StoryEditorOCM
Svijetodluka nove vlade

Nož u leđa Ukrajini: Država koja im je dosad bila najvjerniji podupiratelj odbila poslati novu vojnu pomoć

Piše Karla Juničić/JL
9. studenog 2023. - 19:47
Viktor Orban i Robert Fico - Mađarima se u ‘klubu‘ država koje Ukrajince drže na distanci proidružila i SlovačkaLudovic Marin/Afp

Nova lijevo-populistička vlada Slovačke, zemlje koja je bila jedan od najvjernijih podupiratelja pomoći Ukrajini, u srijedu je odbila predloženi paket vojne pomoći Kijevu.

Blokiranje paketa pomoći od otprilike 43 milijuna dolara, koji je trebao uključivati rakete i streljivo, vjerojatno neće značajnije promijeniti bojne sposobnosti Ukrajine. No vladina odluka, objavljena na sastanku kabineta, prvi je konkretan znak rastućeg umora među pristašama Kijeva u NATO-u, dok ruska invazija ne pokazuje kraj, prenosi Jutarnji list.

Premijer Robert Fico i njegova krajnje lijeva stranka Smer vodili su kampanju u kojoj su zastupali prekid vojne pomoći Ukrajini. ‘‘Ljudi u Slovačkoj imaju većih problema‘‘, rekao je Fico.

‘‘Podržat ću nultu vojnu pomoć Ukrajini‘‘, rekao je nakon pobjede njegove stranke na nacionalnim izborima 30. rujna.

Dosad je Slovačka bila među najjačim podupirateljima Ukrajine, i prethodno je odobrila 13 paketa pomoći, ukupne vrijednosti veće od 700 milijuna dolara. Slovačka je bila prva država NATO-a koja je Ukrajini poslala borbene zrakoplove, poslavši Kijevu 13 zrakoplova MiG-29 iz sovjetske ere, kako bi pomogla ukrajinskoj vojsci da nadoknadi daleko veću zračnu nadmoć Rusije. Rusija je ranije odbacila utjecaj Slovačke na potporu Ukrajini, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Slovačka nije imala tako veliki udio u opskrbi oružjem, pa će to teško utjecati na cijeli proces".

Stav Fica zauzeo je i mađarski premijer Viktor Orban, koji je ostao najbliži saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina među čelnicima Europske unije. Odnosi Ukrajine s još jednim ključnim podupirateljem, Poljskom, nedavno su se pogoršali zbog spora oko izvoza žitarica. U rujnu je poljski predsjednik Andrzej Duda usporedio Ukrajinu s "utopljenikom koji se drži svega što mu je dostupno".

Kijev je također uznemirio republikance u Washingtonu, koji su početkom listopada ukinuli šest milijardi dolara pomoći Ukrajini koju je predložila Bidenova administracija iz kratkoročnog proračunskog zakona.

S obzirom na to da je međunarodna pozornost uglavnom usmjerena na izraelski rat u Gazi, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva međunarodnu zajednicu da ne napušta Ukrajinu. Pozitivne vijesti Ukrajina je primila u srijedu, kada je Europska komisija preporučila formalno otvaranje pregovora o članstvu zemlje u EU - pitanje koje je u korijenu rata s Kremljom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:52