StoryEditorOCM

STRUKA SAVJETUJEKako zaštititi vinograd od PLAMENJAČE I PEPELNICE

Piše PR
24. svibnja 2023. - 13:54

Dragi vinogradari! Zbog učestalih oborina i nepovoljnih vremenskih uvjeta u proteklom razdoblju (kiša, sunce, kiša, sunce), očekuje se vrlo skoro pojava uzročnika ekonomski najštetnijih bolesti vinove loze – pepelnice i plamenjače.

Loza je u stadiju vrlo intenzivnog porasta mladica. Ovo je period kad možemo očekivati prve probleme s navedenim bolestima vinove loze.

Dnevne temperature relativno su visoke, zelene mase ima dovoljno, samo još određeni period vlaženja lista i nastupit će infekcija.

Zadatak je vinogradara na vrijeme odrediti termin i pravilno odabrati pripravke koji će u ovom periodu vrlo intenzivnog porasta lozu kvalitetno štititi od plamenjače i pepelnice.

Plamenjača se može pojaviti na svim zelenim dijelovima vinove loze. Prvi simptomi pojavljuju se na listovima, i to vrlo često na onima koji su bliže tlu. Na mladim listovima nastaju nešto svjetlije zelene do žute zone, tzv. uljane mrlje, a s donje strane lista na mjestu “uljanih mrlja” izbijaju bijele prevlake. Zaražene zone postaju crvenkasto-smeđe. Na starim listovima nastaju žuta do crvenkasta polja koja počinju smeđiti, tkivo odumire i suši se. Pjege se pojavljuju na nekoliko mjesta na listu, ali kad je zahvaćen veći dio plojke, dolazi do sušenja i otpadanja lista.

Pepelnica (lug) također napada sve organe vinove loze: mladice, vitice, listove, peteljke lista, cvat, bobe i rozgvu. Mladice mogu biti napadnute od izlaženja iz pupa pa sve dok ne odrvene.

Listovi mogu biti napadnuti u svakoj fazi razvoja. Na lišću se pojavljuje pepeljasta prevlaka i s lica i s naličja. Napadnuto mlado lišće deformira se, a često se i suši. Bobe zaražene neposredno nakon oplodnje zaostaju u rastu, kožica im je znatno deblja i tvrda te puca.

Plamenjača i pepelnica uglavnom se suzbijaju istovremeno.

Kako bi se vinova loza zaštitila do cvatnje, tj. u fazi rasta mladica i pojave grozdića, potrebno je primijeniti neke od sljedećih fungicida.

Za zaštitu od napada plamenjače preporučujemo primijeniti sljedeća sredstva:

POLYRAM DF ili DELAN PRO ili ARMETIL 25.

Chromos Agro unutar svoje palete nudi i pripravke CABRIO TOP i ORTOFIN kao gotove kombinacije fungicidnih pripravaka za suzbijanje pepelnice i plamenjače.

POLYRAM DF je preventivni kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti. Najbolje rezultate sredstvo postiže ako se koristi preventivno (prije početka razvoja bolesti).

CHROMOSUL 80 preventivni je kontaktni fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice na bazi sumpora, a koristi se kod pojave prvih znakova bolesti u periodu do cvatnje.

ARMETIL 25 pravi je sistemik preventivnog i kurativnog djelovanja, namijenjen za suzbijanje plamenjače vinove loze (vinske i stolne sorte). Sredstvo se primjenjuje od faze četvrtog lista do početka šaranja (dozrijevanja).

SUGOBY je lokalno sistemični fungicid translaminarnog djelovanja koji pruža neizmjernu zaštitu u suzbijanju pepelnice i crne truleži vinove loze. Pruža izvrsnu zaštitu pri niskim i visokim temperaturama. Izuzetno je otporan na ispiranje kišom.

DELAN PRO kombinirani je preventivni višenamjenski fungicid sistemičnog djelovanja namijenjen za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti. Djeluje preventivno i stimulira otpornost biljke – inovativna proaktivna tehnologija.

SERCADIS je sistemični fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice. Sredstvo je zaštićeno od ispiranja kad se smjesa na tretiranim dijelovima biljaka osuši (oko jedan sat nakon tretiranja). Od tog trenutka trajanje zaštite ne ovisi o kiši.

CABRIO TOP preventivni je fungicid lokalnosistemičnog i translaminarnog djelovanja. Namijenjen je za suzbijanje plamenjače i pepelnice vinove loze Primjenjuje se od pojave grozdića do zatvaranja grozda.

ORTOFIN je sistemični fungicid za suzbijanje pepelnice. Primjenjuje se od pojave trećeg pravog lista do početka sazrijevanja bobica.

Navedena sredstva u praksi su se pokazala vrlo djelotvornima i ekonomski isplativima. Prilikom prskanja potrebno ih je kvalitetno rasporediti po mladom lišću s obje strane. Ako nastupe kišni uvjeti u vrijeme porasta mladica, tada prskanje treba ponoviti.

”Sredstva za zaštitu bilja upotrebljavajte sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu.”

SAVJETODAVNA SLUŽBA

Chromos agro d.o.o.

Ante Grubišić, dipl.ing.agr.

Mob.098 335 702

27. travanj 2024 19:00