StoryEditorOCM

prirodna ljekarnaTajne zdravlja maslinova ulja: oleokantal je ono što pali, a u ljudskom organizmu djeluje protuupalno i kao antikoagulans

Piše Dr. Ivica Vlatković
23. lipnja 2022. - 11:31

Riječ “oleokantal“ složenica je od dvije grčke riječi: oleos - što znači ulje i klantos - što znači paliti. Upravo riječ “paljenje“ označava njegovo senzorno okusno svojstvo.

Oleokantal je prirodni organski spoj sadržan u maslinovu ulju. To je fenolna tvar iz skupine aglikona. Upravo on u svježim djevičanskim maslinovim uljima daje pikantnost, odnosno u usnoj šupljini stvara osjet pečenja i žarenja. Prema rezultatima istraživanja američkih znanstvenika, oleokantal u ljudskom organizmu djeluje protuupalno i kao antikoagulans, skupa s oleuropeinom.

U istraživanjima je utvrđeno da to njegovo glavno svojstvo protuupalno i antikoagulacisko ostvaruje kao neselektivni inhibitor ciklooksigenaze, što znači da djeluje poput nesteroidnih lijekova za ublažavanje boli (brufen, voltaren itd.).

Dugotrajno konzumiranje takvih lijekova (npr. zbog kronične boli) utječe na promjene koagulacijskog sustava čovjeka, što može dovesti do fatalnog ishoda, najčešće moždanog krvarenja.

Naime, antireumatski lijekovi u svom djelovanju inaktiviraju ciklooksigenazu koja aktivira medijatore upala prostaglandine. Dugotrajna inaktivacija ciklooksigenaze može dovesti do nedostatka prostaglandina tromboksana, ključnog u inicijalnim stanjima stvaranja ugruška kod pucanja žila ili žilica, na primjer u mozgu.

Dugotrajnim uzimanjem aspirina ili antireumatika kod onih ljudi koji su već preboljeli moždane udare ili infarkt, potrebno je redovito kontrolirati koagulaciju krvi upravo zbog ključnog djelovanja ovih ljekova na trajno onesposobljavanje ciklooksigenaze, kao ključnog enzima u procesima koagulacije i protuupalnog djelovanja.

Treba napomenuti da oleokantal kao prirodni spoj samo privremeno inaktivira ciklooksigenazu. Ako se konzumira 50 grama ekstra djevičanskog ulja na dan, organizam apsorbira oko 9 mg oleokantala. Istraživanjem se utvrdilo da je to jednako djelovanju dječje doze apirina ili jednoj desetini doze ibuprofena (brufena) za odrasle, ali bez posljedica za koagulaciski sustav i njegov poremećaj.

Drugim riječima: svakodnevna konzumacija ekstra djevičanskog ulja jamči stalan dotok djelotvornih protuupalnih tvari. Upravo to protuupalno i antikoagulacisko svojstvo djelovanja oleokantala u ljudskom organizmu smatra se glavnim učincima na prevenciju od razvoja kardiovaskularnih oboljenja.

Tim znanstvenika koji je otkrio ovo djelovanje oleokantala u daljnjim istraživanjima, u jednoj drugoj studiji potvrdio je zaštitno djelovanje oleokantala protiv nastanka neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerove i Parkinsonove bolesti). Posebno su istaknuli vrlo efikasan mehanizam djelovanja oleokantala na inaktivaciji toksičnog proteina odgovornog za nastanak Alzheimerove bolesti. Nova istraživanja će nam još više rasvijetliti višestruko djelovanje fenolnih spojeva iz maslinova ulja.

U izvještaju objavljenom 2005. godine u časopisu Nature ovaj tim znanstvenika primijećuje kako lijekovi protiv upala, poput aspirina i ibuprofena, imaju zaštitnu ulogu u ponovnom nastanku infarkta ili moždanog udara, ali se trebaju koristiti s oprezom.

Navode u istom članku i da bi oleokantal u reskim maslinovim uljima mogao biti jedan od razloga zašto je tradicionalna mediteranska prehrana tako zdrava.

Kad govorimo o zdravstvenim učincima maslinova ulja treba još jednom napomenuti da je svako maslinovo ulje onoliko zdravo koliko je u njemu preostalo njegovih prirodnih zaštitnih spojeva kojima se štiti plod, a time i genetski materijal u koštici. Prelaskom tih spojeva iz ploda u ulje svaki maslinar dobiva priliku zaštititi svoje zdravlje na isti način kako je maslina zaštitila svoj plod.

Koliko je to stvarno, određuju mnogi čimbenici obrade i njege maslina, klimatske prilike, sortiment, prerada, skladištenje i čuvanje ulja.

Rasprava o okusima ulja je sasvim nešto drugo. Na sreću ulje nam ne služi samo kao lijek, već i kao začin i kao namirnica koju nam je, kako legenda kaže, podarila božica Atena.

24. travanj 2024 19:07