StoryEditorOCM
Splitjedinstveni ugođaj

U starim spli'skim oštarijama ilo se i pilo po domaću. Tijardović, Gotovac, Ujević i Rendić u njima su skladali, pisali i slikali - za večeru. Bilo je tu puno smiha i poneka barufa

Piše Jakov Kosanović
28. listopada 2019. - 09:01

Sjećajući se vremena s početka stoljeća, kada je u Split svraćao na tripice, lešadu i vino, kaštelanski kroničar Ivan P. Carev opisuje jedinstveni ugođaj krčme, ambijent kakav je danas teško vjerodostojno rekonstruirati i za film, kada bi gazda gostima donio “veliki puljiški pijat tripic, okolo pijata poreda osam peruni i kruva koliko oćeš”.

Opisujući krčmu neke Marije na Foskolovoj poljani, iza Narodnog trga, navodi: ”Nije onda bilo stol ni tavaj, već jedan dugi kašun za stol, a okolo se sjedilo na kašetama i bilo na čemu.

Na kašunu koji je služija za stol mogao si vidit po vas dan lupine od jaja, kore od sira, boba i graja koje bi žene varoške nosile po gradu kuhano, u bijelim maštilim, vičući: volak, tepli volak žene.

U tu jazbinu zalazili bi splitski...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 05:58