StoryEditorOCM

TRI VAŽNA KORAKAOrganska gnojidba ne smije izostati

Piše bacc. ing. agr. Milica Sekulić/PR
23. siječnja 2024. - 13:00

U vrijeme blagdana zauzeti smo druženjima i privatnim obvezama, ali ne smijemo zaboraviti na naše masline i druge mediteranske voćke. Na područjima gdje rastu masline klima je blaga i dozvoljava nam radove u nasadima.

Obilje kiše je, nadamo se, iza nas, a čekaju nas radovi u maslinicima kako bismo u sljedećoj godini imali obilan urod.

Koje radove ne smijemo preskočiti u maslinicima

Nakon berbe većina maslinara napustila je svoje masline i zaboravila na njih. Maslina traži i njegu i brigu kako bi rađala svake godine. Podsjećamo vas na tri važna koraka koje ne smijemo preskočiti, a utječu na rod u sljedećoj godini.

1. REZIDBA NA ROD – uklanjanje viška grana iz krošnje, a pogotovo onih izrođenih.

2. ORGANSKA GNOJIDBA preporuka je obaviti organsku gnojidbu sa što prirodnijim organskim gnojivom, kao što je Plantella organik za masline.

3. ZAŠTITA MASLINA plavim prskanjem preparatima kao što je Bio Plantella Bakar koje ima fungicidno djelovanje i štiti masline od paunova oka, olovne bolesti i sl. prskanje obavljamo kada su temperature +5 ºC.

Zašto najnagrađivaniji maslinari koriste Plantella gnojiva?

Zemlja u kojoj su sađene masline većinom je škrta organskom tvari, a dodatno stablo masline tijekom godine iscrpi organsku tvar za rast i plod. Zemlja bez organske tvari nije plodna i teško se dolazi do obilnog uroda. Usvajanje hranjiva je otežano, a to znači da maslina u doba diferencijacije (zametanja cvjetnih i drvenastih pupova) nema dostupne hrane i najčešće je porast vrlo mali, a rodnih – cvjetnih resa ima jako malo ili ih gotovo i nema.

Kada gnojimo masline organskim gnojivom Plantella organikom za masline, u pravo vrijeme (do sredine veljače) već smo napravili veliku uslugu maslini i nahranili je kako bi zametnula što više cvjetnih pupova. Osim hranjiva, Plantella gnojiva popravljaju strukturu i vodozračne odnose u tlu, a time je odvodnja iz maslinika bolja i nema zadržavanja nepotrebne vlage i vode. Popravlja se pH vrijednost tla, a time i bolji uvjeti za korijenov sustav.

Mnogi nagrađeni maslinari koriste Plantella organska gnojiva koja im osiguravaju zdrav i obilan urod svake godine!!!

Savjetujte se s nama i osigurajte obilnu berbu i u sljedećoj maslinarskoj i vinogradarskoj godini!!!

bacc. ing. agr. Milica Sekulić, savjetnica za Plantellu – Unichem Agro d.o.o., Plantella.hr, info@plantella.hr

Mob. 092 194 1694

04. travanj 2024 23:00