StoryEditorOCM
KošarkaRimac pazi Cinac

‘Žuti‘ opet na ‘mjestu zločina‘, gosti su momčadi koja ih je glatko porazila, a protiv Cibone je nadoknadila -20

Piše Frane Vulas
15. ožujka 2024. - 19:24

Pred košarkašima Splita je gostovanje kod Zaboka (subota u 19 sati), novo teško iskušenje u borbi za ‘jedinicu‘ uoči doigravanja. U domaćoj Favbet Premijer ligi ‘žuti‘ i dalje pušu za vratom lideru Zadru. Momčad s Višnjika ima skor 22-2, dok je Split na omjeru pobjeda i poraza 21-3.

Momčadi trenera Slavena Rimca jedan od tri dosadašnja ovosezonska poraza u natjecanju nanio je baš Zabok. A ovog tjedna je sastav trenera Ivana Tomasa uzeo mjeru i Ciboni. Dapače, Zabok je kao gost nadoknadio 20 poena viška i slavio 88:86.

Split će spojiti dva gostovanja, ono kod Zaboka u subotu i okršaj kod slovenske Krke u Novom Mestu u ponedjeljak u regionalnoj Admiral Bet ABA ligi.

- Ove dvije utakmice su nam jako bitne za plasman. Ne mogu reći da nas je zadnji put Zabok iznenadio jer smo očekivali tešku utakmicu. Treba priznati da su bili bolji u svim segmentima igre. Očekuje nas zahtjevna utakmica, u dobroj su formi. Bit ćemo motivirani s obzirom na to da su nas pobijedili u zadnjoj međusobnoj utakmici. Očekujem našu dobru, koncentriranu, maksimalno ozbiljnu utakmicu. Onda ćemo se tek okrenuti utakmici s Krkom. Važnost utakmica nas ne smije sputati – rekao je trener ‘žutih‘ Rimac.

image
Tom Dubravec/Cropix

Neobično je da nakon Alkara Split igra opet protiv momčadi koja u susret ulazi poslije pobjede u ogledu s Cibonom.

- Zabok već duže vrijeme, od početka godine, igra jako dobru košarku. Sve Tomasove momčadi trebaju dva-tri mjeseca da uhvate njegove principe i ideje. Uvijek te momčadi igraju s jako puno paseva, napadačku, brzu igru. Glavni cilj nam je zaustaviti njihov protok lopte. U napadu moramo imati dobru selekciju šuta, iz toga proizlazi dobra defenzivna tranzicija. Oni svaku grešku, ishitreni šut, kažnjavaju trkom u leđa – naglasio je Rimac.

Kuriozitet je da su se samo četvorica igrača Zaboka upisali u strijelce u tom ogledu s Cibonom. Prednjačio je 35-godišnji Dino Cinac koji je zabio čak 39 poena. Kako zaustaviti Cinca?

- To je bila specifična utakmica. Do neke 25. minute nitko izuzev Cinca i Neala nije zabio. Onda je trećoj četvrtini Sikirić zabio 15-16 poena. Moramo biti spremni na sve. Pobjedu moramo izboriti ne samo energijom nego i kvalitetom igre. Mnogo više sam koncentriran na Zabok, dobro znam da je kontraproduktivno spremati drugu utakmicu prije nego što odigraš prethodnu – kazao je trener ‘žutih‘.

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:04