StoryEditorOCM
Hrvatskanajava reforme

Ministar Beroš u KB Dubrava, u koju je uloženo 13 milijuna eura: Ne može netko 400 puta uzalud zvati bolnicu

Piše vijesti sd
9. rujna 2023. - 19:03

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je obišao KB Dubrava, gdje je puštena u rad nova medicinsko-dijagnostička oprema, u sklopu projekata ukupno vrijednih više od 13 milijuna eura, a financiranih bespovratnim europskim sredstvima i iz državnog proračuna.

"Posebno smo ponosni što se u nizu tih uređaja nalazi i MR 3Tesla koji Dubrava dobiva nakon zagrebačkog, splitskog i osječkog KBC-a te KB-a Sv. Duh", istaknuo je ministar Beroš koji je obišao novouređene prostore, uključujući i angiografsku salu, zajedno sa suradnicima, predstavnicima bolničke uprave i zavoda.

image

U KB Dubrava Vili Beroš imao je što vidjeti

Goran Mehkek/Cropix

MR 3 Tesla nabavljen je u sklopu projekta "Digitalna slikovna dijagnostika", financiranog u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

KB-u Dubrava tim su projektom dodijeljena bespovratna sredstva za nabavu nove opreme, u ukupnoj vrijednosti 6,6 milijuna eura, od toga 5,3 milijuna eura su bespovratna europska sredstava te 1,3 milijuna eura iz državnog proračuna.

Ulaže europa, ali ulaže i ministarstvo

U kontekstu vodećeg uzroka smrti u Hrvatskoj – kardiovaskularnih bolesti, opremljena je i nova angiografska sala koja igra ključnu ulogu u modernoj dijagnostici i učinkovitijem liječenju bolesti srca i krvnih žila.

U sklopu drugog projekta "Preoperativna obrada i liječenje bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom", sa 796.000 eura nabavljena je nova oprema u Zavodu za neurologiju koja će poboljšati dijagnostičko-terapijske procedure. S time da je 637.000 eura bespovratnih sredstava i 159.000 eura iz državnog proračuna.

Državni tajnik Silvio Bašić rekao je da se trećina bolesnika s epilepsijom ne može zadovoljavajuće liječiti lijekovima i morali bi biti podvrgnuti kirurškom zahvatu, za što je potrebna neinvazivna dijagnostika koja je i predmet ovog projekta.

image

U KB Dubrava Vili Beroš imao je što vidjeti

Goran Mehkek/Cropix

"S ovim uređajem svrstavamao se u rijetke centre u široj regiji u kojima se provodi ovakav postupak", istaknuo je Bašić.

Kako bi ovi uređaji mogli biti pušteni u rad, nabavljena je nova transformatorska stanica te su obavljeni radovi za uređenje prostora, što je financijski pokrilo Ministarstvo zdravstva s više od 1,6 milijuna eura.

Osim prethodna dva projekta, financirana iz NPOO-a, u KB-u Dubrava u postupku provedbe su još četiri projekta financirana iz Fonda solidarnosti EU-a, ukupne vrijednosti 4,3 milijuna eura.

uskoro će poletjeti zdravstveni helikopteri

Ministar Beroš izvijestio je i o rezultatima pilotiranja projekta onkološke uputnice koji se provodio u riječkom KBC-u od 1. srpnja do 5. rujna, s ciljem da se onkološkim bolesnicima bez odgode omogući dijagnostički i terapijski tretman.

U tom je razdoblju, na području pilotiranja, zabilježeno 683 redovnih narudžbi s prosječnim vremenom čekanja od 98 dana. Prioritetnih narudžbi bilo je 103 s čekanjem od 25 dana. Za novu onkološku uputnicu detektirana su 63 bolesnika, a prosječno vrijeme čekanja bilo je samo 3,86 dana.

"To znači da se može i mora", poručio je ministar prezentirajući rezultate pilot projekta.

U idućih mjesec i pol dana ovaj će se projekt informatički i organizacijski unaprijediti, te bi do kraja godine trebao zaživjeti na nacionalnoj razini.

Skraćivanje listi čekanja je preduvjet za dobivanje europskih sredstava iz NPOO-a koje će koristiti zdravstveni sustav u RH, istaknuo je ministar.

Naglasio je i da je prošao javni natječaj za Helikoptersku hitnu medicinsku službu (HEMS), te slijedi odabir zajednice ponuditelja. Beroš vjeruje da će uskoro na hrvatskom nebu poletjeti helikopteri koji će spašavati hrvatske građane i turiste.

Ponovio je i da je cijeli javnozdravstveni sustav u službi pacijenata te posebno istaknuo da on kao ministar ne može živjeti s činjenicom da netko 400 puta zove bolnicu na telefonski broj na koji se nitko ne javlja, najavivši organizacijske i infrastrukturne promjene u zagrebačkim bolnicama.

image

Ministar Vili Beroš najavio je organizacijske i infrastrukturne promjene u zagrebačkim bolnicama

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:09