StoryEditorOCM
Biznisnije loše

U ovom sektoru Hrvati zarađuju i do 6000 eura neto: ‘U rangu su plaća za iste te pozicije u Njemačkoj ili Francuskoj‘

Piše Vijesti SD
18. lipnja 2023. - 17:52

Analitičarka regionalnog IT tržišta Tajana Barančić, prvi put je otvoreno govorila o krizi u hrvatskom IT sektoru u Tech Radaru.

Dobra je vijest da je u 2022. u Hrvatskoj zabilježen nezapamćeni rast IT-ja: oboreni su rekordi po svim mogućim parametrima. Loša je vijest da u tekućoj godini ne samo da neće biti takvog rasta, već postoji mogućnost i da ne bude nikakvog.

"Ovo definitivno nije godina za IT, ne samo u Hrvatskoj nego globalno. To se počelo primjećivati krajem godine, najprije firme koje su bile izložene američkom tržištu", kazala je Barančić koja ne misli da će sve trajati dugo, već da će se tržište odnosno kompanije, malo pročistiti.

Istaknula je da je prošle godine zabilježen najveći rast prihoda od 26 posto, odnosno 3,5 milijarde eura, a rast izvoza 38 posto odnosno, 1,5 milijardu eura izvoza, kakav ne pamti u sektoru od 2011.

Barančić je kazala i da je prošle godine bilo velikog zapošljavanja u IT sektoru, ali i da će ove godine svega dvije ili tri IT kompanije imati istu stopu rasta prihoda kao lani.

Međutim, dok prihodi stagniraju, to s plaćama u IT sektoru nije slučaj.

Plaće su u 2022, prema službenim podacima, rasle desetak posto, kaže Barančić. Napominje da na to treba nadodati neoporezive isplate koje su se ipak povećale krajem 2022.

"Sada u trećem mjesecu su neke plaće u IT sektoru 12 posto veće nego u 12 mjesecu prošle godine. Mislim da su firme, neovisno o situaciji, digle plaće. Dosta efekta imala je i inflacija, htjeli su očuvati višu plaću zaposlenicima. Dosta su rasle plaće", kazala je Barančić.

Međutim, plaće su rasle, a prihodi nisu rasli pa su uslijedili otkazi.

"U nekim firmama se smanjivao broj netehnološkog osoblja. U drugim firmama su se opredijelili za juniore. Međutim, većina je smanjivala po tome tko je koliko doprinio", kazala je Barančić.

Barančić je otkrila da je trenutno prosječna plaća u IT sektoru oko 2000 eura.

"Tu isto ima firmi koje daju stvarno možda čak i dvostruko veće plaće. Ne kažem da je puno takvih, ali ih ima", kazala je te napomenula da plaće ne mogu biti veće dokle god hrvatski poslodavci ostvaruju do 100.000 eura prihoda po čovjeku, dok je u svijetu taj iznos oko 400.000 eura.

"Mogu potvrditi da postoje firme koje daju oko 9, 10 tisuća eura bruto plaće za softver arhitekte, seniore, leadove, što je u rangu plaća za iste te pozicije u Njemačkoj ili Francuskoj", kazala je Barančić.

Na komentar voditelja da to izađe oko 5500, 6000 eura neto, za Tech Radar je kazala: "6000 vjerojatno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:37