StoryEditorOCM

DOBRE VIJESTIStigla je obavijest o letu treće generacije maslinine muhe na području Šibensko-kninske županije: evo što kažu iz Ministarstva

Piše Tihana Marović
30. rujna 2024. - 12:03

- Let 3. generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) na području Šibensko-kninske županije slabog je intenziteta - stoji u obavijesti maslinarima na stranicama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. 

Nakon pregleda uzoraka plodova maslina uzetih iz maslinika koji se ne navodnjavaju utvrđeno je da je aktivna zaraza ispod praga štetnosti, što je svakako dobra vijest za maslinare. 

Evo što još stoji u obavijesti koju možete pronaći na stranicama Ministarstva  a koju potpisuje potpisuje dipl.inž.agr. Gordana Kožarić-Silov.                

- U uzorku plodova koji je uzet iz maslinika koji se navodnjava utvrđenja je aktivna zaraza od osam posto od čega je pronađeno pet posto živih ličinki. Opravdano je provoditi kurativne kemijske mjere zaštite kada je aktivna zaraza plodova (jaje+ličinka) u rasponu od deset do petnaest posto. P

rema dobivenim rezultatima u narednom tjednu nije potrebno provoditi kemijske mjere zaštite.

Preporuča se maslinarima da uzmu uzorke plodova i izvrše pregled istih (100 plodova po lokalitetu), utvrde postotak zaraze kako bi mjere zaštite prilagodili dobivenim rezultatima i planiranom vremenu berbe.

Maslinari koji za suzbijanje odraslih oblika maslinine muhe koristite metodu masovnog ulova, korištenjem gotovih lovki ili zatrovanih mamaka, istu mogu nastaviti provoditi prema uputama proizvođača. Maslinari koji koriste proizvode na bazi kaolina, ao je kiša isprala pripravak sa površine ploda, mogu ponoviti tretman - piše iz Savjetodavne službe uz preporuku korisnicima sredstava za zaštitu bilja da imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, čuvati račune od kupljenih SZB, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

30. rujan 2024 12:10