stdClass Object ( [id] => 1299782 [title] => Svi govore o koalicijama, a nitko ne pita - a s kim će HDZ? Moguće su i ‘nemoguće‘ kombinacije. Imamo analizu iznutra [alias] => svi-govore-o-koalicijama-a-nitko-ne-pita-a-s-kim-ce-hdz-moguce-su-i-nemoguce-kombinacije-imamo-analizu-iznutra [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za Hrvatsku i njezine građane 2024. bit će superizborna godina.

Parlamentarni, europski i na koncu predsjednički izbori su ono što nas očekuje u političkom kalendaru dogodine, i to upravo tim redom.

Malo je vjerojatno da će se HDZ i Andrej Plenković odlučiti raspisati parlamentarne izbore prije proljeća iduće godine, uvjerava nas i više izvora iz vladajuće stranke, dok biranje zastupnika za Europski parlament i predsjednika države ima svoju dinamiku i skoro uopće ne ovisi o njihovoj volji. Prvi su već zakazani za lipanj, a drugi bi se trebali održati koncem iduće ili na samom početku 2025. godine, ovisno koliko će krugova biti potrebno da novi ili stari stanovnik Pantovčaka dobije natpolovičnu većinu.

U jednom trenutku pojavile su se špekulacije da bi se u istom vikendu moglo glasovati za nove sazive hrvatskog i europskog parlamenta, ali po onome što doznajemo to nikada nije bila izgledna opcija. Prije svega, kako nam kažu upućeni, to bi za HDZ i njegovo aktualno vodstvo bio preveliki rizik od dvostrukog poraza na ostvare li istodobno relativnu većinu na Markovu trgu ili barem najveći hrvatski klub u Strasbourgu.

HDZ neće čekati do posljednjeg časa

– HDZ sigurno neće čekati da u srpnju iduće godine istekne četverogodišnji mandat sadašnjim saborskim zastupnicima i da se onda u roku od 60 dana ide na nove izbore, što bi bio rujan ili listopad 2024. godine. Plenković i Vlada, a time i cijeli HDZ, svjesni su da što prije moramo unovčiti neka postignuća koja imamo, a to su ulazak u Schengen, uvođenje eura, obuzdavanje inflacije, relativno dobro nošenje s energetskom krizom koja je u jednom trenutku zatresla cijeli svijet.

Puno će ovisiti od ove turističke sezone i koliko će se u njoj zaraditi, a sve govori da hoće. I porezne se reforme tempiraju za početak iduće godine, kada bi se trebali vidjeti i prvi efekti obnove na Banovini. U proljeće nam iz Francuske stižu i prvi borbeni zrakoplovi – sve su razlozi koje nam navodi jedan visokopozicionirani HDZ-ovac da se parlamentarni izbori raspišu za ožujak ili travanj iduće godine.

Na terenu, po sveprisutnosti premijera i ministara, kao i jakih saborskih snaga, vidi se da je HDZ-ušao u pretkampanju. Nema otvaranja bilo kojeg infrastrukturnog objekta ili neke istaknutije obljetnice da se stranačka svita nije posljednjih tjedana pojavila u velikom broju.

---

image

Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić bili su zvijezde prošlih izbora, ali Most je sada ostao uglavnom sam

Damir Krajač/Cropix
---

U istom tonu, sve govori, nastavit će se tijekom ljetnih mjeseci kada slijede godišnjice "Oluje", Sinjska alka, Velika Gospa i tako redom, dok će s jeseni krenuti u finiširanje izbornog zakona i jedinica, po modelu koji je izradio dr. Nenad Pokos, demograf s Instituta "Ivo Pilar".

I tako će se doći do zime i priprema za raspuštanje Sabora i određivanja konkretnog datuma. Iako HDZ nema većinu, ruku će morati dići i oni partneri koji će, kako sada stvari stoje, teško moći osvojiti novi mandat, ali pretpostavlja se da tu većih otpora neće biti ili vladajuća stranka za njih ima neka rješenja. Alternativa je oporba, kojoj se žuri na birališta.

I tu se dolazi do pitanja hoće li stranka s uvjerljivo najdužim vladajućim stažom ići sama ili u nekoj koaliciji? Dok iz oporbe dolaze signali da se razgovara ili barem "udvara" na relaciji SDP – Možemo! – Centar, HDZ se ne izjašnjava.

Zanemariv rejting bivših partnera

Problem može biti da oni na koje bismo računali, a riječ je o partnerima iz protekle dvije vlade poput HNS-a ili HSLS-a, imaju zanemarivi rejting.

– HDZ će ići sam i to vam je skoro pa sigurno. Stranka nije iskoristila ove tri godine da bi proširila svoj koalicijski potencijal. Tu ne računam na manjine, jer oni su skoro pa zagarantirani privjesak svake vlasti – kaže nam jedan HDZ-ov dugogodišnji saborski zastupnik.

---

image

Penava je predaleko od Plenkovićevog HDZ-a da bi ta suradnja bila tako glatka

Nenad Opačak/Cropix
---

On isključuje šire okupljanje oko HDZ-a, čak i da se oporba ujedini i krene ih zajednički rušiti.

– Desnica je razjedinjena možda više nego ikad, tako da ta solucija otpada. Na ovakav Most nitko ne računa, a od onog što je još desnije možda u obzir još jedino dolazi Domovinski pokret. Problem je što se trenutačni DP na čelu s Penavom ne uklapa u imidž koji na desnom centru pa i centru godinama gradi Andrej Plenković. Ako bi do suradnje došlo, to može biti samo nakon izbora, a ne o nikakvoj koaliciji, zajedničkim listama. Ni nama, ni DP-u to ne odgovara – govori ovaj naš sugovornik.

Kao danas ključnu osobu u stranci koju je osnovao Miroslav Škoro mnogi vide zamjenika predsjednika Maria Radića. Zato vlada uvjerenje da je Ivan Penava baš po njegovom naputku lansirao tezu da ‘"apriori ne odbija suradnju s HDZ-om".

Osim što je političar, Radić je i biznismen i dobro zna da je svaki posao u Hrvatskoj puno lakši kada imaš vlast na svojoj strani. U istom kontekstu se spominje i Pavao Vujnovac, tajkun koji svoje carstvo posljednjih godina širi munjevitom brzinom i sada se namjerio većinski preuzeti Fortenovu, bivši Agrokor.

Plenkoviću će, i to se slažu svi s kojima smo razgovarali, mnogo teže od koalicijskih partnera biti razbuditi stranku. Mnogi žive u uvjerenju da je njihova vlast vječna i zajamčena, ali ima i dosta onih koji su razočarani kako se danas radi, od privatnih do svjetonazorskih stvari.

– Od 2015. godine naovamo na svakim izborima se gubi 100 tisuća glasova. Na zaboravite da je Karamarku kada je rušio SDP i Milanovića trebalo milijun glasova, a da smo 2020. na vlast došli s nekih 600 tisuća glasova. U tom bazenu novih i novih apstinenata logično da je najveći broj HDZ-ovih pristaša, jer smo i najbrojniji članstvom.

Osim iseljavanjem mladih ljudi glasove gubimo i na nekim ideološkim pitanjima, suradnjom s Pupovcem, podilaženjem tom lijevom ekskluzivizmu, gdje ne reagirate ili reagirate nikako na incident sa zastavom u Kninu, ali zato čovjeka koji je u Zagrebu izvjesio šahovnicu s prvim bijelim poljem proganjate. To članstvo i birači vide, ali šute. Šutnja je najopasnija za HDZ – komentira naš sugovornik s početka teksta.

Strah od ujedinjene oporbe

– Budimo iskreni, nama ne odgovara da se oporba ujedini u jedan blok. Mi takvog odgovora nemamo, ali bismo u tom slučaju pokušali s nekim istaknutijim pojedincima u svojim sredinama, poput nekad Gorana Dodiga, sada Hrvoja Zekanovića, Marijane Petir ili Daria Hrebaka iz HSLS-a. U obzir dolaze i neke lokalne stranke i liste, udruge, aktivisti.

Pitanje je, međutim, koliko će nama birači honorirati naše europska postignuća ili neke reforme, poput porezne. Najgore bi bilo misliti da će se ponoviti 2020. godina. Tada ste imali jedan izvanredni događaj poput pandemije koronavirusa. Da smo htjeli izvanredne izbore, možda ih je bilo najbolje raspisati lani kada je počela ruska agresija na Ukrajinu i mi smo se našli na pravoj strani, za razliku od Milanovića, Mosta i drugih – rezonira naš drugi izvor.

---

image

Sada su politički suparnici - Bernardićevi Socijaldemokrati teško će više vidjeti Sabora, a Grbinu i SDP-u ovo su možda i presudni izbori

Goran Mehkek/Cropix
---

Što je interesantno, nije isključio ni mogućnost manjinske vlade, jer bi po sadašnjem stanju rejtinga teško bilo koja stranka nategnula većinu od 78 ruku u Saboru. I tu, koliko god njegovim kolegama to zvučalo poput kakvog svetogrđa, kao tihog partnera HDZ-a i Plenkovića vidi – Možemo!.

– Njihov će se balon u Zagrebu ispuhati još više, jer realno neće moći pomijeniti stvari, niti izbliza ostvariti sve što su obećali. Bit će taman na polovici mandata i htjet će se pohvaliti bilo čime. Koga vi drugog od cijele plejade naših političara vidite za premijera osim Plenkovića?

On sam ne bi imao problema s podrškom Možemo!, čak bi stranku mogao profilirati još više po svom ukusu. A kako on i Tomašević surađuju, najbolje se vidjelo na primjeru ovih posvojenja djece iz Konga. Ne znam kada se hrvatska diplomacija toliko zauzela za nekog našega građanina kao ovog puta. A sada isplivavaju dokumenti da sve i nije bilo po zakonu – zagolicat će maštu ovaj HDZ-ovac.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO ĆE S KIME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TKO ĆE S KIME 2 0 7699 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-18 09:24:34 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-19 20:14:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-19 20:14:57 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 78 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Svi govore o koalicijama, a nitko ne pita - a s kim će HDZ? Moguće su i 'nemoguće' kombinacije. Imamo analizu iznutra [metakey] => Koalicije, hdz, andrej plenković, nenad pokos, Izborna super godina, izborne jedinice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/18\/25100241.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/18\/24548781.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/18\/18752054.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/18\/25028853.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko \u0160uvar\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Nenad Opa\u010dak\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nedavno na terenu NK Jarun, na tradicionalnoj nogometnoj utakmici nakon sjednice Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a \u2018Dr. Franjo Tu\u0111man\u2019
\n\u00a0<\/p>","

Marija Selak Raspudi\u0107 i Nino Raspudi\u0107 bili su zvijezde pro\u0161lih izbora, ali Most je sada ostao uglavnom sam<\/p>","

Sada su politi\u010dki suparnici -\u00a0Bernardi\u0107evi Socijaldemokrati te\u0161ko \u0107e vi\u0161e vidjeti Sabora, a Grbinu i SDP-u ovo su mo\u017eda i presudni izbori<\/p>","

Penava je predaleko od Plenkovi\u0107evog HDZ-a da bi ta suradnja bila tako glatka<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25100241_1920.jpg":"1920x1080","k_25100241_1280.jpg":"1280x1280","k_25100241_1024.jpg":"1024x1024","k_25100241_640.jpg":"640x640","k_25100241_480.jpg":"480x480","k_25100241_340.jpg":"340x340","k_25100241_220.jpg":"220x220","o_25100241_1280.jpg":"1280x853","o_25100241_1024.jpg":"1024x682","o_25100241_640.jpg":"640x426","o_25100241_480.jpg":"480x320","o_25100241_340.jpg":"340x226","o_25100241_220.jpg":"220x146","h_25100241_1280.jpg":"1280x854","h_25100241_1024.jpg":"1024x683","h_25100241_640.jpg":"640x427","h_25100241_480.jpg":"480x320","h_25100241_340.jpg":"340x227","h_25100241_220.jpg":"220x147","pp_25100241_1280.jpg":"1280x1628","pp_25100241_1024.jpg":"1024x1303","pp_25100241_640.jpg":"640x814","pp_25100241_480.jpg":"480x611","pp_25100241_340.jpg":"340x432","pp_25100241_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24548781_1920.jpg":"1920x1080","k_24548781_1280.jpg":"1280x1280","k_24548781_1024.jpg":"1024x1024","k_24548781_640.jpg":"640x640","k_24548781_480.jpg":"480x480","k_24548781_340.jpg":"340x340","k_24548781_220.jpg":"220x220","o_24548781_1280.jpg":"1280x853","o_24548781_1024.jpg":"1024x682","o_24548781_640.jpg":"640x426","o_24548781_480.jpg":"480x320","o_24548781_340.jpg":"340x226","o_24548781_220.jpg":"220x146","h_24548781_1280.jpg":"1280x854","h_24548781_1024.jpg":"1024x683","h_24548781_640.jpg":"640x427","h_24548781_480.jpg":"480x320","h_24548781_340.jpg":"340x227","h_24548781_220.jpg":"220x147","pp_24548781_1280.jpg":"1280x1628","pp_24548781_1024.jpg":"1024x1303","pp_24548781_640.jpg":"640x814","pp_24548781_480.jpg":"480x611","pp_24548781_340.jpg":"340x432","pp_24548781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18752054_1920.jpg":"1920x1080","k_18752054_1280.jpg":"1280x1280","k_18752054_1024.jpg":"1024x1024","k_18752054_640.jpg":"640x640","k_18752054_480.jpg":"480x480","k_18752054_340.jpg":"340x340","k_18752054_220.jpg":"220x220","o_18752054_1280.jpg":"1280x853","o_18752054_1024.jpg":"1024x682","o_18752054_640.jpg":"640x426","o_18752054_480.jpg":"480x320","o_18752054_340.jpg":"340x226","o_18752054_220.jpg":"220x146","h_18752054_1280.jpg":"1280x854","h_18752054_1024.jpg":"1024x683","h_18752054_640.jpg":"640x427","h_18752054_480.jpg":"480x320","h_18752054_340.jpg":"340x227","h_18752054_220.jpg":"220x147","pp_18752054_1280.jpg":"1280x1628","pp_18752054_1024.jpg":"1024x1303","pp_18752054_640.jpg":"640x814","pp_18752054_480.jpg":"480x611","pp_18752054_340.jpg":"340x432","pp_18752054_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25028853_1920.jpg":"1920x1080","k_25028853_1280.jpg":"1280x1280","k_25028853_1024.jpg":"1024x1024","k_25028853_640.jpg":"640x640","k_25028853_480.jpg":"480x480","k_25028853_340.jpg":"340x340","k_25028853_220.jpg":"220x220","o_25028853_1280.jpg":"1280x852","o_25028853_1024.jpg":"1024x681","o_25028853_640.jpg":"640x426","o_25028853_480.jpg":"480x319","o_25028853_340.jpg":"340x226","o_25028853_220.jpg":"220x146","h_25028853_1280.jpg":"1280x854","h_25028853_1024.jpg":"1024x683","h_25028853_640.jpg":"640x427","h_25028853_480.jpg":"480x320","h_25028853_340.jpg":"340x227","h_25028853_220.jpg":"220x147","pp_25028853_1280.jpg":"1280x1628","pp_25028853_1024.jpg":"1024x1303","pp_25028853_640.jpg":"640x814","pp_25028853_480.jpg":"480x611","pp_25028853_340.jpg":"340x432","pp_25028853_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15136723 Threads: 1 Questions: 3164024955 Slow queries: 7079426 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235227503 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/svi-govore-o-koalicijama-a-nitko-ne-pita-a-s-kim-ce-hdz-moguce-su-i-nemoguce-kombinacije-imamo-analizu-iznutra-1299782 [printLink] => /vijesti/politika/svi-govore-o-koalicijama-a-nitko-ne-pita-a-s-kim-ce-hdz-moguce-su-i-nemoguce-kombinacije-imamo-analizu-iznutra-1299782?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 720321 [name] => Koalicije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-19 16:03:58 [main_article_id] => 0 [alias] => koalicije [link] => /tag/koalicije ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285718 [name] => HDZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hdz [link] => /tag/hdz ) [2] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 660822 [name] => nenad pokos [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-22 22:26:28 [main_article_id] => 0 [alias] => nenad-pokos [link] => /tag/nenad-pokos ) [4] => stdClass Object ( [id] => 720322 [name] => Izborna super godina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-19 16:03:58 [main_article_id] => 0 [alias] => izborna-super-godina [link] => /tag/izborna-super-godina ) [5] => stdClass Object ( [id] => 664864 [name] => izborne jedinice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-27 20:52:22 [main_article_id] => 0 [alias] => izborne-jedinice [link] => /tag/izborne-jedinice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO ĆE S KIME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svi govore o koalicijama, a nitko ne pita - a s kim će HDZ? Moguće su i ‘nemoguće‘ kombinacije. Imamo analizu iznutra [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/18/25100241.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko Šuvar/Cropix [mainImageDesc] =>

Nedavno na terenu NK Jarun, na tradicionalnoj nogometnoj utakmici nakon sjednice Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a ‘Dr. Franjo Tuđman’
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/18/25100241.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix

Nedavno na terenu NK Jarun, na tradicionalnoj nogometnoj utakmici nakon sjednice Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a ‘Dr. Franjo Tuđman’
 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/18/24548781.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix

Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić bili su zvijezde prošlih izbora, ali Most je sada ostao uglavnom sam

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/18/18752054.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Sada su politički suparnici - Bernardićevi Socijaldemokrati teško će više vidjeti Sabora, a Grbinu i SDP-u ovo su možda i presudni izbori

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/18/25028853.jpg [title] => Nenad Opačak/Cropix

Penava je predaleko od Plenkovićevog HDZ-a da bi ta suradnja bila tako glatka

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Za Hrvatsku i njezine građane 2024. bit će superizborna godina.

Parlamentarni, europski i na koncu predsjednički izbori su ono što nas očekuje u političkom kalendaru dogodine, i to upravo tim redom.

Malo je vjerojatno da će se HDZ i Andrej Plenković odlučiti raspisati parlamentarne izbore prije proljeća iduće godine, uvjerava nas i više izvora iz vladajuće stranke, dok biranje zastupnika za Europski parlament i predsjednika države ima svoju dinamiku i skoro uopće ne ovisi o njihovoj volji. Prvi su već zakazani za lipanj, a drugi bi se trebali održati koncem iduće ili na samom početku 2025. godine, ovisno koliko će krugova biti potrebno da novi ili stari stanovnik Pantovčaka dobije natpolovičnu većinu.

U jednom trenutku pojavile su se špekulacije da bi se u istom vikendu moglo glasovati za nove sazive hrvatskog i europskog parlamenta, ali po onome što doznajemo to nikada nije bila izgledna opcija. Prije svega, kako nam kažu upućeni, to bi za HDZ i njegovo aktualno vodstvo bio preveliki rizik od dvostrukog poraza na ostvare li istodobno relativnu većinu na Markovu trgu ili barem najveći hrvatski klub u Strasbourgu.

HDZ neće čekati do posljednjeg časa

– HDZ sigurno neće čekati da u srpnju iduće godine istekne četverogodišnji mandat sadašnjim saborskim zastupnicima i da se onda u roku od 60 dana ide na nove izbore, što bi bio rujan ili listopad 2024. godine. Plenković i Vlada, a time i cijeli HDZ, svjesni su da što prije moramo unovčiti neka postignuća koja imamo, a to su ulazak u Schengen, uvođenje eura, obuzdavanje inflacije, relativno dobro nošenje s energetskom krizom koja je u jednom trenutku zatresla cijeli svijet.

Puno će ovisiti od ove turističke sezone i koliko će se u njoj zaraditi, a sve govori da hoće. I porezne se reforme tempiraju za početak iduće godine, kada bi se trebali vidjeti i prvi efekti obnove na Banovini. U proljeće nam iz Francuske stižu i prvi borbeni zrakoplovi – sve su razlozi koje nam navodi jedan visokopozicionirani HDZ-ovac da se parlamentarni izbori raspišu za ožujak ili travanj iduće godine.

Na terenu, po sveprisutnosti premijera i ministara, kao i jakih saborskih snaga, vidi se da je HDZ-ušao u pretkampanju. Nema otvaranja bilo kojeg infrastrukturnog objekta ili neke istaknutije obljetnice da se stranačka svita nije posljednjih tjedana pojavila u velikom broju.

---

image

Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić bili su zvijezde prošlih izbora, ali Most je sada ostao uglavnom sam

Damir Krajač/Cropix
---

U istom tonu, sve govori, nastavit će se tijekom ljetnih mjeseci kada slijede godišnjice "Oluje", Sinjska alka, Velika Gospa i tako redom, dok će s jeseni krenuti u finiširanje izbornog zakona i jedinica, po modelu koji je izradio dr. Nenad Pokos, demograf s Instituta "Ivo Pilar".

I tako će se doći do zime i priprema za raspuštanje Sabora i određivanja konkretnog datuma. Iako HDZ nema većinu, ruku će morati dići i oni partneri koji će, kako sada stvari stoje, teško moći osvojiti novi mandat, ali pretpostavlja se da tu većih otpora neće biti ili vladajuća stranka za njih ima neka rješenja. Alternativa je oporba, kojoj se žuri na birališta.

I tu se dolazi do pitanja hoće li stranka s uvjerljivo najdužim vladajućim stažom ići sama ili u nekoj koaliciji? Dok iz oporbe dolaze signali da se razgovara ili barem "udvara" na relaciji SDP – Možemo! – Centar, HDZ se ne izjašnjava.

Zanemariv rejting bivših partnera

Problem može biti da oni na koje bismo računali, a riječ je o partnerima iz protekle dvije vlade poput HNS-a ili HSLS-a, imaju zanemarivi rejting.

– HDZ će ići sam i to vam je skoro pa sigurno. Stranka nije iskoristila ove tri godine da bi proširila svoj koalicijski potencijal. Tu ne računam na manjine, jer oni su skoro pa zagarantirani privjesak svake vlasti – kaže nam jedan HDZ-ov dugogodišnji saborski zastupnik.

---

image

Penava je predaleko od Plenkovićevog HDZ-a da bi ta suradnja bila tako glatka

Nenad Opačak/Cropix
---

On isključuje šire okupljanje oko HDZ-a, čak i da se oporba ujedini i krene ih zajednički rušiti.

– Desnica je razjedinjena možda više nego ikad, tako da ta solucija otpada. Na ovakav Most nitko ne računa, a od onog što je još desnije možda u obzir još jedino dolazi Domovinski pokret. Problem je što se trenutačni DP na čelu s Penavom ne uklapa u imidž koji na desnom centru pa i centru godinama gradi Andrej Plenković. Ako bi do suradnje došlo, to može biti samo nakon izbora, a ne o nikakvoj koaliciji, zajedničkim listama. Ni nama, ni DP-u to ne odgovara – govori ovaj naš sugovornik.

Kao danas ključnu osobu u stranci koju je osnovao Miroslav Škoro mnogi vide zamjenika predsjednika Maria Radića. Zato vlada uvjerenje da je Ivan Penava baš po njegovom naputku lansirao tezu da ‘"apriori ne odbija suradnju s HDZ-om".

Osim što je političar, Radić je i biznismen i dobro zna da je svaki posao u Hrvatskoj puno lakši kada imaš vlast na svojoj strani. U istom kontekstu se spominje i Pavao Vujnovac, tajkun koji svoje carstvo posljednjih godina širi munjevitom brzinom i sada se namjerio većinski preuzeti Fortenovu, bivši Agrokor.

Plenkoviću će, i to se slažu svi s kojima smo razgovarali, mnogo teže od koalicijskih partnera biti razbuditi stranku. Mnogi žive u uvjerenju da je njihova vlast vječna i zajamčena, ali ima i dosta onih koji su razočarani kako se danas radi, od privatnih do svjetonazorskih stvari.

– Od 2015. godine naovamo na svakim izborima se gubi 100 tisuća glasova. Na zaboravite da je Karamarku kada je rušio SDP i Milanovića trebalo milijun glasova, a da smo 2020. na vlast došli s nekih 600 tisuća glasova. U tom bazenu novih i novih apstinenata logično da je najveći broj HDZ-ovih pristaša, jer smo i najbrojniji članstvom.

Osim iseljavanjem mladih ljudi glasove gubimo i na nekim ideološkim pitanjima, suradnjom s Pupovcem, podilaženjem tom lijevom ekskluzivizmu, gdje ne reagirate ili reagirate nikako na incident sa zastavom u Kninu, ali zato čovjeka koji je u Zagrebu izvjesio šahovnicu s prvim bijelim poljem proganjate. To članstvo i birači vide, ali šute. Šutnja je najopasnija za HDZ – komentira naš sugovornik s početka teksta.

Strah od ujedinjene oporbe

– Budimo iskreni, nama ne odgovara da se oporba ujedini u jedan blok. Mi takvog odgovora nemamo, ali bismo u tom slučaju pokušali s nekim istaknutijim pojedincima u svojim sredinama, poput nekad Gorana Dodiga, sada Hrvoja Zekanovića, Marijane Petir ili Daria Hrebaka iz HSLS-a. U obzir dolaze i neke lokalne stranke i liste, udruge, aktivisti.

Pitanje je, međutim, koliko će nama birači honorirati naše europska postignuća ili neke reforme, poput porezne. Najgore bi bilo misliti da će se ponoviti 2020. godina. Tada ste imali jedan izvanredni događaj poput pandemije koronavirusa. Da smo htjeli izvanredne izbore, možda ih je bilo najbolje raspisati lani kada je počela ruska agresija na Ukrajinu i mi smo se našli na pravoj strani, za razliku od Milanovića, Mosta i drugih – rezonira naš drugi izvor.

---

image

Sada su politički suparnici - Bernardićevi Socijaldemokrati teško će više vidjeti Sabora, a Grbinu i SDP-u ovo su možda i presudni izbori

Goran Mehkek/Cropix
---

Što je interesantno, nije isključio ni mogućnost manjinske vlade, jer bi po sadašnjem stanju rejtinga teško bilo koja stranka nategnula većinu od 78 ruku u Saboru. I tu, koliko god njegovim kolegama to zvučalo poput kakvog svetogrđa, kao tihog partnera HDZ-a i Plenkovića vidi – Možemo!.

– Njihov će se balon u Zagrebu ispuhati još više, jer realno neće moći pomijeniti stvari, niti izbliza ostvariti sve što su obećali. Bit će taman na polovici mandata i htjet će se pohvaliti bilo čime. Koga vi drugog od cijele plejade naših političara vidite za premijera osim Plenkovića?

On sam ne bi imao problema s podrškom Možemo!, čak bi stranku mogao profilirati još više po svom ukusu. A kako on i Tomašević surađuju, najbolje se vidjelo na primjeru ovih posvojenja djece iz Konga. Ne znam kada se hrvatska diplomacija toliko zauzela za nekog našega građanina kao ovog puta. A sada isplivavaju dokumenti da sve i nije bilo po zakonu – zagolicat će maštu ovaj HDZ-ovac.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Šuvar/Cropix Damir Krajač/Cropix Goran Mehkek/Cropix Nenad Opačak/Cropix
Ranko Šuvar/Cropix

Nedavno na terenu NK Jarun, na tradicionalnoj nogometnoj utakmici nakon sjednice Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a ‘Dr. Franjo Tuđman’
 

Damir Krajač/Cropix

Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić bili su zvijezde prošlih izbora, ali Most je sada ostao uglavnom sam

Goran Mehkek/Cropix

Sada su politički suparnici - Bernardićevi Socijaldemokrati teško će više vidjeti Sabora, a Grbinu i SDP-u ovo su možda i presudni izbori

Nenad Opačak/Cropix

Penava je predaleko od Plenkovićevog HDZ-a da bi ta suradnja bila tako glatka

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/svi-govore-o-koalicijama-a-nitko-ne-pita-a-s-kim-ce-hdz-moguce-su-i-nemoguce-kombinacije-imamo-analizu-iznutra-1299782 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2d75c2ca25be6184a329b32c165874aa54000df7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svi+govore+o+koalicijama%2C+a+nitko+ne+pita+-+a+s+kim+%C4%87e+HDZ%3F+Mogu%C4%87e+su+i+%E2%80%98nemogu%C4%87e%E2%80%98+kombinacije.+Imamo+analizu+iznutra&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsvi-govore-o-koalicijama-a-nitko-ne-pita-a-s-kim-ce-hdz-moguce-su-i-nemoguce-kombinacije-imamo-analizu-iznutra-1299782 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsvi-govore-o-koalicijama-a-nitko-ne-pita-a-s-kim-ce-hdz-moguce-su-i-nemoguce-kombinacije-imamo-analizu-iznutra-1299782 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO ĆE S KIME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PolitikaTKO ĆE S KIME

Svi govore o koalicijama, a nitko ne pita - a s kim će HDZ? Moguće su i ‘nemoguće‘ kombinacije. Imamo analizu iznutra

Piše Zoran Šagolj
19. lipnja 2023. - 22:14
Nedavno na terenu NK Jarun, na tradicionalnoj nogometnoj utakmici nakon sjednice Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a ‘Dr. Franjo Tuđman’  Ranko Šuvar/Cropix

Za Hrvatsku i njezine građane 2024. bit će superizborna godina.

Parlamentarni, europski i na koncu predsjednički izbori su ono što nas očekuje u političkom kalendaru dogodine, i to upravo tim redom.

Malo je vjerojatno da će se HDZ i Andrej Plenković odlučiti raspisati parlamentarne izbore prije proljeća iduće godine, uvjerava nas i više izvora iz vladajuće stranke, dok biranje zastupnika za Europski parlament i predsjednika države ima svoju dinamiku i skoro uopće ne ovisi o njihovoj volji. Prvi su već zakazani za lipanj, a drugi bi se trebali održati koncem iduće ili na samom početku 2025. godine, ovisno koliko će krugova biti potrebno da novi ili stari stanovnik Pantovčaka dobije natpolovičnu većinu.

U jednom trenutku pojavile su se špekulacije da bi se u istom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 15:49