StoryEditorOCM
Hajdukiz a, a, a, aviona

Hajdukov put u egzotiku, do Farskih otoka avion ‘tankao‘ gorivo na po‘ puta, pilot je rekao da ne zna u što se upušta

Piše Slaven Alfirević
31. srpnja 2024. - 14:41
Split, 300723. Stadion Poljud. Susret NK Hajduk i NK Rijeka uoci utakmice 2. kola HNL-a. Na fotografiji: Tomislav Erceg, Igor Tudor, Zlatko Vujevic.Tom Dubravec/Cropix

Ako je netko obilježio nastup Hajduka prije 22 godine na Farskim otocima, bio je to Tomislav Erceg. Napadač u naponu snage, s nekoliko vrhunaca tijekom karijere: prodao bi se, pa se vratio u Poljud i opet iz bijelog dresa krenuo u bijeli svijet. Tog kolovoza 2002. godine bio je u posebnom naletu i uzdanica momčadi trenera Zorana Vulića.

Nakon 3:0 protiv Gi Gotua u Poljudu, odlazak na plastični teren s umjetnom travom u egzotiku Farskih otoka bio je ipak miran što se tiče rezultatske neizvjesnosti, ali intrigantan glede - putovanja.

Erceg nam priča:

- Sjećam se dobro da smo išli malenim zrakoplovom njihove kompanije Atlantic Airways i da nikakav naš airbus ili boeing nije dolazio u obzir zbog skučenih uvjeta piste na tamošnjem aerodromu. Što se tiče baluna, vidjeli smo, bože moj, da smo baš puno bolji, oni su bili amateri, međutim zabrinutost je rasla iz sata u sat kakvo će nam biti putovanje.

Kako sletjeti?

Imalo je svoju priču...

- Pa da, znam da smo tankirali gorivo na pola puta (Byllund, Danska, op. a.) jer je pilot rekao da ne zna u što se točno upušta. Gore su uvijek snažni vjetrovi i oblaci, ako ne uspije sletjeti da onda ima dovoljno kerozina za alternativni aerodrom (Bergen, Norveška, op. a.). Srećom, nakon više od sata kruženja iznad Farskih otoka, odlučio je ponirati i sletio je uspješno, pa nismo morali putovati dan duže. To uvijek pamtim kao vrlo uzbudljivo, te zanimljivo putovanje.

Umjetna trava?

- Imali smo već neka iskustva i nije nam bio problem, jer su protivnici bili ljuti amateri. Lako smo ih napunili i u uzvratu, to je rekordna Hajdukova 8:0 pobjeda i do dan-danas na europskoj sceni. Ja sam zabio tri... Više mi je u sjećanju hladnoća, došli smo iz našeg ljeta u kolovozu, kao sada što nas peče, na njihovih valjda desetak stupnjeva. Nosili smo zimske bunde da se ne bi smrzli. Pamtim i svijetle noći, sunce nikako da zađe do kraja, kao da je polarna svjetlost, nije se smračilo do dugo u noć, iza ponoći. I onda nova zora... Neobično. Gledali smo u svijetlo nebo usred noći.

Mi pak, pamtimo Japance...

- A ha, tako je, Hiroshima je zapela da me angažira i delegacija je došla svojim putem do Farskih otoka. Hajduk se premišljao, a oni zapeli. Bila je dobra ponuda, a nakon tri gola na Farskim otocima, u povratku u Split otišao sam u Hiroshima Sanfrecce...

Pregovori u hotelu Park na Bačvicama. Bio je nezgodan trenutak, vi ste bili vodeći golgeter, u nedjelju je dolazio Dinamo u Poljud, a prijelazni rok trajao je do subote popodne. Japancima se žurilo, pola dana su ispred nas.

Tako je. Trebalo je brzo rješavati.

- Pustili su vas.

- Pustili su me, jer to je bilo normalno. Srećom, sutradan smo pobijedili Dinamo sa 1:0 i bez mene, pa je sve bilo lakše podnijeti.

Golgeter s Farskih otoka odselio je odmah u Japan.

- Pola zemaljske kugle sam obletio u nekoliko dana!

Da barem sad nekoga netko vidi na Farskim otocima, u Hajduku, koliko znamo, nemaju ponude, a rado bi unovčili Pukštasa, Sahitija... Klubovi, javite se?! Gdje su sad Japanci da dođu u Torshavn gledati bilo koga osim Livaje, kao što su pokupili vas i odveli...

- Ne znam što bih vam na to rekao, polako, dug je prijelazni rok – oprezan je Erceg.

‘Mačak‘ na tržištu

Nekoć golgeter, danas je iskusni agent i "mačak" na tržištu nogu. Nije komentirao, digao je "kviska" na zgubired u pitanjima, a mi pitamo dalje:

Kakav vam je Hajduk danas? Dobar u prvom poluvremenu, užasan u nastavku?

- Tek je početak i sve što ste vidjeli u prvoj utakmici morate znati da Hajduk snažno trenira, mislim naporno, jer Gattuso je poznat kao trener koji voli strašno puno raditi i momci nimalo nisu svježi, pod pritiskom su. To se zna za njega u svijetu "mercata", da nabija ritam treniranja i normalno je to, neka je tako za ovaj dio početka sezone. Trenira se puno, noge su teške i to nisu prazne priče. Što se tiče utakmice, razlika u kvaliteti je golema i mislim da će se ogledati i u rezultatu. Možda je ovaj HB Torshavn bolji nego GI Gotu prije 22 godine, ali...

Na isto mu dođe?

- Otprilike.

Što Hajduku sad fali u momčadi da bi bili kompletni? Krila, napadač?

- Nemojte sad o tome, nije trenutak. Ajmo pobijedit i na Farskim otocima. Samo prolaz se računa, ne bude li, ajme majko... Mislim da prolaz nije u pitanju, ali ajmo to odradit, pa onda naknadno možemo dalje pričat i analizirat.

Fokus je na utakmicu?

- Samo na utakmicu! Idemo gore dobit i to je to. Samo pobjeda bi bila normalan rezultat – smatra Tomislav Erceg bez okolišanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 01:56