StoryEditorOCM
Crna kronikaNOVA ZAPLJENA

Osim odlične zabave festivali nam dovode i neželjene goste: uvozni dileri po Dalmaciji trguju veterinarskim anestetikom

6. kolovoza 2023. - 15:13

Uvozni dileri su nam donijeli ketamin, opojnu drogu koja se redovito  evidentira u policijskim zapljenama na području Dalmacije. Šibenska policija je jutros objavila vijest kako su prijavili devet osoba zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, od koji su četvorica stranci, državljani Velike Britanije, starosti od 28 do 36 godina.

Tijekom kriminalističkih istraživanja u Šibeniku i Tisnom obavljene su pretrage dvije mobilne kućice, dva apartmana i jednog osobnog automobila u kojima je nađeno više vrsta droge, među kojima i ketamin. Ista droga nađena je i kod dvojice Britanaca, starih 29 i 35 godina uhićenih u zračnoj luci Split početkom srpnja, dva dana prije početka Ultra Europe festivala u Splitu.

image

Među hrpom droge ljeti je u zapljenama redovito i ketamin, pa tako i na šibenskom području

MUP

No, Šibenik i Split su tek dvije u nizu destinacija koje dilerima-turistima služe za širenje sada već pozamašnog tržišta ketamina. Radi se o veterinarskom anestetiku koji se proteklih deset godina proširio po festivalskoj sceni diljem Hrvatske.

Prve zapljene ketamina kod naše poliicje su zabilježene prije deset godina u Istri i prije sedam godina na popularnom Zrću i to upravo kod državljana Velike Britanije. Tako s početkom svakog ljeta za ličko-senjske policajce počinje muka s istim profilom stranih kriminalaca koje u Novalji redovito uhićuju s više vrsta droge među kojima je obavezno ketamin.

Očito je da se od prvih pojavljivanja 2012. godine na festivalima na području Štinjana u Istri te 2014. godine na Pagu problem uvoznih dilera i nove supstance proširio na sva područja na koja dolaze konzumenti sintetičkih droga.

image

Zračna luka Split

Vojko Bašić/Cropix

To je glavni razlog zašto policija zapljenjuje ketamin samo za vrijeme održavanja ljetnih festivala, dok ga van turističke sezone ne nalaze kod hrvatskih državljana.

Ketamin dolazi u obliku praha koji se ušmrkava, a može se uzimati i intravenozno. Gram ketamina je od početne cijene od 200 kuna, kada se pojavio na domaćem tržištu, došao prije par godina na 350 kn, a sada za njega traže i po 100 eura.

Daje osjećaj euforije i pojačane energije, a popularna je klupska droga jer ima i halucinogena svojstva.  Kako se kod njega brzo razvija tolerancija, konzumenti uzimaju sve veće doze zbog čega i dolazi do opisanih neželjenih nuspojava i overdosea.

Uz manje doze pojavljuje se vrtoglava euforija, koju često slijede napadi anksioznosti ili nestalno raspoloženje. Veće doze izazivaju stanje poznato kao “K–rupa” u kojem korisnici imaju poremećen doživljaj svijeta oko sebe te postanu privremeno nesposobni komunicirati s drugima. 

image

Zrće program

U legalnoj uporabi koristi se za liječenje životinja kao sredstvo za smirenje prije operacije jer blokira bol. Za ljude se koristi samo u iznimnim situacijama, iako se organizam od njega brzo oporavlja, pošto ima opasne popratne pojave od kojih je najčešća psihoza.

Veća količina i učestalo uzimanje mogu dovesti do moždanog ili srčanog udara. Akutno djelovanje traje oko 30 minuta.

Splitska policija je kod dva Britanca našla:

  • 6,8 grama kokaina
  • 13,1 grama ketamina
  • 23,8 grama kokaina
  • 15,2 grama MDMA
  • 100 komada tableta ecstasy
  • 14,8 grama halucinogenih gljiva pakiranih u 30 kapsula

Šibenska policije je kod devet dilera našla:

  • 135 grama droge kokain
  •  442,9 grama droge ketamin
  •  21 gram droge MDMA
  •  611,2 grama droge marihuane
  •  110 grama droge hašiš
  •  1145 komada tableta tzv. ecstasy
  •  133 grama punila za miješanje s drogama
  •  4 digitalne vage
  •  veća količina novca u eurima, funtama i dolarima.
image

Dvojica Britanaca uhićena s s ketaminom u Zračnoj luci Split

MUP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:43