Maslina - Featured Category
Maslina - Odabir urednika Category
Maslina - Nautika Category
Četiri recepta
Priče Veljka Barbierija: Najboljem piscu među kuharima i gastronomima cijela Italija, ali i Europa duguju mnogo
Kužina
„Masline zelene i crne, sve su one kćeri Heliosove, djeca boga Sunca. Pa ipak, one se suncu opiru budući da su ta sveta stabla otporni križonoše užiljeni u kamenite vrtove i polja, pa zadržavaju njegove nebeske zrake u svom lišću i granama koje u svih imaju oblik razgranata križa. Onoga u kojemu još i danas počiva Kristova duša, glava oprana u maslinovu ulju, a krunu od bodlji, zamjenjuje mu kruna od grančica maslina, zelenih i crnih. Valja ih zato zelene, malo udarene batom, ispirati u moru dvadeset jedan dan, a crne soliti ili peći da obrišu Kristovu Muku, pa onda uz blagoslov Božji uživati u maslinama, plemenito gorko slanim i uzvišeno gorkasto slatkim, u kojima se od jedne do jedne, zelene ili crne, kriju najljepše i najstarije bajke, mitovi i pripovijesti. A njihovo se ulje cijedi i u našim ustima, kap po kap, kao začarane riječi najistinitije od ...
biblijski čar
Četiri recepta Veljka Barbierija: smokve s pršutom, hib, škartoci od smokvina lišća i teleća jetra na starinski
Kužina
Iz zbirke gastronomskih kronika o povijesti antičkog umijeća kuhanja, koje je u stihovima zapisao Atenej iz Naukratisa, Grci su prvi uveli u svoju kuhinju smokvino lišće, u koje su umatali povrće, meso i ribu, kao što su za pripremu svojih slavnih dolmatakija upotrebljavali i vinovu lozu i raštiku.
No, kako bi ublažili gorkast okus lišća, potapali su ga u rasol, ponekad samo solili, tako da je svaka hrana umotana u lišće smokve, loze ili raštike imala slankast okus.
Taj kulinarski običaj prenijeli su i u svoje otočne dalmatinske kolonije, pa nije rijetkost da viški hibovi ili smokvenjaci s otoka Cresa, stari kolači antičkog podrijetla, budu umotani u smokvin list i tako ostanu svježi i sačuvani dulje vrijeme.
Ipak, običaj je mnogo stariji i najveća pohvala listu, ali i plodu već odavno mitske smokve, zapisana je u biblijskoj “Knjizi postanka”, u kojoj se ...
25. lipanj 2022 13:10