StoryEditorOCM

ANEGDOTA O BERBIĆakula na dijalektu otkrila je sve: evo koje je ulje za bogove, koje za gospodu, a koje za robove

Piše Nedjeljko Jusup
28. rujna 2024. - 12:52

Lakoj našem Anti pokojnog Krstana. Un je svoje masline pobra i samlija prije kiša pa sada lipo planduje. Češka muda dok mi gledamo u nebo i molimo Boga da izvedri, započinje pobratim Markan.

E, a i sad kad je zeru izvedrilo tribaće pešest dana da se skori blato, da moremo ući u masline, dodaje Živko stričov.

Ostali se isto odma uključuju u diskusiju.

Tema je zanimljiva svima pa se na Raskrižju oko našeg stola okuplo dabi polak sela.

Neko kavurnu, neko bićerin loze, žesticu il pivurnu, a svi o ulju i maslinan. Niko ni rič o politic i poltičarin.

Jebeš pulitiku i izbore. Malon čovku se isto piše ko pobjedja da pobjedja.

Ni devet posto

Nego el van Ante reka kolko su mu platle te njegove zelene masline, priupita Živko.

Znan ja. Ni 9 posto, znakovito će Pere Kudrović. Pere nema svoje masline, ima uno zeru braniteljske mirovne i puno vrimena pa vaik o svemen pametuje. Oće da vodi glavnu rič.

Muči, Pere, što ti znaš o maslinan i ulju, prikida ga mali Ćupo. Šime nije dobija puno, al je dobija vrhunsko ulje. Ulje za bogove! – podvikne mali Ćupo

Govoriš pizdarije. Dobija je malo i s puno gorčine, još glasnije odgovara Pere.

Uto ti uto. Nemaš ti pojama da su još stari Rimljani imali pet kvaliteta maslinovog ulja. Sićan se da je o tomen pokojnom mi ćaći (a ćaću su isto zvali Ćupo op.a.) pripovida još undašnji stari učitelj Dundović. Un je vako divanije:

Prvo, ulje od zelenih maslina – ulje je za bogove.

Drugo, ulje od prošaranih maslina – za svećenike i dokture.

Treće, od crno/zelenih maslina – za gospodu.

Četvrto, ulje od crnih maslina za radnike

Peto, ulje od maslina kupljenica za robove i šterike.

Tumac brani Ćupu

Svi se u čudu pogledaše i taman kad je nekolicina zaustila da će Ćupi očitati bukvicu kad, kao naručen, na Raskrižje banu magistar Tumac. Agronom bez dlake na jeziku. Je, kadikad govori ki Dudek po Podravski, al zna i po naški, bodulski i vlaški. Zna svakog vraga. A kad su mu u kratkim crtama, nadmećuć se ko će prije i glasnije, prepričali što maločas izdivani Ćupo, magistar Tumac se uozbilji, namrgodi, podigne livu obrvu pa ćet odrišito:

- Ljudi, sve je istina što govori mali Ćupo, potvrđuje Tumac. Sad je isto preporučljivo brati masline ranije. Bere se kad je 1/3 zelenih, 1/3 prošaranih i 1/3 ljubičastih, priuzeja je glavnu rič Tumac.

Niki su na ove njegove riči počeli vrti glavon, al niko ne proturiči. Vrag smi magistru upadat u rič. Un drži i unaj tečaj o pesticidin pa ako mu se zamiriš morda i ne položiš pa više neš moć njanci ni galcu kupti za škropti vinograd.

Najidealnije branje orkula držali su stari bilo je na svetog Luku, 18. listopada. Nije još kasno, danas je već izvrimenilo i sad je pravo vrime za branje. Kasnije ima više ulja, al je slabije kvalitete.

Biće zato naši boduli i beru kasnije, upita Ante Maltež.

E, uni staromodniji beru kad su masline prizrile. Kad su na vagi najlakše, a daju najviše ulja. Al kakvog ulja? Nikavog. Za podmazivanje kola od kara, pogotovo ako još masline držu u moru, divani Tumac.

Niki naši isto govoru da triba š njiman u more, dobacuje Maltež.

Ispuštanje murge

Bedaki! Masline u moru gube sve što u njima vridi. Fenole. Antoksidanse.. Velin vam, ako oćete imati djevičansko ekstraverđine maslinovo ulje s maslinama odma u uljaru. Prerada na hladno. Ulje u plastične kante i s njiman u konobu pa ga vrcon prilti u damižane il inoks bačve. Odma dodati krupne morske soli da iz ulja pokupi sve kapi vode i šporkicu. Tako su još radli naši Liburni. Danas, konusne inoks bačve imaju špinu na dnu pa triba par puta godišnje ispuštati murgu s dna, pojašnjava okorjeli agronom Tumac.

Dobro magistre, al moj prijatelj na Dugom otoku još drži ulje u kamenci i kaže daj to najbolje, priupita Pajo strica Nikole.

E pa neka onda drži i dalje. Vrag mu brani. Nekada su ljudi držali u kamenicama jer

nisu imali drugo posuđe. Vidte, kamen je porozan pa u njega ulje uđe duboko i po cili centimetar. More se očistiti sloj do 2, 3 milimetra, a ostalo ne može pa kvari novo ulje, pojašnjava Tumac. Osin toga, kamenca se ne more dobro zatvorti pa ne samo da ulje oksidira, već u njega, nedajbože, more upasti i miš. U tom slučaju, nasmije se Tumac, prijatelj budul će ti u ulju imati i mesa.

S ovin je malo pritira. Ima sriću da ga ne čuju Bage, Marčina i Lucin. Da su oni odeka neb to prošlo lišo, brez povišenih tonova i pripetavanja.

Neka, neka svak brani svoje. Prid Bogom i narodom. Oš moderno il starinski, a ne vako kaj ovi u Esdepeju i Hadezeju, podenovo Milanovć i Plenkovć, svak iza svojih busija nabacuju blato jedan na drugoga. Što reć, kaže pobratin Markan, neg rugala se tava loncu. Il još bolje, svaka sila za vrimena. A nevolje redom.

28. rujan 2024 12:53