koje mu nisu dozvolili da završi do kraja.

- Simptomatično je i kako ste vi osobno, u pauzi između Božića i Nove godine, još jednom velikom investitoru svojim potpisom omogućili izgradnju hotelskog kompleksa na Bačvicama. Prema svemu sudeći, vrlo ste ažurni, pedantni i brzi kad se radi o ispunjavanju želja velikih investitora čiji interesi nisu nužno i javni interesi, dok s druge strane ignorirate prijedloge i primjedbe kad drugi vijećnici žele zaštititi javni prostor, primjerice na današnjoj raspravi o UPU Stinice. Gospodine Puljak, jeste li u ovom plesu milijuna zaboravili da su Vas izabrali građani Splita da štitite javni interes i javni prostor, a ne krupni kapitalisti i investitori da im ispunjavate mokre snove? - trebalo je glasiti pitanje Martina Mladena Pauka. Nedugo nakon, završila su vijećnička pitanja.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

11:11 Simpatičan moment dogodio se kada je predsjednik GV Željko Domazet postavio svoje “vijećničko pitanje”.

- U muškom WC-u je ostao nečiji mobitel, pa je moje pitanje: Čiji je? – nasmijao je vijećnike.

Javio se vlasnik Ante Grubišić i rekao da će ga uzesti kasnije da ne ometa sjednicu.

Ana Dorotić Čaljkušić željela je doznati što je s gradskim projektom Poljud, kad se očekuje prvi korak u realizaciji. Gradonačelnik Puljak je kazao kako je projekt povezan sa cijelom gradskom sportskom infrastrukturom.

- I Brodarica i Stari plac I Centar na istoku I Poljud. U završnim smo djelovima analize i uskoro izlazimo sa cjelovitim rješenjima pred javnost – kazao je gradonačelnik. Nakon toga slijedi izrada programa za Poljud, uz revitalizaciju obale i rješenje predviđene lučice kao i parka Antička luka.

- Rokovi su teški za predvidjeti, ali vjerujem da će do kraja godine biti pokrenut anketni natječaj, u koji ćemo uključiti sve dionike, kao I vlasnike zemljišta – kazao je.

10:50 HDZ-ova Ivana Relata je pitala:

- U Javnoj ustanovi PŠ Marjan zaposlen je čuvar prirode koji ne ispunjava uvjete propisane Zakonom o zastiti prirode, što je utvrdio Državni inspektorat, te podigao optužni prijedlog protiv Javne ustanove. Je li istina da je tog istog (nezakonito zaposlenog) čuvara prirode JU, unatoč podignutom optužnom prijedlogu, uputila u nadležno Ministarstvo na polaganje ispita za čuvara prirode? Je li točno da čitavo vrijeme ta osoba ne obavlja posao čuvara prirode, već je upućen na edukaciju iz javne nabave na trošak Javne ustanove? Zaključno, postavlja se pitanje je li provedba javnog natječaja bila samo paravan i služila kao ulazak i uhljebljivanje u JU?

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

Tomislav Prljević je želio doznati što se zbiva sa, kako je kazao, “katastrofalnim stanjem plaže Ježinac”.

- Svjedoci smo teških oštećenja tamošnje infrastrukture, pa me zanima što grad radi po tom pitanju. Imamo li rokove za uređenje, hoće li popravci i uređenje biti izvršeni do sezone – pitao je HDZ-ovac.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je kazao kako su gradske službe u kontaktu sa županijskim službama, jer upravo je njihov upravni odjel najvažniji za ovaj dio.

- U moru nadležnosti često dolazi do “ping ponga”, tko treba dati mišljenje, tko treba dati posebne uvjete... Da ne bi bili u postupcima inspektorata idemo tempom kojeg nalažu zakoni RH. Ne mogu garantirati da će biti do ljeta – kazao je Ivošević.

Duje Jakovčević se raspitivao o sigurnosti prometa u ulici Put Radoševca na Trsteniku.

- To je izvor ugroze za sve sudionike u prometu, pa me zanima koje mjere Grad Split može poduzeti da se poveća sigurnost? Može li Put Radoševca biti pretvoren iz dvosmjerene u jednosmjernu uicu, može li se izgraditi nogostup, postaviti javna rasvjeta – nabrajao je vijećnik podsjećajući kako se ulica nalazi u blizini osnovne škole Trstenik.

Dobiti će pisani odgovor na svoje pitanje.

---

image
Josko Ponos/Cropix
---

10:45 Ivica Budimir, HDZ-ov vijećnik je rekao da je konačno dobio podatak da je “Čistoća” platila 430 tisuća kuna za uslugu najma radnika u 2022. godini, a zanima ga koliko je istoj agenciji isplaćeno u ovoj godini? Konstatirao je da su odgovorne osobe angažirale agenciju te izbjegle odredbe o zakonu o javnoj nabavi, te ga je zanimalo u kakvoj je fazi natječaj za angažman nove radne snage.

-Tumačenje da samo provizija agencije u iznosu 45.000 kuna potpada pod javnu nabavu i da se ista provodi na bazi jedne kalendarske godine smatram pogrešnim, pa ovim putem vam želim ukazati na nepravilnosti. Ako i dalje smatrate da je sve sukladno zakonu o javnoj nabavi molim da mi se očitujete - rekao je Budimir. Puljak mu je rekao da će dobiti pisani odgovor.

10:32 Krenula su vijećnička pitanja. Lidiju Bekavac (HGS) je zanimao razlog raspisivanja javnog poziva za članove upravnih vijeća i nadzornih odbora.

- Više od 600 sugrađana naivno se javilo na isti ovakav natječaj 2021. godine, za koji ste tvrdili da je transparentan, da bi se s tog istog natječaja vraćale neotvorene kuverte. Koji su razlozi ponovljenog javnog poziva, odnosno jesu li postojeći članovi postali nepametni ili su prestali slušati - pitala je Bekavac.

Antonio Kuzmanić je odgovorio da su trenutno zadovoljni sa svim članovima upravnih vijeća i nadzornih odbora, ali neki su izrazili želju da bi izašli, a pojedini su već izašli. Imaju nekoliko mjesta u upravnim vijećima i nadzornim odborima koje treba popuniti.

---

image





 

Nikola Vilic/Cropix
---

- Što je s radnom skupinom za Centar za autizam? Što je s adekvatnim rješenjem za prostor za osobe s invaliditetom? Kakav vam je plan za dalje - pitao je između ostalog Davor Matijević iz SDP-a tijekom vijećničkih pitanja.

Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita mu je odgovorio i kazao je da je riječ o kompleksnom projektu.

- Pronašli smo lokaciju od oko 400 kvadratnih metara i radimo na imovinsko-pravnim odnosima - rekao je Puljak. Igor Stanišić (HGS) je rekao da je parkiralište na Trumbićevoj obali u nadležnosti Splitske obale, a naveo je kako je novi ugovor potpisan taman prije nego je Vlada prepustila Zapadnu obalu na upravljanje županijskoj Lučkoj upravi. Zanima me hoćete li taj parking dodijeliti “Split parkingu”?

- Drago mi je što ste konstatirali da je ugovor potpisan prije nego je Vlada RH donijela odluku. Gradonačelnik niti gradske službe nemaju informaciju kada će poslati taj dokument na Vladu. Navedeni parking, s obzirom na to da nemaju veze s vezovima i sličnima, nećemo dati Split parkingu nego ćemo preispitati što će biti s cijelim područjem. U postupku smo izrade prometne studije za širenje pješačke zone, on strši i napravit ćemo, dakle, napravit ćemo novo prometno rješenje za promet ispred svetog Frane. Parkinzi pod javnom ustanovom "Športski objekti" trebali bi prijeći na Split parking, što će vama biti iznimno drago. Legendarni parking na Gripama, sukladno prostorno planskoj dokumentaciji, ide u smjeru da se uvrsti u sportsko-rekreacijsku zonu, odnosno da se ta zona privede svrsi - najavio je Ivošević.

09:52 Davor Matijević je tražio da se uvrsti na dnevni red točka kojom će se glasati o poništenju odluke kojom se “Čistoći” dala na privremeno korištenje površina u Spinutu za pretovar otpada. Premda je gradonačelnik Ivica Puljak rekao da se ne slaže s takvim prijedlogom jer nije predložena alternativna lokacija, sa 16 ruku u zraku je izglasano da se takva točka ipak uvrsti u dnevni red.

Naglašavamo i da je u Banovini prisutan i čelnik kotara Spinut Luka Kovač Levnatin koji očekuje da će mu se dati prilika da se obrati vijećnicima.

---

image

















 

Nikola Vilic/Cropix
---

Lidija Bekavac je tražila da se povuče s dnevnog reda prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za provedbu projekta modernizacije javne rasvjete trgovačkom društvu “Parkovi i nasadi”. Naime, istaknula je kako je obrazloženje o projektu vrijednom pet milijuna eura stalo na svega pola stranice.

- Govorimo o projektu, a nemamo ga niti imamo potpunu dokumentaciju - kazala je Bekavac te je tražila na osnovu čega je izrađena procjena o projektu od pet milijuna eura. Na to joj je Antonio Kuzmanić rekao da oni moraju staviti procijenjenu vrijednost te su takvu vrijednost dobili tako što su poslali indikativne upite proizvođačima. Naveo je da projekt kao takav egzistira od 2019. godine, a kad su ga počeli pripremati bio je u lošem stanju te su ga morali potpuno izmijeniti. Sada se daje ovlast Parkovim da uopće pokrenu javno savjetovanje da bi dobili stvarne ponude, te ovo prvi korak da se pokrene javna nabava ili javno savjetovanje kako bi počeli realizirati taj projekt. Međutim, nije bilo dovoljno ruku za uklanjanje točke dnevnog reda.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

I HDZ je tražio da se ukloni peta točka dnevnog reda Prijedlog odluke izradi UPU-a područja sjeverozapadno od križanja ulica Put Stinica i Put Supavla. Prvo su obrazložili gradonačelniku zašto traže uklanjanje točke, no takav prijedlog nije usvojen. Istaknuli su kako nisu protiv investicija niti UPU-a, al smatraju da bi ga se, s obzirom na starost prvonagrađenog rada iz 2009. godine, trebalo staviti u kontekst današnjeg vremena. Kako im nije izglasano uklanjanje točke s dnevnog reda, klub HDZ-a je zbog toga zatražio pauzu te sazvali konferenciju za medije.

- Imali smo iz dnevnog reda makne točka 5. Nije točno da Grad Split nema nikakvih ingerencija. Najprometnije križanje Domovinskog rata i Put Supavla, tu je konstantna gužva. Zarobljava se kompletan prostor. Tu bi se trebao rješavati ulaz u grad. Split ima problem i to bi Grad Split trebao riješiti. Nije istina da oni nemaju veze s time -  rekao je Ivica Budimir, potpredsjednik gradskog HDZ-a.

- Imamo samo nesuvisla rješenja. S tim bi počeo kvalitetan ulaz u Split. Ovo je ogroman zahvat, a mi samo paušalno prihvaćamo prijedlog iz 2009. godine. Most je do granica Grada Splita i Split mora imati veze s tim... Tu će nam doći nekoliko tisuća vozila, nitko ne sagledava te probleme - zaključio je Budimir.

---

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
---

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća se nalaze čak 44 točke. Između ostalog, raspravljati o aneksu ugovora o ulaganju u KK Split, imenovanju Vesne Bulić Baketić na mjesto ravnateljice Muzeja grada Splita te Prijedlogu odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja područja sjeverozapadno od križanja ulica Put Stinica i Put Supavla. Glasat će se i o Nagradama Grada Splita, a mogao bi se razmatrati i prijedlog Zaključka o sklapanju nagodbe s RH u pogledu kupališno-poslovnog kompleksa Bačvice.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rasprava traje... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => rasprava traje... 2 0 31147 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-23 08:43:59 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => gabrijela radanović, Ana Franić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-23 19:13:54 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-03-23 09:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vijećnici na startu odlučili da će se ipak glasati o poništenju odluke o stanici za pretovar otpada na Spinutu [metakey] => Split, Gradsko vijeće, , [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24267722.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24564853.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24210151.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24326120.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/23862103.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24564911.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24564856.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24564849.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/23674198.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/21787242.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24326122.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24210147.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24506378.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/23862105.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/23052010.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24210161.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Josko Supic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Nikola Vilic\/ Cropix\/Cropix","Josko Supic\/Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Maja \u0110erek<\/p>","","","","","


\n\u00a0<\/p>","","","","","","","


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1292","hd_24267722_1920.jpg":"1920x1080","k_24267722_1280.jpg":"1280x1280","k_24267722_1024.jpg":"1024x1024","k_24267722_640.jpg":"640x640","k_24267722_480.jpg":"480x480","k_24267722_340.jpg":"340x340","k_24267722_220.jpg":"220x220","o_24267722_1280.jpg":"1280x861","o_24267722_1024.jpg":"1024x689","o_24267722_640.jpg":"640x430","o_24267722_480.jpg":"480x323","o_24267722_340.jpg":"340x228","o_24267722_220.jpg":"220x148","h_24267722_1280.jpg":"1280x854","h_24267722_1024.jpg":"1024x683","h_24267722_640.jpg":"640x427","h_24267722_480.jpg":"480x320","h_24267722_340.jpg":"340x227","h_24267722_220.jpg":"220x147","pp_24267722_1280.jpg":"1280x1628","pp_24267722_1024.jpg":"1024x1303","pp_24267722_640.jpg":"640x814","pp_24267722_480.jpg":"480x611","pp_24267722_340.jpg":"340x432","pp_24267722_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24564853_1920.jpg":"1920x1080","k_24564853_1280.jpg":"1280x1280","k_24564853_1024.jpg":"1024x1024","k_24564853_640.jpg":"640x640","k_24564853_480.jpg":"480x480","k_24564853_340.jpg":"340x340","k_24564853_220.jpg":"220x220","o_24564853_1280.jpg":"1280x853","o_24564853_1024.jpg":"1024x682","o_24564853_640.jpg":"640x426","o_24564853_480.jpg":"480x320","o_24564853_340.jpg":"340x226","o_24564853_220.jpg":"220x146","h_24564853_1280.jpg":"1280x854","h_24564853_1024.jpg":"1024x683","h_24564853_640.jpg":"640x427","h_24564853_480.jpg":"480x320","h_24564853_340.jpg":"340x227","h_24564853_220.jpg":"220x147","pp_24564853_1280.jpg":"1280x1628","pp_24564853_1024.jpg":"1024x1303","pp_24564853_640.jpg":"640x814","pp_24564853_480.jpg":"480x611","pp_24564853_340.jpg":"340x432","pp_24564853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24210151_1920.jpg":"1920x1080","k_24210151_1280.jpg":"1280x1280","k_24210151_1024.jpg":"1024x1024","k_24210151_640.jpg":"640x640","k_24210151_480.jpg":"480x480","k_24210151_340.jpg":"340x340","k_24210151_220.jpg":"220x220","o_24210151_1280.jpg":"1280x853","o_24210151_1024.jpg":"1024x682","o_24210151_640.jpg":"640x426","o_24210151_480.jpg":"480x320","o_24210151_340.jpg":"340x226","o_24210151_220.jpg":"220x146","h_24210151_1280.jpg":"1280x854","h_24210151_1024.jpg":"1024x683","h_24210151_640.jpg":"640x427","h_24210151_480.jpg":"480x320","h_24210151_340.jpg":"340x227","h_24210151_220.jpg":"220x147","pp_24210151_1280.jpg":"1280x1628","pp_24210151_1024.jpg":"1024x1303","pp_24210151_640.jpg":"640x814","pp_24210151_480.jpg":"480x611","pp_24210151_340.jpg":"340x432","pp_24210151_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_24326120_1920.jpg":"1920x1080","k_24326120_1280.jpg":"1280x1280","k_24326120_1024.jpg":"1024x1024","k_24326120_640.jpg":"640x640","k_24326120_480.jpg":"480x480","k_24326120_340.jpg":"340x340","k_24326120_220.jpg":"220x220","o_24326120_1280.jpg":"1280x822","o_24326120_1024.jpg":"1024x658","o_24326120_640.jpg":"640x411","o_24326120_480.jpg":"480x308","o_24326120_340.jpg":"340x218","o_24326120_220.jpg":"220x141","h_24326120_1280.jpg":"1280x854","h_24326120_1024.jpg":"1024x683","h_24326120_640.jpg":"640x427","h_24326120_480.jpg":"480x320","h_24326120_340.jpg":"340x227","h_24326120_220.jpg":"220x147","pp_24326120_1280.jpg":"1280x1628","pp_24326120_1024.jpg":"1024x1303","pp_24326120_640.jpg":"640x814","pp_24326120_480.jpg":"480x611","pp_24326120_340.jpg":"340x432","pp_24326120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23862103_1920.jpg":"1920x1080","k_23862103_1280.jpg":"1280x1280","k_23862103_1024.jpg":"1024x1024","k_23862103_640.jpg":"640x640","k_23862103_480.jpg":"480x480","k_23862103_340.jpg":"340x340","k_23862103_220.jpg":"220x220","o_23862103_1280.jpg":"1280x853","o_23862103_1024.jpg":"1024x682","o_23862103_640.jpg":"640x426","o_23862103_480.jpg":"480x320","o_23862103_340.jpg":"340x226","o_23862103_220.jpg":"220x146","h_23862103_1280.jpg":"1280x854","h_23862103_1024.jpg":"1024x683","h_23862103_640.jpg":"640x427","h_23862103_480.jpg":"480x320","h_23862103_340.jpg":"340x227","h_23862103_220.jpg":"220x147","pp_23862103_1280.jpg":"1280x1628","pp_23862103_1024.jpg":"1024x1303","pp_23862103_640.jpg":"640x814","pp_23862103_480.jpg":"480x611","pp_23862103_340.jpg":"340x432","pp_23862103_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24564911_1920.jpg":"1920x1080","k_24564911_1280.jpg":"1280x1280","k_24564911_1024.jpg":"1024x1024","k_24564911_640.jpg":"640x640","k_24564911_480.jpg":"480x480","k_24564911_340.jpg":"340x340","k_24564911_220.jpg":"220x220","o_24564911_1280.jpg":"1280x852","o_24564911_1024.jpg":"1024x682","o_24564911_640.jpg":"640x426","o_24564911_480.jpg":"480x319","o_24564911_340.jpg":"340x226","o_24564911_220.jpg":"220x146","h_24564911_1280.jpg":"1280x854","h_24564911_1024.jpg":"1024x683","h_24564911_640.jpg":"640x427","h_24564911_480.jpg":"480x320","h_24564911_340.jpg":"340x227","h_24564911_220.jpg":"220x147","pp_24564911_1280.jpg":"1280x1628","pp_24564911_1024.jpg":"1024x1303","pp_24564911_640.jpg":"640x814","pp_24564911_480.jpg":"480x611","pp_24564911_340.jpg":"340x432","pp_24564911_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24564856_1920.jpg":"1920x1080","k_24564856_1280.jpg":"1280x1280","k_24564856_1024.jpg":"1024x1024","k_24564856_640.jpg":"640x640","k_24564856_480.jpg":"480x480","k_24564856_340.jpg":"340x340","k_24564856_220.jpg":"220x220","o_24564856_1280.jpg":"1280x853","o_24564856_1024.jpg":"1024x682","o_24564856_640.jpg":"640x426","o_24564856_480.jpg":"480x320","o_24564856_340.jpg":"340x226","o_24564856_220.jpg":"220x146","h_24564856_1280.jpg":"1280x854","h_24564856_1024.jpg":"1024x683","h_24564856_640.jpg":"640x427","h_24564856_480.jpg":"480x320","h_24564856_340.jpg":"340x227","h_24564856_220.jpg":"220x147","pp_24564856_1280.jpg":"1280x1628","pp_24564856_1024.jpg":"1024x1303","pp_24564856_640.jpg":"640x814","pp_24564856_480.jpg":"480x611","pp_24564856_340.jpg":"340x432","pp_24564856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24564849_1920.jpg":"1920x1080","k_24564849_1280.jpg":"1280x1280","k_24564849_1024.jpg":"1024x1024","k_24564849_640.jpg":"640x640","k_24564849_480.jpg":"480x480","k_24564849_340.jpg":"340x340","k_24564849_220.jpg":"220x220","o_24564849_1280.jpg":"1280x853","o_24564849_1024.jpg":"1024x682","o_24564849_640.jpg":"640x426","o_24564849_480.jpg":"480x320","o_24564849_340.jpg":"340x226","o_24564849_220.jpg":"220x146","h_24564849_1280.jpg":"1280x854","h_24564849_1024.jpg":"1024x683","h_24564849_640.jpg":"640x427","h_24564849_480.jpg":"480x320","h_24564849_340.jpg":"340x227","h_24564849_220.jpg":"220x147","pp_24564849_1280.jpg":"1280x1628","pp_24564849_1024.jpg":"1024x1303","pp_24564849_640.jpg":"640x814","pp_24564849_480.jpg":"480x611","pp_24564849_340.jpg":"340x432","pp_24564849_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1308","hd_23674198_1920.jpg":"1920x1080","k_23674198_1280.jpg":"1280x1280","k_23674198_1024.jpg":"1024x1024","k_23674198_640.jpg":"640x640","k_23674198_480.jpg":"480x480","k_23674198_340.jpg":"340x340","k_23674198_220.jpg":"220x220","o_23674198_1280.jpg":"1280x872","o_23674198_1024.jpg":"1024x697","o_23674198_640.jpg":"640x436","o_23674198_480.jpg":"480x327","o_23674198_340.jpg":"340x231","o_23674198_220.jpg":"220x149","h_23674198_1280.jpg":"1280x854","h_23674198_1024.jpg":"1024x683","h_23674198_640.jpg":"640x427","h_23674198_480.jpg":"480x320","h_23674198_340.jpg":"340x227","h_23674198_220.jpg":"220x147","pp_23674198_1280.jpg":"1280x1628","pp_23674198_1024.jpg":"1024x1303","pp_23674198_640.jpg":"640x814","pp_23674198_480.jpg":"480x611","pp_23674198_340.jpg":"340x432","pp_23674198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21787242_1920.jpg":"1920x1080","k_21787242_1280.jpg":"1280x1280","k_21787242_1024.jpg":"1024x1024","k_21787242_640.jpg":"640x640","k_21787242_480.jpg":"480x480","k_21787242_340.jpg":"340x340","k_21787242_220.jpg":"220x220","o_21787242_1280.jpg":"1280x853","o_21787242_1024.jpg":"1024x682","o_21787242_640.jpg":"640x426","o_21787242_480.jpg":"480x320","o_21787242_340.jpg":"340x226","o_21787242_220.jpg":"220x146","h_21787242_1280.jpg":"1280x854","h_21787242_1024.jpg":"1024x683","h_21787242_640.jpg":"640x427","h_21787242_480.jpg":"480x320","h_21787242_340.jpg":"340x227","h_21787242_220.jpg":"220x147","pp_21787242_1280.jpg":"1280x1628","pp_21787242_1024.jpg":"1024x1303","pp_21787242_640.jpg":"640x814","pp_21787242_480.jpg":"480x611","pp_21787242_340.jpg":"340x432","pp_21787242_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1410","hd_24326122_1920.jpg":"1920x1080","k_24326122_1280.jpg":"1280x1280","k_24326122_1024.jpg":"1024x1024","k_24326122_640.jpg":"640x640","k_24326122_480.jpg":"480x480","k_24326122_340.jpg":"340x340","k_24326122_220.jpg":"220x220","o_24326122_1280.jpg":"1280x940","o_24326122_1024.jpg":"1024x752","o_24326122_640.jpg":"640x470","o_24326122_480.jpg":"480x352","o_24326122_340.jpg":"340x249","o_24326122_220.jpg":"220x161","h_24326122_1280.jpg":"1280x854","h_24326122_1024.jpg":"1024x683","h_24326122_640.jpg":"640x427","h_24326122_480.jpg":"480x320","h_24326122_340.jpg":"340x227","h_24326122_220.jpg":"220x147","pp_24326122_1280.jpg":"1280x1628","pp_24326122_1024.jpg":"1024x1303","pp_24326122_640.jpg":"640x814","pp_24326122_480.jpg":"480x611","pp_24326122_340.jpg":"340x432","pp_24326122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24210147_1920.jpg":"1920x1080","k_24210147_1280.jpg":"1280x1280","k_24210147_1024.jpg":"1024x1024","k_24210147_640.jpg":"640x640","k_24210147_480.jpg":"480x480","k_24210147_340.jpg":"340x340","k_24210147_220.jpg":"220x220","o_24210147_1280.jpg":"1280x853","o_24210147_1024.jpg":"1024x682","o_24210147_640.jpg":"640x426","o_24210147_480.jpg":"480x320","o_24210147_340.jpg":"340x226","o_24210147_220.jpg":"220x146","h_24210147_1280.jpg":"1280x854","h_24210147_1024.jpg":"1024x683","h_24210147_640.jpg":"640x427","h_24210147_480.jpg":"480x320","h_24210147_340.jpg":"340x227","h_24210147_220.jpg":"220x147","pp_24210147_1280.jpg":"1280x1628","pp_24210147_1024.jpg":"1024x1303","pp_24210147_640.jpg":"640x814","pp_24210147_480.jpg":"480x611","pp_24210147_340.jpg":"340x432","pp_24210147_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24506378_1920.jpg":"1920x1080","k_24506378_1280.jpg":"1280x1280","k_24506378_1024.jpg":"1024x1024","k_24506378_640.jpg":"640x640","k_24506378_480.jpg":"480x480","k_24506378_340.jpg":"340x340","k_24506378_220.jpg":"220x220","o_24506378_1280.jpg":"1280x853","o_24506378_1024.jpg":"1024x682","o_24506378_640.jpg":"640x426","o_24506378_480.jpg":"480x320","o_24506378_340.jpg":"340x226","o_24506378_220.jpg":"220x146","h_24506378_1280.jpg":"1280x854","h_24506378_1024.jpg":"1024x683","h_24506378_640.jpg":"640x427","h_24506378_480.jpg":"480x320","h_24506378_340.jpg":"340x227","h_24506378_220.jpg":"220x147","pp_24506378_1280.jpg":"1280x1628","pp_24506378_1024.jpg":"1024x1303","pp_24506378_640.jpg":"640x814","pp_24506378_480.jpg":"480x611","pp_24506378_340.jpg":"340x432","pp_24506378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23862105_1920.jpg":"1920x1080","k_23862105_1280.jpg":"1280x1280","k_23862105_1024.jpg":"1024x1024","k_23862105_640.jpg":"640x640","k_23862105_480.jpg":"480x480","k_23862105_340.jpg":"340x340","k_23862105_220.jpg":"220x220","o_23862105_1280.jpg":"1280x853","o_23862105_1024.jpg":"1024x682","o_23862105_640.jpg":"640x426","o_23862105_480.jpg":"480x320","o_23862105_340.jpg":"340x226","o_23862105_220.jpg":"220x146","h_23862105_1280.jpg":"1280x854","h_23862105_1024.jpg":"1024x683","h_23862105_640.jpg":"640x427","h_23862105_480.jpg":"480x320","h_23862105_340.jpg":"340x227","h_23862105_220.jpg":"220x147","pp_23862105_1280.jpg":"1280x1628","pp_23862105_1024.jpg":"1024x1303","pp_23862105_640.jpg":"640x814","pp_23862105_480.jpg":"480x611","pp_23862105_340.jpg":"340x432","pp_23862105_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23052010_1920.jpg":"1920x1080","k_23052010_1280.jpg":"1280x1280","k_23052010_1024.jpg":"1024x1024","k_23052010_640.jpg":"640x640","k_23052010_480.jpg":"480x480","k_23052010_340.jpg":"340x340","k_23052010_220.jpg":"220x220","o_23052010_1280.jpg":"1280x853","o_23052010_1024.jpg":"1024x682","o_23052010_640.jpg":"640x426","o_23052010_480.jpg":"480x320","o_23052010_340.jpg":"340x226","o_23052010_220.jpg":"220x146","h_23052010_1280.jpg":"1280x854","h_23052010_1024.jpg":"1024x683","h_23052010_640.jpg":"640x427","h_23052010_480.jpg":"480x320","h_23052010_340.jpg":"340x227","h_23052010_220.jpg":"220x147","pp_23052010_1280.jpg":"1280x1628","pp_23052010_1024.jpg":"1024x1303","pp_23052010_640.jpg":"640x814","pp_23052010_480.jpg":"480x611","pp_23052010_340.jpg":"340x432","pp_23052010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24210161_1920.jpg":"1920x1080","k_24210161_1280.jpg":"1280x1280","k_24210161_1024.jpg":"1024x1024","k_24210161_640.jpg":"640x640","k_24210161_480.jpg":"480x480","k_24210161_340.jpg":"340x340","k_24210161_220.jpg":"220x220","o_24210161_1280.jpg":"1280x853","o_24210161_1024.jpg":"1024x682","o_24210161_640.jpg":"640x426","o_24210161_480.jpg":"480x320","o_24210161_340.jpg":"340x226","o_24210161_220.jpg":"220x146","h_24210161_1280.jpg":"1280x854","h_24210161_1024.jpg":"1024x683","h_24210161_640.jpg":"640x427","h_24210161_480.jpg":"480x320","h_24210161_340.jpg":"340x227","h_24210161_220.jpg":"220x147","pp_24210161_1280.jpg":"1280x1628","pp_24210161_1024.jpg":"1024x1303","pp_24210161_640.jpg":"640x814","pp_24210161_480.jpg":"480x611","pp_24210161_340.jpg":"340x432","pp_24210161_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14987888 Threads: 3 Questions: 3149388528 Slow queries: 7028231 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234947952 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/vijecnici-na-startu-odlucili-da-ce-se-ipak-glasati-o-ponistenju-odluke-o-stanici-za-pretovar-otpada-na-spinutu-1275098 [printLink] => /split/vijecnici-na-startu-odlucili-da-ce-se-ipak-glasati-o-ponistenju-odluke-o-stanici-za-pretovar-otpada-na-spinutu-1275098?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 279687 [name] => gradsko vijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rasprava traje... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Upitno ispijanje kave na Bačvicama, pročelnica otkrila: Neradnjama i nečinjenjem izgubili smo 18 poslovnih prostora [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24267722.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Maja Đerek

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24267722.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Maja Đerek

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24564853.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24210151.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24326120.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/23862103.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24564911.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix


 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24564856.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24564849.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/23674198.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/21787242.jpg [title] => Nikola Vilic/ Cropix/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24326122.jpg [title] => Josko Supic/Cropix/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24210147.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24506378.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

















 

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/23862105.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix





 

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/23052010.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24210161.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon više od 11 sati završena je sjednica Gradskog vijeća.

20:10

Gradski vijećnici su jednoglasno potvrdili prijedloge nagrada za životno djelo za 2022. godinu, dobitnici su Goran PelajićDušanka Martinović KaliternaRadoslav TomićGoran Sučić, te Antun Tonći Baranović.

Osobne nagrade Grada Splita za 2022. godinu dobit će Lena StojkovićVeljko Laura Šišo, Renato Živković i Mladen Drnasin.

Dobitnici skupne nagrade za 2022. godinu su Udruga veterana 158. brigade i 6. Domobranske pukovnije i "Karaman koncert" za uspješnu organizaciju humanitarnog malonogometnog turnira "Četiri kafića".

19:55

Gradonačelnik Ivica Puljak je na samom početku otkrio da će dogodine za Nagradu Grada Splita nominirati Dejana Kružića koji se borio oko Spaladium Arene.

- Čestitam svima koju su dobili nagrade, svi su navedeni to i zaslužili. Postoje i druge osobe koje su to zaslužile... Primjerice, gospodin Dejan Kružić je zaslužio ovu priznanje i on će biti nominiran iduće godine – rekao je Puljak.

19:25

Glatko i bez rasprave prolaze i točke vezane uz odricanje ponuda prava prvokupa kulturnog dobra.

18:35

Pred gradske vijećnike došla je i točka o sklapanju nagodbe s RH u pogledu kupališno-poslovnog kompleksa Bačvice.

- Republika Hrvatske je tužila Grad Split za 18 poslovnih prostora u kompleksu Bačvice, a tri prostora smo već pravomoćno izgubili. Na ovaj način želimo uštedjeti novce jer je riječ o istim slučajevima i ako smo već izgubili tri i ostale ćemo – kazao je dogradonačelnik Bojan Ivošević

S obzirom na to da je projicirani gubitak po osnovi parničnih troškova u ovim postupcima bio minimalno 80 tisuća eura (cca. 600 tisuća kuna),  gradonačelnik Ivica  Puljak se dopisom 26. listopada 2022. obratio Županijskom državnom odvjetništvu s prijedlogom za mirno rješavanje preostalih sporova, i to tako da Grad Split prizna sve tužbene zahtjeve, a da Republika Hrvatska odustane od naplate svih troškova. Republika Hrvatska je pristala na sklapanje ove nagodbe. 

Pročelnica Maja Đerek je objasnila "povijest bolesti".

- Ako je upitno ispijanje kave za to odavno nije nadležan Grad Split, nego Republika Hrvatska. Povjerenstvo za određivanje granice pomorsko dobro je 2011. godine usvojilo rješenje ministarstva. Napravljen je geodetski elaborat i formirane su dvije čestice na području kompleksa. Jedna gdje su poslovnih prostoru u privatnom vlasništvu koji su izvan granica pomorskog dobra. Drugi dio gdje je vlasnik Grad Split je ušao u režim pomorskog dobra.

Tada nisu iskorišteni nikakvi pravni lijekovi i rješenje je postalo pravomoćno. Tadašnjim neradnjama i nečinjenjem Grad Split je nepovratno izgubio 18 poslovnih prostora. Sve i da tih 18 prostora izađe iz režima pomorskog dobra oni bi bili u vlasništvu države – objasnila je pročelnica Đerek. 

---

image

Maja Đerek

Tom Dubravec/Cropix
---

Dodala je da je na temelju prosječne kupoprodajne cijene, vrijednost 18 poslovnih prostora preko dva milijuna eura. 

- Gradsko vijeće je 2014. godine na temelju materijala u kojima uopće nije pisalo da je riječ o pomorskom dobru, prostore dalo "Splitskoj obali" na upravljanje. Na taj način su sami sebi nanijeli štetu. Naplaćivalo se bez pravne osnove i može se tražiti povrat stečenog. 2020. godine je stiglo 18 prijedloga za mirno rješenje spora s državnom, ali tadašnja gradska uprava se oglušili na to mirno rješenje i ušli su u pravnice. Mi smo parnice za tri poslovna prostora već izgubili i tražili smo nagodbu s državom – kazala je Đerek. 

- Što reći, jedan od simbola Grada Splita - Bačvice je nepovratno izgubljen, a mi moramo sanirati štetu za nešto što se dogodilo prije deset godina. Još strašnije je što u svojoj karijeri nisam vidjela da 18 prostora uđe u režim pomorskog dobra i da dio zgrade u privatnom vlasništvu ostane izvan režima, a da baš Grad Split koji je u povijesti ulagao i održavao taj kompleks ostane bez vrijedne imovine. Grad Split je 2011. ostao bez prostora jer je upravni akt postao pravomoćan i nitko se nije žalio – rekla je Đerek. 

Srđan Marinić je kazao kako mu nije jasno kako je uopće moglo doći do ovoga.

- Postoji li nekakva mogućnost, kaznene prijave ili sankcije onih koji su svjesno išli u ovo, a znali su da nije zakonito – pitao je Marinić. 

Dogradonačelnik Ivošević je objasnio da apsolutno postoji nečija odgovornost, ali je istaknuo da će se teško sada s protekom vremena utvrditi čija je. 

- Da je tada osporena granica pomorskog dobra vjerojatno bi to bio problem za koncesionara, ali bi imovina i dalje bila naša do trenutka kada bi se sudskim putem utvrdila granica. Dobili bi na vremenu – rekao je Ivošević. 

Pauk je replicirao Mariniću. 

- U njegovom izlaganju najviše mi je u uhu upala rečenica o interesima Grada Splita i spominjao je podnošenje kaznenih prijava. Molio bih ga da ne podnosi kaznenu prijavu jer će nam opet gradonačelnik dobiti 100 tisuća kazne – rekao je Pauk. 

Davora Matijevića (SDP) je zanimalo što će biti s tvrtkom "Splitska obala" s obzirom na to da su izgubili Žnjan i Zapadnu obalu.

Igora Stanišića (HGS) je zanimalo što će biti s prihodima koje je ostvarila "Splitska obala".

- Grad Split nije uprihodio ništa od poslovnih prostora, već je pripao "Splitskoj obali". RH se odriče potraživanja prema Gradu Splitu, ali što je prema gradskoj tvrtki. Možemo li očekivati da će i "Splitska obala" morati vratiti sve što je uprihodila – pitao je Stanišić. 

Dodao je da je "Splitska obala" prestala s naplatom zakupnine u prostorima na Bačvicama od 1. siječnja 2023. godine. 

- Ostaje nejasno zašto su se u "Splitskoj obali" samoinicijativno odlučili ne vršiti naplatu tri mjeseca prije nego mi donosimo odluku? S obzirom da se i dogradonačelnik nedavno pohvalio kako je direktor Splitske obale, Ciprijan, smanjio broj zaposlenih, mozete li mi odgovoriti kakve je kadrovske promjene donijela odluka o prestanku naplate zakupa na Bačvicama? Novim pravilnikom o radu koji je stupio na snagu 1.1.2023. godine (isti dan je prestala i naplata zakupa na Bačvicama), još uvijek je definirano mjesto voditelj Bačvica - kazao je Stanišić.

Ivošević je objasnio da Grad vodi svoju nagodbu s državom, a paralelno s njom i "Splitska obala". 

Ovaj prijedlog je prošao. 

17:05

Na red je došla i točka o kupnji čestice predviđene za izgradnju dijela prometnice Put Kamena (od Puta Mostina do DC-1) s priključkom na deponiju Karepovac koja je nakon kraće rasprave jednoglasno prošla.

- Rješavanjem ove prometnice rješava se koridor prema Karepovcu i dozvola za pretovarnu stanicu - javio se HDZ-ov Ivica Budimir, u ulozi predsjednika NO Lećevice. 

Puljak se ubacio da je rekao kako mu se neću rugati, kao što je obećao dok se raspravljalo o Spinutu, a Budimir i HDZ su bili protiv pres kontejnera. 

- Odbijte građevinsku dozvolu - uzvratio je Budimir na Puljkovu provokaciju. 

Gradski vijećnici su izglasali i prodaju zemljišta na području Trstenik-Radoševac, a tržišna cijena iznosi 569 tisuća eura. 

- Ovo je jako dobra cijena i voljela bih da je ovakvih prodaja što više odnosno da Grad neiskorištenu imovinu stavi u funkciju – kazala je pročelnica Maja Đerek

Gradskog vijećnika Pauka je zanimalo na što se točno u proračunu odnosila stavka od 10 milijuna eura od prodaje imovine.

- Je li se pod to mislilo na prodaju zemljišta od kojih Grad nema ništa ili još i poslovnih prostora – pitao je Pauk. 

Pročelnica Đerek je kazala da je ovaj slučaj primjer na što se mislilo, a što se tiče poslovnih prostora kazala je da tu treba uprihoditi od tržišnih zakupnina.

16:27 Gradski vijećnici jednoglasno su izglasali i odluku o potpori Ustanovi DES za 2023. godinu. Riječ je o iznosu od 1.061.778 eura, od čega 663.610 eura iz proračuna Grada Splita, a ostatak iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije. Što se tiče službenih odora komunalnih redara i kotarskih komunalnih redara i ta točka je prošla.

Redari će imati službenu zimsku i ljetnu odoru. Najveća razlika će biti u boji košulje, prije je bila smeđa, a sada će biti bijela te će materijal biti lakši. Odluka je prošla sa 21 glasom za.

Jakša Balov (HDZ), Igor Stanišić (HGS) i Martin Mladen Pauk (Domovinski pokret) otkrili su da će biti održana nova tematska sjednica u Gradskom vijeću Grada Splita.

- Na inicijativu iz kluba vijećnika HDZ-a i uz potporu kolega iz HGS-a, Domovinskog pokreta i HSP skupili smo dovoljan broj potpisa za sazivanje tematske sjednica pod nazivom "Socijalne potrebe u gradu Splitu ili gdje je nestao čovjek". Danas ćemo samo najaviti tematsku sjednicu, a idući tjedan ćemo sazvati tiskovnu konferenciju gdje ćemo objaviti sve detalje - kazao je Balov.

Otkrio je da će biti obuhvaćena kompletna struktura socijalne komponente u gradu Splitu, a sve detalje otkrit će sljedeći tjedan na konferenciji za medije.

16:00 Nakon pauze uslijedio je Prijedlog odluke izradi UPU-a područja sjeverozapadno od križanja ulica Put Stinica i Put Supavla.

U raspravu se uključio Davor Matijević iz SDP-a.

- Na osnovu pobjedničkog rješenja od prije 14 godina, nakon što je tada proveden arhitektonsko-urbanističko natječaj pokreće se izrada Urbanističkog plana uređenja područja sjeverozapadno od križanja ulica Put Stinica i Put Supavla. Natječaj nije provelo Društva arhitekata Split, nego ga je inicirala kasnije tvrtka "Privrednik" koja je završila u stečaju, a javila su se samo četiri natjecatelja. Sad se prvonagrađeni rad iz starog natječaja koristi kao pokriće kako bi se tamo smjestila četiri nebodera. Okolnosti života i rada u našem gradu su se u 14 godina značajno promijenile. Pitanje je uopće provedivosti, fale provedbeni planovi. Ovo je prevrijedan prostor i zaslužuje da mu se posvetimo na kvalitetniji i odgovorniji način. Samo rješenje je blago rečeno upitno. Treba nam novi natječaj koji će kvalitetno provesti DAS i u kojem će se razmotriti sadašnje stanje i što je još važnije potrebe grada i građana, a ne ovakvo vađenje iz naftalina dokumentacije kako bi se ubacila četiri nebodera. Također, treba nam i novi GUP koji nam je gradonačelnik Puljak obećao, a ja ga držim za riječ - rekao je Matijević.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Lidija Bekavac iz HGS-a smatra da je potpuni promašaj raditi UPU kontaktne zone Kopilice prije urbanističkog natječaja za Kopilicu kojeg je gradonačelnik Puljak najavio za nekada uskoro.

- Još je veći promašaj to raditi prije nego se donesu Izmjene i dopune GUP-a koje su započete prije dvije godine i sada bi već trebale biti na samom kraju, odnosno već su trebale biti na javnoj raspravi. Naročito je bitno prije predmetnog UPU-a izmijeniti GUP jer je na rečenoj lokaciji proveden tzv. investitorski natječaj. Investitorski natječaj se morao provesti jer je na konkretnoj lokaciji GUP dosta štur i bez jednoznačnog maksimuma. Dakle, ako se krene u izradu UPU-a, slobodno se može reći kako ovdje grad pogoduje investitoru - naglasila je Bekavac. Citirala je članak koji je prije dva dana izašao u Slobodnoj Dalmaciji, pročelnik Vojković je rekao:

- Da, postoji inicijativa investitora zainteresiranih za realizaciju ovog projekta. Pa kad god postoji takva ili slična inicijativa bilo kojeg investitora za realizacijom nekog investicijskog projekta, a koja je utemeljena na zakonom i podzakonskim aktima utemeljenoj proceduri, stručne službe Grada Splita nemaju niti razloga niti pravo takvu inicijativu osporavati ili negirati - pročitala je Bekavac te nastavila:

- Točno, nema razloga da se inicijativa osporava ili negira. Međutim, pročelnik ili ne zna što vjerujem nije istina ili namjerno ignorira vrlo jasan članak Zakona o prostornom uređenju na temu iniciranje prostornog plana - kazala je.

Navela je kako je gradonačelnik Puljak najprije dužan izvjesiti gradske vijećnike o svim inicijativama, a ne samo jednoj pojedinačnoj kao i zaključke stručne analize.

- E pa ova točka dnevnog reda je sve samo ne Zakonom utemeljena. A da je ovaj natječaj neupotrebljiv, opet novinar to vidi prije nego pročelnik Vojković. Činjenica jeste da se od natječaja do danas dogodila legalizacija čime su tamošnji vlasnici stekli prava koja nisu ranije postojala tako da bi sada natječaj trebao ponuditi ili način sanacije tih područja ili nekakvu komasaciju ili nešto treće. Naime što bi se moglo dogoditi kada bi se napravio običan UPU, investitor koji ima samo jednu trećinu zemljišta uspije napraviti jedan neboder od ovih tri planirana, to bi izgledalo kao neki geto. Ovdje bi trebalo UPU uvjetovati da se ne može raditi jedan neboder bez da se i ovo drugo ne urbanizira - kazala je Bekavac.

Branimir Urlić, član Centra je rekao da je sve bilo po proceduri, a smatra da nije njihova krivnja što je prošlo 14 godina. Međutim, Tomislav Prljević (HDZ) je rekao da nema veze što zadovoljava proceduru, ali to ne znači da valja. Smatra da Grad nema ambicije, već investitori utječu na izmjene.

Domagoj Bajić (HDZ) je rekao da nije protiv donošenja ovakvog UPU-a, ali samo zaziva postavljanje novih smjernica. Smatra kako bi ga mogli prilagoditi, a možda bi zaključak analize predloženog UPU-a bio da uopće nisu potrebne izmjene, ali smatra da bi se svejedno revidirati ovaj UPU, s obzirom na to koliko je star.

Prijedlog je izglasan sa 16 glasova.

---

image


 

Nikola Vilic/Cropix
---

12:20 Krenula je i rasprava o poništenju zaključka odluke kojom se pres kontejner postavljaju u kotaru Spinut, nakon što su se održala dva prosvjeda te je prikupljeno dvije tisuće potpisa građana. Krenula je rasprava o Matijevićevom prijedlogu, a ispred kluba HDZ-ovih vijećnika stav je iznio Jakša Balov. I oni su, rekao je, podnijeli prijedlog da se spinutski problem riješi povlačenjem zaključka da kontejneri dođu baš u taj kotar. Smatra da su prekršene procedure koje propisuju akti za zaštitu okoliša koje obrazlažem u daljnjem tekstu.

- Protivljenje ovoj odluci je jeftini populizam i skupljanje političkih poena protiv javnog interesa. Moram spomenuti verbalno nasilje prema meni i kolegama vladajućima. Posebno bih se osvrnula na izvanrednu sjednicu kotara Spinut, otišla sam na sjednicu nadajući se kulturnom razgovoru sa susjedima. Nitko nije tužniji od mene zbog događanja na Spinutu i otvorene kotarske sjednice koja je poslužila da se izmanipuliraju građani. Nije sporno da građani postavljaju pitanja što će se događati u kvartu, ali je verbalno zlostavljanje uživo na društvenim mrežama neprihvatljivo. U jednoj takvoj grupi bilo je gnjusnih komentara. I trebalo bi to opisati i usuditi  - rekla je Ana Dorotić Čaljkušić iz Centra.

Dodala je i da je bilo gnjusnih komentara na društvenim mrežama, a ona smatra da se i na Facebooku bilo verbalno nasilje i uvrede.

- Apeliram da se ova šu*ljača izbaci iz grupe. Koja je ova š**aca?", samo su neki od komentara koje je pročitala.

- Ja sam iz Spinuta i uvijek sam bila za Spinut, imala sam zeleno svjetlo predsjedniku kotara, i to je bilo u javnom interesu. Nisam se u snu nadala bilo kakvoj vrsti nasilja radi donošenja takve odluke - kazala je.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Igor Stanišić je rekao da žali zbog takvih stvari, ali su gotovo svi vijećnici izloženi takvim napadima.

- Nitko ne podržava nasilje, ali snosite odgovornost vi i svi vi koji bezpogovorno dižete ručice za donošenje odluka -  rekao joj je Pauk te naglasio da podnese ostavku ako se ne može nositi s kritikama.

- Za govor mržnje nema mjesta nigdje i ne slažem se s kolegom Paukom. Kolegica je bila izložena govoru mržnje, ali mislim da je predsjednik kotara trebao uvoditi reda na toj sjednici - poručio joj je Damir Barbir. Podržali su je i drugi vijećnici iz različitih opcija.

Tomislav Prljević je također osudio verbalno nasilje i pozvao da se zaustavi prema svima, sve ružne kvalifikacije i morbidne optužbe.

- Niste krivi, dignite glavu. Poruka svim ljudima, osudit ćemo sve etikete prema svima. Nećemo trpjeti više - pozvao je HDZ-ov Prljević. Nakon vala podrške, HSP-ov Ante Grubišić je podsjetio da je Puljak najavljivao suradnju s Kotarskim vijećem.

- Rekli ste na sjednici i da ukidate parking na Gripama i uvodite novu zonu. Je li to iskomunicirano sa stanovnicima?

HDZ-ov Ivica Budimir je rekao da je jasno da se ide od odustajanja od pretovarne stanice, ali je i podsjetio da je jasno da je gužva u luci, da postoje empirijski dokazi. I da se nada kako ne razmišljaju o izuzimanju parkinga u svrhu ceste.

- I još da vam kažem, ili HDZ ili Hrvatska je isto govor mržnje. Pa da znate da se i vi morate ponašati korektno - završio je.

Prljević je također prisnažio da su takve izjave fašistoidne.

Skoko je poručio Davoru Matijeviću koji je predložio ovu točku dnevnog reda da do podne glumi dio konstruktivne vlasti, a iza podne populistički donosi odluke zajedno s HDZ-om.

Ekspresno je stigao odgovor prozvanog.

- Meni je smiješno koliko ste nekorektni jer smo vas ovdje podržavali i kad se nismo slagali s vama. Koliko ste korektni s nama kao partnerima dovoljno govori kada sam vas molio i prije prošlog vijeća da skinete točku. Imate 15 ruku i to vam je sasvim dovoljno nekad, a nemate obzira ni odgovornosti prema vijećnicima koji su vam dali podršku. Podržavat ćemo vas u svemu što je dobro za grad, a izrazit ćemo, nemojte se bojati, i stav kad radite loše - rekao je Matijević.

Pauk je u nastavku Skoku nazvao "fašisoidnim autokratom" kojeg drugi trebaju slušati.

- Stranka Centar je mlada stranka, kako ga nije bilo prije da se propagira jednoumlje - odgovorio je Domazet.

---

image
Nikola Vilic/ Cropix/Cropix
---

Luka Kovač Levantin, predsjednik kotara Spinut dobio je priliku za riječ te je naglasio da su jednoglasni u tome da su protiv ove odluke i protiv pres kontejnera u Spinutu, u nadi da će navedena točka biti odbačena.

Ivica Puljak je rekao da demantira izjave čelnika kotara.

- Demantiram predsjednika kotara, u 22 sata navečer je rekao da se slaže s odlukom koja je donesena. Ali, iznad svega ova je tema pokazala neodgovornost, populizam i huškanje političara koji su manipulirali građanima, idejama i lažnim predstavljanjem točno o čemu se radi i na taj način su ugrozili cijeli sustav razvrstavanja otpada u užem centru grada. Press kontejneri nisu problem u gradu Splita, oni su sustav za gospodarenje otpadom i nema problema s njima. Važan je to segment gospodarenja otpadom. Svi oni koji su građani lažno navodili da se radi o pretovarnoj stanici i deponija su lažne tvrdnje. Spomenut ću Ivicu Budimira, on je u Nadzornom odboru onoga što mi zovemo Lećevica. Budimir gradi pretovarnu stanicu u gradu Splitu, on je odgovaran za cijeli projekt. On se ruga. U svom je izlaganju rekao da stavimo kontejnere na vlak i odvezemo je na Kopilicu - osvrnuo se gradonačelnik.

Većina je ipak bila na strani Matijevića, te se s 16 glasova izglasalo da se poništi odluka o pretovarnoj stanici u Spinutu. Kovač Levantin je definitivno bio sretan zbog takve odluke.

11:34 Martin Mladen Pauk je naglasio kako su više puta predlagali pokretanje postupka donošenja izmjena prostornog plana na području gradske luke, konkretno u prostorima bivšeg Dalmacijavina, kako bi na tom području bili predviđeni javni sadržaji te kako bi Pomorski muzej bio premješten s Gripa u gradsku luku.

-Iako ste izjavili kako vam se nominalno sviđa projekt, nismo vidjeli nikakav pomak. S druge strane, svjedoci smo kako ste na ovoj sjednici uvrstili čak dva projekta i izmjene koji idu u korist jednog krupnog investitora - tvrtke Manas d.o.o. Naime, točkom 6. dnevnog reda predvidjeli ste izmjene UPU-a na području Stinica gdje tvrtka Manas u budućnosti planira graditi čak četiri nebodera prosječne visine 20 katova, iako još uvijek nisu niti vlasnici zemljišta - rekao je. Nadalje, točkom 13. dnevnog reda, istaknuo je kako se želi omogućiti istoj tvrtki “Manas” izgradnju prometnice na Mejašima kako bi njihovo zemljište od čak 4500 metara kvadratnih postalo izgradivo, odnosno kako bi dobili pristupni put dužine 72 metra u vlastitoj izvedbi. Zanimljivo je kako su arhitektonsko rješenje za izmjene UPU-a tvrtki Manas napravili arhitekti koji su nedavno završili u pritvoru u akciji USKOK-a upravo zbog malverzacija s građevinskim dozvolama i nelegalnom nadogradnjom objekata - brojao je Pauk.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Prekinuo ga je predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet koji mu je prigovorio da nije postavio pitanje te da ga ranije nije predao u pisanom obliku. Inače, na ovoj sjednici Gradskog vijeća Domazet je pokazao drugačije lice, nije bio blagonaklon prema pojedinim oporbenim vijećnicima.

- Moja pitanja nisu blagoglagoljiva pa mi ne dozvoljavate da ih završim. Bojite se mojih pitanja - rekao je Pauk na što mu je Domazet odgovorio da danima strepi od njegovih pitanja, iako ne zna što će uopće pitati.

- Ja se tresem od vaših pitanja. I naša uža i šira familija. Toliko se tresemo. Ne radite show od ovog vijeća - odbrusio je Domazet.

Nakon prepucavanja, predsjedavajući je ipak dozvolio Pauku da kroz idućih 10 sekunda završi svoje pitanje pa ga je Pauk preformulirao:

- Slažemo li se svi ovdje u prostoriji da je Ivica Puljak najbolji gradonačelnik u svemiru i da ne mora odgovarati na pitanja koja mu se postavljaju? Zaplješćite svi koji se slažu s time - zatražio je Pauk. Nitko nije pljeskao.

Inače, Pauk je pred medijima dovršio svoje pitanje koje mu nisu dozvolili da završi do kraja.

- Simptomatično je i kako ste vi osobno, u pauzi između Božića i Nove godine, još jednom velikom investitoru svojim potpisom omogućili izgradnju hotelskog kompleksa na Bačvicama. Prema svemu sudeći, vrlo ste ažurni, pedantni i brzi kad se radi o ispunjavanju želja velikih investitora čiji interesi nisu nužno i javni interesi, dok s druge strane ignorirate prijedloge i primjedbe kad drugi vijećnici žele zaštititi javni prostor, primjerice na današnjoj raspravi o UPU Stinice. Gospodine Puljak, jeste li u ovom plesu milijuna zaboravili da su Vas izabrali građani Splita da štitite javni interes i javni prostor, a ne krupni kapitalisti i investitori da im ispunjavate mokre snove? - trebalo je glasiti pitanje Martina Mladena Pauka. Nedugo nakon, završila su vijećnička pitanja.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

11:11 Simpatičan moment dogodio se kada je predsjednik GV Željko Domazet postavio svoje “vijećničko pitanje”.

- U muškom WC-u je ostao nečiji mobitel, pa je moje pitanje: Čiji je? – nasmijao je vijećnike.

Javio se vlasnik Ante Grubišić i rekao da će ga uzesti kasnije da ne ometa sjednicu.

Ana Dorotić Čaljkušić željela je doznati što je s gradskim projektom Poljud, kad se očekuje prvi korak u realizaciji. Gradonačelnik Puljak je kazao kako je projekt povezan sa cijelom gradskom sportskom infrastrukturom.

- I Brodarica i Stari plac I Centar na istoku I Poljud. U završnim smo djelovima analize i uskoro izlazimo sa cjelovitim rješenjima pred javnost – kazao je gradonačelnik. Nakon toga slijedi izrada programa za Poljud, uz revitalizaciju obale i rješenje predviđene lučice kao i parka Antička luka.

- Rokovi su teški za predvidjeti, ali vjerujem da će do kraja godine biti pokrenut anketni natječaj, u koji ćemo uključiti sve dionike, kao I vlasnike zemljišta – kazao je.

10:50 HDZ-ova Ivana Relata je pitala:

- U Javnoj ustanovi PŠ Marjan zaposlen je čuvar prirode koji ne ispunjava uvjete propisane Zakonom o zastiti prirode, što je utvrdio Državni inspektorat, te podigao optužni prijedlog protiv Javne ustanove. Je li istina da je tog istog (nezakonito zaposlenog) čuvara prirode JU, unatoč podignutom optužnom prijedlogu, uputila u nadležno Ministarstvo na polaganje ispita za čuvara prirode? Je li točno da čitavo vrijeme ta osoba ne obavlja posao čuvara prirode, već je upućen na edukaciju iz javne nabave na trošak Javne ustanove? Zaključno, postavlja se pitanje je li provedba javnog natječaja bila samo paravan i služila kao ulazak i uhljebljivanje u JU?

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

Tomislav Prljević je želio doznati što se zbiva sa, kako je kazao, “katastrofalnim stanjem plaže Ježinac”.

- Svjedoci smo teških oštećenja tamošnje infrastrukture, pa me zanima što grad radi po tom pitanju. Imamo li rokove za uređenje, hoće li popravci i uređenje biti izvršeni do sezone – pitao je HDZ-ovac.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je kazao kako su gradske službe u kontaktu sa županijskim službama, jer upravo je njihov upravni odjel najvažniji za ovaj dio.

- U moru nadležnosti često dolazi do “ping ponga”, tko treba dati mišljenje, tko treba dati posebne uvjete... Da ne bi bili u postupcima inspektorata idemo tempom kojeg nalažu zakoni RH. Ne mogu garantirati da će biti do ljeta – kazao je Ivošević.

Duje Jakovčević se raspitivao o sigurnosti prometa u ulici Put Radoševca na Trsteniku.

- To je izvor ugroze za sve sudionike u prometu, pa me zanima koje mjere Grad Split može poduzeti da se poveća sigurnost? Može li Put Radoševca biti pretvoren iz dvosmjerene u jednosmjernu uicu, može li se izgraditi nogostup, postaviti javna rasvjeta – nabrajao je vijećnik podsjećajući kako se ulica nalazi u blizini osnovne škole Trstenik.

Dobiti će pisani odgovor na svoje pitanje.

---

image
Josko Ponos/Cropix
---

10:45 Ivica Budimir, HDZ-ov vijećnik je rekao da je konačno dobio podatak da je “Čistoća” platila 430 tisuća kuna za uslugu najma radnika u 2022. godini, a zanima ga koliko je istoj agenciji isplaćeno u ovoj godini? Konstatirao je da su odgovorne osobe angažirale agenciju te izbjegle odredbe o zakonu o javnoj nabavi, te ga je zanimalo u kakvoj je fazi natječaj za angažman nove radne snage.

-Tumačenje da samo provizija agencije u iznosu 45.000 kuna potpada pod javnu nabavu i da se ista provodi na bazi jedne kalendarske godine smatram pogrešnim, pa ovim putem vam želim ukazati na nepravilnosti. Ako i dalje smatrate da je sve sukladno zakonu o javnoj nabavi molim da mi se očitujete - rekao je Budimir. Puljak mu je rekao da će dobiti pisani odgovor.

10:32 Krenula su vijećnička pitanja. Lidiju Bekavac (HGS) je zanimao razlog raspisivanja javnog poziva za članove upravnih vijeća i nadzornih odbora.

- Više od 600 sugrađana naivno se javilo na isti ovakav natječaj 2021. godine, za koji ste tvrdili da je transparentan, da bi se s tog istog natječaja vraćale neotvorene kuverte. Koji su razlozi ponovljenog javnog poziva, odnosno jesu li postojeći članovi postali nepametni ili su prestali slušati - pitala je Bekavac.

Antonio Kuzmanić je odgovorio da su trenutno zadovoljni sa svim članovima upravnih vijeća i nadzornih odbora, ali neki su izrazili želju da bi izašli, a pojedini su već izašli. Imaju nekoliko mjesta u upravnim vijećima i nadzornim odborima koje treba popuniti.

---

image





 

Nikola Vilic/Cropix
---

- Što je s radnom skupinom za Centar za autizam? Što je s adekvatnim rješenjem za prostor za osobe s invaliditetom? Kakav vam je plan za dalje - pitao je između ostalog Davor Matijević iz SDP-a tijekom vijećničkih pitanja.

Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita mu je odgovorio i kazao je da je riječ o kompleksnom projektu.

- Pronašli smo lokaciju od oko 400 kvadratnih metara i radimo na imovinsko-pravnim odnosima - rekao je Puljak. Igor Stanišić (HGS) je rekao da je parkiralište na Trumbićevoj obali u nadležnosti Splitske obale, a naveo je kako je novi ugovor potpisan taman prije nego je Vlada prepustila Zapadnu obalu na upravljanje županijskoj Lučkoj upravi. Zanima me hoćete li taj parking dodijeliti “Split parkingu”?

- Drago mi je što ste konstatirali da je ugovor potpisan prije nego je Vlada RH donijela odluku. Gradonačelnik niti gradske službe nemaju informaciju kada će poslati taj dokument na Vladu. Navedeni parking, s obzirom na to da nemaju veze s vezovima i sličnima, nećemo dati Split parkingu nego ćemo preispitati što će biti s cijelim područjem. U postupku smo izrade prometne studije za širenje pješačke zone, on strši i napravit ćemo, dakle, napravit ćemo novo prometno rješenje za promet ispred svetog Frane. Parkinzi pod javnom ustanovom "Športski objekti" trebali bi prijeći na Split parking, što će vama biti iznimno drago. Legendarni parking na Gripama, sukladno prostorno planskoj dokumentaciji, ide u smjeru da se uvrsti u sportsko-rekreacijsku zonu, odnosno da se ta zona privede svrsi - najavio je Ivošević.

09:52 Davor Matijević je tražio da se uvrsti na dnevni red točka kojom će se glasati o poništenju odluke kojom se “Čistoći” dala na privremeno korištenje površina u Spinutu za pretovar otpada. Premda je gradonačelnik Ivica Puljak rekao da se ne slaže s takvim prijedlogom jer nije predložena alternativna lokacija, sa 16 ruku u zraku je izglasano da se takva točka ipak uvrsti u dnevni red.

Naglašavamo i da je u Banovini prisutan i čelnik kotara Spinut Luka Kovač Levnatin koji očekuje da će mu se dati prilika da se obrati vijećnicima.

---

image

















 

Nikola Vilic/Cropix
---

Lidija Bekavac je tražila da se povuče s dnevnog reda prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za provedbu projekta modernizacije javne rasvjete trgovačkom društvu “Parkovi i nasadi”. Naime, istaknula je kako je obrazloženje o projektu vrijednom pet milijuna eura stalo na svega pola stranice.

- Govorimo o projektu, a nemamo ga niti imamo potpunu dokumentaciju - kazala je Bekavac te je tražila na osnovu čega je izrađena procjena o projektu od pet milijuna eura. Na to joj je Antonio Kuzmanić rekao da oni moraju staviti procijenjenu vrijednost te su takvu vrijednost dobili tako što su poslali indikativne upite proizvođačima. Naveo je da projekt kao takav egzistira od 2019. godine, a kad su ga počeli pripremati bio je u lošem stanju te su ga morali potpuno izmijeniti. Sada se daje ovlast Parkovim da uopće pokrenu javno savjetovanje da bi dobili stvarne ponude, te ovo prvi korak da se pokrene javna nabava ili javno savjetovanje kako bi počeli realizirati taj projekt. Međutim, nije bilo dovoljno ruku za uklanjanje točke dnevnog reda.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

I HDZ je tražio da se ukloni peta točka dnevnog reda Prijedlog odluke izradi UPU-a područja sjeverozapadno od križanja ulica Put Stinica i Put Supavla. Prvo su obrazložili gradonačelniku zašto traže uklanjanje točke, no takav prijedlog nije usvojen. Istaknuli su kako nisu protiv investicija niti UPU-a, al smatraju da bi ga se, s obzirom na starost prvonagrađenog rada iz 2009. godine, trebalo staviti u kontekst današnjeg vremena. Kako im nije izglasano uklanjanje točke s dnevnog reda, klub HDZ-a je zbog toga zatražio pauzu te sazvali konferenciju za medije.

- Imali smo iz dnevnog reda makne točka 5. Nije točno da Grad Split nema nikakvih ingerencija. Najprometnije križanje Domovinskog rata i Put Supavla, tu je konstantna gužva. Zarobljava se kompletan prostor. Tu bi se trebao rješavati ulaz u grad. Split ima problem i to bi Grad Split trebao riješiti. Nije istina da oni nemaju veze s time -  rekao je Ivica Budimir, potpredsjednik gradskog HDZ-a.

- Imamo samo nesuvisla rješenja. S tim bi počeo kvalitetan ulaz u Split. Ovo je ogroman zahvat, a mi samo paušalno prihvaćamo prijedlog iz 2009. godine. Most je do granica Grada Splita i Split mora imati veze s tim... Tu će nam doći nekoliko tisuća vozila, nitko ne sagledava te probleme - zaključio je Budimir.

---

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
---

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća se nalaze čak 44 točke. Između ostalog, raspravljati o aneksu ugovora o ulaganju u KK Split, imenovanju Vesne Bulić Baketić na mjesto ravnateljice Muzeja grada Splita te Prijedlogu odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja područja sjeverozapadno od križanja ulica Put Stinica i Put Supavla. Glasat će se i o Nagradama Grada Splita, a mogao bi se razmatrati i prijedlog Zaključka o sklapanju nagodbe s RH u pogledu kupališno-poslovnog kompleksa Bačvice.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Nikola Vilic/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Josko Supic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Duje Klaric/Cropix Nikola Vilic/ Cropix/Cropix Josko Supic/Cropix/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Josko Ponos/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Maja Đerek

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vijecnici-na-startu-odlucili-da-ce-se-ipak-glasati-o-ponistenju-odluke-o-stanici-za-pretovar-otpada-na-spinutu-1275098 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=35c29a99cb7658bb7add0d4f9818d4ad77067cfa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Upitno+ispijanje+kave+na+Ba%C4%8Dvicama%2C+pro%C4%8Delnica+otkrila%3A+Neradnjama+i+ne%C4%8Dinjenjem+izgubili+smo+18+poslovnih+prostora&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvijecnici-na-startu-odlucili-da-ce-se-ipak-glasati-o-ponistenju-odluke-o-stanici-za-pretovar-otpada-na-spinutu-1275098 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvijecnici-na-startu-odlucili-da-ce-se-ipak-glasati-o-ponistenju-odluke-o-stanici-za-pretovar-otpada-na-spinutu-1275098 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rasprava traje... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitrasprava traje...

Upitno ispijanje kave na Bačvicama, pročelnica otkrila: Neradnjama i nečinjenjem izgubili smo 18 poslovnih prostora

Piše gabrijela radanović, Ana Franić
23. ožujka 2023. - 10:09

Nakon više od 11 sati završena je sjednica Gradskog vijeća.

20:10

Gradski vijećnici su jednoglasno potvrdili prijedloge nagrada za životno djelo za 2022. godinu, dobitnici su Goran PelajićDušanka Martinović KaliternaRadoslav TomićGoran Sučić, te Antun Tonći Baranović.

Osobne nagrade Grada Splita za 2022. godinu dobit će Lena StojkovićVeljko Laura Šišo, Renato Živković i Mladen Drnasin.

Dobitnici skupne nagrade za 2022. godinu su Udruga veterana 158. brigade i 6. Domobranske pukovnije i "Karaman koncert" za uspješnu organizaciju humanitarnog malonogometnog turnira "Četiri kafića".

19:55

Gradonačelnik Ivica Puljak je na samom početku otkrio da će dogodine za Nagradu Grada Splita nominirati Dejana Kružića koji se borio oko Spaladium Arene.

- Čestitam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:29