StoryEditorOCM
Hajdukznačajne ‘face‘

Dva velikana Bijelih slave, današnji datum je posebno zapisan u hajdukologiji

Piše Slaven Alfirević
11. prosinca 2023. - 21:26

Dijeli ih 21 godina, ali 11. prosinca njihov je datum, posebno zapisan u hajdukologiji. Ivan Buljan danas slavi 74., a Nenad Pralija 53. rođendan, dva osobito značajna lika splitskih "bijelih", izuzetnih dometa, reprezentativci, kasnije i funkcioneri splitskih "bijelih", Buljan je bio i trener u sezoni 96/97.

Buljan je, ako nas pitate, za nas prije svega izuzetno kvalitetan obrambeni igrač, snažnog šuta (gol Partizanu u pobjedi 6:1) i tempiranog centaršuta desnom nogom (asistencija za gol Katalinskog u dresu Jugoslavije, u majstorici 1:0 protiv Španjolske u Frankfurtu, za odlazak na SP 1974. godine u Zapadnu Njemačku).

Half-linija (to se tako zvalo, zamislite da prevedemo doslovno i kažemo "pomoćna crta"!?) Peruzović - Holcer - Buljan iz Hajdukove 1974. dostojna je ponajboljih sastava na svijetu. Uopće ne pretjerujemo.

A epizodu kad je igrao za Hamburger protiv Hajduka u ožujku 1980. pamtimo i po njegovoj rečenici:

Ja najbolji igrač Hamburgera?! Ali, faul nisam napravio... - tada se u Buljanu morao sukobiti profesionalizam s emocijama, nije u bilo lako.

Pralija pak, bio je joker trenera Ivana Katalinića, pa  više od toga, nezaobilazan u sastavu Hajduka kad je Katalinić za kormilom u Poljudu trajao 940 dana i kad se osvojila između ostalih i dupla kruna 1994/95, te izborio plasman u četvrtfinale Lige prvaka. Te je sezone, po našim ocjenama bio najbolji od "bijelih", čak ispred Aljoše Asanovića, a golovi Pralije izravno su presudili da titula opet dođe Hajduku.

Obojica zaslužuju i puno više od ovih nekoliko redaka, ali tek da ih se prigodno prisjetimo, obitelj je tim veća i složnija, što se redovito osvježuju sjećanja i vodi se računa o članovima.

Iko i Prale, sretan vam rođendan!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:16