StoryEditorOCM
Domaći nogometSudačka analiza

Iskusni Damir Skomina imao pune ruke posla: ‘Gol Varaždina je potpuno čist, nije bilo prekršaja na Kaliniću‘

Piše Sport SD
19. kolovoza 2024. - 20:38

Koliko je god prethodno kolo bilo „mirno“ što se tiče sudačkih odluka, toliko je ovo posljednje bilo s više situacija, ali neke od njih na kraju nisu imale presudan utjecaj kod konačnog rezultata. Dosta je posla imao iskusni Slovenac Damir Skomina, ali je prokomentirao sve „sporne“ odluke u emisiji "tportal sudačka analiza".

Najzanimljivija je svakako bila on iz Splita kod gola Varaždina gdje je VAR intervenirao, gledalo se dosta stvari.  No za Skominu nije bilo dvojbi, sve je u sudaru napadača Varaždina Marka Dabre i vratara Hajduka Lovre Kalinića bilo čisto

- Čini se da je to sve više bilo medijski napuhano. Jako je u toj situaciji bitno da u trenutku upućivanja udarca na gol nemamo poziciju zaleđa napadača koji je ispred njega. Koliko je taj kontakt napadača i golmana? Jako je bitno gledati stvari i uživo. Imamo golmana koji je zadnji i Uremovića iza, on ga drži u igri. Došlo je do kontakta s golmanom po inerciji, da je golman pao i da je skroz ometan, da ne može dalje braniti, još bi mogli pričati o faulu. Kod VAR intervencije, bi li to da je na kontra strani igrač ušao u vratara, u nekoj zadnjoj minuti, bi li to značilo za kazneni udarac? Nikako. Nema govora o prekršaju i za mene je taj pogodak regularan – kazao je Skomina i dodao:.

- VAR mora imati jasan i čist prekršaj da bi zvao suca da je to prekršaj. Sudac na terenu je doživio to kako je, za njega nije prekršaj, a nije ni za mene. Takvih kontakata između igrača je non-stop. Kad bi se tako lako VAR uplitao izgubila bi se srž i bit svega. VAR je za nešto što je jasno i čisto krivo. Da je golman pao, to je druga situacija. Ako pogledamo uživo, koliko je taj kontakt jak? Kuda ide taj napadač? Po inerciji je stavio ruke ispred sebe da taj udarac ne bude jači. Gol je za mene regularan.

Dinamo je uvjerljivo dobio Šibenik, no i u tom dvoboju bilo je situacija u kojima su domaćini oštećeni.

Već u 30. minuti faul na Špikiću je trebao biti označen kao kazneni udarac.

Jako bitno je da je Špikić taj koji sad sebi loptu daje u for. Ova snimka je čista da je to kazneni udarac i tu bi trebala biti intervencija VAR-a. Sudac je u idealnoj poziciji, nije to je li vidio, krivo je procijenio. VAR bi se trebao uključiti i intervenirati.

No jednako tako situacija iz 49. minuti kada je Punčec startao na Petkovića je dobro procjenjen.

- Ne slažem se da ga je srušio. Da je, imali bi kazneni udarac. Za mene je to jako premalo. Ni snimke nisu najbolje da bi nam dale jasan kut da dolazi do nekog čišćenja da ga ovaj ruši. I Petković je lako pao, za mene je to premalo za kazneni udarac.

No u finišu, dvoboja u 85. minuti je stoper gostiju Perić trebao dobiti crveni karton.

- Kada gledamo uživo situacija ne izgleda toliko jaka kao tu, a pogotovo u tom kadru. Za mene je to situacija za crveni karton, ali nisam siguran da je VAR tu koji se mora uključiti jer imamo igrača koji ide u predio ramena i treba podignuti ljestvicu da se VAR javlja tek kada je stvarno nešto jako krivo. Ne vidim malicioznost da bi igrač Šibenika htio ozlijediti igrača i zato je to za mene apsolutno prije crveni nego žuti, ali nisam za VAR intervenciju.

Puno posla je imao Patrik Kolarić u susretu Slaven Belupa i Lokomotive, isključen je zbog prigovora i trener domaćina Ivan Radeljić. No krenimo redom, u 7. minuti je sporna situacija oko igranja rukom Lučića

- VAR mora pregledati svaku situaciju i to mora biti jasno gledateljima da se sve pregledava. I onda ovakva situacija iziskuje malo više pretraživanja. Zadnja snimka pokazuje da je zadnji igrač zatvoren i da ga pogađa u ruku koja je uz tijelo i to nije kazneni udarac. Kada bi bio otvoreniji i kada bi pokrio prostor, mogli bi pričati o kaznenom udarcu. No, tu je ispravno da ga nema.

Prije pogotka Lokomotive domaćini su tražili igranje rukom, a nakon toga su uslijedile i scene s trenerom Radeljićem

- Tu moramo pogledati snimke. Nisu najidealnije i da bi se VAR uključio mora imati jasan dokaz da je došlo do ruke. Ja sam dojma da igrača prvo udara u prsa i onda nije bitno je li ga pogodila u ruku jer je išla od tijela. To nikako nije kažnjivo. Sad tu imamo isključenje trenera Radeljića, vjerujem da je sudac stavio u zapisnik što se događalo i sada je na disciplinskom sucu da odluči što dalje – zaključio je Skomina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 15:00