StoryEditorOCM
SplitNAŠ NAKLON

Splićani poludjeli vidjevši na što im sliči netom uređena fasada, a onda se pojavila ona. Vidite kakvo je čudo napravila

Piše Ana Pivčević
9. travnja 2024. - 15:23

Samo nekoliko dana od objave članka na portalu Slobodne Dalmacije o razočaranim stanarima zgrade na adresi Krležina 2 na Sućidru, stigla nam je vijest koja vraća vjeru u ljude. 

Podsjetimo, nekoliko stanara o svom trošku sredilo je fasadu na prva četiri kata zgrade, a to ih je koštalo oko 17 tisuća eura. Nakon što su sredili fasadu, nedavno ih je rastužilo, kada su vidjeli da je ona nepoznatom autoru poslužila kao platno za šaranje. 

Stanari splitske zgrade sredili dio fasade iz svog džepa, a onda dožive ovo: Baš smo razočarani. Zvali smo i Torcidu...

- Naravno da smo bili žalosni kada smo vidjeli da je netko preko noći išarao fasadu. Nismo toliko ljuti koliko razočarani. Nije nam jasno kako taj netko nije razmišljao da smo mi to platili i da njegov potez nije u redu. Mi ćemo to ponovno obojiti, ali pitanje je koliko će trebati dok ne osvane nešto novo - kazali su tada za Slobodnu Dalmaciju Luka i Ivan. 

No, ovakav rasplet situacije nisu ni u najluđim snovima mogli zamisliti. Nakon objave članka u Slobodnoj Dalmaciji stigla je Flora Kliškić, kćer nedavno preminulog poznatog splitskog umjetnika Floke (Florijana). Floka je bio preteča splitske graffiti art scene. Napravio je prvi splitski grafit na Pojišanu 1984. godine, koji krasi zid nasuprot benzinske na Pojišanu.

Kolegica Tanja Šimundić Bendić s Flokom je napravila intervju samo nekoliko dana prije njegove iznenadne smrti.

Nema šanse da vas ne uhvati nostalgija. S Flokom smo razgovarali par dana prije njegove smrti, ogolio nam je dušu

- Nakon što je članak izašao na portalu Slobodne Dalmacije prvo me zvao izvođač radova koji nije mogao vjerovati što se dogodilo. Poludija je čovik i čak se sam ponudio da to prebojaju. No, onda nam se javila djevojka Flora. Stigla je s Brača do nas i predložila da bi ona uredila taj dio fasade i oslikala ga. Revoltiralo ju je kada je vidjela što nam se dogodilo, a kako se inače bavi oslikavanjem murala, željela je ukrasiti našu zgradu. Još više nas je iznenadilo kada je na naše pitanje koliko ćemo joj to platiti, ona to odlučno odbila i kazala da će nam napraviti besplatno. Njen potez vraća nam vjeru u ljude - kazala nam je stanarka Sanja koja sada gušta u novooslikanoj fasadi. 

image

Oslikavanje cvijeća na fasadi zgrade Krležina 2

Čitatelj/Slobodna Dalmacija
image

Oslikavanje cvijeća na fasadi zgrade Krležina 2

Čitatelj/Slobodna Dalmacija
image

Oslikavanje cvijeća na fasadi zgrade Krležina 2

Čitatelj/Slobodna Dalmacija
image

Oslikavanje cvijeća na fasadi zgrade Krležina 2

Čitatelj/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:45