StoryEditorOCM

tajna dobrog urodaVažno je i mudro, na promišljen i optimalan način, nahraniti maslinu

Piše Dražen Macan, Timac agro d.o.o. tehničko-prodajni predstavnik/PROMO
17. travnja 2024. - 11:10

Svaki maslinar u mediteranskom području Hrvatske, bilo da se radi o hobistu, malom OPG-ovcu ili većem proizvođaču, želi na jesen s guštom pobrati masline, odnijeti ih u uljaru i uživati u kvaliteti svojeg ulja.

Važno je i mudro na promišljen i optimalan način nahraniti maslinu kako bi se svake godine ostvario redovan urod kvalitetnog ploda masline, uključujući i ostale agrotehničke mjere poput rezidbe, obrade tla, zaštite, navodnjavanja.

Tvrtka "Timac Agro" Hrvatska u svojem portfelju nudi niz proizvoda koji će ciljano pridonijeti općem stanju masline prema potrebama kulture.

Granulirana gnojiva

Maslinari koji nisu uspjeli obaviti osnovnu jesensko-zimsku gnojidbu u optimalnom roku te žele dohraniti maslinu prije kretanja vegetacije imaju na raspolaganju granulirana gnojiva:

Eurofertil 67 N-Process sastava: 14% N, 7% P2O5, 16% K2O, 2% MgO, 18% SO3, 7% CaO%. i Sulfammo N30 N-Process sastava: 30% N, 3%MgO, 15%SO3, 7%CaO

Malo pojašnjenje: Dušik kao element jako je labilan i sklon gubicima kao što su ispiranje zbog padalina, volatilnost uslijed visokih temperatura i kratko vrijeme dostupnosti za usvajanje od strane biljke. Imajući to na umu, važno je pravilno dozirati primjenu i odabrati pravi oblik dušika kako bi se smanjila degradacija tla i ispiranje nitrata u podzemne vode kao i nakupljanje nitrata u plodu.

Specifičnost N-Process rješava navedene probleme na način da su hranjiva zaštićena u organsko-mineralnom kalupu te se postupno oslobađaju u otopinu tla, čime je maslini osigurana ishrana dušikom tijekom duljeg razdoblje. Ugrađeni prekursori enzimske aktivnosti ubrzavaju prevođenje dušika u aminokiseline i proteine, što omogućava povećanje sadržaja suhe tvari u maslini, a to je osnova visokog i kvalitetnog prinosa.

Primjenom ovih gnojiva ostvaruje se niz prednosti: dušik u zaštićenom obliku sa smanjenim gubicima, čuva se kvaliteta tla i potiče kvaliteta ploda (otpornost na stresove i bolesti, ujednačen visoki prinos s izvrsnim parametrima uljnosti).

Nakon gnojidbe, ishrana biostimulatorima

Kako vrijeme brzo prolazi u agronomskoj godini, nakon gnojidbe tla treba razmišljati i o ishrani biostimulatorima preko lista masline. Tvrtka "Timac Agro" i u tom segmentu nudi liniju biostimulatora Seactiv i Vigor.

Zanimljivost: Jeste li znali da je tvrtka "Timac Agro" 1989. g. proizvela prvi biostimulator na svijetu?

Na tragu filozofije tvrtke da na tržištu nudi specifična rješenja temeljena na znanstvenoistraživačkom radu, u suradnji s renomiranim institucijama, nastala je i specifičnost Seactiv koja je ugrađena u liniju biostimulatora Seactiv. Djelovanje se može jednostavno objasniti na način da osim hranjiva, aminokiselina iz morskih algi sadrži biostimulativni organski kompleks koji stimulira maslinu da osim usvajanja i premješta hranjiva tamo gdje su potrebna.

To ću bolje pojasniti na sljedećem primjeru:

Seactiv Gold 5,7% B + 0,35% Mo + IPA + GB + AA

Bor kao element ključan je u fenofazi pripreme masline na cvatnju i same cvatnje i oplodnje, međutim, zaboravlja se da je bor teški metal koji je po svojoj prirodi izrazito slabo pokretan tako da za uspješnu primjenu nije toliko bitna ukupna količina hranjiva, nego mogućnost masline da taj bor usvoji i translocira tamo gdje će imati najviše koristi - u generativni organ masline.

Da se to postigne, Seactiv complex sastoji se od:

- Molekule IPA (izopentenil adenin). Osigurava unos i kruženje hranjivih tvari u biljnom organizmu te optimizira protok hranjivih tvari

- GLICIN BETAIN omogućuje biljkama da prevladaju čimbenike stresa i omogućuje im razvoj, potičući osmoregulaciju, održavajući optimalan unos vode i hranjivih tvari u biljci, usvajanje hranjiva, fotosintetsku aktivnost, aktivnost antioksidativnih enzima, poticaj rasta mladih organa.

- AA Amino Acid odnosno aminokiseline iz morskih algi

Seactiv linija biostimulatora:

Seactiv Gold 5,7% B + 0,35% Mo + IPA + GB + AA

Seactiv Vital NPK 9/5/4 + 0,05 B + 0,02 Cu + 0,02 Fe + 0,1 Mn + 0,01 Mo + 0,05 Zn + IPA + GB + AA

Seactiv Elite NK 8,5/6,5 + 12% CaO + 0,2% B + IPA + GB + AA

Seactiv Axis NP 3/18 + 2,5% Mn + 5,7% Zn + IPA + GB + AA

U segmentu ekološke proizvodnje maslina Timac Agro nudi granulirana gnojiva:

Physio Natur PKS 41 - K 13/15 + 13 SO3 + 2 MgO + 30 CaO

Physio Mescal G18 - 18 P2O5 + 5 SO3 + 5 MgO + 36 CaO

Biostimulatori:

Vigor NK - 2% N + 5% K2O + AA

Seactiv Tonic - 4,8% Cu + 7,7% Mn + IPA + GB + AA

Maslinar koji za svoj nasad odabere proizvod iz linije Seactiv može biti siguran u efikasnost i kvalitetu biostimulatora jer danas na tržištu postoji „šuma“ raznih proizvoda i ponekad je stvarno teško mudro odabrati.

ZANIMLJIVOST

Jeste li znali da je tvrtka "Timac Agro" 1989. g. proizvela prvi biostimulator na svijetu?

Na tragu filozofije tvrtke da na tržištu nudi specifična rješenja temeljena na znanstvenoistraživačkom radu, u suradnji s renomiranim institucijama, nastala je i specifičnost Seactiv koja je ugrađena u liniju biostimulatora Seactiv. Djelovanje se može jednostavno objasniti na način da osim hranjiva, aminokiselina iz morskih algi sadrži biostimulativni organski kompleks koji stimulira maslinu da osim usvajanja i premješta hranjiva tamo gdje su potrebna.

Kao što i pjesnik u pjesmi "Zovi čovika" kaže: "Pusti me na miru da berem svoje masline", tako i vi, cijenjeni maslinari, zovite čovika iz "Timac Agro" za savjet i preporuku o primjeni proizvoda u vašem nasadu maslina.

                                                                                                    

Dražen Macan - Istra 099 547 9901, drazen.macan@hr.timacagro.com

Jurica Jagnjić - Dalmacija 099 544 2598, jurica.jagnjic@hr.timacagro.com

17. travanj 2024 11:17