StoryEditorOCM
SplitODA KVARTU

Splitske Pujanke: ‘Nigdje ničeg, samo zgrade, beton. Po spizu su mi starci morali u Prehranu na Kocunar. A danas...‘

Piše split sd
25. rujna 2023. - 11:35

Splićanin Damir Ujević je napravio pravu odu jednom od većih splitskih kvartova - Pujankama. Sve je objavio u FB grupi -Pujanke - dobrosusjedska grupa. Priložio je i stari naslov iz ‘Slobodne‘ - "Posjet najmlađoj mjesnoj zajednici - ‘Divlje selo ‘ - Pujanke. 

Pa kaže:

Eto, nismo još ni doselili u taj nov, blistav kvart, već su mu dali nadimak. Istina, ispočetka je zaista tako bilo. Kvart, kao da je pao s neba, nigdje ničeg, osim zgrada, garaža i inog betona. Po spizu starci su morali u Prehranu na Kocunar, a ja po olovku il gumicu u Naprijedovu knjižaru na vrhu Sućidra. Mlađa dica u školu na Visoku il koji drugi, susjedni kvart. Vrtići tek pusta maštanja.

Mi, mrvicu stariji na bus za školu kod smokve na vrhu Zagorskog puta, di je i danas stanica, ali smokve nema ni u sjemenu. I onda čekaš 19-ticu s Mertojaka, ka da čekaš ko zna koga. Dođe, prođe jer prekrcana ne staje. Srića, ima si argument za opravdat se prvi, čak i drugi sat. Koji je to svjetski boom bio kad su devetku (posli i trinaesticu) preusmjerili do tad nedovršenog nadvožnjaka!

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix

U zadnji tren, nekako pred vruće devedesete sjetiše se u Gradu da ćemo umrijeti od gladi pa nam u atomskim skloništima otvoriše dvi Dalme i Ilovu. Čak i Galeb čistionicu, teretanu! Tek toliko da manje žugamo. I onda, devedesetih, odjednom modernizacija: mini marketi na sve strane, svaka zgrada bar po jedan imala. Vinarije, kultla cvjećarnica Neven, videoteke Orion, Tahiti, D-videoteka (kraći naziv ne vidjeh) videoteke. Domaće krafne iz garaže s kraja Mišine. Pujanke su imale i punionicu sokova! Orela, ako se ne varam.

A onda totalna modernizacija; prva kabelska televizija, CaTV Split s legendarnom kolaž emisijom Zabava bez imena. Više nam ni tičjeg mlika falilo nije.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix

Došlo vrime i za vjerske trenutke pa je crkva iz privatnog stana u Studinovoj presela u školsko, atomsko sklonište (sića li se ko bačenog suzavca na ponoćki?) dok se konačno nije izgradila prva faza crkve. Bez središnje dvorane i zvonika, ali i ovo je već bio napredak. Don Stjepan, poslije don Petar uspjeli konačno privesti s izgradnjom kraju.

Paralelno nastane Trgovački centar, u dvije faze, da se upotpuni trgovačko-ugostiteljska ponuda. Koji su sve dućani tu bili, mislim da ni Stjepan Svalina ne bi mogao nabrojati.:)

Lipo se sitit tih trenutaka, nekako sa sjetom, ka da je sto godina prošlo. Ima toga još, al ko je lud ovo čitat u petak navečer?!

image


 

Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image

S D

image

F B

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 18:49