StoryEditorOCM
Hajdukhajdukova legenda

Ivica Šurjak: ‘Favoriti smo i u paklu Soluna. Znate zašto sam optimist?‘

Piše Jurica Radić/SN
17. kolovoza 2023. - 07:42

Ivici Šurjaku uzeli smo desetak obiteljskih minuta za Veliku Gospu. U Sinju je uživao na ručku kad smo ga zaskočili s pitanjem o Grcima.

- Znam, ne mogu nikad pobjeći od Hajduka. Praznik, nedjelja... nije bitno koji je dan kad je Hajduk vječna tema. Solun kažete? Da, velika je utakmica i premda je prva završila u remiju, ja sam optimist - kazat će Šurjak.

- Znate zašto sam optimist? Zato jer Hajduk ima iskusnu momčad, koja će se znati uspješno nositi s atmosferom i protivnikom. Podjednako teško će biti i jedno i drugo, svjestan sam toga. Međutim, igra koju Hajduk pokazuje u utakmicama hrvatskog prvenstva pruža dodatni optimizam.

Šurjak je gledao Hajduk protiv Belupa. Drugo poluvrijeme tog susreta oduševilo je nekadašnjeg kapetana Bijelih - pišu Sportske novosti.

- Odigrano je na visokoj razini. Bilo je intenziteta, kombinatorne igre, zgoditaka. Svega što moderni nogomet traži. Jasno je da je PAOK neusporedivo kvalitetniji od Belupa, ali ipak je utakmica pokazatelj da je Hajduk sposoban odigrati pravu utakmicu. Zašto onda Bijeli ne bi kvalitetno izdanje ponovili u Grčkoj!?

Još užarenije

Da će uzvrat biti iznimno zahtjevan, znalo se još pri obavljenom ždrijebu, ali su okolnosti nastale posljednjih dana još više naelektrizirale ozračje.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Temperamentni su navijači u Grčkoj, bit će atmosfera iz svih znanih razloga još užarenija, to je svima jasno. Zato očekujem da će PAOK žestoko napasti u prvih 15 minuta. Po mom sudu Hajduk treba u ranoj fazi utakmice ostati mirne, hladne glave. Suprotstaviti se domaćinu na način da se uspostavi kontrola igre, da se Bijeli previše ne povuku pred napadima domaćina.

U Splitu je PAOK imao sreće s vratnicama, koje su bile snažan saveznik Dominiku Kotarskom i njegovim suigračima, ali pokazali su Grci da znaju igrati nogomet.

- Moram priznati, očekivao sam da će Hajduk u prvom susretu doći do pobjede. Bilo je prilika, ne može se reći da nisu Bijeli došli do prigoda koje su mogle i drukčije završiti. Dvije vratnice su sačuvale Grke, da je jedna od tih lopti ušla u mrežu danas bih rekao da će Hajduk sigurno proći. PAOK je u Splitu pokazao da želi igrati, da ima momčad koja zna izaći u dvoboj, ali na svom travnjaku, pred tako motiviranim navijačima, može se Grcima dogoditi da izgore u vlastitoj atmosferi.

Hajdukov najveći problem pokazao se nedostatak Rokasa Pukštasa. Tko je prije početka sezone mogao i zamisliti da bi 18-godišnji veznjak mogao biti nogometaš čiji će izostanak predstavljati ogromni hendikep?

- Pukštas je sve iznenadio, uključujući i mene. Nisam prije dva mjeseca imao takvu sliku o njemu, ali danas je jasno koliko znači za momčad. Ali, koga nema, bez njega se jednostavno mora. Hajduk u Krovinoviću ima najveći prostor za napredak. Od Krovinovića puno više očekujem jer ima šut s obje noge, zna otići naprijed, tehnički je kvalitetan. Međutim, izgleda rezervirano, kao da je pod nekom “ručnom”. Ako se Krovinović malo opusti, više uđe u igru, Hajduk je riješio sva pitanja u sredini. U tandemu sa Sigurom pružit će i Krovinović ono što treba momčadi jer bolje je da Odjidja igra na “desetki”, nego da ga se vraća u dubinu veznog reda.

Sve je Šurjak jasno rekao. Pritom nije zaboravio ni Livaju, ključnog čovjeka za prolaz Hajduka.

- Nadam se da će Livaju protivnici barem jednom-dvaput zaboraviti u Solunu. Već dulje vrijeme najvažniji je igrač koji svima pruža nadu u prolaz. Livaja se zna ograditi, zna sačuvati loptu, a s druge strane i šutirati kada dođe u poziciju. Teško će ga Grci čuvati.

image
Jakov Prkić/Cropix

Druga priča

Hajduk je u Solun otputovao u srijedu ujutro, u četvrtak je odlučujući dvoboj za kojeg nema popravnog. Gostovanja nikada nisu bili Hajdukova jača strana. Još od vremena Šurjaka i suigrača čije su se europske ambicije gasile po St. Etienneu, Eindhovenu... Bijeli u Solunu igraju i kontra tradicije jer velike utakmice na gostovanjima najčešće su ostavljale gorak okus.

- Pustimo prošlost, ovo je druga priča. Moja generacija je padala u završnoj fazi, uvijek smo dolazili do europskog proljeća, a ovdje kvalifikacije tek počinju. Uz to, PAOK ipak nije najjača grčka momčad, tek su četvrta ekipa u nacionalnom okviru, zato držim da Hajduk ima šansu. Dapače, i dalje smatram da su Splićani favoriti, bez obzira na uzvrat u Solunu, bez obzira na ozračje koje će vladati na stadionu, momčad Hajduk ima argumente ponijeti ulogu favorita s omjerom 60:40. Ne, nije to neumjereni optimizam, Hajduk posjeduje kvalitetu da se nosi s protivnicima poput PAOK-a. Suparnicima po mjeri, rekao bih. Po mjeri za prolaz, jasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 06:32