stdClass Object ( [id] => 1283952 [title] => Bio je loš pjesnik, zadojen ustaštvom i Antom Pavelićem kojemu je posvećivao pjesmuljke, ali je izvrsno preveo Bibliju [alias] => bio-je-los-pjesnik-zadojen-ustastvom-i-antom-pavelicem-kojemu-je-posvecivao-pjesmuljke-ali-je-izvrsno-preveo-bibliju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Travanj je mjesec kad u nas najintenzivnije zaudara prčevina sentimenta akonto zla endehazijske državice, premda, zahvaljujući množini bučnih perverznjaka i iščašenih medijskih portparola što se i danas u svojoj emocionalnoj izopačenosti sladostrasno užgaju na progon Srba, pogrom Roma i program nestanka sviju manjina, zadah naslijeđâ poglav(ić)nikova kadavera u Hrvatskoj ne gubi intenzitet smrada ni "priko svega godišća". Pa opet, sezonski – poput šparoga, bljušta ili gljiva – čim prestane zajebancija oko žovijalnog instituta "aprilililiiiiii…", nesmetano krene seriozni štajun domovinskog ustaševanja.

I, baš mi u Splitu moramo biti pegule u cijeloj državi, pa da se u našem gradu – na korak, nota bene, od sveučilišnoga kampusa: tog mrijestilišta obrazovanjâ! – eno, svakog 10. travnja odvija nesmetani festival crnokošuljaškog neoustaštva; manifestacija, kakva je u cijeloj Europi – pardon, Balkanu! – prispodobiva još samo sezonskom pobratimskom im orgijanju četnika na Ravnoj Gori u Srbiji… Isti je to sadržaj lubanje… Ako je i od nas – previše je! Pa makar sva ta farsa bila vješto zakrabuljena manipulacijom žrtvama poginulih u Domovinskom ratu, kojima su prije toga, preskačući lekcije iz povijesti, na odore prišivali koljačke ustaške insignije iz Drugoga svjetskog rata, te im u uši ulijevali zavodničke urlike iste te fašističke vojske, o čijem djelovanju i ciljevima zavedeni hrvatski mladići početkom 90-ih godina lanjskog stoljeća nisu imali pojma. Lako je moguće da su kratke pameti bili i oni što su ih ideološki i ložili ter nutkali u rat pod tim vražjim parolama i tobožnjim pozdravima. Neki se od njih nikad nisu vratili, a oni koji jesu, sad na račun te pobijene mladosti svih nas podlo drže kao taoce, prijeteći nam podignutom desnicom i optužujući nas zbog pomanjkanja domoljublja, jer, eto, inteligentniji smo od malja ili noža, i, pametniji smo od bagera pa, kao, rušimo zamišljenu im sliku stvarnosti i dosega njihova intelekta nacrtanih na kulisama od šperploče ili zaslonima od stiropora…

---

image

... u kombinaciji s ovom

Ivan Ev. Šarić

-----/
---

‘Neuspio projekt‘

Prijesno manipuliranje mrtvom mladosti i podlo držanje za taoce većine svojega naroda s kojima se bučna žgadija politički ne slaže, nije ništa drugo doli potvrda one sintagme o "slučajnoj državi", odnosno dokaz da je intelektualac Igor Mandić bio u pravu kad je konstatirao kako je ovakva Hrvatska – "neuspio projekt". Da nije tomu tako, država bi aktivirala već postojeće zakone te sankcionirala prekršitelje adekvatnom globom ili ćuzom; da nije tomu tako, Hrvati ne bi u kolonama napuštali zemlju s jednosmjernim kartama u rukama. A statistike pokazuju kako je procvat neoustaštva i samim time zagađeno ovdašnje društvo, često i veći motiv odliva žive hrvatske mladosti iz zemlje, veći od takozvanih ekonomskih razloga…

Travanj je, rekoh, mjesec kad u nas najintenzivnije zaudara prčevina sentimenta akonto zla endehazijske državice, i, mi smo, nažalost, u Splitu to povonjali, eno, umjesto svih u Hrvatskoj. Koliko smo nezrelo društvo, dokazuje i činjenica što čak postoje i tiskani i elektronički mediji koji u tjednom ritmu rigaju govore mržnje i siju podjele u puku pod egidom slobode medija i prava na izražavanje.

S tim u vezi, travanjska fonja i umideca ustašoidnoga zadaha oživjela je i vijest kako je jedna gradska četvrt u Zagrebu odlučila preimenovati ulice oslovljene po četirima eksponentima kvarne i sramotne NDH. Ta su četvorica, redom: Filip Lukas, Vladimir Ark, Antun Bonifačić i Ivan Ev. Šarić. Iako su svi bili angažirani kulturni djelatnici (Ark uspješni poduzetnik), poput bijelog mantila mesara u mesnici pokapanog krvlju, njihovo je djelovanje u službi zloglasne NDH na ispeglana im odijela nanijelo moralnu šporkicu, makule i maće.

Među njima, za naš ogled, pažnju će ovaj put zaokupiti sarajevski nadbiskup Ivan Ev. Šarić, koji je od sviju najsloženija ličnost, s ambigvitetom i dobra i zla. On je rođen u Dolcu kraj Travnika (1871.) i bavio se poezijom i prevođenjem. Vrlo obrazovan, aktivan u spisateljskom i publicističkom radu, nakon zaređenja za svećenika napredovao je do doktora znanosti i posvećenja za ordinarija Vrhbosanske nadbiskupije. Pisao je u mladosti sladunjavu nabožnu liriku bez puno patosa i estetske vrijednosti, ali je u svojim zrelim godinama dovršio impozantan cjelovit prijevod "Svetog pisma Staroga i Novog zavjeta" dodavši u nj i niz instruktivnih komentara.

---

image

Ivan Ev. Šarić

----/
---

Kako je bio zadojen ustaškom ideologijom, likom i djelom Ante Pavelića kojemu je čak pisao i pjesme u čast ("Poglavniku oda", "Kad sunce sja"), njegovo Sveto pismo objavljeno u tri toma 1941. i 1942. godine kolokvijalno je prozvano – "Ustaška Biblija".

Budući je kod nas evidentno pomanjkanje kritičke svijesti – štoviše, na njezinom se izostanku i suzbijanju preventivno i sustavno djeluje, a zdrava polemika i argumentirano sučeljavanje iskorijenjeno je mašklinima i ušutkano toljagama – za očekivati je kako će i ove moje analize estetskog dosega Šarićeve lirike naići na osporavanja samo iz razloga što se strogo osvrćem na djelo jednoga visokoga prelata, pa još iz ustaške ujdurme s tobožnjeg branika nacionalne nam misli. Sudim to po dosadašnjim reakcijama na moje pisanje o njemu. A da bi cirkus bio veći, svi ti napadači na moje stavove o Šariću (objektivne, koliko je bilo do mojega umijeća), nisu pročitali ama ni slova od svega onoga što je on bio napisao. Što zbog vlastite znatiželje, što zbog higijene duha, ja sam ipak proštio sve te mlake pjesme koje je ovaj visoki svećenik, u dokolici i usput, bio zabilježio u svoje notese.

Kula od pijeska

I evo do kakvih sam zaključaka došao...

Ivan Ev. Šarić bio je nesumnjivo pjesnik. I to loš pjesnik. Imao je osjećaj za jezik, za odnos prema riječi, ali nije imao sposobnost od njih učiniti umjetnost. Njegova je poezija stoga poput kule od pijeska što je djeca rade na pješčanoj plaži s nožicama u plićaku: nema veziva među gradbenim česticama, i, čim se vlažna kula osuši ili vjetar zapuše, raspe se kula od pijeska vrativši se u prah pješčane plaže.

Šarić nije imao snagu vlastite kreacije za stvoriti dobar pjesmotvor, premda je svesrdno pokušavao. Najviše je njegovih pjesama posvećeno Gospi, i sve su to više molitvene kontemplacije zanesenog vjernika i poštovatelja Majke Božje, nalik inim religioznim pjesmama što se pišu bez ambicije i inspiracije i mogu nastati u bilo kojem trenutku kad čovjek nađe predaha u vremenu mimo inih obaveza. Vodio je računa o metrici i rimariju, ali za antologiziranje ovo pjesništvo definitivno nije. Ama, kad bi se radio kakav florilegij nabožne lirike, onda bi se možda i moglo probrati nekoliko pjesama. Jerbo, sve se svodi na naivne uzdahe i petparačke asocijacije koje su same sebi svrha.

Njegova knjiga Pjesme (1911.), lijepo otisnuta i, za ta doba, raskošno uvezana, u izdanju Kaptola Vrhbosanskog i štampana u "Tisak Voglera" u Sarajevu, prepuna je takvih pjesmica. Rekoh, marijanska je to tematika u svojoj pretežitosti, pa tako i pjesma "Ave Maria!", čije prve dvije strofe jesu ovo: "Imao sam, hranio sam pticu kitnu,/ Svako jutro učio ju pjesmu sitnu:/ Ave Maria!// Sve po malo ptica pjesmu prihvaćala,/ Tankim svojim miloglasom izdizala:/ Ave Maria!"…

I druga knjiga "Salve Regina" (1920.), objavljena pod patronatom istog izdavača, također je preplavljena sličnom motivikom. U njoj je i jedno ozbiljnije djelo, poema "Judita" spjevana u heksametru i podnaslovljena: "starozavjetna slika Gospina"… Ovako izgleda čas dekapitacije Holoferna: "Prihvaća mač Holofernov, što visio uz njeg o klinu;/ Podigne u nebo oči: – O Bože mojijeh pređa,/ Snagu mi sada udieli i desnicu moju uravnaj!/ Smiluj se narodu svome, ukloni neman tu kletu! –/ Dok je u duši tako i u srcu vapila Bogu,/ Silnika za kosu prima, junakinja zamahne silno/ Oštrijem mačem jedamput, još drugiput… Dosta je bilo…/ Već Holoferne se valja u vlastitoj krvi bez glave./ Judita istrča žurno, pod čador najbliži uđe:/ – Abro, ti čekaš već spremna… A i ja sam gotova evo!"

Za razliku od banalne lirike, Šarićev prijevod kompletnog Svetog pisma, možda je i najljepši od svih dosad nastalih u štokavskom idiomu. U čemu je tajna da loš pjesnik sačini izvrstan prijevod? Upravo u činjenici njegovog jezičnog osjećaja, o čemu je bilo maločas govora, a poticaj pri nedostatku vlastite artističke kreacije Šarić je imao u već zadanom svetopisamskom tekstu na latinskom jeziku, tako da je talentom za jezik spremno reagirao na podražaje iz izvornika, koji su ga dalje sami vodili u nastanku transponiranog teksta s latinštine do u štokavštinu. Na tom putu, po vlastitim mu riječima, pomogli su mu i ini europski prijevodi koje je konzultirao.

Metaforičnost zadanoga teksta, njegova ljepota i nizanje slikâ koje su svojstvene prirodi biblijskoga predloška, motivirala je Šarića na potragu za leksičkim adekvatima u njegovom materinskom jeziku, što je rezultiralo pomalo akcidentalnim kompromisom sa sad već jakom artističkom podlogom.

---

image

Ivan Ev. Šarić

-----/
---

Isukrstova poruka

Sve loše ili sumnjivo što se može i mora reći za liriku Ivana Ev. Šarića, potkrjepljujući te procjene i etikete književnim sredstvima i teorijskim instrumentarijem, iskreno govoreći, morat će se odbaciti pri primjenjivanju njih samih na valorizaciju njegovog prijevoda Svetog pisma. Neke su panoramske ocjene ovdje već iznesene; ma, ruku na srce, Šarićev biblijski prijevod kao da je fermentirao u nekoj drugoj glavi, kao da ga je pisala neka ina ruka, kao da ga je sačinila neka tuđa osoba…

Jerbo, od svih svetopisamskih prijevoda što su se pojavili u Hrvatskoj na nekom od oblikâ štokavštine bliskom kurentnom standardnom hrvatskom jeziku, upravo je onaj Šarićev među najljepšima, najčitkijima i najrazumljivijima. Podrazumijevam pritom i jezičnu dopadljivost koja sasvim lijepo zvuči, ali istodobno i vrsnost komunikativnosti između teksta samoga i krajnjega adresata, čitača. Šarićev je prijevod tek treći tiskani što se pojavio u nas, nakon onoga iz meštrijâ Matije Petra Katančića (1831.) i Ivana Matije Škarića (1858. – 1861.), od kojih je prvi sasvim kriptičan i doslovce sljubljen uz latinski tekst Vulgate kao da ga je nama prenio "google-prevoditelj", dok je Škarićev – uza svu jezičnu ljepotu i stilsku razvedenost – odveć literaran, knjiški, pa samim tim i udaljeniji od bliskosti koja se očekuje između Biblije i vjernikâ.

Gotovo čak desetak prijevoda što su uslijedili nakon onoga Ivana Ev. Šarića, odnosno ishodišne mu tzv. "Ustaške Biblije" – za koje su većinom zaslužni bibličari protestantske provenijencije – nisu uspjeli nadmašiti književnu ljepotu samoga biblijskog teksta kad se on razmatra u cjelini. Originalno trosveščano Škarićevo sarajevsko izdanje iz vremena NDH, dva desetljeća kasnije dobilo je svoju neznatno popravljenu inačicu tiskanu u jednoj knjizi u Madridu 1959. godine, nedugo prije prevoditeljevog preminuća. Danas, u Hrvatskoj, u opticaju je u desetak izdanja reizdano Šarićevo Sveto pismo – redigirano u leksičkom i sintaktičkom pogledu, pa i stilističkom – što se i nadalje raspačava među pukom; ma, kolikogod je taj tekst dobio na kvaliteti u smislu prokrvljenije suhoparne suvremenosti, toliko je izgubio u pogledu izvorne jezične autentičnosti.

Pa opet, nije Šarić, očito, povjerovao u riječi Isukrstove koje je sâm preveo, a u kojima je smještena divna humanistička poruka. Da ju je htio poslušati, sigurno nikad ne bi stao uza poglav(ić)nika Pavelića i njegove ine podguzine. Evo te poruke Isukrstove: "Čuli ste, da je bilo kazano: Ljubi bližnjega svojega i mrzi na neprijatelja svojega! A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one, koji vas progone! Tada ćete biti djeca Oca svojega nebeskoga, koji pušta da sunce njegovo izlazi nad dobre i zle i daje da daždi nad pravedne i grješnike. Jer ako ljubite samo one, koji vas ljube, kakvu ćete plaću imati? Ne čine li to i carinici? I ako pozdravljate samo prijatelje svoje, što osobito činite? Ne čine li to i neznabošci? Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski!" (Mt 5, 43-48).

Duh pušten iz boce

Do pojave nedavne želje da se u Zagrebu promijene adrese stanara u ulici tituliranoj po njemu, duh Ivana Ev. Šarića mirno je živio u komociji ugodne anonimnosti. Za nj su znali samo oni od kojih se to specijalističko znanje i očekivalo. Sad je taj duh izletio iz boce, uz prasak nalik onom kad čep napušta butiliju s pjenušcem, pa je nenadana eksplozija svrnula pomnju i na naljepnicu s njegovim imenom. Grebanjem po životu i djelu ovoga visokog prelata doprlo se i do neugodnih epizoda čiji je bio protagonist. Neugodan je i položaj onih što kane o njemu iskovati pravičan i objektivan stav; jerbo, nema odveć tako bodljikavih dvojbi u našoj povijesti: da u isti mah imaš čovječju polovicu koja je zaslužna za milenijski pothvat kakav je do u materinski jezik kvalitetno privesti i prevesti kompletan tekst Svetog pisma, a da ti je paralelno izložena i zrcalna čovječja polovica istog tijela i duha što je bila slugom sotonskoj tvorevini NDH, čija je dijaboličnost smrskala tisuće ljudskih i tijelâ i sudbinâ, ali i upisala u ljetopise vlastitog naroda pola dekade najsramnijeg razdoblja otkako Hrvati znaju za sebe. Blagoslivljajući zvjerstva ustaškog režima i slaveći njegovoga čelnika Pavelića, nažalost, Ivan Ev. Šarić sam je sebi ukinuo ime vlastite ulice, sam je sebi minirao spomenik u bronci ili kamenu podignut svojoj osobi u čast. Njegova Biblija njegov je spomenik, i, na tome mora ostati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bio je eksponent sramotne NDH - Zagreb mu je s dobrim razlogom nedavno ukinuo ulicu; bio je loš pjesnik, no Šarićev biblijski prijevod kao da je fermentirao u nekoj drugoj glavi, jer od svih svetopisamskih prijevoda što su se pojavili u Hrvatskoj na nekom od oblikâ štokavštine bliskom kurentnom standardnom hrvatskom jeziku, upravo je onaj Šarićev - među najljepšima, najčitkijima i najrazumljivijima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ivan Ev. Šarić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Bio je eksponent sramotne NDH - Zagreb mu je s dobrim razlogom nedavno ukinuo ulicu; bio je loš pjesnik, no Šarićev biblijski prijevod kao da je fermentirao u nekoj drugoj glavi, jer od svih svetopisamskih prijevoda što su se pojavili u Hrvatskoj na nekom od oblikâ štokavštine bliskom kurentnom standardnom hrvatskom jeziku, upravo je onaj Šarićev - među najljepšima, najčitkijima i najrazumljivijima Ivan Ev. Šarić 2 0 13344 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-12 09:50:34 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => siniša vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-24 15:28:34 [modified_by] => 3157 [publish_up] => 2023-04-24 14:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3162 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Bio je eksponent sramotne NDH - Zagreb mu je s dobrim razlogom nedavno ukinuo ulicu; bio je loš pjesnik, no Šarićev biblijski prijevod kao da je fermentirao u nekoj drugoj glavi, jer od svih svetopisamskih prijevoda što su se pojavili u Hrvatskoj na [metadata] => robots= author= title=Bio je loš pjesnik, zadojen ustaštvom i Antom Pavelićem kojemu je posvećivao pjesmuljke, ali je izvrsno preveo Bibliju [metakey] => ivan ev. šarić, prevoditelj biblije, Igor mandić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24723074.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24723075.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24723076.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/12\/24723077.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["----\/","-----\/","----\/","-----\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Glavna ova...<\/p>\n\n

Ivan Ev. \u0160ari\u0107<\/p>","

... u kombinaciji s ovom<\/p>\n\n

Ivan Ev. \u0160ari\u0107<\/p>","

Ivan Ev. \u0160ari\u0107<\/p>","

Ivan Ev. \u0160ari\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:26","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2659","hd_24723074_1920.jpg":"1920x1080","k_24723074_1280.jpg":"1280x1280","k_24723074_1024.jpg":"1024x1024","k_24723074_640.jpg":"640x640","k_24723074_480.jpg":"480x480","k_24723074_340.jpg":"340x340","k_24723074_220.jpg":"220x220","o_24723074_1280.jpg":"1280x1772","o_24723074_1024.jpg":"1024x1418","o_24723074_640.jpg":"640x886","o_24723074_480.jpg":"480x664","o_24723074_340.jpg":"340x470","o_24723074_220.jpg":"220x304","h_24723074_1280.jpg":"1280x854","h_24723074_1024.jpg":"1024x683","h_24723074_640.jpg":"640x427","h_24723074_480.jpg":"480x320","h_24723074_340.jpg":"340x227","h_24723074_220.jpg":"220x147","pp_24723074_1280.jpg":"1280x1628","pp_24723074_1024.jpg":"1024x1303","pp_24723074_640.jpg":"640x814","pp_24723074_480.jpg":"480x611","pp_24723074_340.jpg":"340x432","pp_24723074_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x933","hd_24723075_1920.jpg":"1920x1080","k_24723075_1280.jpg":"1280x1280","k_24723075_1024.jpg":"1024x1024","k_24723075_640.jpg":"640x640","k_24723075_480.jpg":"480x480","k_24723075_340.jpg":"340x340","k_24723075_220.jpg":"220x220","o_24723075_1280.jpg":"1280x622","o_24723075_1024.jpg":"1024x497","o_24723075_640.jpg":"640x311","o_24723075_480.jpg":"480x233","o_24723075_340.jpg":"340x165","o_24723075_220.jpg":"220x106","h_24723075_1280.jpg":"1280x854","h_24723075_1024.jpg":"1024x683","h_24723075_640.jpg":"640x427","h_24723075_480.jpg":"480x320","h_24723075_340.jpg":"340x227","h_24723075_220.jpg":"220x147","pp_24723075_1280.jpg":"1280x1628","pp_24723075_1024.jpg":"1024x1303","pp_24723075_640.jpg":"640x814","pp_24723075_480.jpg":"480x611","pp_24723075_340.jpg":"340x432","pp_24723075_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1564x2347","hd_24723076_1920.jpg":"1920x1080","k_24723076_1280.jpg":"1280x1280","k_24723076_1024.jpg":"1024x1024","k_24723076_640.jpg":"640x640","k_24723076_480.jpg":"480x480","k_24723076_340.jpg":"340x340","k_24723076_220.jpg":"220x220","o_24723076_1280.jpg":"1280x1920","o_24723076_1024.jpg":"1024x1536","o_24723076_640.jpg":"640x960","o_24723076_480.jpg":"480x720","o_24723076_340.jpg":"340x510","o_24723076_220.jpg":"220x330","h_24723076_1280.jpg":"1280x854","h_24723076_1024.jpg":"1024x683","h_24723076_640.jpg":"640x427","h_24723076_480.jpg":"480x320","h_24723076_340.jpg":"340x227","h_24723076_220.jpg":"220x147","pp_24723076_1280.jpg":"1280x1628","pp_24723076_1024.jpg":"1024x1303","pp_24723076_640.jpg":"640x814","pp_24723076_480.jpg":"480x611","pp_24723076_340.jpg":"340x432","pp_24723076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1828x2760","hd_24723077_1920.jpg":"1920x1080","k_24723077_1280.jpg":"1280x1280","k_24723077_1024.jpg":"1024x1024","k_24723077_640.jpg":"640x640","k_24723077_480.jpg":"480x480","k_24723077_340.jpg":"340x340","k_24723077_220.jpg":"220x220","o_24723077_1280.jpg":"1280x1932","o_24723077_1024.jpg":"1024x1546","o_24723077_640.jpg":"640x966","o_24723077_480.jpg":"480x724","o_24723077_340.jpg":"340x513","o_24723077_220.jpg":"220x332","h_24723077_1280.jpg":"1280x854","h_24723077_1024.jpg":"1024x683","h_24723077_640.jpg":"640x427","h_24723077_480.jpg":"480x320","h_24723077_340.jpg":"340x227","h_24723077_220.jpg":"220x147","pp_24723077_1280.jpg":"1280x1628","pp_24723077_1024.jpg":"1024x1303","pp_24723077_640.jpg":"640x814","pp_24723077_480.jpg":"480x611","pp_24723077_340.jpg":"340x432","pp_24723077_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38889384 Threads: 5 Questions: 7133000058 Slow queries: 3313722 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609243015 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/bio-je-los-pjesnik-zadojen-ustastvom-i-antom-pavelicem-kojemu-je-posvecivao-pjesmuljke-ali-je-izvrsno-preveo-bibliju-1283952 [printLink] => /vijesti/hrvatska/bio-je-los-pjesnik-zadojen-ustastvom-i-antom-pavelicem-kojemu-je-posvecivao-pjesmuljke-ali-je-izvrsno-preveo-bibliju-1283952?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 713796 [name] => ivan ev. šarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-24 16:27:55 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-ev-saric [link] => /tag/ivan-ev-saric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 713797 [name] => prevoditelj biblije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-24 16:27:56 [main_article_id] => 0 [alias] => prevoditelj-biblije [link] => /tag/prevoditelj-biblije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679226 [name] => Igor mandić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-mandic [link] => /tag/igor-mandic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bio je eksponent sramotne NDH - Zagreb mu je s dobrim razlogom nedavno ukinuo ulicu; bio je loš pjesnik, no Šarićev biblijski prijevod kao da je fermentirao u nekoj drugoj glavi, jer od svih svetopisamskih prijevoda što su se pojavili u Hrvatskoj na nekom od oblikâ štokavštine bliskom kurentnom standardnom hrvatskom jeziku, upravo je onaj Šarićev - među najljepšima, najčitkijima i najrazumljivijima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ivan Ev. Šarić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bio je loš pjesnik, zadojen ustaštvom i Antom Pavelićem kojemu je posvećivao pjesmuljke, ali je izvrsno preveo Bibliju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24723074.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ----/ [mainImageDesc] =>

Glavna ova...

Ivan Ev. Šarić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24723074.jpg [title] =>

Glavna ova...

Ivan Ev. Šarić

----/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24723075.jpg [title] =>

... u kombinaciji s ovom

Ivan Ev. Šarić

-----/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24723076.jpg [title] =>

Ivan Ev. Šarić

----/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/12/24723077.jpg [title] =>

Ivan Ev. Šarić

-----/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Travanj je mjesec kad u nas najintenzivnije zaudara prčevina sentimenta akonto zla endehazijske državice, premda, zahvaljujući množini bučnih perverznjaka i iščašenih medijskih portparola što se i danas u svojoj emocionalnoj izopačenosti sladostrasno užgaju na progon Srba, pogrom Roma i program nestanka sviju manjina, zadah naslijeđâ poglav(ić)nikova kadavera u Hrvatskoj ne gubi intenzitet smrada ni "priko svega godišća". Pa opet, sezonski – poput šparoga, bljušta ili gljiva – čim prestane zajebancija oko žovijalnog instituta "aprilililiiiiii…", nesmetano krene seriozni štajun domovinskog ustaševanja.

I, baš mi u Splitu moramo biti pegule u cijeloj državi, pa da se u našem gradu – na korak, nota bene, od sveučilišnoga kampusa: tog mrijestilišta obrazovanjâ! – eno, svakog 10. travnja odvija nesmetani festival crnokošuljaškog neoustaštva; manifestacija, kakva je u cijeloj Europi – pardon, Balkanu! – prispodobiva još samo sezonskom pobratimskom im orgijanju četnika na Ravnoj Gori u Srbiji… Isti je to sadržaj lubanje… Ako je i od nas – previše je! Pa makar sva ta farsa bila vješto zakrabuljena manipulacijom žrtvama poginulih u Domovinskom ratu, kojima su prije toga, preskačući lekcije iz povijesti, na odore prišivali koljačke ustaške insignije iz Drugoga svjetskog rata, te im u uši ulijevali zavodničke urlike iste te fašističke vojske, o čijem djelovanju i ciljevima zavedeni hrvatski mladići početkom 90-ih godina lanjskog stoljeća nisu imali pojma. Lako je moguće da su kratke pameti bili i oni što su ih ideološki i ložili ter nutkali u rat pod tim vražjim parolama i tobožnjim pozdravima. Neki se od njih nikad nisu vratili, a oni koji jesu, sad na račun te pobijene mladosti svih nas podlo drže kao taoce, prijeteći nam podignutom desnicom i optužujući nas zbog pomanjkanja domoljublja, jer, eto, inteligentniji smo od malja ili noža, i, pametniji smo od bagera pa, kao, rušimo zamišljenu im sliku stvarnosti i dosega njihova intelekta nacrtanih na kulisama od šperploče ili zaslonima od stiropora…

---

image

... u kombinaciji s ovom

Ivan Ev. Šarić

-----/
---

‘Neuspio projekt‘

Prijesno manipuliranje mrtvom mladosti i podlo držanje za taoce većine svojega naroda s kojima se bučna žgadija politički ne slaže, nije ništa drugo doli potvrda one sintagme o "slučajnoj državi", odnosno dokaz da je intelektualac Igor Mandić bio u pravu kad je konstatirao kako je ovakva Hrvatska – "neuspio projekt". Da nije tomu tako, država bi aktivirala već postojeće zakone te sankcionirala prekršitelje adekvatnom globom ili ćuzom; da nije tomu tako, Hrvati ne bi u kolonama napuštali zemlju s jednosmjernim kartama u rukama. A statistike pokazuju kako je procvat neoustaštva i samim time zagađeno ovdašnje društvo, često i veći motiv odliva žive hrvatske mladosti iz zemlje, veći od takozvanih ekonomskih razloga…

Travanj je, rekoh, mjesec kad u nas najintenzivnije zaudara prčevina sentimenta akonto zla endehazijske državice, i, mi smo, nažalost, u Splitu to povonjali, eno, umjesto svih u Hrvatskoj. Koliko smo nezrelo društvo, dokazuje i činjenica što čak postoje i tiskani i elektronički mediji koji u tjednom ritmu rigaju govore mržnje i siju podjele u puku pod egidom slobode medija i prava na izražavanje.

S tim u vezi, travanjska fonja i umideca ustašoidnoga zadaha oživjela je i vijest kako je jedna gradska četvrt u Zagrebu odlučila preimenovati ulice oslovljene po četirima eksponentima kvarne i sramotne NDH. Ta su četvorica, redom: Filip Lukas, Vladimir Ark, Antun Bonifačić i Ivan Ev. Šarić. Iako su svi bili angažirani kulturni djelatnici (Ark uspješni poduzetnik), poput bijelog mantila mesara u mesnici pokapanog krvlju, njihovo je djelovanje u službi zloglasne NDH na ispeglana im odijela nanijelo moralnu šporkicu, makule i maće.

Među njima, za naš ogled, pažnju će ovaj put zaokupiti sarajevski nadbiskup Ivan Ev. Šarić, koji je od sviju najsloženija ličnost, s ambigvitetom i dobra i zla. On je rođen u Dolcu kraj Travnika (1871.) i bavio se poezijom i prevođenjem. Vrlo obrazovan, aktivan u spisateljskom i publicističkom radu, nakon zaređenja za svećenika napredovao je do doktora znanosti i posvećenja za ordinarija Vrhbosanske nadbiskupije. Pisao je u mladosti sladunjavu nabožnu liriku bez puno patosa i estetske vrijednosti, ali je u svojim zrelim godinama dovršio impozantan cjelovit prijevod "Svetog pisma Staroga i Novog zavjeta" dodavši u nj i niz instruktivnih komentara.

---

image

Ivan Ev. Šarić

----/
---

Kako je bio zadojen ustaškom ideologijom, likom i djelom Ante Pavelića kojemu je čak pisao i pjesme u čast ("Poglavniku oda", "Kad sunce sja"), njegovo Sveto pismo objavljeno u tri toma 1941. i 1942. godine kolokvijalno je prozvano – "Ustaška Biblija".

Budući je kod nas evidentno pomanjkanje kritičke svijesti – štoviše, na njezinom se izostanku i suzbijanju preventivno i sustavno djeluje, a zdrava polemika i argumentirano sučeljavanje iskorijenjeno je mašklinima i ušutkano toljagama – za očekivati je kako će i ove moje analize estetskog dosega Šarićeve lirike naići na osporavanja samo iz razloga što se strogo osvrćem na djelo jednoga visokoga prelata, pa još iz ustaške ujdurme s tobožnjeg branika nacionalne nam misli. Sudim to po dosadašnjim reakcijama na moje pisanje o njemu. A da bi cirkus bio veći, svi ti napadači na moje stavove o Šariću (objektivne, koliko je bilo do mojega umijeća), nisu pročitali ama ni slova od svega onoga što je on bio napisao. Što zbog vlastite znatiželje, što zbog higijene duha, ja sam ipak proštio sve te mlake pjesme koje je ovaj visoki svećenik, u dokolici i usput, bio zabilježio u svoje notese.

Kula od pijeska

I evo do kakvih sam zaključaka došao...

Ivan Ev. Šarić bio je nesumnjivo pjesnik. I to loš pjesnik. Imao je osjećaj za jezik, za odnos prema riječi, ali nije imao sposobnost od njih učiniti umjetnost. Njegova je poezija stoga poput kule od pijeska što je djeca rade na pješčanoj plaži s nožicama u plićaku: nema veziva među gradbenim česticama, i, čim se vlažna kula osuši ili vjetar zapuše, raspe se kula od pijeska vrativši se u prah pješčane plaže.

Šarić nije imao snagu vlastite kreacije za stvoriti dobar pjesmotvor, premda je svesrdno pokušavao. Najviše je njegovih pjesama posvećeno Gospi, i sve su to više molitvene kontemplacije zanesenog vjernika i poštovatelja Majke Božje, nalik inim religioznim pjesmama što se pišu bez ambicije i inspiracije i mogu nastati u bilo kojem trenutku kad čovjek nađe predaha u vremenu mimo inih obaveza. Vodio je računa o metrici i rimariju, ali za antologiziranje ovo pjesništvo definitivno nije. Ama, kad bi se radio kakav florilegij nabožne lirike, onda bi se možda i moglo probrati nekoliko pjesama. Jerbo, sve se svodi na naivne uzdahe i petparačke asocijacije koje su same sebi svrha.

Njegova knjiga Pjesme (1911.), lijepo otisnuta i, za ta doba, raskošno uvezana, u izdanju Kaptola Vrhbosanskog i štampana u "Tisak Voglera" u Sarajevu, prepuna je takvih pjesmica. Rekoh, marijanska je to tematika u svojoj pretežitosti, pa tako i pjesma "Ave Maria!", čije prve dvije strofe jesu ovo: "Imao sam, hranio sam pticu kitnu,/ Svako jutro učio ju pjesmu sitnu:/ Ave Maria!// Sve po malo ptica pjesmu prihvaćala,/ Tankim svojim miloglasom izdizala:/ Ave Maria!"…

I druga knjiga "Salve Regina" (1920.), objavljena pod patronatom istog izdavača, također je preplavljena sličnom motivikom. U njoj je i jedno ozbiljnije djelo, poema "Judita" spjevana u heksametru i podnaslovljena: "starozavjetna slika Gospina"… Ovako izgleda čas dekapitacije Holoferna: "Prihvaća mač Holofernov, što visio uz njeg o klinu;/ Podigne u nebo oči: – O Bože mojijeh pređa,/ Snagu mi sada udieli i desnicu moju uravnaj!/ Smiluj se narodu svome, ukloni neman tu kletu! –/ Dok je u duši tako i u srcu vapila Bogu,/ Silnika za kosu prima, junakinja zamahne silno/ Oštrijem mačem jedamput, još drugiput… Dosta je bilo…/ Već Holoferne se valja u vlastitoj krvi bez glave./ Judita istrča žurno, pod čador najbliži uđe:/ – Abro, ti čekaš već spremna… A i ja sam gotova evo!"

Za razliku od banalne lirike, Šarićev prijevod kompletnog Svetog pisma, možda je i najljepši od svih dosad nastalih u štokavskom idiomu. U čemu je tajna da loš pjesnik sačini izvrstan prijevod? Upravo u činjenici njegovog jezičnog osjećaja, o čemu je bilo maločas govora, a poticaj pri nedostatku vlastite artističke kreacije Šarić je imao u već zadanom svetopisamskom tekstu na latinskom jeziku, tako da je talentom za jezik spremno reagirao na podražaje iz izvornika, koji su ga dalje sami vodili u nastanku transponiranog teksta s latinštine do u štokavštinu. Na tom putu, po vlastitim mu riječima, pomogli su mu i ini europski prijevodi koje je konzultirao.

Metaforičnost zadanoga teksta, njegova ljepota i nizanje slikâ koje su svojstvene prirodi biblijskoga predloška, motivirala je Šarića na potragu za leksičkim adekvatima u njegovom materinskom jeziku, što je rezultiralo pomalo akcidentalnim kompromisom sa sad već jakom artističkom podlogom.

---

image

Ivan Ev. Šarić

-----/
---

Isukrstova poruka

Sve loše ili sumnjivo što se može i mora reći za liriku Ivana Ev. Šarića, potkrjepljujući te procjene i etikete književnim sredstvima i teorijskim instrumentarijem, iskreno govoreći, morat će se odbaciti pri primjenjivanju njih samih na valorizaciju njegovog prijevoda Svetog pisma. Neke su panoramske ocjene ovdje već iznesene; ma, ruku na srce, Šarićev biblijski prijevod kao da je fermentirao u nekoj drugoj glavi, kao da ga je pisala neka ina ruka, kao da ga je sačinila neka tuđa osoba…

Jerbo, od svih svetopisamskih prijevoda što su se pojavili u Hrvatskoj na nekom od oblikâ štokavštine bliskom kurentnom standardnom hrvatskom jeziku, upravo je onaj Šarićev među najljepšima, najčitkijima i najrazumljivijima. Podrazumijevam pritom i jezičnu dopadljivost koja sasvim lijepo zvuči, ali istodobno i vrsnost komunikativnosti između teksta samoga i krajnjega adresata, čitača. Šarićev je prijevod tek treći tiskani što se pojavio u nas, nakon onoga iz meštrijâ Matije Petra Katančića (1831.) i Ivana Matije Škarića (1858. – 1861.), od kojih je prvi sasvim kriptičan i doslovce sljubljen uz latinski tekst Vulgate kao da ga je nama prenio "google-prevoditelj", dok je Škarićev – uza svu jezičnu ljepotu i stilsku razvedenost – odveć literaran, knjiški, pa samim tim i udaljeniji od bliskosti koja se očekuje između Biblije i vjernikâ.

Gotovo čak desetak prijevoda što su uslijedili nakon onoga Ivana Ev. Šarića, odnosno ishodišne mu tzv. "Ustaške Biblije" – za koje su većinom zaslužni bibličari protestantske provenijencije – nisu uspjeli nadmašiti književnu ljepotu samoga biblijskog teksta kad se on razmatra u cjelini. Originalno trosveščano Škarićevo sarajevsko izdanje iz vremena NDH, dva desetljeća kasnije dobilo je svoju neznatno popravljenu inačicu tiskanu u jednoj knjizi u Madridu 1959. godine, nedugo prije prevoditeljevog preminuća. Danas, u Hrvatskoj, u opticaju je u desetak izdanja reizdano Šarićevo Sveto pismo – redigirano u leksičkom i sintaktičkom pogledu, pa i stilističkom – što se i nadalje raspačava među pukom; ma, kolikogod je taj tekst dobio na kvaliteti u smislu prokrvljenije suhoparne suvremenosti, toliko je izgubio u pogledu izvorne jezične autentičnosti.

Pa opet, nije Šarić, očito, povjerovao u riječi Isukrstove koje je sâm preveo, a u kojima je smještena divna humanistička poruka. Da ju je htio poslušati, sigurno nikad ne bi stao uza poglav(ić)nika Pavelića i njegove ine podguzine. Evo te poruke Isukrstove: "Čuli ste, da je bilo kazano: Ljubi bližnjega svojega i mrzi na neprijatelja svojega! A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one, koji vas progone! Tada ćete biti djeca Oca svojega nebeskoga, koji pušta da sunce njegovo izlazi nad dobre i zle i daje da daždi nad pravedne i grješnike. Jer ako ljubite samo one, koji vas ljube, kakvu ćete plaću imati? Ne čine li to i carinici? I ako pozdravljate samo prijatelje svoje, što osobito činite? Ne čine li to i neznabošci? Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski!" (Mt 5, 43-48).

Duh pušten iz boce

Do pojave nedavne želje da se u Zagrebu promijene adrese stanara u ulici tituliranoj po njemu, duh Ivana Ev. Šarića mirno je živio u komociji ugodne anonimnosti. Za nj su znali samo oni od kojih se to specijalističko znanje i očekivalo. Sad je taj duh izletio iz boce, uz prasak nalik onom kad čep napušta butiliju s pjenušcem, pa je nenadana eksplozija svrnula pomnju i na naljepnicu s njegovim imenom. Grebanjem po životu i djelu ovoga visokog prelata doprlo se i do neugodnih epizoda čiji je bio protagonist. Neugodan je i položaj onih što kane o njemu iskovati pravičan i objektivan stav; jerbo, nema odveć tako bodljikavih dvojbi u našoj povijesti: da u isti mah imaš čovječju polovicu koja je zaslužna za milenijski pothvat kakav je do u materinski jezik kvalitetno privesti i prevesti kompletan tekst Svetog pisma, a da ti je paralelno izložena i zrcalna čovječja polovica istog tijela i duha što je bila slugom sotonskoj tvorevini NDH, čija je dijaboličnost smrskala tisuće ljudskih i tijelâ i sudbinâ, ali i upisala u ljetopise vlastitog naroda pola dekade najsramnijeg razdoblja otkako Hrvati znaju za sebe. Blagoslivljajući zvjerstva ustaškog režima i slaveći njegovoga čelnika Pavelića, nažalost, Ivan Ev. Šarić sam je sebi ukinuo ime vlastite ulice, sam je sebi minirao spomenik u bronci ili kamenu podignut svojoj osobi u čast. Njegova Biblija njegov je spomenik, i, na tome mora ostati.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
----/ -----/ ----/ -----/
----/

Glavna ova...

Ivan Ev. Šarić

-----/

... u kombinaciji s ovom

Ivan Ev. Šarić

----/

Ivan Ev. Šarić

-----/

Ivan Ev. Šarić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/bio-je-los-pjesnik-zadojen-ustastvom-i-antom-pavelicem-kojemu-je-posvecivao-pjesmuljke-ali-je-izvrsno-preveo-bibliju-1283952 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c45277399e49aaaecbeaa152eed598c073f127c0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bio+je+lo%C5%A1+pjesnik%2C+zadojen+usta%C5%A1tvom+i+Antom+Paveli%C4%87em+kojemu+je+posve%C4%87ivao+pjesmuljke%2C+ali+je+izvrsno+preveo+Bibliju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbio-je-los-pjesnik-zadojen-ustastvom-i-antom-pavelicem-kojemu-je-posvecivao-pjesmuljke-ali-je-izvrsno-preveo-bibliju-1283952 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbio-je-los-pjesnik-zadojen-ustastvom-i-antom-pavelicem-kojemu-je-posvecivao-pjesmuljke-ali-je-izvrsno-preveo-bibliju-1283952 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bio je eksponent sramotne NDH - Zagreb mu je s dobrim razlogom nedavno ukinuo ulicu; bio je loš pjesnik, no Šarićev biblijski prijevod kao da je fermentirao u nekoj drugoj glavi, jer od svih svetopisamskih prijevoda što su se pojavili u Hrvatskoj na nekom od oblikâ štokavštine bliskom kurentnom standardnom hrvatskom jeziku, upravo je onaj Šarićev - među najljepšima, najčitkijima i najrazumljivijima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ivan Ev. Šarić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaIvan Ev. Šarić

Bio je loš pjesnik, zadojen ustaštvom i Antom Pavelićem kojemu je posvećivao pjesmuljke, ali je izvrsno preveo Bibliju

Piše siniša vuković
24. travnja 2023. - 16:27

Travanj je mjesec kad u nas najintenzivnije zaudara prčevina sentimenta akonto zla endehazijske državice, premda, zahvaljujući množini bučnih perverznjaka i iščašenih medijskih portparola što se i danas u svojoj emocionalnoj izopačenosti sladostrasno užgaju na progon Srba, pogrom Roma i program nestanka sviju manjina, zadah naslijeđâ poglav(ić)nikova kadavera u Hrvatskoj ne gubi intenzitet smrada ni "priko svega godišća". Pa opet, sezonski – poput šparoga, bljušta ili gljiva – čim prestane zajebancija oko žovijalnog instituta "aprilililiiiiii…", nesmetano krene seriozni štajun domovinskog ustaševanja.

I, baš mi u Splitu moramo biti pegule u cijeloj državi, pa da se u našem gradu – na korak, nota bene, od sveučilišnoga kampusa: tog mrijestilišta obrazovanjâ! – ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 16:08