StoryEditorOCM

ENTRADA U BERBIBrza i učinkovita berba maslina u Stankovcima uz Campagnola tresače

Piše promo
15. studenog 2023. - 10:12

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Rajner i sinovi” usmjereno je na ekološki uzgoj maslina. Gospodarstvo je smješteno na prostoru općine Stankovci i grada Benkovca, gdje obuhvaća dvije obradive poljoprivredne površine značajnih razmjera na dva lokaliteta, odnosno naselja pod nazivom Bila Vlaka te Vukšić.

U selu Bila Vlaka nalazi se veća od dvije poljoprivredne parcele, koja se prostire na 28 ha površine. Tu je smješten nasad od ukupno 7510 stabala maslina u ekološkom uzgoju, koji predstavlja srž gospodarstva “Rajner i sinovi”. Njegov idiličan i jedinstven položaj u kršu dalmatinskog zaleđa, kao i pogodna osunčana mediteranska klima, pridonose iznimnoj kvaliteti maslina te samog maslinova ulja.

Unutar nasada prisutno je ukupno 10 sorti maslina s većinski zastupljenim sortama oblica i leccino. Ostale prisutne sorte su istarska bjelica, pendolino, picholino, frantioio, levantinka, buža, drobnica te maurino. Nasad je posadio otac Rajner Perica 2009. godine, a nakon njegove smrti naslijedili su ga sinovi te s ljubavlju i znanjem danas njeguju taj maslinik.

Perice njeguju i nasad badema koji se nalazi u selu Vukšić (zona Crnogorka), a prostire se na površini od 6,41 ha te nasad smilja na površini od 3,89 ha, također u ekološkom uzgoju.

Poljoprivredno gospodarstvo “Rajner i sinovi” održavano je u cijelosti obiteljski. Održavanje i njega pojedinih nasada, kao i berba, glavne su djelatnosti obitelji.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Rajner i sinovi” pri proizvodnji maslinova ulja fokusirani su na blendove ulja visoke kakvoće, a to su Oblica blend, Leccino blend i Istarska bjelica blend, koji spajaju više sorti maslina, među kojima pak dominiraju, odnosno najveći udio imaju sorte prisutne i u samom nazivu – dakle oblica, leccino te istarska bjelica (ovisno o pojedinom tipu). Blend ulja omogućavaju proizvod koji karakterističnu gorčinu i pikantnost okusa balansira u harmoničnu cjelinu, a istodobno se zadržava kompleksan intenzitet i punina okusa.

Preradu maslina vrše uvijek unutar 24 sata od berbe te se izvodi hladnim prešanjem. Takvim su postupkom očuvani svi prirodno prisutni sastojci te se dobiva maksimalna kvaliteta iz ploda masline.

Ekstra djevičansko ulje Eden, proizvod OPG-a “Rajner i sinovi” posjeduje certifikat za ekološku poljoprivrednu proizvodnju i ekološku preradu temeljem službene potvrdnice, izdane od strane kontrolnog tijela “Biotechnicon poduzetnički centar” d.o.o. iz Splita.

image

Eden maslinovo ulje

U dosadašnjem radu kakvoću njihova ulja potvrdile su i brojne nagrade te priznanja, od kojih ističu:

Dvije zlatne nagrade na svjetskom natjecanju maslinovih ulja ˝NYIOOC˝ u New Yorku (SAD) za berbu 2022.

Dvije zlatne nagrade na svjetskom natjecanju maslinovih ulja ˝NYIOOC˝ u New Yorku (SAD) za berbu 2020.

Nadalje, ekstra djevičansko maslinovo ulje je ulje koje sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina, izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja. Ulja OPG-a “Rajner i sinovi”, sadrže između 0,10 i 0,25, odnosno 3 do 8 puta manje od maksimalne normativne, mjerne vrijednosti.

Ove godine nestabilni vremenski uvjeti zahtijevali su dobru organizaciju berbe, a tu im je od iznimne pomoći poslužila berba modernim tresačima za ekološku berbu maslina Alice Star 58 Plus proizvođača Campagnola, koji se odlikuju brojnim prednostima kao velikim kapacitetom branja maslina bez oštećenja grana i ploda masline, što je iznimno važno kod ekološke proizvodnje, novom ergonomskom ručkom za rad u tri položaja, automatskom regulacijom broja okretaja zubi, teleskopskim produžetkom na razvlačenje, tri brzine rada glave tresača i brojne druge pogodnosti. Tresači Alice Star dostupni su u svim trgovinama Entrade generalnog zastupnika Campagnole.

Neke od značajki  tresača Campagnola Alice

-Mekani zamjenjivi fleksibilni zubi ne oštečuju plod kao ni grane masline
-Tresač ima tri brzine njihaja glave (1080, 1150 ili 1180 o/min), a pokretač od 350 W ima potrošnju od 3/4 Ah
-Tresač ima automatsku regulaciju broja okretaja glave, koja ubrzava brzinu grablja u fazi rada, i usporava je kada zubi ne dodiruju grane maslina čime se štedi potrošnja akumulatora
-Plod masline pada okomito na mrežu, bez razbacivanja
-Teleskopska karbonska šipka na razvlačenje od 185 do 270 cm

27. travanj 2024 02:36