StoryEditorOCM

ZDRAVLJE iz prirodeMaslinovo ulje pomlađuje kožu i ubrzava zarastanje ožiljaka, a naši stari težaci posebno su isticali jednu sortu

Piše Dr. Ivica Vlatković
10. ožujka 2022. - 07:49

Španjolsko sveučilište Jaén je provelo istraživačku studiju kako bi identificirali specifične komponente djevičanskog maslinovog ulja koje su odgovorne za protuupalno svojstvo. Ovo je početni korak da bi utvrdili mogu li se koristiti za liječenje upalnih bolesti kao što je Syndrome iritabilnog colona.

Skvalen je glavni manji spoj djevičanskog maslinovog ulja, i njegov glavni ugljikovodik, ali ujedno i glavna komponenta nesaponificirane frakcije.

Skvalen reagira protiv kemijskih, fizičkih, bakterijskih i egzogenih stresnih signala, štiteći površinu kože. Spoj pomaže u sprečavanju oštećenja kože i ima protuupalno svojstva, za koja se pretpostavlja da mogu spriječiti rak, oštećenje kože i aterosklerotične lezije.

Smatra se da je skvalen u maslinovom ulju, kada ga unosimo u naš organizam, glavni nositelj zaštite protiv svih zračenja kojima je koža izložena. Djevičanska maslinova ulja mogu imati visoke koncentracije skvalena ovisno o sorti.

Istraživanje je potvrdilo ulogu skvalena na proupalnim reakcijama u tkivu. U organizmu služi za neutralizaciju slobodnih radikala i očuvanje prirodne ravnoteže, spriječavajući oksidativni stres i njime uzrokovano oštećenje stanica i tkiva - podlogu za razvoj mnoštva različitih bolesti (autoimunih bolesti, šećerne bolesti, reumatizma, srčanog udara, dermatoloških poremećaja, neurodegenerativnih bolesti, karcinoma).

Primjerice, ovaj antioksidativni učinak važan je u neutralizaciji oksidiranog VLDL kolesterola - najznačajnijeg negativnog čimbenika za razvoj ateroskleroze.

Protiv starenja kože

U organizmu čovjeka skvalen se sintetizira, ali tijekom života smanjuje se sposobnost za sintezu skvalena (nakon 25. godine blago se smanjuje, a nakon 40. godine ubrzano se gubi).

Vidljive posljedice smanjene biosinteze očituju se starenjem kože, kao i u smanjenoj sposobnosti stanica da očuvaju ravnotežu antioksidans-oksidans, što dovodi do povećane sklonosti razvoju bolesti. Da bismo spriječili razvoj bolesti i usporili procese starenja, korisno je dodavati skvalen svakodnevnoj prehrani.

image
Ilustracija/Shutterstock

Skvalen potiče nastanak određenih makrofaga i zaključuje se u studiji da je to prirodni proizvod koji bi mogao biti koristan u posljednjoj fazi zatvaranja rana. Makrofagi su glavne prirođene stanice uključene u popravak tkiva sprečavajući upale.

Dvije vrste makrofaga su uključene u aktivnost na akutnim i kroničnim ranama: M1 i M2.

M2 makrofagi imaju protuupalno svojstvo i ključ su za definitivno zacjeljivanje rana. Interakcija makrofaga M1 i M2 uzima proces ozdravljenja od infekcije do oporavka; bez skvalena antiupalni i regenerativni procesi biti će nedostatni i mogu nastati daljnja oštećenja tkiva.

Prema studiji, skvalen djeluje kao posrednik u remodeliranju i popravljanju tkiva poticanjem prebacivanja s M1 u makrofage M2, pri čemu se aktiviraju imunološke stanice i proizvode protuupalni signali.

Spriječavanje raka dojke

Istraživanje je vodio José Juan Gaforio, profesor imunologije na Sveučilištu Jaén. Istraživači koji su sudjelovali u istraživanju su sa Sveučilišnog centra za napredne studije o djelovanju maslinovog ulja na zdravlje, kao i Odjel za preventivnu medicinu i javno zdravstvo Sveučilišta Navarra.

Nalaz studije je da razine skvalena i njegove koncentracije mogu utjecati na to kako se ovaj spoj ponaša tijekom procesa ozdravljenja. Izvješće preporučuje daljnje istraživanje o ponašanju skvalena u različitim koncentracijama kako bi se potvrdilo da li povišene koncentracije skvalena mogu biti nepovoljne, a ne korisne.

Nedavno su korišteni skvaleni u nekoliko studija, uključujući kemoprevencijsku ulogu kod nekih tumora.

Prije mnogo godina Sveučilište u Jaenu provelo je još jednu studiju koja je pokazala da skvaleni mogu pomoći u sprječavanju raka dojke, jer su pomogli smanjiti oksidacijsku štetu na epitelnim stanicama mlječnih kanalića dojke.

Zaključci ove studije detaljno su opisani u članku o istraživanju "Skvalen stimulira ključnu imunološku stanicu za poticanje rana i popravak tkiva", objavljenom u Komplementarnoj i alternativnoj medicini temeljenom na dokazima.

Ulje drobnice najbolje liječi rane


Stari dalmatinski težaci su zapažali i posebno prerađivali ulje sitnice (drobnice). Ulje sitnice su koristili za liječenje svih vanjskih povreda kože i tkiva, a ulje oblice isključivo za prehranu. Uočili su da ulje sitnice bolje cijeli rane.

Ova povijesna činjenica, u svjetlu ove studije, možda potvrdi u nekom budućem istraživanju da sortno ulje drobnice doista ima optimalne omjere i koncentracije skvalena i da se može iskoristiti u farmaceutskoj industriji. Možda se jednog dana potvrdi zapažanje starih dalmatinskih težaka da maslinovo ulje dobiveno od drobnice najbolje liječi rane.

25. travanj 2024 03:59