StoryEditorOCM

sjedni na traktor...Poljoprivrednici u čudu: ‘Iza ‘ukinuća‘ motike kriju se interesi proizvođača mehanizacije. Ignorirat ćemo nova pravila i nikom ništa‘

Piše Gabrijela Bijelić/DV
11. lipnja 2022. - 11:47

Glupo, besmisleno i sramotno!

Epiteta kojim su zemljoradnici od Neretve preko Dubrovačkog primorja do Konavala počastili famoznu EU zabranu motike ima još mnogo, neki nisu za papir i digitalne platforme, no svi se slažu u jednom 'što neki tamo briselski birokrat koji baštine ni vidio nije uopće zna o našoj hraniteljici?'

Traktorom na maslinu?

Primorac Mato Katičić iz Seoskog turizma Katičić iz Smokovljana, piše Dubrovački vjesnik, ne može se načuditi novim propisima:

- Da nije lipanj, mislio bi da je prvoaprilska šala. Oni traže ekološku proizvodnju, a orali bi traktorima? Znaju li kakav je to otrov, svatko bi pao mrtav za par minuta u zatvorenom od ispušnih plinova, tog monoksida – negoduje Mato koji među svojim kućnim rekvizitima čuva ne samo višenamjenske motike, nego i plug, ralo i grabulje, sve u želji da turistima pokaže kako su nekad orali i kopali njegovi stari.

image

Primorac Mato Katičić demonstrira prastaru tehniku okopavanja pomadora

Privatni Arhiv/Privatni Arhiv

- Po cijeloj Dalmaciji su doci i doci, ja osobno imam krcato maslina do kojih ni traktor ni freza ne mogu doći. I moj prijatelj iz Slavonije baštinu okopava konjem i plugom, kod Đakova zagrću patate motikom. I što bi sad svi mi trebali učinit, bacit motike jer je tako rekla Europa? Motika nas je othranila, a oni bi nam je digli? Ako ovako nastavi, skoro će nam zabranit pantarule, nože i ožice – ljuti se Mato Katičić koji ide i mnogo dalje u povijest, sve do kamenog doba kad su se motike radile od kamena, pa malo bliže do željeznog doba, kad su poljodjelci u uporabu uveli motike s metalnom glavom.

- Umjesto da zaštite tu starinu, oni bi je sad iskorijenili. A u mene doma čuvam ne jednu, nego par motika od kojih je jedna za kopanje, druga za patate i tako redom. Sreća da zabranu motika ne prate nikakve sankcija, ali tko zna što će još izmisliti? - zabrinut je Mato Katičić koji u najnovijoj reguli kontra motike vidi i upliv lobija proizvođača poljoprivrednih strojeva, kombajna, freza i traktora:

- Zabrana motike njima bi svakako išla u prilog – uvjeren je primorski domaćin.

Statusni simbol

Smijeh je prva reakcija koju smo dobili od Iva Muja, predsjednika Udruge Agroturizam Konavle koji svakodnevicu u Lovornom, a i šire, ne može zamisliti bez oruđa koje težacima život znači:

image

Ivo Mujo neće se obazirati na ograničenja vezana uz motiku

Cropix

- Mi Konavljani ćemo jednostavno ignorirat' ova nova pravila i nikom ništa. Iako biste, kad sad pogledate Konavosko polje, rekli da je taj europski propis već stupio na snagu jer je puno toga zaraslo i ne obrađuje se, ali motika je bila i ostaje zakon. Jest da je turistička sezona dobro krenula i da ni sad nekima neće trebati, ali ona će uvijek ostati u magazinima, barem za ukras. Svaka konavoska kuća koja drži do sebe ima dikele i motiku – napominje Mujo.

Iz Ministarstva poljoprivrede u međuvremenu pokušavaju stati na loptu i umiriti kritičare iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača koji su glasno ustali protiv nebulozne odredbe.

Poručuju kako nema zabrane korištenja motike, već je stvar u tome da zemljoradnici koji njome suzbijaju bujanje korova više ne ostvaruju bespovratne potpore iz EU fondova.

Pojašnjavaju da je tip operacije, kodnog imena '10.1.16. Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada (MUK)' osmišljen kako bi se smanjilo korištenje herbicida upotrebom prihvatljive poljoprivredne mehanizacije.

image

Motika u središtu pozornosti

Joško Ponoš/Cropix

- Uklanjanje korova kod podizanja intenzivnih nasada s velikom gustoćom sadnje zbog malog razmaka između redova sadnje, nemoguće je, kažu, riješiti uobičajenom mehanizacijom i priključnom opremom zbog čega se moraju koristiti posebni strojevi i oruđa (oprema) s bočnim pomakom, kako pri radu ne bi došlo do oštećenja stabla ili trsta - ističu odgovorni iz resora. Inače, od korisnika poticajnih mjera očekuje se da korov uklanjaju opremom poput malčera, četke i drugih traktorskih priključaka.

Sve zbog poticaja

Domaći ekološki proizvođači upozorili su i na manjkav prijevod ove europske restriktivne mjere.' Mehaničko' je tu protumačeno kao "mehanizirano", što znači da je dopuštena isključivo upotreba mehanizacije.

U reakciji na očitovanje Ministarstva dodaju kako iz svega izgleda kao da su poticaji neka milostinja, a poljoprivrednike koji najviše rade stalno kontrolira, kažnjava i ponižava zbog niza besmislenih pravila koja mlade poljoprivrednike odvraćaju od rada na zemlji.

25. travanj 2024 13:50