StoryEditor
Hrvatskapropala inicijativa

Milanović o odluci Ustavnog suda: ‘Ovo je državni udar, Ustav više u Hrvatskoj ne važi‘: Plenković uzvratio: ‘Ne slušajte čovjeka kojeg hvali Moskva‘

Piše PSD
16. svibnja 2022. - 18:23

Nakon što je Ustavni sud Republike Hrvatske ocijenio da niti jedna referendumska inicijativa Mosta nije u skladu s Ustavom, njihovu je odluku komentirao i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Milanović je poručio je kako su "suci Ustavnog suda danas napravili državni udar", piše dnevnik.hr.

- Referendum o izmjenama Ustava ne može biti neustavan. Oni su se drznuli preispitivati mentalno stanje i prisebnost 400 000 hrvatskih građani koji su jasno tražili promjenu Ustava - istaknuo je Milanović.

Cijela je tema, rekao je Milanović, postala passe.

- Ustavni sud nema uopće pravo ocjenjivati ustavnost pitanja za izmjenu Ustava ako su ispunjeni uvjeti iz članka 86, a to je dovoljan broj potpisa. To je ispunjeno - rekao je Milanović.

Ustavni je sud, smatra predsjednik Republike, otišao dva koraka dalje i napravio nešto što se nitko do sada nije usudio napraviti.

- Bezobrazno gaze po Ustavu. Pozivam svakoga da ubuduće Ustav tumači na svoj način. Osobno ću se ponašati kako ja to ocijenim. Strašno je ovo što se dogodilo. Ovo je gaženje Ustava kojeg sam, k'vragu, i ja pisao - napomenuo je Milanović.

Nadalje, predsjednik je zaključio da se "grupa ljudi koja je uzurpirala hrvatski Ustav bavi zaštitom lika i djela Andreja Plenkovića".

- Ovo je isključivo bilo motivirano pitanjem tko je tu bio u pravu. Što bi smetalo da u Ustavu piše 'epidemija'? Ništa, ali Plenković bi ispao u krivu. Potpuno je sve skupa besmisleno - rekao je Milanović i dodao da je "izmjena Ustava je nepreispitiva kategorija".

Predsjednik smatra i da je ovdje riječ o "opasnom trenutku":

- Što se mene tiče, taj sud možemo i ukinuti. On nam ne treba. Ustavni sud ne moramo imati. Sud koji je politički otpad, to ne može biti dobro. Taj organ je postao opasnost. Ustav više u Hrvatskoj ne važi. Ustavni sud ga je pogazio. Ovo je ozbiljna stvar i direktan atak na Ustav od strane Ustavnog suda - zaključio je Milanović te je napomenuo da će i sam ubuduće tumačiti ustavne ovlasti i obveze onako kako njemu odgovara.

Plenković o Milanovićevoj izjavi: 'Još jedna briljantna umotvorina'

Premijer Andrej Plenković također je prokomentirao odluku Ustavnog suda, kao i Milanovićevu izjavu. 

- Što se tiče odluke Ustavno suda, mislim da su očekivane. Ja nisam imao pojma što će odlučiti, mislim da to sve govori o tome da je Ustavni sud marioneta i da ga treba ukinuti. Ustavni sud nije nečija marioneta, kamoli da ga treba ukinuti. Mislim da je Ustavni sud jako dobro objasnio odluku. Da je cijela ova ispolitizirana inicijativa koju su predvodili antivakseri. Nemojmo govoriti da je ovo inicijativa koja nema politički background. Ustavni sud je gledao pitanja, analizirao ih, stavio ih u kontekst hrvatskog Ustava i našeg pravnog poretka i donio odluku - rekao je Plenković.

Na Milanovićevu izjavu kako je ovdje riječ o "državnom udaru" Plenković je uzvratio: "Dajte, molim vas, kakav državni udar", a tvrdnju da Ustavni sud treba ukinuti prokomentirao je riječima: "Sjajno, još jedna briljantna umotvorina".

"Milanović se iz živog pijeska hvata za svaku grančicu da se ne bi utopio", rekao je Plenković te, referirajući se na Milanovićeve stavove o ulasku Finske i Švedske u Europsku uniju, dodao da "Vlada u njegovom cirkusu neće sudjelovati", prenosi N1.

Dodao je da su predsjednika "opet Rusi hvalili" te da je, prema tome, "sve jasno". 

- Molim DORH da ne sluša huškanje čovjeka kojeg hvali Moskva - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2022 17:14