StoryEditor
RegijaPale same na svijetu

Reporteri Slobodne na Palama, ratnoj prijestolnici bosanskih Srba s haškim osuđenikom Momčilom Krajišnikom: Mladić je heroj, a kako ja mogu biti agresor u zemlji u kojoj sam rođen?

Piše Damir Tolj
25. studenog 2017. - 14:22

Atmosferu s Pala, prve ratne prijestolnice bosanskih Srba, poslije haaškog izricanja doživotne zatvroske kazne generalu Ratku Mladiću, njihovu komandantu, najbolje opisuje transparent s mjesnog nadvožnjaka.

Crnim sprejom na bijelim plahtama piše: “Uzeli ste nam orla, ostalo je gnijezdo. Pale, Ratko Mladić.” Uz iscrtana četiri ocila.
Za Paljane je Mladić heroj, a ne zločinac, legenda srpskog naroda, čiju slavu teško da itko može nadići. Evo što o tomu kaže Momčilo Krajišnik, jedan od bivših političkih čelnika Republike Srpske, koji je na haaškom Tribunalu osuđen na 20 godina zatvora, za zločine protiv čovječnosti, a odslužio je 13,5, odnosno dvije trećine, poslije kojih je pušten.

Krajišnik je bio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, prvi srpski član Predsjedništva BiH, poslije rata, ali i predsjednik Narodne skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine uoči ratnog sukoba.   

Primio nas je u uredu na katu obiteljske benzinske crpke, prisjećajući se slavnih dana splitskog Hajduka iz vremena Beare i Vukčevića. Kaže da su svi bili ponosni kad bi, onih godina, "bijeli" dolazili u njihov kraj.        

- Mladić je ličnost po mjeri Srbima. On je popularan kod Srba, oni izražavaju respekt prema vojskovođi i ratniku koji je iz jedne komotne situacije visokog oficira, gdje je mogao biti na sigurnom i daleko od nevolja, izabrao težak put ratnika, stavio se na čelo vojske i svoga naroda, uvijek pred njima. To je tako kod nas još iz davnina, od hajduka Veljka i drugih. I on je za tadašnje tuđinske vlasti bio baraba, ali narod ga pamti ko heroja. Narod najbolje zna. Pa, slično je i kod vas u Hrvatskoj, imate i vi svoje ratničke legende - kazao nam je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, Haaški tribunal nije na dobrom glasu među Srbima jer u njemu vide nepravedan sud, koji je formirala međunarodna politika, a njezin glavni eksponent je bilo haaško Tužiteljstvo.

‘Sloboda šestorici Hrvata’

- Kako ćete vi Srbinu objasniti da su Srbi u Haagu dobili ukupno preko hiljadu godina robije, a ostali višestruko manje?! Najveći rivaliteti ipak su bili na relaciji Srbi - Muslimani. Tu se najčešće prave usporedbe. Ili, da bolje razumijete, običan Srbin se pita zašto su naši krivi, Mladić ili neki drugi oficir, ako nisu krivi hrvatski generali Gotovina ili Markač - objašnjava nam bivši haaški osuđenik.

Odmah će istaknuti da ih je on sve upoznao u Haagu i o njima govori sve najbolje, posebno o šestorici Hrvata iz BiH, na čelu s Jadrankom Prlićem, kojima će idući tjedan biti izrečena pravomoćna presuda. U prvom stupnju dobili su ukupno 111 godina zatvora. 

- General Petković je častan čovjek, ja bih za njega stavio ruku u vatru, kako se kaže. Od srca bih volio da on i ostali Hrvati budu oslobođeni. Ni u jednom od njih ja nisam vidio zločinca. Oni su bili rukovodioci, baš kao i ja. U mom slučaju, izvedeno je preko 400 svjedoka, a baš nijedan nije mogao reći da sam nešto loše učinio ili kakav sporni dokument potpisao - istaknuo je Krajišnik.
Počinjene zločine, prije svega one u Srebrenici, ne osporava, štoviše, naglašava da su bili strašni, ali odbija mogućnost da su bili planirani ili da su za njih odogovorni oni iz vrha vojske ili politike.

- Kako prihvatiti da je komandant Mladić osuđen, iako u ključnim danima nije ni bio u Srebrenici, a Naser Orić, komandant druge strane u sukobu, oslobođen je optužbi, iako je na istom području ostalo 3500 srpskih grobova prije 1995. godine?! Znam ja i Nasera, ali važno je da Tribunal nije imao isti aršin za sve strane - zaključuje Krajišnik.

‘Alija se pravio da ništa ne zna’

Uglavnom, njegova osnovna misao je da zločini nisu bili tolikih dimenzija, iako osuđuje svaki pojedinačni, da ih političko i vojno rukovodstvo nije planiralo i naređivalo, da su se događali na nižim razinama koje su ih skrivale pa nadređeni nisu ni znali za njih, a informirani su samo o zločinima neprijateljske strane. Koje Haag nije kažnjavao, za razliku od srpskih.

Na naše pitanje kako je moguće da komandant nije znao što se događa na terenu i zar nisu snimljene njegove izjave da su potukli sve Turke u Podrinju ili da je došlo vrijeme za osvetu, Krajišnik odgovara da je Mladić hvalisavac koji je osvojio tvrđavu pa je malo pun sebe pa kaže i što je, i što nije...

- U Sarajevu su bila 83 zatvora za Srbe, ali je Alija isto rekao da nije znao za njih - istaknuo je Krajišnik.

‘A vidi Čehe i Slovake’

O selektivnoj pravdi i promašenoj funkciji haaškog suda, koji nije stvorio uvjete za pomirenje dojučerašnjih neprijatelja, o potrebi okretanja budućnosti, umjesto stalnog prekapanja prošlosti, osim Krajišnika govorio nam je i Mihajlo Parađina, predsjednik boračke organizacije s Pala i član skupštine iste organizacije na razini Republike Srpske, a to je nekako i linija razmišljanja najvećeg broja Paljana s kojima smo razgovarali tog dana. 

Parađina je započeo s Izetbegovićevom islamskom deklaracijom, spominjao je neoliberalnu zapadnu politiku koja nije htjela imati alternativu u socijalističkom poretku, nadovezao se i na kreatore novog svjetskog poretka, predvođene Amerikom, i njihov projekti rušenja SFRJ, ali i nakanu da tri posto moćnika ovlada s 97 posto svjetskih resursa...

Govorio je i o ideji unitarne BiH po principu jedan građanin - jedan glas, a pri tom muslimana ima najviše. Kritizirao je i socijalističke elite koje su nacionalnim partijama predale vlast na tacni.     

- Kamo sreće da smo se razišli civilizirano, kao Česi i Slovaci, ovako smo imali nesagledivu tragediju i dobili puna groblja. U samom Sarajevu je bilo oko 6000 srpskih žrtava, bacani su jame na Kazanima, zločin je počinjen nad mladim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici... U Podrinju je prije Srebrenice pobijeno 3500 Srba, masovne grobnice su u selima: Kravica, Zalazje, Kamenica, Glođansko Brdo... U Kravici su na pravoslavni Božić 1993. pripadnici 28. divizije ArBiH Nasera Orića sve živo pobili, čak i kerove, pa sve zapalili, ali niko za sve to nije odgovarao - naveo je Parađina.

‘Nije samo jedan narod kriv’

Dodao je da je Srebrenica bila projekt zapadnih sila i Alije Izetbegovića, da su je Orić i glavni zapovjednici Armije napustili prije pada, da su mnogi poginuli u proboju kasnije pripisani civilnim žrtvama, da su pribrajane i žrtve iz drugih krajeva Bosne, kako bi popis bio dulji.

- Nesporan je strašan zločin, bilo je i osvete, ali nema govora o genocidu u Srebrenici! Trebalo je procesuirati sve tri komponente, a ne dozvoliti selektivnu pravdu. Ispada da je samo jedan narod kriv, osudili su nam sav politički, vojni i državni vrh. Ljudi, pa to nije realno! I kako ja mogu biti agresor u zemlji u kojoj sam rođen?! Haag je trebao donijeti pomirenje narodima, a donio je nove podjele. Za nas je Mladić heroj srpskog naroda, časan i human oficir, pomagao je Hrvatima da zadrže Kiseljak i davao im podršku u centralnoj Bosni, dijelio kekse djeci u Srebrenici - naglasio je čelnik paljanskih boraca.

Zato smo i rekli na početku, cijelu atmosferu i razmišljanja građana Pala najbolje je sažeo autor transparenta s mjesnog nadvožnjaka: “Uzeli ste nam orla, ostalo je gnijezdo.”


Evo i razmišljanja Boška Jugovića, paljanskog načelnika:

- Građani Pala nisu ni očekivali ništa drugačije od Haaškog tribunala, to je pristran sud od početka do kraja. Zločina je bilo sa svih strana, ali je netrpeljivost prema Srbima tolika da to nadilazi granice zdravog razuma. Mi smo se po tko zna koji put uvjerili da će srpski narod uvijek završiti na stupu srama, bez obzira kako se ponašali. Ta farsa i maltretiranje čovjeka mogla je trajati još deset godina, ali mi smo znali kako će to završiti – tako da mi uvijek ispadnemo genocidan narod. To će vam isto reći svaki stanovnik Pala, drži Jugović.

- Dovode li haaške presude o udruženom zločinačkom pothvatu i genocidu u pitanje temelje na kojima je stvorena Republika Srpska?

- Ma kakvi, Srpska je postojana tvorevina. Mi smo otvoreni budućnosti, privredi, sportu... Da je Haag bio realniji, presude bi bile znatno blaže ili oslobađajuće. Sve strane su radile zločine, a ja ne mislim da je Ratko Mladić bio išta drugačiji vojskovođa od generala Gotovine ili Nasera Orića, a znate kako je završila njihova priča. Samo da su Ratka tretirali kao ostale, bilo bi sve OK, istaknuo je Jugović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 05:21