StoryEditorOCM
Splitneće na dobro

Stanari elitnog splitskog kvarta revoltirani novogradnjom u susjedstvu: ‘Nemaju ni dozvolu, a vidite snimku što rade!‘

Piše Božidar Lončar
19. lipnja 2023. - 09:29

Na video snimci koju nam je poslala Splićanka S.M. vide se građevinski radovi u ulici Put Radoševca na Trsteniku. Snimka je napravljena jučer, 16. lipnja, oko 10.30.

- Nastupila je zabrana radova, a  evo djelatnici Hrvatske elektroprivrede unatoč tome spajaju privatni objekt na kućicu – komentar je autorice videa.

Radovi su snimljeni dan nakon što je stupila na snagu Odluka o zabrani izvođenja radova koja traje do 15. rujna te uključuje zemljane radove. Nadzor nad provedbom Odluke provodi Odsjek za redarstvo u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu. Odgovor iz Grada o dozvoli radova nismo dobili.

Bili smo na terenu i uvjerili se da radovi traju. Vidjeli smo i kombi Hrvatske elektroprivrede i strojeve tvrtke Livel gradnja d.o.o. Prometna signalizacija blokirala je jednu traku, a povremeno se blokirala i cijela ulica kada bi se zaustavilo vozilo oko mjesta radova. Kako neslužbeno doznajemo, radovi bi trebali trajati do 20. lipnja. 

image
Privatna fotografija/ 16 06
image
Privatna fotografija/ 16 06
image
Privatna fotografija/ 16 06

O kojem bi privatnom objektu moglo biti riječ odgovorili su nam stanari koji žive u ulici:

- Upravni odjel je dao odobrenje HEP-u kako bi se spojio objekt u vlasništvu obitelji Oroz s ormarićem za struju unatoč presudi Upravnog suda - govore nam nezadovoljni stanari. 

Spor od 2019.

Investitori objekta koji se unatoč zabrani građevinskih radova navodno spajaju na električnu mrežu su bračni par Oroz. Problematiku odnosa susjeda i privatnih investitora već smo prenijeli u Slobodnoj Dalmaciji.

Bračni par Oroz su osnivači tvrtke Perfectiva d.o.o. registrirane 7. siječnja 2019. za ugostiteljske djelatnosti. Na katastarskoj čestici 10076/2 na adresi Put Radoševca 43 bračni je par ishodovao građevinsku dozvolu 04. listopada 2017. Oni su prema katastru vlasnici i u posjedu su same čestice.

Suvlasnici zgrada na adresi Put Radoševca 7 do 13 podignuli su prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu zbog kako navode "povrede uvjeta gradnje i zbog uskrate uvida u građevinsku dozvolu":

- Prizemlje je projektirano iznad razine ceste, zgrada nadvisuje susjedne objekte za dvije etaže i broj parkirališnih mjesta nije usklađen s Detaljnim planom uređenja i Generalnim urbanističkim planom - navedeno je u prijavi iz 2019. 

U ožujku 2020. dio stanara zahtjeva obnovu postupka izdavanja građevinske dozvole. Tada su se za Slobodnu Dalmaciju požalili na neusklađenost glavnog projekta s Detaljnim planom uređenja priobalnog područja. 

image
Saša Burić/Cropix

Nakon 4 godine postupak opet na početku

15. lipnja 2020. Odsjek za provedbu dokumenata prostornog planiranja Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Grada Splita odbacuje prijedlog stanara. Tu odluku pobija Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 08. veljače 2021. koje je iznijelo mišljenje kako dostavnice o projektu meuđumeđašima nisu dostavljene uredno i na vrijeme čime nisu sudjelovali u ishodovanju građevinske dozvole kao sudionici. Međutim, to je rješenje pobio Upravni odjel s kojim se Ministarstvo na kraju složilo složilo 30. kolovoza 2022.

Čitav je slučaj na kraju završio na Upravnom sudu koji je presudom 15. svibnja 2023. čitav slučaj vratio na početak odnosno na obnovu postupka. Sud je, baš kao i Ministarstvo dvije godine prije, svoje rješenje temeljio na istoj pravnoj osnovi o potrebi za uvidom i komentar na građevinsku dozvolu. Prijava i rješenje Općinskog državnog odvjetništva nakon četiri godine još nije stiglo.

Kako neslužbeno doznajemo, Odsjek za promet i komunalno održavanje dalo je HEP-u dozvolu za izvođenje zemljanih radova na lokaciji Put Radoševca do 20. lipnja. Na naš upit iz Grada Splita i HEP-a još nisu odgovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:27