stdClass Object ( [id] => 1154421 [title] => Vrhovni sud im opalio pljusku: Ukinuta presuda Županijskog suda u Splitu kojom je odbijena rehabilitacija dr. Ive Tartaglie, legendarnog poteštata, osuđenog 1948. zbog tobožnjeg ‘neopiranja okupatoru‘ [alias] => vrhovni-sud-im-opalio-pljusku-ukinuta-presuda-zupanijskog-suda-u-splitu-kojom-je-odbijena-rehabilitacija-legendarnog-potestata-dr-ive-tartaglie [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vrhovni sud Republke Hrvatske u cijelosti je ukinuo, po mnogima, skandaloznu presudu Županijskog suda u Splitu, kojom je kao neosnovan odbijen zahtjev za rehabilitaciju dr. Ive Tartaglie, predratnoga gradonačelnika Splita i bana Primorske banovine, a kojeg je 1948. godine Okružni sud osudio na sedam godina zatvora zbog počinjenja kaznenog djela protiv naroda i države, kao i gubitkom svih građanskih prava i konfiskacijom imovine.

Na Badnjak je Siniša Miha Petar Tartgalia, nećak pokojnog poteštata, na svoju kućnu adresu primio rješenje najviše sudske instance, kojom je također naloženo Županijskom sudu u Splitu da ponovno ispita cijeli slučaj i donese na zakonu utemeljenu presudu.

Podsjetimo, javnost je nemalo ostala iznenađena nakon što je Slobodna Dalmacija objavila da je prvostupanjski sud prihvatio argumente Državnog odvjetništva koje je svoj zahtjev temeljilo na presudi komunističkog Okružnog suda iz 1948. godine. Po njoj, glavni je grijeh gradonačelnika koji je Split, među ostalim, zadužio elektrifikacijom grada, modernizacijom luke, prvim GUP-om, proširenjem bolnice, gradnjom Zoološkog vrta i meteorološke postaje na Marjanu, kao i Ličke pruge, što je „od 1921. do kapitulacije Jugoslavije zagovarao takvu ekonomsku politiku koja je imala za cilj stavljanje naše zemlje u ekonomsku zavisnost od stranih imperijalističkih sila, te u istom svojstvu provodio i pomagao provoditi politiku koja je imala za cilj ušutkavanje, razbijanje i nasilno gušenje naprednih snaga u borbi za oslobođenje".

---

image
Siniša Tartaglia, nećak pokojnog gradonačelnika dr.Ive Tartaglie, ne odustaje od pravde
Ante Cizmic/Cropix
---

Knjige rođenih

Ipak, najskandolozniji od svega u postupku za reviziju bio je stav tužitelja Žarka Štrpca da bi za neka djela poput suradnje s tadašnjim HSS-om ili dovođenja stranih investitora u Dalmaciju pokojni poteštat odgovarao u današnjoj Hrvatskoj?!

U svojoj presudi Vrhovni sud je očitao lekciju sutkinji Višnji Strinić i vijeću kojim je predsjedala oko pravnog statusa Siniše Mihe Petra Tartaglie, odnosno da nisu sa sigurnošću mogli utvrditi da on nije nećak pokojnoga gradonačelnika. Po Vrhovnom sudu, suci iz Splita propustili su utvrditi značenje preslike knjige rođenih XX. i upisa pod brojem 163, za koju nećak tvrdi da je upisano rođenje njegova oca Julija Tartaglie, te ih usporediti s onima iz knjige rođenih Varoš sv. 6, za koju je tvrdio da je upisano rođenje njegova strica i osuđenika Ive Tartaglie.

- Za oba se popisa, kako se za sada čini, imena roditelja poklapaju - drži u svom rješenju Vrhovni sud.

Osim nećaka, zahtjev za reviziju presude prije tri godine podnio je i Hrvatski helsinški odbor na čelu sa svojim predsjednikom Ivanom Zvonimirom Čičkom. Zahtjev, međutim, nije ni razmatran, jer po važećem zakonodavstvu taj bi postupak dolazio u obzir tek da nema zakonskih nasljednika.

Obitelj i poštovatelji pokojnog Tartaglie uvjereni su da će do kraja izvesti postupak njegove svojevrsne rehabilitacije, ne mireći se s optužbama poput onih da je kriv jer je 1927. godine postao pravnim zastupnikom tvornice cementa "Majdan" u talijanskom vlasništvu, što je godinu poslije postao član uprave francuskog društva "La Dalmatien" za upravljanje ovdašnjim vodnim potencijalom ili član Upravnog odbora ugljenokopa "Monte Promina", ili što se u kampanji 1928. godine zalagao za sklapanje stranih zajmova i investicija, kao i to da je neke stvari učinio u interesu Beograda i kralja Aleksandra.

---

image
Ivo Tartaglia Jakov Prkić/Cropix



 
Jakov Prkic/Cropix
---

S ove distance, također drže, nestvarno zvuče i optužbe da je on nakon povratka iz internacije, zapravo fašističkog logora, kamo je dospio jer je odbio surađivati s Talijanima nakon okupacije, pa do oslobođenja Splita u listopadu 1944., "ostao ustrajno na liniji neprijatelja naroda Jugoslavije zagovarajući liniju čekanja i neopiranja okupatoru na način da iako je bio aktivista Narodno oslobodilačkog pokreta (NOP), održavao je stalnu vezu s reakcionarnim vodstvom Hrvatske seljačke strane (HSS) u Splitu i podržavao sve u njihovoj politici".

- Nigdje u presudi, kao ni u materijalima DORH-a, ne navodi se da je Ivo Tartaglia proveo dvije godine u internaciji u fašističkom logoru na otoku Lipari. Pozivati se na presudu Vrhovnog suda NR Hrvatske, koji je sudio neposredno poslije Drugog svjetskog rata "narodnim neprijateljima", degutantno je. Naime, taj sud nije imao međunarodni pravni legitimitet, budući da tadašnja komunistička vlast nije bila utemeljena na demokratskim, višestranačkim izborima, nego je bila rezultat diktature – diktature Partije u ime proletarijata. Ova pobijana presuda relikt je prošlog vremena i kao takva mora biti osporena, ako ništa drugo, onda zato što je u potpunosti protivna hrvatskom Ustavu, svim pozitivnim međunarodnim propisima i konvencijama, koje su danas na snazi i delegitimiraju političko pravno ustrojstvo u tadašnjoj Jugoslaviji - stoji, među ostalim, u žalbi HHO-a na ukinutu presudu Županijskog suda u Splitu.

Darovane umjetnine

Donedavni stav splitskog pravosuđa oko Ive Tartaglie, koji je umro u kaznionici u Lepoglavi 1949. godine, a obitelji dopušteno tek 1987. godine da ga pokopa, tim je čudniji ako se zna da ga je nova hrvatska država već jednom na neki način rehabilitirala. Bilo je to prije 25 godina u postupku za povrat tek manjeg dijela oduzete imovine za vrijeme komunističke vladavine, koji je pokrenula Ivana Machiedo Herljević, posvojena unuka Tartagliine supruge Eleonore. Da bi se pojavila kao nasljednica, morali su od tadašnjega glavnog državnog odvjetnika dobiti prethodnu suglasnost. Dobili su je, kao što je i Vlada RH, odnosno njezina Administrativna komisija, 9. svibnja 1997. godine, donijela rješenje kojim je pokojnom dr. Ivi Tartaglii dodijeljen status bivšeg političkog zatvorenika. Sve je u ime unuke vodio poznati splitski odvjetnik Goran Jurić, koji je ostao u šoku nakon što je pročitao tekst u našim novinama i sam odlučio reagirati:

- Po meni je nedavna odluka Županjskog suda gora od one što ju je Okružni sud u Splitu donio 1948. godine! Sramota od izreke, a tek od obrazloženja, u jednoj ovako ozbiljnoj osobnoj kalvariji, kako pokojnog dr. Ive, tako i njegovih nasljednika. Županijski sud kaže da je čak bio kriv jer je kao odvjetnik profesionalac zastupao stranu pravnu osobu? To je čisto kršenje načela i javnog poretka RH.

---

image
Siniša Tartaglia, nećak pokojnog gradonačelnika dr.Ive Tartaglie, ne odustaje od pravde Paun Paunović/CROPIX
Paun Paunovic/Cropix
---

Znatan dio onoga što je tada natrag dobila Ivana Machiedo, a radilo se o poslovnim prostorima u stambenom bloku nasuprot hotela "Bellevue" u Splitu i naknadi za oduzetih 20 stanova, prije smrti odlučila je darovati Centru za djecu s oštećenim sluhom "Suvag" u Zagrebu, gdje je provela svoj radni vijek i ostavila dubok trag. Na oko 40-ak djela Ivana Meštrovića, inače kuma dr. Tartaglie, kao i onima Bukovca, Rosandića, Vidovića..., nisu inzistirali, jer je pokojni poteštat u oporuci izrazio želju da ona pripadnu njegovu Splitu, što se na koncu i dogodilo i ona su danas izložena u Galeriji umjetnina.

I Siniša Miha Petar Tartgalia odbija bilu kakvu pomisao da mu je u postupku revizije presude iz 1948. koji on vodi stalo do materijalnih stvari.

- I na sudu sam rekao, a ponavljam sada: ako se boje toga, ja se unaprijed odričem bilo kakvog potraživanja. Meni je samo do rehabilitacije mojeg strica i ničega više - poručio je preko naših novina nećak Ive Tartaglie.

---

image
Portret Ive Tartaglie Ante Čizmić/CROPIX
Ante Cizmic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oborili im argumente [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => oborili im argumente 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-24 11:24:12 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-26 14:31:53 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2021-12-26 14:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12444 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/24\/20418012.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/24\/20418010.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/24\/20418004.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/24\/20418006.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/24\/20418008.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/24\/20418014.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Basic Cropix","Ante Cizmic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Splitski gradona\u010delnik Ivo Tartaglia preminuo je u zatvoru u Lepoglavi Vojko Ba\u0161i\u0107\/CROPIX","Sini\u0161a Tartaglia, ne\u0107ak pokojnog gradona\u010delnika dr.Ive Tartaglie, ne odustaje od pravde","Ivo Tartaglia Jakov Prki\u0107\/Cropix
\n
\n
\n
\n\u00a0","Sini\u0161a Tartaglia, ne\u0107ak pokojnog gradona\u010delnika dr.Ive Tartaglie, ne odustaje od pravde Vojko Ba\u0161i\u0107\/CROPIX","Portret Ive Tartaglie Ante \u010cizmi\u0107\/CROPIX","Sini\u0161a Tartaglia, ne\u0107ak pokojnog gradona\u010delnika dr.Ive Tartaglie, ne odustaje od pravde Paun Paunovi\u0107\/CROPIX"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1404","hd_20418012_1920.jpg":"1920x1080","k_20418012_1280.jpg":"1280x1280","k_20418012_1024.jpg":"1024x1024","k_20418012_640.jpg":"640x640","k_20418012_480.jpg":"480x480","k_20418012_340.jpg":"340x340","k_20418012_220.jpg":"220x220","o_20418012_1280.jpg":"1280x936","o_20418012_1024.jpg":"1024x748","o_20418012_640.jpg":"640x468","o_20418012_480.jpg":"480x351","o_20418012_340.jpg":"340x248","o_20418012_220.jpg":"220x160","h_20418012_1280.jpg":"1280x854","h_20418012_1024.jpg":"1024x683","h_20418012_640.jpg":"640x427","h_20418012_480.jpg":"480x320","h_20418012_340.jpg":"340x227","h_20418012_220.jpg":"220x147","pp_20418012_1280.jpg":"1006x1280","pp_20418012_1024.jpg":"805x1024","pp_20418012_640.jpg":"503x640","pp_20418012_480.jpg":"377x480","pp_20418012_340.jpg":"267x340","pp_20418012_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1130","hd_20418010_1920.jpg":"1920x1080","k_20418010_1280.jpg":"1280x1280","k_20418010_1024.jpg":"1024x1024","k_20418010_640.jpg":"640x640","k_20418010_480.jpg":"480x480","k_20418010_340.jpg":"340x340","k_20418010_220.jpg":"220x220","o_20418010_1280.jpg":"1280x753","o_20418010_1024.jpg":"1024x602","o_20418010_640.jpg":"640x376","o_20418010_480.jpg":"480x282","o_20418010_340.jpg":"340x200","o_20418010_220.jpg":"220x129","h_20418010_1280.jpg":"1280x854","h_20418010_1024.jpg":"1024x683","h_20418010_640.jpg":"640x427","h_20418010_480.jpg":"480x320","h_20418010_340.jpg":"340x227","h_20418010_220.jpg":"220x147","pp_20418010_1280.jpg":"1006x1280","pp_20418010_1024.jpg":"805x1024","pp_20418010_640.jpg":"503x640","pp_20418010_480.jpg":"377x480","pp_20418010_340.jpg":"267x340","pp_20418010_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2797","hd_20418004_1920.jpg":"1920x1080","k_20418004_1280.jpg":"1280x1280","k_20418004_1024.jpg":"1024x1024","k_20418004_640.jpg":"640x640","k_20418004_480.jpg":"480x480","k_20418004_340.jpg":"340x340","k_20418004_220.jpg":"220x220","o_20418004_1280.jpg":"1280x1864","o_20418004_1024.jpg":"1024x1491","o_20418004_640.jpg":"640x932","o_20418004_480.jpg":"480x699","o_20418004_340.jpg":"340x495","o_20418004_220.jpg":"220x320","h_20418004_1280.jpg":"1280x854","h_20418004_1024.jpg":"1024x683","h_20418004_640.jpg":"640x427","h_20418004_480.jpg":"480x320","h_20418004_340.jpg":"340x227","h_20418004_220.jpg":"220x147","pp_20418004_1280.jpg":"1006x1280","pp_20418004_1024.jpg":"805x1024","pp_20418004_640.jpg":"503x640","pp_20418004_480.jpg":"377x480","pp_20418004_340.jpg":"267x340","pp_20418004_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1482","hd_20418006_1920.jpg":"1920x1080","k_20418006_1280.jpg":"1280x1280","k_20418006_1024.jpg":"1024x1024","k_20418006_640.jpg":"640x640","k_20418006_480.jpg":"480x480","k_20418006_340.jpg":"340x340","k_20418006_220.jpg":"220x220","o_20418006_1280.jpg":"1280x988","o_20418006_1024.jpg":"1024x790","o_20418006_640.jpg":"640x494","o_20418006_480.jpg":"480x370","o_20418006_340.jpg":"340x262","o_20418006_220.jpg":"220x169","h_20418006_1280.jpg":"1280x854","h_20418006_1024.jpg":"1024x683","h_20418006_640.jpg":"640x427","h_20418006_480.jpg":"480x320","h_20418006_340.jpg":"340x227","h_20418006_220.jpg":"220x147","pp_20418006_1280.jpg":"1006x1280","pp_20418006_1024.jpg":"805x1024","pp_20418006_640.jpg":"503x640","pp_20418006_480.jpg":"377x480","pp_20418006_340.jpg":"267x340","pp_20418006_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2768","hd_20418008_1920.jpg":"1920x1080","k_20418008_1280.jpg":"1280x1280","k_20418008_1024.jpg":"1024x1024","k_20418008_640.jpg":"640x640","k_20418008_480.jpg":"480x480","k_20418008_340.jpg":"340x340","k_20418008_220.jpg":"220x220","o_20418008_1280.jpg":"1280x1845","o_20418008_1024.jpg":"1024x1476","o_20418008_640.jpg":"640x922","o_20418008_480.jpg":"480x692","o_20418008_340.jpg":"340x490","o_20418008_220.jpg":"220x317","h_20418008_1280.jpg":"1280x854","h_20418008_1024.jpg":"1024x683","h_20418008_640.jpg":"640x427","h_20418008_480.jpg":"480x320","h_20418008_340.jpg":"340x227","h_20418008_220.jpg":"220x147","pp_20418008_1280.jpg":"1006x1280","pp_20418008_1024.jpg":"805x1024","pp_20418008_640.jpg":"503x640","pp_20418008_480.jpg":"377x480","pp_20418008_340.jpg":"267x340","pp_20418008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1323","hd_20418014_1920.jpg":"1920x1080","k_20418014_1280.jpg":"1280x1280","k_20418014_1024.jpg":"1024x1024","k_20418014_640.jpg":"640x640","k_20418014_480.jpg":"480x480","k_20418014_340.jpg":"340x340","k_20418014_220.jpg":"220x220","o_20418014_1280.jpg":"1280x882","o_20418014_1024.jpg":"1024x705","o_20418014_640.jpg":"640x441","o_20418014_480.jpg":"480x330","o_20418014_340.jpg":"340x234","o_20418014_220.jpg":"220x151","h_20418014_1280.jpg":"1280x854","h_20418014_1024.jpg":"1024x683","h_20418014_640.jpg":"640x427","h_20418014_480.jpg":"480x320","h_20418014_340.jpg":"340x227","h_20418014_220.jpg":"220x147","pp_20418014_1280.jpg":"1006x1280","pp_20418014_1024.jpg":"805x1024","pp_20418014_640.jpg":"503x640","pp_20418014_480.jpg":"377x480","pp_20418014_340.jpg":"267x340","pp_20418014_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4323789 Threads: 2 Questions: 135078925 Slow queries: 57925 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4053890 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/vrhovni-sud-im-opalio-pljusku-ukinuta-presuda-zupanijskog-suda-u-splitu-kojom-je-odbijena-rehabilitacija-legendarnog-potestata-dr-ive-tartaglie-1154421 [printLink] => /split/vrhovni-sud-im-opalio-pljusku-ukinuta-presuda-zupanijskog-suda-u-splitu-kojom-je-odbijena-rehabilitacija-legendarnog-potestata-dr-ive-tartaglie-1154421?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 255865 [name] => Županijski sud u Splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zupanijski-sud-u-splitu [link] => /tag/zupanijski-sud-u-splitu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 356794 [name] => Vrhovni sud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrhovni-sud [link] => /tag/vrhovni-sud ) [2] => stdClass Object ( [id] => 244505 [name] => Ivo Tartaglia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-tartaglia [link] => /tag/ivo-tartaglia ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oborili im argumente [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vrhovni sud im opalio pljusku: Ukinuta presuda Županijskog suda u Splitu kojom je odbijena rehabilitacija dr. Ive Tartaglie, legendarnog poteštata, osuđenog 1948. zbog tobožnjeg ‘neopiranja okupatoru‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/24/20418012.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Basic Cropix [mainImageDesc] => Splitski gradonačelnik Ivo Tartaglia preminuo je u zatvoru u Lepoglavi Vojko Bašić/CROPIX [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/24/20418012.jpg [title] => Splitski gradonačelnik Ivo Tartaglia preminuo je u zatvoru u Lepoglavi Vojko Bašić/CROPIX Vojko Basic Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/24/20418010.jpg [title] => Siniša Tartaglia, nećak pokojnog gradonačelnika dr.Ive Tartaglie, ne odustaje od pravde Ante Cizmic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/24/20418004.jpg [title] => Ivo Tartaglia Jakov Prkić/Cropix



 
Jakov Prkic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/24/20418006.jpg [title] => Siniša Tartaglia, nećak pokojnog gradonačelnika dr.Ive Tartaglie, ne odustaje od pravde Vojko Bašić/CROPIX Vojko Basic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/24/20418008.jpg [title] => Portret Ive Tartaglie Ante Čizmić/CROPIX Ante Cizmic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/24/20418014.jpg [title] => Siniša Tartaglia, nećak pokojnog gradonačelnika dr.Ive Tartaglie, ne odustaje od pravde Paun Paunović/CROPIX Paun Paunovic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vrhovni sud Republke Hrvatske u cijelosti je ukinuo, po mnogima, skandaloznu presudu Županijskog suda u Splitu, kojom je kao neosnovan odbijen zahtjev za rehabilitaciju dr. Ive Tartaglie, predratnoga gradonačelnika Splita i bana Primorske banovine, a kojeg je 1948. godine Okružni sud osudio na sedam godina zatvora zbog počinjenja kaznenog djela protiv naroda i države, kao i gubitkom svih građanskih prava i konfiskacijom imovine.

Na Badnjak je Siniša Miha Petar Tartgalia, nećak pokojnog poteštata, na svoju kućnu adresu primio rješenje najviše sudske instance, kojom je također naloženo Županijskom sudu u Splitu da ponovno ispita cijeli slučaj i donese na zakonu utemeljenu presudu.

Podsjetimo, javnost je nemalo ostala iznenađena nakon što je Slobodna Dalmacija objavila da je prvostupanjski sud prihvatio argumente Državnog odvjetništva koje je svoj zahtjev temeljilo na presudi komunističkog Okružnog suda iz 1948. godine. Po njoj, glavni je grijeh gradonačelnika koji je Split, među ostalim, zadužio elektrifikacijom grada, modernizacijom luke, prvim GUP-om, proširenjem bolnice, gradnjom Zoološkog vrta i meteorološke postaje na Marjanu, kao i Ličke pruge, što je „od 1921. do kapitulacije Jugoslavije zagovarao takvu ekonomsku politiku koja je imala za cilj stavljanje naše zemlje u ekonomsku zavisnost od stranih imperijalističkih sila, te u istom svojstvu provodio i pomagao provoditi politiku koja je imala za cilj ušutkavanje, razbijanje i nasilno gušenje naprednih snaga u borbi za oslobođenje".

---

image
Siniša Tartaglia, nećak pokojnog gradonačelnika dr.Ive Tartaglie, ne odustaje od pravde
Ante Cizmic/Cropix
---

Knjige rođenih

Ipak, najskandolozniji od svega u postupku za reviziju bio je stav tužitelja Žarka Štrpca da bi za neka djela poput suradnje s tadašnjim HSS-om ili dovođenja stranih investitora u Dalmaciju pokojni poteštat odgovarao u današnjoj Hrvatskoj?!

U svojoj presudi Vrhovni sud je očitao lekciju sutkinji Višnji Strinić i vijeću kojim je predsjedala oko pravnog statusa Siniše Mihe Petra Tartaglie, odnosno da nisu sa sigurnošću mogli utvrditi da on nije nećak pokojnoga gradonačelnika. Po Vrhovnom sudu, suci iz Splita propustili su utvrditi značenje preslike knjige rođenih XX. i upisa pod brojem 163, za koju nećak tvrdi da je upisano rođenje njegova oca Julija Tartaglie, te ih usporediti s onima iz knjige rođenih Varoš sv. 6, za koju je tvrdio da je upisano rođenje njegova strica i osuđenika Ive Tartaglie.

- Za oba se popisa, kako se za sada čini, imena roditelja poklapaju - drži u svom rješenju Vrhovni sud.

Osim nećaka, zahtjev za reviziju presude prije tri godine podnio je i Hrvatski helsinški odbor na čelu sa svojim predsjednikom Ivanom Zvonimirom Čičkom. Zahtjev, međutim, nije ni razmatran, jer po važećem zakonodavstvu taj bi postupak dolazio u obzir tek da nema zakonskih nasljednika.

Obitelj i poštovatelji pokojnog Tartaglie uvjereni su da će do kraja izvesti postupak njegove svojevrsne rehabilitacije, ne mireći se s optužbama poput onih da je kriv jer je 1927. godine postao pravnim zastupnikom tvornice cementa "Majdan" u talijanskom vlasništvu, što je godinu poslije postao član uprave francuskog društva "La Dalmatien" za upravljanje ovdašnjim vodnim potencijalom ili član Upravnog odbora ugljenokopa "Monte Promina", ili što se u kampanji 1928. godine zalagao za sklapanje stranih zajmova i investicija, kao i to da je neke stvari učinio u interesu Beograda i kralja Aleksandra.

---

image
Ivo Tartaglia Jakov Prkić/Cropix



 
Jakov Prkic/Cropix
---

S ove distance, također drže, nestvarno zvuče i optužbe da je on nakon povratka iz internacije, zapravo fašističkog logora, kamo je dospio jer je odbio surađivati s Talijanima nakon okupacije, pa do oslobođenja Splita u listopadu 1944., "ostao ustrajno na liniji neprijatelja naroda Jugoslavije zagovarajući liniju čekanja i neopiranja okupatoru na način da iako je bio aktivista Narodno oslobodilačkog pokreta (NOP), održavao je stalnu vezu s reakcionarnim vodstvom Hrvatske seljačke strane (HSS) u Splitu i podržavao sve u njihovoj politici".

- Nigdje u presudi, kao ni u materijalima DORH-a, ne navodi se da je Ivo Tartaglia proveo dvije godine u internaciji u fašističkom logoru na otoku Lipari. Pozivati se na presudu Vrhovnog suda NR Hrvatske, koji je sudio neposredno poslije Drugog svjetskog rata "narodnim neprijateljima", degutantno je. Naime, taj sud nije imao međunarodni pravni legitimitet, budući da tadašnja komunistička vlast nije bila utemeljena na demokratskim, višestranačkim izborima, nego je bila rezultat diktature – diktature Partije u ime proletarijata. Ova pobijana presuda relikt je prošlog vremena i kao takva mora biti osporena, ako ništa drugo, onda zato što je u potpunosti protivna hrvatskom Ustavu, svim pozitivnim međunarodnim propisima i konvencijama, koje su danas na snazi i delegitimiraju političko pravno ustrojstvo u tadašnjoj Jugoslaviji - stoji, među ostalim, u žalbi HHO-a na ukinutu presudu Županijskog suda u Splitu.

Darovane umjetnine

Donedavni stav splitskog pravosuđa oko Ive Tartaglie, koji je umro u kaznionici u Lepoglavi 1949. godine, a obitelji dopušteno tek 1987. godine da ga pokopa, tim je čudniji ako se zna da ga je nova hrvatska država već jednom na neki način rehabilitirala. Bilo je to prije 25 godina u postupku za povrat tek manjeg dijela oduzete imovine za vrijeme komunističke vladavine, koji je pokrenula Ivana Machiedo Herljević, posvojena unuka Tartagliine supruge Eleonore. Da bi se pojavila kao nasljednica, morali su od tadašnjega glavnog državnog odvjetnika dobiti prethodnu suglasnost. Dobili su je, kao što je i Vlada RH, odnosno njezina Administrativna komisija, 9. svibnja 1997. godine, donijela rješenje kojim je pokojnom dr. Ivi Tartaglii dodijeljen status bivšeg političkog zatvorenika. Sve je u ime unuke vodio poznati splitski odvjetnik Goran Jurić, koji je ostao u šoku nakon što je pročitao tekst u našim novinama i sam odlučio reagirati:

- Po meni je nedavna odluka Županjskog suda gora od one što ju je Okružni sud u Splitu donio 1948. godine! Sramota od izreke, a tek od obrazloženja, u jednoj ovako ozbiljnoj osobnoj kalvariji, kako pokojnog dr. Ive, tako i njegovih nasljednika. Županijski sud kaže da je čak bio kriv jer je kao odvjetnik profesionalac zastupao stranu pravnu osobu? To je čisto kršenje načela i javnog poretka RH.

---

image
Siniša Tartaglia, nećak pokojnog gradonačelnika dr.Ive Tartaglie, ne odustaje od pravde Paun Paunović/CROPIX
Paun Paunovic/Cropix
---

Znatan dio onoga što je tada natrag dobila Ivana Machiedo, a radilo se o poslovnim prostorima u stambenom bloku nasuprot hotela "Bellevue" u Splitu i naknadi za oduzetih 20 stanova, prije smrti odlučila je darovati Centru za djecu s oštećenim sluhom "Suvag" u Zagrebu, gdje je provela svoj radni vijek i ostavila dubok trag. Na oko 40-ak djela Ivana Meštrovića, inače kuma dr. Tartaglie, kao i onima Bukovca, Rosandića, Vidovića..., nisu inzistirali, jer je pokojni poteštat u oporuci izrazio želju da ona pripadnu njegovu Splitu, što se na koncu i dogodilo i ona su danas izložena u Galeriji umjetnina.

I Siniša Miha Petar Tartgalia odbija bilu kakvu pomisao da mu je u postupku revizije presude iz 1948. koji on vodi stalo do materijalnih stvari.

- I na sudu sam rekao, a ponavljam sada: ako se boje toga, ja se unaprijed odričem bilo kakvog potraživanja. Meni je samo do rehabilitacije mojeg strica i ničega više - poručio je preko naših novina nećak Ive Tartaglie.

---

image
Portret Ive Tartaglie Ante Čizmić/CROPIX
Ante Cizmic/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Basic Cropix Ante Cizmic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Vojko Basic/Cropix Ante Cizmic/Cropix Paun Paunovic/Cropix
Vojko Basic Cropix
Splitski gradonačelnik Ivo Tartaglia preminuo je u zatvoru u Lepoglavi Vojko Bašić/CROPIX
Ante Cizmic/Cropix
Siniša Tartaglia, nećak pokojnog gradonačelnika dr.Ive Tartaglie, ne odustaje od pravde
Jakov Prkic/Cropix
Ivo Tartaglia Jakov Prkić/Cropix



 
Vojko Basic/Cropix
Siniša Tartaglia, nećak pokojnog gradonačelnika dr.Ive Tartaglie, ne odustaje od pravde Vojko Bašić/CROPIX
Ante Cizmic/Cropix
Portret Ive Tartaglie Ante Čizmić/CROPIX
Paun Paunovic/Cropix
Siniša Tartaglia, nećak pokojnog gradonačelnika dr.Ive Tartaglie, ne odustaje od pravde Paun Paunović/CROPIX
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vrhovni-sud-im-opalio-pljusku-ukinuta-presuda-zupanijskog-suda-u-splitu-kojom-je-odbijena-rehabilitacija-legendarnog-potestata-dr-ive-tartaglie-1154421 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5519a40c96bd1411ba7d75d048c202e1715c27fc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vrhovni+sud+im+opalio+pljusku%3A+Ukinuta+presuda+%C5%BDupanijskog+suda+u+Splitu+kojom+je+odbijena+rehabilitacija+dr.+Ive+Tartaglie%2C+legendarnog+pote%C5%A1tata%2C+osu%C4%91enog+1948.+zbog+tobo%C5%BEnjeg+%E2%80%98neopiranja+okupatoru%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvrhovni-sud-im-opalio-pljusku-ukinuta-presuda-zupanijskog-suda-u-splitu-kojom-je-odbijena-rehabilitacija-legendarnog-potestata-dr-ive-tartaglie-1154421 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvrhovni-sud-im-opalio-pljusku-ukinuta-presuda-zupanijskog-suda-u-splitu-kojom-je-odbijena-rehabilitacija-legendarnog-potestata-dr-ive-tartaglie-1154421 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => oborili im argumente [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitoborili im argumente

Vrhovni sud im opalio pljusku: Ukinuta presuda Županijskog suda u Splitu kojom je odbijena rehabilitacija dr. Ive Tartaglie, legendarnog poteštata, osuđenog 1948. zbog tobožnjeg ‘neopiranja okupatoru‘

Piše Zoran Šagolj
26. prosinca 2021. - 15:05

Vrhovni sud Republke Hrvatske u cijelosti je ukinuo, po mnogima, skandaloznu presudu Županijskog suda u Splitu, kojom je kao neosnovan odbijen zahtjev za rehabilitaciju dr. Ive Tartaglie, predratnoga gradonačelnika Splita i bana Primorske banovine, a kojeg je 1948. godine Okružni sud osudio na sedam godina zatvora zbog počinjenja kaznenog djela protiv naroda i države, kao i gubitkom svih građanskih prava i konfiskacijom imovine.

Na Badnjak je Siniša Miha Petar Tartgalia, nećak pokojnog poteštata, na svoju kućnu adresu primio rješenje najviše sudske instance, kojom je također naloženo Županijskom sudu u Splitu da ponovno ispita cijeli slučaj i donese na zakonu utemeljenu presudu.

Podsjetimo, javnost je nemalo ostala iznenađena nakon što je Slobodna Dalmacija objavila da je ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:31