StoryEditorOCM
Hrvatskasajmovi svugdje

Sve više gradonačelnika se protivi neradnim nedjeljama, ali ne i Bulj. ‘Trgovački lanci koriste naše žene kao roblje‘

Piše vijesti sd
7. siječnja 2024. - 10:00

Gradovi i općine su započeli s proglašavanjem sajamskih dana za neradne nedjelje i blagdane ove godine kako bi omogućili prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i slično. U Splitu su već proglašeni, a isto vrijedi i za neke druge gradove.

Zagreb neće uvijek slijediti taj model. Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet izjavio je za RTL da će to odlučivati "od prilike do prilike". "Proglasit ćemo ih svaki puta kada se za to ukaže potreba", dodao je.

Gradonačelnik Svete Nedelje, Dario Zurovec, ističe potrebu da se ljudima omogući rad nedjeljom ako to žele. "Trebamo gledati da ljudima damo pravo na rad. Ako žele raditi nedjeljom, trebamo im to omogućiti bez obzira na to jesmo li načelnici, gradonačelnici, župani ili ministri."

S druge strane, HDZ-ov gradonačelnik Osijeka planira poštovati zakon. Dario Hrebak iz Bjelovara proglašavat će sajamske dane prema potrebi ili zahtjevu.

image
SD photo

Sinjska alka i blagdan Velike Gospe bit će radni dani, dok će ostale određivati gradonačelnik Miro Bulj u dogovoru s obrtnicima. Naglašava nelogičnost trenutnog zakona i potrebu zaštite neradne nedjelje.

"Naravno da je nelogično od Zakona da se može danas kupovati kruh, negdje i meso na benzinskim postajama, ali moramo braniti neradnu nedjelju jer strani trgovački lanci koriste naše trgovkinje kao roblje jer imaju tri puta manju plaću", rekao je. 

Koprivnica će također imati sajamske dane unatoč kritikama gradonačelnika Mišela Jakšića. On je izrazio nezadovoljstvo zakonom, nazivajući ga politički motiviranim potezom HDZ-a. "Zabrana rada nedjeljom bila je apsolutno nepripremljena, apsolutno krivo iskomunicirana. Nije bila ništa drugo nego namirenje određenih političkih potreba biračkog tijela HDZ-a", izjavio je. 

Marija Bistrica planira proglašavati sajamske dane svake nedjelje i blagdane do kraja godine. HDZ-ov načelnik Općine tražit će izuzeće od ove zakonske odredbe za Nacionalno svetište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:41