StoryEditorOCM
Crna kronikaZATVOR za torcidaše

Splitski huligani slomili nogu policajcu (56), prijete im godine zatvora. Sud ih ovaj put nije štedio, svi na Bilicama

6. travnja 2024. - 15:04

Nad 13 nasilnih navijača iz Splita određen je istražni zatvor zbog upornosti, brutalnosti i iznimne agresivnosti na temelju čega je procijenjeno kako bi mogli ponoviti kazneno djelo. Nad još trojicom maloljetnih određene su mjere opreza.

S obzirom na posljedice nereda na Poljudu i ulicama grada u srijedu navečer izgleda kako su ovaj put i policija i državno odvjetništvo i sudac istrage istog mišljenja. Osim ogromne materijalne štete koja se još uvijek zbraja i uznemirenja građana, pogotovo u prstenu oko Poljuda, činjenica je da je ozlijeđeno 15 osoba, od kojih 14 policajaca i jedan navijač.

Osmorica policajaca su zatražila liječničku pomoć, a dvojici su utvrđene teške tjelesne ozljede: lom bedrene kosti i opekotine vrata i glave. Policija i dalje nastavlja kriminalističko istraživanje, pregledava sve dostupne snimke i obavlja razgovore tako da je vjerojatno kako neće stati na ovoj brojci osumnjičenih.

‘Što je bilo? Pa huligani iz Torcide htjeli su nas zapaliti‘, govori policajac nakon što je izišao još jedan video kaosa

Za sada je formaliziran dio koji se odnosi na 16 uhićenih od kojih najstariji ima 44 godine. Na ruku im ne ide ni javno mnijenje jer su građani ogorčeni na zbivanja koja su pretvorila ulice grada u poprište uličnih ratova.

Pogotovo su ojađeni stanari zgrada i nebodera oko Poljuda koji redom kažu da u vrijeme utakmica, pogotovo visoko-rizičnih trpe teror.

- Što ja da vam kažem, taj policajac što mu je slomljena bedrena kost pa je operiran, ima 56 godina. Rekao mi je to prijatelj koji mu poznaje obitelj. Znači, poslalo ga na ulicu da zadržava divljake i čuva našu imovinu i što je doživio.

Onima koji su krivi za njegovu frakturu nije bitno ima li on 56 ili 18 godina, oni napadaju uniformu i njima su svi u njoj isti. Ako pri tom stradaju nedužni građani, njih to ne brine. Čak i ova uhićenja tim huliganima nisu sramota kao normalnom čovjeku, već na ponos.

Isto tako se ponose i kada lome noge i pale bengalkama policajce kao što se vidjelo. Ja se pitam što bi bilo da policija proglasi štrajk kada krenu ovakvi neredi - kaže jedan koji je želio ostat anoniman iz razumljivih razloga.

Svih 16 uhićenih umnjiče se za teže kvalifikacije u dva kaznena djela, i izazivanje nereda i napad na službenu osobu. Za prvo, jer je u neredima, osim do znatne materijalne štete, došlo i do opasnosti po ostale građane, kako zakon formulira “ako dovede u opasnost život ili tijelo druge osobe”. Za drugo, jer je došlo do ozljeđivanja više policajaca, od kojih su dvojica zadobila teške ozljede.

image

Pripadnici Torcide probili ogradu i uletili na travnjak

Cropix
image

Pripadnici Torcide probili ogradu i uletili na travnjak

Cropix

Za opisane oblike kaznenih djela zapriječene su kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora, te od jedne do osam godina zatvora. Naravno, preduvjet za ikakvo izricanja kazne je da osobe budu proglašene krivima.

Trenutno su najveći teret za sve osumnjičene ogromna materijalna šteta i teško ozlijeđeni policajci, što su nesporne činjenice zbog kojih im u ovoj fazi i nije omogućena obrana sa slobode. Kako se postupak bude dalje odvijao, zadatak DORH-a i policije je da za svakog pojedinačno dostavi dokaze koji ih povezuju s neredima unutar i van stadiona.

S druge strane, zadatak odvjetnika je da ospore sve s čime bi njihovi klijenti mogli biti izdvojeni kao pojedinačni krivci. Za sada  ustrajavaju da se radi o slučajnom zaticanju na mjestu nereda i stihijskom uhićenju, čemu, kako kažu, policija pribjegava u masovnim neredima.

Teške ozljede i valika šteta

Kako je navedeno u istražnom zahtjevu, 16 uhićenih sumnjiče se da su u srijedu nakon nogometne utakmice na sjevernoj tribini i okolnim ulicama s ciljem izazivanja nereda s većim brojem za sada nepoznatih osoba sudjelovali u mnoštvu koje je nasiljem prema drugim osobama, ugrožavalo javni red, poticalo na nasilje, te uporabom opasnog oruđa dovelo u opasnost život ili tijelo druge osobe.

Također se svi redom sumnjiče da su uporabili silu i prijetnju, odnosno pružali otpor policijskim službenicima prilikom obavljanja službe, te doveli u opasnost njihov život i tijelo, te  je više policijskih službenika zadobilo tjelesne ozljede.

Tako su, navodi Općinsko državno odvjetništvo Split, ostvarili obilježja dva kaznena djela: izazivanje nereda i prisila prema službenoj osobi.

image
Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:28