StoryEditorOCM

13. DANI MLADOG MASLINOVOG ULJA U DALMACIJINajbolja ulja imaju Červar i Odak

Piše Zdravko Pilić Snimio Nikša Stipaničev/cropix
20. prosinca 2023. - 11:09

Na manifestaciju je pristiglo 240 uzoraka, a zanimljivo je da je na natjecanje u Dalmaciju najviše ulja došlo iz Istarske županije, njih 71

Šampion 13. međunarodne manifestacije Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji, koja je održana u Vodicama u hotelu "Imperijal", u kategoriji sortnih ulja i šampion u kategoriji pakovine je OPG Matija Simon Červar, sorta maurino, iz Novigrada. Šampion u kategoriji višesortnih ulja postalo je OPG Odakovo ulje, koji su tako – ravnopravno – podijelili dva prva mjesta. Drugo mjesto dobilo je ulje OPG-a Lupić, od sorte rosinjola, iz Bala, dok je treće mjesto zavrijedilo ulje od sorte oblica Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a iz Šibenika. Četvrto mjesto pripalo je ulju od sorte oblica OPG-a Đani Lazar iz Pirovca, a peto OPG-u poetskog imena Il Volo, od sorte buža, iz Istre, iz Bala. Šesto je višesortno ulje SD Maslina, Ivana Pavlovića iz Ljubuškog, dok je sedmo ulje porečkog OPG-a Marčelo Rioža, od leccina. Na osmom su mjestu Andro i Ante Puče, s dalmatinskom kraljicom oblicom, iz šibenskog Zatona. Deveti je Miroslav Draković iz Vodnjana, s istarskom bjelicom, dok listu "desetorice veličanstvenih" domaćih uljara za 2023. godinu zatvara OPG Palinića dvori iz Sonkovića pokraj Skradina sa svojim višesortnim uljem.

image

Najbolji u kategoriji sortnih ulja i šampion u kategoriji pakovine Matija Simon Červar

Nikša Stipaničev/CROPIX

Na manifestaciju je, inače, pristiglo 240 uzoraka, a najviše ulja došlo je iz Istarske županije, njih 71. Slijede Šibensko-kninska županija sa 61, Zadarska s 31, Splitsko-dalmatinska sa 28 te ostali, a interesantno je da je bilo i 21 ulje iz BiH te Makedonije. Puno je indikativniji podatak da je od 240 ulja, njih 214 bilo u ekstra djevičanskoj kvaliteti, što je rezultiralo s 130 zlatnih medalja, 43 srebrne, 27 brončanih i 14 diploma za ekstra djevičansku kvalitetu. 24 ulja su djevičanske kvalitete, a dva su – "lampante".

"Općenita kvaliteta ovogodišnjih maslinovih ulja je lošija nego prethodnih godina, u postotku je manji broj zlatnih medalja i nakon završenog ocjenjivanja panela OLEA samo dva maslinova ulja su dobila ocjenu premium kvalitete. Važno je istaknutu i da je i po kemijskim analizama ova godina statistički najlošija od kada se manifestacija održava, tj. u zadnjih 13 godina. Samo pet maslinovih ulja je dobilo maksimalan broj bodova za kemijsku analizu, ovo se odnosi posebice na peroksidni broj koji je za ovu godinu iznadprosječno visok, te će se morati obratiti posebna pozornost na daljnje čuvanje maslinovih ulja – kazao nam je ing. agr. Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara, organizatora manifestacije, ujedno i član panela "Olea", koja je ocjenjivala ulje.

image

Damir Buntić: Kvaliteta ovogodišnjih maslinovih ulja je lošija nego prethodnih godina

Nikša Stipaničev/CROPIX

No, u sali je, unatoč svemu nabrojenom, atmosfera među pobjednicima, bila – vrhunska. Matija Simon Červar nije krio zadovoljstvo pobjedom, a osobito euforičan bio je Nikša Šimunović Odak iz Dubrovačkog primorja, sela Ošlje, zaleđe Stona, Slanog i Neuma, koji je ove godine imao 40 tona maslina i napravio pet i pol tisuća litara ulja.

image

Sreća šampiona višesortnih ulja Nikše Šimunovića Odaka

Nikša Stipaničev/CROPIX

– Urod je bio fantastičan na oko tri tisuće maslina, starih 12 do 13 godina, a plod nevjerojatno zdrav. Tempiranje berbe je bilo onakvo kakvo smo sanjali. Računali smo i odabrali najbolje periode za raditi selekcije i kupaže. Uspjeli smo u tome nakon 20 godina mukotrpnog posla. Sada imamo šampionsko ulje! Ovo je šlag na tortu! Imali smo zlatnu medalju u New Yorku prije dvije godine, bili smo među deset najboljih u Zagrebu prije tri godine, imamo zlato iz Vodica, 2016., pa 2017. i 2018., imamo zlato iz Buja, iz Splita i Zagreba. Ali, ovo je kruna onog što radimo dva desetljeća! Ja sam uvijek govorio – pošteno radite, pustite inspekcije u svoje konobe, da sutra kontroliraju moja ulja, vidjeli biste da su sva obilježena po danima berbe, u 17 bačava. Svaku se može kontrolirati i u svakoj ćete naći ekstra djevičansko ulje najvišeg nivoa kvalitete. Mi radimo kupaže direktno u masliniku, ne u podrumu! Znači deset kašeta ove, četiri kašete one sorte! To je najpoštenije! Masne molekule raznih sorti se u drobljenju, u mlinu, najbrže sjedinjuju! Naravno, sasvim je legitimno i legalno raditi kupaže i u podrumu, ali mi, evo, radimo na terenu, u masliniku, gdje su masline i rasle – kazao nam je Šimunović, čiji je familijarni nadimak Odak, pa odatle – logično – i Odakovo ulje. Na koje je silno ponosan. A ima i zašto biti!

image
Nikša Stipaničev/CROPIX

A ponosni su svakako bili i u Udruzi hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, Šibensko-kninske županije, iza kojih isto stoji fantastičan uspjeh i još ljepša priča. Treće mjesto, među 240 najboljih dalmatinskih i istarskih, a to znači i hrvatskih ulja, također je došlo kao finale, kao maslo ili ulje povrh vode, nakon dugih 20 godina rada, upornosti i odricanja.

– Falilo nam je samo 53 kilograma do punih devet tona maslina koliko smo ubrali sa 158 stabala oblice iz jedne udoline u zaleđu Pirovca. Tu imamo maslinik koji od 2002. godine naša udruga obrađuje na ugovor od 25 godina. I kada istekne taj ugovor, mi ćemo ga vratiti njegovu vlasniku, Šimi Sladiću iz Pirovca. Koji ga je nama, braniteljima, ustupio kao radnu terapiju da uz rad lakše prebrodimo ratne teškoće i traume koje smo preživjeli – kazao nam je Branko Smrček, predsjednik Udruge i njezin "spiritus movens". U udruzi ima 262 člana, ali onih aktivnih, redovnih koji će se uvijek odazvati na posao u maslinik "orilo – gorilo" je 12! Zavisno od vremenskih prilika, sezonskih radova tu su, obvezno, od tri do pet puta mjesečno, radi se, objeduje, druži se, priča se, zajedno se provodi vrijeme. Isto kao i večeras u "Imperijalu". U kojem slavimo, otkako se natječemo od 2006. godine, najbolji rezultat do sada – kazivao nam je Smrček.

Na koncu, kažimo i to – ili bolje reći, pohvalimo se – da su nagradu dobili i medijski promotori ove manifestacije, među koje se ubrajaju časopis Maslina koji držite u ruci, Šibenski list i Slobodna Dalmacija, koju također – nadamo se – čitate. Tu smo zbog vas, bili i ostali!

 

29. travanj 2024 02:42