StoryEditorOCM

KADA U BERBU?Na aktualno pitanje odgovara šoltanski maslinar Vicko Kaštelanac: evo zašto se odlučio na glavninu berbe sredinom mjeseca

Piše Vicko Kaštelanac, maslinar i vinar
1. listopada 2024. - 23:23

Trenutno je među maslinarima najvažnija tema kada će se početi s berbom. Ljudi su zbunjeni ćudljivom godinom, u kojoj je maslina cvjetala ranije nego ikad. Prve cvjetove vidjeli smo još u travnju. Rekordno rano krenulo se u berbu grožđa, a i ostalih kultura. Mnoge maslinare su također zbunili članci o berbi i preradi mladog ulja, koji su se pojavili prije gotovo dva tjedna.

Za odluku o početku berbe potrebno je uzeti u obzir lokalne vremenske prilike i sortiment, kao i trenutno stanje plodova. Zbog toga ću se osvrnuti na situaciju u šoltanskim maslinicima, jer sam u njima svakodnevno. Tu se radi o šoltanki i oblici, čije se vrijeme sazrijevanja preklapa.

Bez obzira na rano cvjetanje i velike vrućine, koje definitivno ubrzavaju procese, obavezno treba uzeti u obzir da je više od dva mjeseca ozbiljno nedostajalo vlage. Pogrešno je uspoređivati maslinu s ostalim kulturama, koje u takvim okolnostima ubrzano sazrijevaju, jer jedino ona ima sposobnost ljetne hibernacije, pa je zahvaljujući tome to teško razdoblje jednostavno prespavala.

Na taj način se iskompenzirao njezin prerani start. Procesi zriobe plodova maslina praktički su započeli u trećoj dekadi kolovoza, nakon obilne kiše. Zbog toga je trenutno velika većina plodova potpuno zelena, pa je gotovo nemoguće pronaći pokoji prošarani plod, što je pod kraj rujna inače uobičajeno.

Razlika postoji jedino kod stabala koja su obilno zalijevana ili se nalaze na kvalitetnom tlu, jer je njihovo ljetno mirovanje bilo manjeg intenziteta, pa se na njima ipak primjećuje početak zriobe. Logično je da će ta stabla biti prva na redu kad berba počne. Plodovima koji su puno propatili treba dati šansu da se razviju. Vidljivo je kako oni nakon obilnih kiša svaki dan napreduju, pa i ta stabla izgledaju sve ljepše. Da bi dosegnula svoju punu veličinu, trebat će im bar još tri tjedna. Ako se u njima za to vrijeme i ne poveća postotak ulja, koji se trenutno kreće iznad 12 posto, sigurno će se, zahvaljujući većoj masi, povećati njegova ukupna količina.

Za razliku od lani, kad nas je maslinina mušica prisilila na uranjenu berbu, ove godine imamo potpuno zdrave plodove. Ako se u idućem razdoblju mušica i pojavi, a za što su šanse male, neće imati vremena ugroziti urod.

Zbog svih ovih okolnosti početak berbe u mojim maslinicima planiram od 7. listopada, kad ću brati stabla koja su imala dobre uvjete, a glavnina berbe bila bi mi sredinom mjeseca.

Važno je da se vrijeme berbe planira na način da se najviše plodova pobere u idealnom trenutku, da bi se postigao kompromis između količine ulja i njegove kvalitete. Na maslinaru je da procijeni koliko će ti radovi trajati i koliko će morati započeti ranije da se postigne optimalna kvaliteta.

 

 

01. listopad 2024 23:25