StoryEditorOCM

MNOŠTVO STRUČNIH I LJETNIH TEMANovi broj Masline na kioscima uz dar čitateljima - savjetnik za pomoć maslini u ljetnom stresu

Piše Meri Šiović, glavna urednica Masline
14. srpnja 2023. - 10:32

Tko o čemu, Maslina o navodnjavanju! I u ovom broju. Iako je pravo kišno ljeto i vode maslinama sigurno ovih dana ne nedostaje, valja misliti unaprijed, dogodine nam se opet može dogoditi suša pa je pametno spremiti se kad možeš i na vrijeme. Tako su promislili pa se bogme i najozbiljnije posla uhvatili Šoltani. Napravili su istraživanje svojih vodnih potencijala, promislili kako je što moguće izvesti, općina Šolta krenula je u dogovore sa svojom Splitsko-dalmatinskom županijom, koja je pak obećala pomoći konkretno i na sve načine i krenuli su najozbiljnije u akciju. Općina će subvencionirati gradnju spremnika za vodu maslinarima, dovoz vode vatrogasnim cisternama, navodnjavanje,… Šoltani su najozbiljnije odlučili da će otok imati navodnjavanu poljoprivredu, da šoltanske masline više neće biti žedne i da će vrhunskog dragocjenog šoltanskog ulja biti puno više. Pročitajte tekst Zlatka Burića, gdje detaljno objašnjava kako akcija teče. Šolta bi mogla postati ogledni primjer svim ostalim škojima kako se boriti i izboriti sa sušom.

Maslina u ovom broju otvara i raspravu kako s vrhunskim maslinovim uljem u restoranima, da li ga gostu posebno naplaćivati ili ne. Donosimo argumente za i protiv, a i kako se s tim snalaze u obližnjoj maslinarskoj i turističkoj Italiji.

Pročitajte i reportaže s maslinarskih fešta duž Jadrana, a posebno veseli izvještaj s renomiranog natjecanja u Milanu, gdje su opet hrvatska maslinova ulja postigla lijep uspjeh. Jedno naše ulje je čak panel potrošača proglasio najboljim uljem na natjecanju.

Uz mnoštvo drugih tema, izvještaja i priča, ovaj ljetni broj donosi i tekst koji vas savjetuje kako s maslinovim uljem po suncu, po vrućinama, a kad ste tamo negdje na plaži obratite pažnju na motar – on je, znanost kaže, hrana budućnosti. I o tome više saznajte u ovoj Maslini.

 

Uz ovaj broj, za čitatelje smo pripremili poseban dar – brošuru sa stručnim savjetima o tome kako maslini pomoći da se što bolje nosi s ljetnim stresom.

30. travanj 2024 09:21