StoryEditorOCM

SUZA NA OKUSnažna superhrana koja tjera doktora od kuće: crveni luk ima čak deset zdravstvenih dobrobiti

Piše Javorka Luetić
23. ožujka 2022. - 10:49
Prema Cambridge University Pressu, flavonoidi prisutni u crvenom luku pomažu u snižavanju razine lošeg kolesterolaShutterstock

Zvuči nevjerojatno da crveni luk, odnosno kapula, kako se u Dalmaciji češće zove, poboljšava libido i da pomaže u održavanju zdrave kože bez akni.

Čak i jedna kapula dnevno tjera doktora od kuće, a čak će poboljšati i oralnu higijenu, pokazala je studija objavljena u Journal of Breast Cancer.

Prema ovom istraživanju, skromna kapula zapravo je snažna superhrana s čak deset nevjerojatnih zdravstvenih dobrobiti za koje nismo znali. Osim što probija naše okusne pupoljke, kapula također igra vrlo važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Natrij, kalij, folna kiselina, vitamini A, C i E, kalcij, magnezij i fosfor... samo su neki od nutrijenata koje sadrži kapula.

1. Za zdrav rad srca

Kapula je bogat izvor flavonoida i tiosulfinata. Zašto je ovo uopće važno? Flavonoidi u kapuli pomažu u smanjenju lošeg kolesterola u tijelu, a poznato je da tiosulfinati održavaju pravilnu konzistenciju krvi, slično kao razrjeđivač krvi. Kao rezultat toga, rizik od srčanog i moždanog udara pri konzumiranju kapule uvelike je smanjen. Prema Cambridge University Pressu, flavonoidi prisutni u crvenom luku pomažu u snižavanju razine lošeg kolesterola.

image

Kapula

Vladimir Dugandžić/Cropix

2. Za zdrave kosti

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, jedna glavica kapule sadrži 25,3 mg kalcija, koji je važan za zdrave kosti, pa njegovo dodavanje u prehranu može ojačati vaše kosti.

3. Bolji imunosni sustav

Danas se sve vrti oko imunosnog sustava. Antioksidansi u kapuli mogu u tome pomoći. Prema studiji objavljenoj u časopisu Mediators of Inflammation, kemijski sastav kapule toliko je jak da pomaže u jačanju imunosnog sustava, a također ima svojstva koja štite od raka.

4. Pomaže kod respiratornih problema

Kapula je zbog prisutnosti flavonoida antialergen, a u većini slučajeva alergije uzrokuju respiratorne probleme. Prema studiji objavljenoj u DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, konzumacija kapule ima opuštajući učinak na mišiće dušnika, olakšavajući disanje astmatičarima.

image

Kapula

Joško Šupić/Cropix

5. Pomaže kod problema s očima

Konjunktivitis je vrlo čest i neugodan problem. Selen u kapuli pomaže u stvaranju vitamina E, koji sprječava ovaj bolan problem s očima. Inače, kapi za oči sadrže i ekstrakte soka kapule.

6. Može poboljšati oralnu higijenu

Tko bi rekao da kapula poboljšava oralnu higijenu, jer mnogi izbjegavaju jesti kapulu upravo zbog neugodnog zadaha koji ostavlja. No kapula se pokazala izvrsnom za oralnu higijenu zbog visokog sadržaja vitamina C.

7. Poboljšava seksualno zdravlje

Ako vaš partner ima problema s erektilnom disfunkcijom, potaknite ga da jede kapulu jer, prema studiji objavljenoj u časopisu Biomolecules, može pomoći u rješavanju ovog problema. Studija je pokazala da kapula pomaže povećati razinu testosterona kod muškaraca.

8. Za blistavu i mladenačku kožu

Kapula ima mnogo vitamina A, C i K, potrebnih za besprijekornu kožu. Ovi vitamini ne samo da pomažu u uklanjanju nepoželjne pigmentacije, nego i štite od štetnih UV zraka. Jeste li znali da svojim proizvodima za njegu lica možete dodati mrvicu soka od kapula i nanijeti ga na kožu ako imate probleme s aknama?

image
Shutterstock

9. Za zdravu kosu

Iako nema puno znanstvenih dokaza koji bi to potvrdili, mnogi ajurvedski proizvodi za kosu sadrže sok kapule, koji potiče rast kose. Zbog svojih antibakterijskih svojstava, kapula pomaže u sprječavanju nastanka prhuti i tjera uši s vlasišta.

10. Ublažava simptome menopauze

Prema studiji objavljenoj u Journal of Breast Cancer, konzumacija sirove kapule, koja je bogata kalcijem, pomaže u ublažavanju simptoma postmenopauze. 

Svaki dan jedna kapula

Ne samo kao sastojak salata, nego i inače konzumiranje sirove kapule jako je dobro za zdravlje. Svaki dan pojedite jednu kapulu, naravno, pazeći na dah iz usta. Na kraju, ali ne i najmanje važno, naše mame i bake pobrinule su se za to da kapula uvijek nađe svoje mjesto u našim salatama. I nemojmo nijekati činjenicu da ni najukusnije namirnice nemaju tako dobar okus ako im ne dodamo kapulu.

24. travanj 2024 14:12