StoryEditorOCM
SvijetRAZJEDINJENA UNIJA

Pobijedio čovjek čije su riječi: Više ni jedan metak Ukrajini, Rusija nikad neće s Krima!

Piše Marijana Cvrtila
3. listopada 2023. - 06:58

Iako je ova rečenica koju je Robert Fico izrekao tijekom predizborne kampanje izazvala zebnju Bruxellesa, proruska orijentacija ovoga ljevičarskog kandidata pokazala se očigledno dobitnom kombinacijom na prijevremenim parlamentarnim izborima u Slovačkoj u subotu.

Ficova stranka SMER-SSD (slovačka socijaldemokracija), pobjednik je izbora s osvojenih oko 23 posto glasova, pokazali su rezultati s 99,98 posto registriranih biračkih mjesta, te je na drugo mjesto gurnula prozapadnu liberalnu Progresivnu Slovačku (PS) Michala Šimečke sa 17,96 posto glasova, iako su PS-u izlazne ankete davale prednost. Na trećem je mjestu stranka HLAS (Glas) koju predvodi bivši Ficov kolega i bivši slovački premijer ljevičar Peter Pellegrini, a koja je osvojila 14,7 posto glasova. Ta bi stranka, prema analizama, mogla predstavljati jezičac na vagi kada je u pitanju formianje vlade u Slovačkoj, budući da prema trenutnom omjeru snaga to neće biti moguće bez koaliranja (nekoliko) stranaka.

Izlaznost na izbore iznosila je 68,06 posto, prema slovačkom zavodu za statistiku.

Tektonske promjene

Brojni analitičari i svjetski mediji ocijenili su da bi u slučaju da bivši trostruki slovački premijer Robert Fico uspije sastaviti vladu, to bio veliki udarac Ukrajini te gubitak još jednog saveznika, kao i jedinstvu Europske unije i ostalih zemalja koje daju neupitnu potporu toj napadnutoj zemlji.

Fico oko toga nije davao nikakvih dvojbi – otvoreno je najavljivao da će Slovačka s njim na čelu kao premijerom prestati s isporukom oružja i vojne pomoći Ukrajini, uz nastavak civilne i humanitarne pomoći, a u intervjuu za agenciju AP izjavio je i kako se “načelno” protivi ulasku Ukrajine u EU i NATO pakt. Fico zbog svojih stavova ne nosi bez razloga etikete “putinovac”, ali i “orbanovac”, odnosno analitičari su složni da bi njegov dolazak na vlast osnažio partnerstvo Slovačke i Mađarske te njezina premijera Viktora Orbana, što bi EU-u i njegovim saveznicama moglo donijeti dodatne glavobolje, a neki analitičari kažu i “tektonske promjene” u europskom savezništvu.

image

A ovo je Fico snimljen u nedjelju, pregovori počinju

Afp

- Zašto bi deseci, možda i stotine tisuća vojnika trebali ginuti s obje strane? Ionako će morati sjesti i postići dogovor jer Rusija nikada neće napustiti Krim i teritorij koji kontrolira u Ukrajini – samo je jedna od Ficovih izjava koja europskim i američkim partnerima, ujedinjenima oko potpore Ukrajini, para uši. Slovačka je od početka napada na Ukrajinu bila jedna od najvjernijih saveznica toj zemlji, pomagala je i vojno i humanitarno, no istraživanja pokazuju da danas samo 40 posto Slovaka smatra Rusiju krivcem za rat protiv Ukrajine, a 34 posto kaže da je rusku agresiju isprovocirao Zapad.

Robert Fico, po struci pravnik, 15. rujna ove godine napunio je 59 godina. U svojoj biografiji bilježi niz, moglo bi se reći, nespojivih detalja – od nekadašnjeg člana Komunističke partije u bivšoj Čehoslovačkoj “dogurao” je do lijevog populista, nacionalista, konzervativca, koji će za sebe reći da je “odan tradicionalnim vrijednostima”. Antiliberalni je političar koji snažno kritizira LGBTQ+ zajednicu i ilegalne migracije, a upamćena je njegova rečenica iz 2016. godine, kada je bio premijer Slovačke: “Multikulturalnost je fikcija”.

U tri navrata obnašao je dužnost premijera Slovačke, od 2006. do 2010. te dva puta od 2012. do 2018. Tu je dužnost napustio 2018. godine nakon vala prosvjeda zbog ubojstva istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kusnirove, koji su istraživali korupciju, odnosno povezanost visokih političkih krugova i korumpiranih poduzetnika. Premijersku dužnost preuzeo je tada Peter Pellegrini, ali se Glas 2020. godine odvojio od SMER-a te su se od od 2018. godine u zemlji izmijenila ukupno četiri premijera. Sada bivši partneri imaju priliku ponovno sastaviti vladu u Slovačkoj, iako analitičari upozoravaju da je Pellegrini dosad bio nedvojbeno prozapadno orijentiran kada je u pitanju potpora Ukrajini.

A što će biti u Poljskoj?

- Čvrsto vjerujem da nećemo morati donositi nikakve nove odluke u vezi s našom međunarodnom orijentacijom i da će Slovačka nakon ovih izbora ostati čvrsto usidrena u EU i NATO - izjavio je Peter Pellegrini, ne otkrivajući s kim će ući u koaliciju. Liberalni Michal Šimečka pak i dalje vjeruje da nije bez šanse sastaviti vladu te ističe kako će kontaktirati ostale stranke koje su prešle izborni prag.

- SMER jest pobjednik izbora i to je loša vijest za zemlju, a bit će još lošija ako Fico formira vladu – poručio je Šimečka.

Hoće li Slovačka biti izolirani primjer osipavanja europskog jedinstva kada je u pitanju potpora Ukrajini, ili će se situacija dodatno “zategnuti”, primjerice, nakon izbora u Poljskoj koji se trebaju održati 15. listopada, a gdje ankete pokazuju prednost vladajućeg Prava i pravde (PiS), ostaje vidjeti. Čvrsta saveznica Ukrajini, podsjetimo, Poljska, je odnedavno zaoštrila retoriku prema toj zemlji i nakon napetosti koje su izbile zbog proširenja zabrane uvoza ukrajinskog žita od strane Varšave. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:22