StoryEditorOCM
Više od sportaposvetite pozornost

Ako vam dijete trenira pet puta tjedno, pripazite, ovu namirnicu svi imamo u hladnjaku i ključno je da je jede redovito

Piše SPORT SD
25. listopada 2023. - 11:16

Roditelji djece sportaša imaju bezbroj zadataka i uloga. Uz sve ostale obveze koje nosi roditeljstvo, ako je dijete polu profesionalni sportaš, što znači da trenira barem pet puta tjedno i sudjeluje na natjecanjima, dodatnu pozornost treba posvetiti i načinu prehrane.

Potrebno je da djeca koja se bave sportom unose dovoljne količine bjelančevina (jaja, mlijeko, mliječni proizvodi s niskim sadržajem masnoća), oni su od presudne važnosti za izgradnju i oporavak mišića. Ključna namirnica u prehrani sportaša je tako svježi sir koji osim što sadrži probavljive bjelančevine sadrži i kalcij, kalij i fosfor, navode stručnjaci s portala Vaše zdravlje.

Meso je također odličan izvor bjelančevina, koje sadrže aminokiseline koje su nezamjenljive za dječji organizam. Uz to, bjelančevine životinjskog podrijetla su izvor kalija, fosfora, natrija, magnezija, kalcija i vitamina B skupine. 

Uz bjelančevine, ključni su i ugljikohidrati, čiji se povećan unos preporučuje se za vrijeme natjecanja i intenzivnijih treninga te u vrijeme oporavka.

Potreba za ugljikohidratima zadovoljava se unosom krumpira (najbolje kuhanog), integralne riže i drugih cjelovitih žitarica.Uz ugljikohidrate, kao dodatni izvor energije važne su i nezasićene masti. Poželjno je da se riba, osobito morska nađe bar tri puta tjedno na djetetovom tanjuru - plava riba izvor je omega-3 masnih kiselina potrebnih u razvoju djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:42