StoryEditorOCM

INOVACIJE KOJE PRATE VRIJEMEUljare MORI TEM uvijek korak ispred

Piše PROMO
18. kolovoza 2023. - 09:07

MORI TEM nudi rješenja za svaku potrebu, od malih proizvođača do velikih tvrtki, od mini uljara do onih za velike proizvođače. Uljare MORI TEM odlikuje visoka tehnologija s nepogrešivim dizajnom i učinkovitim rješenjima kojima se lako upravlja

MORI TEM na čelu s Giorgiom Morijem već u samom početku proizvodnje uljara sredinom osamdesetih godina shvaća da se za dobivanje visokokvalitetnih maslinovih ulja masline moraju transformirati u kratkom vremenu nakon berbe. Projekt OLIOMIO rođen je upravo iz ove koncepcije.

MORI TEM već desetljećima radi na podizanju svijesti o visokoj kvaliteti maslinova ulja, surađujući s raznim tvrtkama te domaćim i stranim istraživačkim institucijama.

U narednim godinama inženjersko istraživanje bilo je usmjereno na pronalaženje novih rješenja i povećanje proizvodnoga kapaciteta strojeva, uz održavanje visoke kvalitete i stalne kontrole temperature kao prerogativa. U tom smislu iznenadio je Oliomio 50 koji na tržište izlazi 1996. godine. On dosiže proizvodne kapacitete do 500 kg/h maslina i otvara nove kvalitativne horizonte, za to vrijeme nezamislive.

2005. godine u Toskani je instaliran prvi sustav s vertikalnim vakuumskim miješalicama, što je apsolutna ekskluziva u svijetu maslinova ulja. Model nazvan CULTIVAR i danas je predvodnik proizvodnje tvrtke, a s vremenom je postigao smanjena vremena miješanja i proizvodne kapacitete do 8000 kg/h.

Godine 2016. Giorgio Mori prima u Rimu, od Flos Olei, posebnu nagradu za doprinos razvoju i istraživanju visoke kvalitete u svijetu ulja.

Godine 2020. MORI TEM lansira Frangitore Flavour, kontrolirani sustav izmjene topline, koji termoregulira proizvod od ulaska maslina u mlin do vertikalnih gnječilica.

Tvrtka izvozi na 81 strano tržište. Osim Italije, glavne su: Španjolska, Portugal, Francuska, Austrija, Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Turska, Izrael, SAD, Kanada, Peru, Čile, Brazil, Argentina, Maroko, Tunis, Alžir, Egipat, Libanon, Južna Afrika, Japan i Australija.

U odabiru uljare odlučujući je način i vrijeme berbe maslina te količina ubranog ploda u određenom vremenskom razdoblju.

Potrebno je odgovoriti na ova pitanja:

1 – Koliko ukupno maslina može roditi naš maslinik u jednoj berbi?

2 – Koliko dana će trajati berba?

3 – Koliko kilograma maslina se očekuje ubrati dnevno?

4 – Odnosno: koliko kilograma trebate preraditi po satu ili dnevno da biste zadržali kvalitetu ubranog ploda?

Odgovori na ova pitanja određuju izbor najprikladnije uljare za konkretni nasad!

MORI TEM nudi rješenja za svaku potrebu, od malih proizvođača do velikih tvrtki.

Uljare MORI TEM odlikuje visoka tehnologija s nepogrešivim dizajnom i učinkovitim rješenjima kojima se lako upravlja.

Uljare MORI TEM posebno su dizajnirane za proizvodnju ulja s niskim oksidativnim učinkom i visokim sadržajem fenola.

MINI ULJARE OLIOMIO od 30 kg/h do 200 kg/h

Uljare OLIOMIO SPREMIOLIVA 30 (30 kg/h), FRANTOINO BIO (60 kg/h), OLIOMIO GOLD (100 kg/h), OLIOMIO PROFY (200 kg/h) idealna su rješenja za male proizvođače. Omogućuju preradu maslina odmah nakon berbe i tako se dobiva ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kvalitete. Imaju sustav kontrole temperature maslinova tijesta.

Opremljene su: mlinom-drobilicom s noževima-čekićima, miješalicom s jednim ili dva zatvorena spremnika, pumpom za dovođenje maslinova tijesta u dekanter. Smanjena količina dodatne vode zahvaljujući pužnici modela 2.0 u dekanteru. Brzina dekantera regulirana je inverterom, stoga se lako kontrolira zahvaljujući standardnom zaslonu. To omogućuje kontrolu brzine dok se ne postigne idealna brzina koju zahtijeva određena vrsta maslina koje prerađujete.

Standardna oprema: mjerač protoka za kontrolu količine vode, uređaj za zagrijavanje maslinova tijesta u kompletu sa senzorom temperature, termometrom i zaslonom, pužnica za dopremanje maslina s varijatorom, pumpa za punjenje maslinova tijesta (od miješalica do dekantera) s varijatorom, pumpa za odvod komine

Uljare SINTESI od 180 kg/h do 400 kg/h

Uljare SINTESI namijenjene su proizvođačima koji rade cca 180 – 400 kg maslina na sat s ciljem proizvodnje ulja s visokim sadržajem fenola.

Omogućuju preradu maslina odmah nakon berbe i dobivanje ulja izvrsne kvalitete, kontinuiranim i diskontinuiranim radom miješalica (tj. zasebnim aktiviranjem miješalica za različite serije maslina).

Mlin od nehrđajućeg čelika, odvojen od miješalica, opremljen je strugalicom kojom se sam čisti. Prolaz proizvoda do miješalica osigurava eliptična klipna pumpa s varijatorom, a konstruirana je tako da ograničava stvaranje para.

Brzina ubacivanja maslina standardno je promjenjiva, no ograničena je na perifernoj razini zahvaljujući povećanom promjeru noževa. Temperaturna razlika između ulaza i izlaza također je ograničena na maksimum.

Jednostavno čišćenje zahvaljujući otvaranju mobilnog nosača.

Cijev koja dovodi tijesto do miješilica na ulazu je opremljena elektromagnetnim ventilima koji kontroliraju protok.

Vertikalne miješalice (malakseri) su zatvorene i odvojene, sa standardno isporučenom vakuum pumpom.

Ovo rješenje jamči inertizaciju prostora i nizak učinak oksidacije.

Svaka miješalica također je opremljena eliptičnom klipnom pumpom za dovođenje paste u dekanter.

Temperatura tijekom miješanja uvijek je kontrolirana zahvaljujući šupljini koja prekriva cijelu površinu cilindra.

Uređaj za ispis temperature isporučuje se standardno.

Dvofazni dekanter s pužom najnovije generacije. Središnja cijev pužnice je zatvorena i stoga zrak ne može ući u dekanter.

Minimalno ili nikakvo povećanje temperature ekstrakcije, kao ni potreba za dodavanjem vode. Postrojenje se kontrolira elektromehaničkim panelom koji je smješten odvojeno od stroja.

To operateru omogućuje:

1 – praćenje temperature u svim fazama procesa uz mogućnost podešavanja miješilica

2 – podešavanje brzine mlina preko invertera

3 – kontrolu brzine ispuštanja maslina u mlinu

ULJARE CULTIVAR od 500 kg/h do 8.000 kg/h

Uljare CULTIVAR su asortiman visoke kvalitete par excellence. Mogućnost regulacije temperature i brzine u svim fazama procesa omogućuje brigu o transformaciji svake sorte masline na najprikladniji način. Bez sumnje idealno rješenje za srednje i velike tvrtke koje se žele istaknuti u svijetu visokokvalitetnog ekstra djevičanskog maslinova ulja.

ULJARE TECNO-TEM od 500 kg/h do 8.000 kg/h

TECNO-TEM dizajnirane su za srednje i velike tvrtke zainteresirane za jamčenje maksimalnog proizvodnog kapaciteta.

Učinkovito rješenje kojim se lako upravlja za velike količine proizvodnje.

I na kraju vrlo važno je napomenuti da MORI TEM na sve modele uljara nudi ugradnju sofisticiranog sustava PLC 4.0 SOFTVERA ZA UPRAVLJANJE KULTIVARIMA (prema kriterijima četvrte industrijske revolucije 4IR ili Industrija 4.0).

To je digitalni integrirani sustav kontinuiranog prikupljanja i obrade podataka relevantnih za preradu koji omogućuje preradu maslina kao proces koji se može parametrirati, ponoviti, historizirati i pratiti u svakoj fazi. Korištenjem PLC 4.0 moguće je podesiti cijeli sustav za preradu maslina ili njegov dio da izvrši najbolju preradu za bilo koju vrstu maslina na temelju količine, stupnja zrelosti, uključenih temperatura i količine proizvodnje koje treba postići. Cijeli sustav temelji se na konceptu recepture.

Ovlašteni uvoznik za Republiku Hrvatsku: MESSIS d.o.o., Froudeova 7, 10020 Zagreb, www.messis.hr

27. travanj 2024 15:53