stdClass Object ( [id] => 1234924 [title] => Splićani, evo tužne istine o obnovi grada: Puljak i Banovina ‘napumpali‘ proračun na osnovu kredita, a od njega - ništa! Otpale ceste, parkirališta, garaže... Nezabilježeno! [alias] => splicani-evo-istine-o-gradskoj-obnovi-puljak-i-banovina-napumpali-proracun-na-osnovu-kredita-a-od-njega-nista-otpale-ceste-parkiralista-garaze-ovo-je-nezabiljezeno [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kritičari bi mogli reći da su Ivica Puljak i njegov tim obećavali renesansu na lokalnim izborima, a da ova godina, što se tiče izgradnje komunalne infrastrukture protječe na nivou srednjeg vijeka. Naime, Grad nije krenuo u ozbiljnije zahvate na izgradnji ili rekonstrukciji prometnica, javnih površina, parkirališta, garaža...

Izgleda da se po tom pitanju puno obećavalo prije negoli se imalo osigurane novce u gradskoj blagajni. Naime, na idućoj sjednici Gradskog vijeća će se naći rebalans proračuna za ovu godinu kojim će se proračun smanjiti za 300 milijuna kuna.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Glavni razlog je što Grad nije digao kredit od 210 milijuna kuna. Krajem prošle godine kad se donosio proračun za 2022. g. pročelnica za financije Olenka Dadić kazala je kako za tako velik kredit jamstvo mora dati Vlada RH. Ali, sada u Obrazloženju zašto se donosi rebalnas stoji kako od planiranog zaduženja nije bilo ništa.

Uglavnom, iz kredita koji nije podignut namjeravalo se financirati građenje komunalne infrastrukture. Prema proračunu za 2022. godinu od planiranih rekordnih 145,4 milijuna kuna za ovu namjenu, čak 125,3 milijuna, oko 90 posto ukupnog iznosa (!), bilo je planirano da se pokrije od zaduženja.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
---

Kako je kredit propao, tako će se "Izmjenama i dopunama Programa građenja komunalne infrastrukture u 2022. godini" iznos za financiranje komunalnih građevina smanjiti - sa 145 na 49 milijuna kuna. Ovo drastično "rezanje" financija, za čak dvije trećine, treba usvojiti Gradsko vijeće na sjednici 27. listopada.

Manje i od Opare

Do sada nije zabilježen ovakav strmoglavi pad financiranja za građevine komunalne infrastrukture. Štoviše, 49 milijuna kuna predstavlja manji iznos od onoga kad je prethodni gradonačelnik Andro Krstulović Opara 2020. zbog pandemije Covida 19 zavrnuo proračunske "špine" i zaustavio skoro sve javne nabave pa je srezao financije za komunalnu gradnju na 52 milijuna kuna.

Ova godina je znatno bolja što se tiče turizma od 2020., a ipak stavka za komunalnu gradnju je tako oborena iz razloga što niti jedna vlast do sada nije računala s kreditom kao važnim izvorom financiranja izgradnje komunalne infrastrukture.

Naime, svi su se do sada oslanjali na prihode od komunalnih doprinosa, komunalne naknade, poreza, vodnog doprinosa... Ovaj put se čak nešto više zaradilo po tim stavkama negoli je izvorno predviđeno (na primjer, komunalni doprinos je umjesto 7,9 narastao na 30 milijuna kuna) pa je konačna stavka za komunalnu izgradnju završila na 49 milijuna.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Kad to pretvorimo u konkretne projekte, dobivamo objašnjenje zašto se u 2022. vrlo malo gradilo. Pogledajmo prvo što se sve neće raditi na neuređenim dijelovima građevinskih područja. U izgradnju javnih površina ove godine planiralo se investirati čak 69,5 milijuna kuna. No, sa Izmjenama "Programa" za tu namjenu ostalo je samo mršavih 1,4 milijuna kuna.

Nije ništa bolje ni s nerazvrstanim cestama. Planirano je u ovoj godini utrošiti 24,1 milijuna, a na koncu će ostati oko 3 milijuna kuna za ove ceste koje su u vlasništvu Grada. Javna parkirališta koja su trebala biti izgrađena na neuređenim površinama za 600 tisuća kuna pričekat će bolja vremena, jer je ta stavka završila na nula kuna.

Pogledajmo sad što je sa komunalnim građevinama na uređenijim dijelovima građevinskih područja. Tamo su nerazvrstane ceste čak skočile sa 20,3 mil. na 24,7 mil. kuna. Za javne površine iznos je dvostruko smanjen sa 1,6 milijuna na 857 tisuća. Isto je sa javnom rasvjetom koja je srezana sa 1,6 mil. na 850 tisuća kuna. Javne garaže su trebale biti financirane sa 15,4 milijuna kuna, ali od toga nema ništa, bar ove godine.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Što se tiče konkretnih investicija, lošije su prošla slabije izgrađena područja Splita. Ulici Put Žnjana je iznos smanjen sa 12,5 milijuna na 181 tisuću. Ulica Hrvatske neovisnosti je skočila sa 300 na 497 tisuća kuna, ali je zato Lovrinačka ulica sa 270 tisuća pala na 20 tisuća.

Pazdigradskoj sa spojem na Vinogradsku iznos je smanjen sa 4 milijuna na 2,1 milijuna kuna. Stavka za projekt prometnica za naselje Korešnice je smanjena sa 500 na 100 tisuća. Ostalim cestama na neizgrađenim područjima ukupno je smanjen budžet za šest milijuna kuna.

Najveće "kresanje" dogodilo se za žnjanski plato. Za uređenje platoa u 2022. bilo je predviđeno 65 milijuna, iz čega bi se financirala prometnica, prva faza gradnje, lungo mare i infrastruktura za odvodnju čitavog žnjanskog područja. Na koncu ta je stavka gotovo posve srezana na svega 350 tisuća kuna.

---

image

Žnjanski plato

Saša Burić/Cropix
---

Nešto se i povećalo

Otpalo je parkiralište u Slatinama, koje je ostalo bez 600 tisuća kuna. Za dionicu Vukovarske sredstva su sa 3 milijuna spuštena na 460 tisuća.

S druge strane, prometnice od Velebitske do Bračke ulice su "podebljane" za dva milijuna. Umjesto planiranih pet milijuna narasle su na sedam milijuna kuna. Projekt pješačke komunikacije na Žnjanu je sa 500 tisuća skočio na 2,3 milijuna. Prometnice na Dračevcu su narasle sa planiranih 500 tisuća na 3,5 milijuna kuna. Ovaj porast je možda vezan za imovinska pitanja, jer u obrazloženju piše kako treba isplatiti vlasnike.

No, Zajčeva je spuštena s 1,1 milijun na 83 tisuće kuna. Također, za gradnju potpornog zida u Dubrovačkoj sredstva su smanjena sa 4 na 3,6 milijuna. No, Tončićeva ulica je dobila pola milijuna više pa je narasla na 1,5 milijuna kuna. Također, ostale nerazvrstane prometnice na izgrađenijim područjima dobile su oko tri milijuna više za manje zahvate.

---

image

Potporni zid u Dubrovačkoj ulici 

Tom Dubravec/Cropix
---

Ovdje se može primijetiti da su generalno lošije prošli dijelovi koji su ocijenjeni kao neuređeniji dijelovi gradske periferije, jer se njima oduzelo od planiranih sredstava, dok se na nekim drugim dijelovima dodalo sredstava.

Garaža na Zvončacu je bila predviđena u ovom proračunu kao investicija sa 16 milijuna kuna, ali je završila na nula kuna. U izgradnju krematorija se ove godine neće uložiti 300 tisuća kuna.

No, zato je prebačeno 300 tisuća kuna više za privremeni autobusni kolodvor na Kopilici, čija stavka iznosi 1,7 mil. kuna. Dječje igralište na Pujankama umjesto 800 tisuća dobiva 40 tisuća kuna. Također, sredstva za dječje igralište na Trsteniku smanjena su sa 300 na 50 tisuća kuna. Ipak, na Neslanovcu je igralište dobilo nešto više od predviđenog.

Nije ovo prvi put da se mijenja Program za sektor komunalnih građevina, ali je prvi put da je toliko velika razlika između planiranog i rebalansa. Sektor komunale kad su financije u pitanju je takav da neki projekti kasne s dokumentacijom ili realizacijom pa se prebace u narednu godinu, zaštekaju imovinsko-pravni odnosi, ili se poništi javna nabava...

---

image

S

Joško Šupić/Cropix
---

Ali, u ovom slučaju, pokazalo se koliko je bilo pogrešno napumpati gradski proračun na osnovu najavljenog velikog zaduženja. Nakon što je kredit propao najveći rez doživjela je komunalna izgradnja.

Zanimljivo da je u "Prijedlogu izmjena i dopuna Programa građenja komunalne infrastrukture za 2022. godinu" najavljeno da se za iduću godinu planira ponovno ići na zaduženje, od kojeg bi se za komunalnu infrastrukturu dobilo 80 milijuna kuna, pa bi ukupni iznos za gradnju komunalnih građevina u 2023. bio 143 milijuna kuna.

---

image
Saša Burić/Cropix
------
image

Vukovarska ulica

Vladimir DugandžićCropix
------
image

Slatine
 

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SREDNJI VIJEK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SREDNJI VIJEK 2 0 7338 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-23 14:36:10 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-23 20:20:49 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2022-10-23 20:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 18747 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splićani, evo istine o gradskoj obnovi: Puljak i Banovina 'napumpali' proračun na osnovu kredita, a od njega - ništa! Otpale ceste, parkirališta, garaže... Ovo je nezabilježeno! [metakey] => rebalans proračuna, kredit, komunaln infrastruktura, Ivica Puljak, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/23\/22754168.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/23\/20545964.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/23\/23263420.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/23\/23408338.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/23\/23098224.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/23\/23098222.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/23\/20407400.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/23\/23439981.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/23\/15065776.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/23\/20545948.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/23\/13644062.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","

\u017dnjanski plato<\/p>","","

Vukovarska\u00a0ulica<\/p>","

Potporni zid u Dubrova\u010dkoj ulici\u00a0<\/p>","

Slatine
\n\u00a0<\/p>","","

S<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1191","hd_22754168_1920.jpg":"1920x1080","k_22754168_1280.jpg":"1280x1280","k_22754168_1024.jpg":"1024x1024","k_22754168_640.jpg":"640x640","k_22754168_480.jpg":"480x480","k_22754168_340.jpg":"340x340","k_22754168_220.jpg":"220x220","o_22754168_1280.jpg":"1280x794","o_22754168_1024.jpg":"1024x635","o_22754168_640.jpg":"640x397","o_22754168_480.jpg":"480x297","o_22754168_340.jpg":"340x210","o_22754168_220.jpg":"220x136","h_22754168_1280.jpg":"1280x854","h_22754168_1024.jpg":"1024x683","h_22754168_640.jpg":"640x427","h_22754168_480.jpg":"480x320","h_22754168_340.jpg":"340x227","h_22754168_220.jpg":"220x147","pp_22754168_1280.jpg":"1280x1628","pp_22754168_1024.jpg":"1024x1303","pp_22754168_640.jpg":"640x814","pp_22754168_480.jpg":"480x611","pp_22754168_340.jpg":"340x432","pp_22754168_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20545964_1920.jpg":"1920x1080","k_20545964_1280.jpg":"1280x1280","k_20545964_1024.jpg":"1024x1024","k_20545964_640.jpg":"640x640","k_20545964_480.jpg":"480x480","k_20545964_340.jpg":"340x340","k_20545964_220.jpg":"220x220","o_20545964_1280.jpg":"1280x853","o_20545964_1024.jpg":"1024x682","o_20545964_640.jpg":"640x426","o_20545964_480.jpg":"480x320","o_20545964_340.jpg":"340x226","o_20545964_220.jpg":"220x146","h_20545964_1280.jpg":"1280x854","h_20545964_1024.jpg":"1024x683","h_20545964_640.jpg":"640x427","h_20545964_480.jpg":"480x320","h_20545964_340.jpg":"340x227","h_20545964_220.jpg":"220x147","pp_20545964_1280.jpg":"1280x1628","pp_20545964_1024.jpg":"1024x1303","pp_20545964_640.jpg":"640x814","pp_20545964_480.jpg":"480x611","pp_20545964_340.jpg":"340x432","pp_20545964_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23263420_1920.jpg":"1920x1080","k_23263420_1280.jpg":"1280x1280","k_23263420_1024.jpg":"1024x1024","k_23263420_640.jpg":"640x640","k_23263420_480.jpg":"480x480","k_23263420_340.jpg":"340x340","k_23263420_220.jpg":"220x220","o_23263420_1280.jpg":"1280x853","o_23263420_1024.jpg":"1024x682","o_23263420_640.jpg":"640x426","o_23263420_480.jpg":"480x320","o_23263420_340.jpg":"340x226","o_23263420_220.jpg":"220x146","h_23263420_1280.jpg":"1280x854","h_23263420_1024.jpg":"1024x683","h_23263420_640.jpg":"640x427","h_23263420_480.jpg":"480x320","h_23263420_340.jpg":"340x227","h_23263420_220.jpg":"220x147","pp_23263420_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263420_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263420_640.jpg":"640x814","pp_23263420_480.jpg":"480x611","pp_23263420_340.jpg":"340x432","pp_23263420_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23408338_1920.jpg":"1920x1080","k_23408338_1280.jpg":"1280x1280","k_23408338_1024.jpg":"1024x1024","k_23408338_640.jpg":"640x640","k_23408338_480.jpg":"480x480","k_23408338_340.jpg":"340x340","k_23408338_220.jpg":"220x220","o_23408338_1280.jpg":"1280x853","o_23408338_1024.jpg":"1024x682","o_23408338_640.jpg":"640x426","o_23408338_480.jpg":"480x320","o_23408338_340.jpg":"340x226","o_23408338_220.jpg":"220x146","h_23408338_1280.jpg":"1280x854","h_23408338_1024.jpg":"1024x683","h_23408338_640.jpg":"640x427","h_23408338_480.jpg":"480x320","h_23408338_340.jpg":"340x227","h_23408338_220.jpg":"220x147","pp_23408338_1280.jpg":"1280x1628","pp_23408338_1024.jpg":"1024x1303","pp_23408338_640.jpg":"640x814","pp_23408338_480.jpg":"480x611","pp_23408338_340.jpg":"340x432","pp_23408338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23098224_1920.jpg":"1920x1080","k_23098224_1280.jpg":"1280x1280","k_23098224_1024.jpg":"1024x1024","k_23098224_640.jpg":"640x640","k_23098224_480.jpg":"480x480","k_23098224_340.jpg":"340x340","k_23098224_220.jpg":"220x220","o_23098224_1280.jpg":"1280x853","o_23098224_1024.jpg":"1024x682","o_23098224_640.jpg":"640x426","o_23098224_480.jpg":"480x320","o_23098224_340.jpg":"340x226","o_23098224_220.jpg":"220x146","h_23098224_1280.jpg":"1280x854","h_23098224_1024.jpg":"1024x683","h_23098224_640.jpg":"640x427","h_23098224_480.jpg":"480x320","h_23098224_340.jpg":"340x227","h_23098224_220.jpg":"220x147","pp_23098224_1280.jpg":"1280x1628","pp_23098224_1024.jpg":"1024x1303","pp_23098224_640.jpg":"640x814","pp_23098224_480.jpg":"480x611","pp_23098224_340.jpg":"340x432","pp_23098224_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23098222_1920.jpg":"1920x1080","k_23098222_1280.jpg":"1280x1280","k_23098222_1024.jpg":"1024x1024","k_23098222_640.jpg":"640x640","k_23098222_480.jpg":"480x480","k_23098222_340.jpg":"340x340","k_23098222_220.jpg":"220x220","o_23098222_1280.jpg":"1280x853","o_23098222_1024.jpg":"1024x682","o_23098222_640.jpg":"640x426","o_23098222_480.jpg":"480x320","o_23098222_340.jpg":"340x226","o_23098222_220.jpg":"220x146","h_23098222_1280.jpg":"1280x854","h_23098222_1024.jpg":"1024x683","h_23098222_640.jpg":"640x427","h_23098222_480.jpg":"480x320","h_23098222_340.jpg":"340x227","h_23098222_220.jpg":"220x147","pp_23098222_1280.jpg":"1280x1628","pp_23098222_1024.jpg":"1024x1303","pp_23098222_640.jpg":"640x814","pp_23098222_480.jpg":"480x611","pp_23098222_340.jpg":"340x432","pp_23098222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20407400_1920.jpg":"1920x1080","k_20407400_1280.jpg":"1280x1280","k_20407400_1024.jpg":"1024x1024","k_20407400_640.jpg":"640x640","k_20407400_480.jpg":"480x480","k_20407400_340.jpg":"340x340","k_20407400_220.jpg":"220x220","o_20407400_1280.jpg":"1280x853","o_20407400_1024.jpg":"1024x682","o_20407400_640.jpg":"640x426","o_20407400_480.jpg":"480x320","o_20407400_340.jpg":"340x226","o_20407400_220.jpg":"220x146","h_20407400_1280.jpg":"1280x854","h_20407400_1024.jpg":"1024x683","h_20407400_640.jpg":"640x427","h_20407400_480.jpg":"480x320","h_20407400_340.jpg":"340x227","h_20407400_220.jpg":"220x147","pp_20407400_1280.jpg":"1280x1628","pp_20407400_1024.jpg":"1024x1303","pp_20407400_640.jpg":"640x814","pp_20407400_480.jpg":"480x611","pp_20407400_340.jpg":"340x432","pp_20407400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23439981_1920.jpg":"1920x1080","k_23439981_1280.jpg":"1280x1280","k_23439981_1024.jpg":"1024x1024","k_23439981_640.jpg":"640x640","k_23439981_480.jpg":"480x480","k_23439981_340.jpg":"340x340","k_23439981_220.jpg":"220x220","o_23439981_1280.jpg":"1280x853","o_23439981_1024.jpg":"1024x682","o_23439981_640.jpg":"640x426","o_23439981_480.jpg":"480x320","o_23439981_340.jpg":"340x226","o_23439981_220.jpg":"220x146","h_23439981_1280.jpg":"1280x854","h_23439981_1024.jpg":"1024x683","h_23439981_640.jpg":"640x427","h_23439981_480.jpg":"480x320","h_23439981_340.jpg":"340x227","h_23439981_220.jpg":"220x147","pp_23439981_1280.jpg":"1280x1628","pp_23439981_1024.jpg":"1024x1303","pp_23439981_640.jpg":"640x814","pp_23439981_480.jpg":"480x611","pp_23439981_340.jpg":"340x432","pp_23439981_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_15065776_1920.jpg":"1920x1080","k_15065776_1280.jpg":"1280x1280","k_15065776_1024.jpg":"1024x1024","k_15065776_640.jpg":"640x640","k_15065776_480.jpg":"480x480","k_15065776_340.jpg":"340x340","k_15065776_220.jpg":"220x220","o_15065776_1280.jpg":"1280x870","o_15065776_1024.jpg":"1024x696","o_15065776_640.jpg":"640x435","o_15065776_480.jpg":"480x326","o_15065776_340.jpg":"340x231","o_15065776_220.jpg":"220x149","h_15065776_1280.jpg":"1280x854","h_15065776_1024.jpg":"1024x683","h_15065776_640.jpg":"640x427","h_15065776_480.jpg":"480x320","h_15065776_340.jpg":"340x227","h_15065776_220.jpg":"220x147","pp_15065776_1280.jpg":"1280x1628","pp_15065776_1024.jpg":"1024x1303","pp_15065776_640.jpg":"640x814","pp_15065776_480.jpg":"480x611","pp_15065776_340.jpg":"340x432","pp_15065776_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1052","hd_20545948_1920.jpg":"1920x1080","k_20545948_1280.jpg":"1280x1280","k_20545948_1024.jpg":"1024x1024","k_20545948_640.jpg":"640x640","k_20545948_480.jpg":"480x480","k_20545948_340.jpg":"340x340","k_20545948_220.jpg":"220x220","o_20545948_1280.jpg":"1280x701","o_20545948_1024.jpg":"1024x561","o_20545948_640.jpg":"640x350","o_20545948_480.jpg":"480x263","o_20545948_340.jpg":"340x186","o_20545948_220.jpg":"220x120","h_20545948_1280.jpg":"1280x854","h_20545948_1024.jpg":"1024x683","h_20545948_640.jpg":"640x427","h_20545948_480.jpg":"480x320","h_20545948_340.jpg":"340x227","h_20545948_220.jpg":"220x147","pp_20545948_1280.jpg":"1280x1628","pp_20545948_1024.jpg":"1024x1303","pp_20545948_640.jpg":"640x814","pp_20545948_480.jpg":"480x611","pp_20545948_340.jpg":"340x432","pp_20545948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_13644062_1920.jpg":"1920x1080","k_13644062_1280.jpg":"1280x1280","k_13644062_1024.jpg":"1024x1024","k_13644062_640.jpg":"640x640","k_13644062_480.jpg":"480x480","k_13644062_340.jpg":"340x340","k_13644062_220.jpg":"220x220","o_13644062_1280.jpg":"1280x854","o_13644062_1024.jpg":"1024x683","o_13644062_640.jpg":"640x427","o_13644062_480.jpg":"480x320","o_13644062_340.jpg":"340x227","o_13644062_220.jpg":"220x146","h_13644062_1280.jpg":"1280x854","h_13644062_1024.jpg":"1024x683","h_13644062_640.jpg":"640x427","h_13644062_480.jpg":"480x320","h_13644062_340.jpg":"340x227","h_13644062_220.jpg":"220x147","pp_13644062_1280.jpg":"1280x1628","pp_13644062_1024.jpg":"1024x1303","pp_13644062_640.jpg":"640x814","pp_13644062_480.jpg":"480x611","pp_13644062_340.jpg":"340x432","pp_13644062_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15408017 Threads: 2 Questions: 3192107188 Slow queries: 7172882 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235823167 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splicani-evo-istine-o-gradskoj-obnovi-puljak-i-banovina-napumpali-proracun-na-osnovu-kredita-a-od-njega-nista-otpale-ceste-parkiralista-garaze-ovo-je-nezabiljezeno-1234924 [printLink] => /split/splicani-evo-istine-o-gradskoj-obnovi-puljak-i-banovina-napumpali-proracun-na-osnovu-kredita-a-od-njega-nista-otpale-ceste-parkiralista-garaze-ovo-je-nezabiljezeno-1234924?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 391753 [name] => rebalans proračuna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rebalans-proracuna [link] => /tag/rebalans-proracuna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 301317 [name] => kredit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kredit [link] => /tag/kredit ) [2] => stdClass Object ( [id] => 695014 [name] => komunaln infrastruktura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-23 22:14:44 [main_article_id] => 0 [alias] => komunaln-infrastruktura [link] => /tag/komunaln-infrastruktura ) [3] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SREDNJI VIJEK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićani, evo tužne istine o obnovi grada: Puljak i Banovina ‘napumpali‘ proračun na osnovu kredita, a od njega - ništa! Otpale ceste, parkirališta, garaže... Nezabilježeno! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/23/22754168.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/23/22754168.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/23/20545964.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/23/23263420.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/23/23408338.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/23/23098224.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Žnjanski plato

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/23/23098222.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/23/20407400.jpg [title] => Vladimir DugandžićCropix

Vukovarska ulica

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/23/23439981.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Potporni zid u Dubrovačkoj ulici 

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/23/15065776.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix

Slatine
 

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/23/20545948.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/23/13644062.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

S

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kritičari bi mogli reći da su Ivica Puljak i njegov tim obećavali renesansu na lokalnim izborima, a da ova godina, što se tiče izgradnje komunalne infrastrukture protječe na nivou srednjeg vijeka. Naime, Grad nije krenuo u ozbiljnije zahvate na izgradnji ili rekonstrukciji prometnica, javnih površina, parkirališta, garaža...

Izgleda da se po tom pitanju puno obećavalo prije negoli se imalo osigurane novce u gradskoj blagajni. Naime, na idućoj sjednici Gradskog vijeća će se naći rebalans proračuna za ovu godinu kojim će se proračun smanjiti za 300 milijuna kuna.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Glavni razlog je što Grad nije digao kredit od 210 milijuna kuna. Krajem prošle godine kad se donosio proračun za 2022. g. pročelnica za financije Olenka Dadić kazala je kako za tako velik kredit jamstvo mora dati Vlada RH. Ali, sada u Obrazloženju zašto se donosi rebalnas stoji kako od planiranog zaduženja nije bilo ništa.

Uglavnom, iz kredita koji nije podignut namjeravalo se financirati građenje komunalne infrastrukture. Prema proračunu za 2022. godinu od planiranih rekordnih 145,4 milijuna kuna za ovu namjenu, čak 125,3 milijuna, oko 90 posto ukupnog iznosa (!), bilo je planirano da se pokrije od zaduženja.

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
---

Kako je kredit propao, tako će se "Izmjenama i dopunama Programa građenja komunalne infrastrukture u 2022. godini" iznos za financiranje komunalnih građevina smanjiti - sa 145 na 49 milijuna kuna. Ovo drastično "rezanje" financija, za čak dvije trećine, treba usvojiti Gradsko vijeće na sjednici 27. listopada.

Manje i od Opare

Do sada nije zabilježen ovakav strmoglavi pad financiranja za građevine komunalne infrastrukture. Štoviše, 49 milijuna kuna predstavlja manji iznos od onoga kad je prethodni gradonačelnik Andro Krstulović Opara 2020. zbog pandemije Covida 19 zavrnuo proračunske "špine" i zaustavio skoro sve javne nabave pa je srezao financije za komunalnu gradnju na 52 milijuna kuna.

Ova godina je znatno bolja što se tiče turizma od 2020., a ipak stavka za komunalnu gradnju je tako oborena iz razloga što niti jedna vlast do sada nije računala s kreditom kao važnim izvorom financiranja izgradnje komunalne infrastrukture.

Naime, svi su se do sada oslanjali na prihode od komunalnih doprinosa, komunalne naknade, poreza, vodnog doprinosa... Ovaj put se čak nešto više zaradilo po tim stavkama negoli je izvorno predviđeno (na primjer, komunalni doprinos je umjesto 7,9 narastao na 30 milijuna kuna) pa je konačna stavka za komunalnu izgradnju završila na 49 milijuna.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Kad to pretvorimo u konkretne projekte, dobivamo objašnjenje zašto se u 2022. vrlo malo gradilo. Pogledajmo prvo što se sve neće raditi na neuređenim dijelovima građevinskih područja. U izgradnju javnih površina ove godine planiralo se investirati čak 69,5 milijuna kuna. No, sa Izmjenama "Programa" za tu namjenu ostalo je samo mršavih 1,4 milijuna kuna.

Nije ništa bolje ni s nerazvrstanim cestama. Planirano je u ovoj godini utrošiti 24,1 milijuna, a na koncu će ostati oko 3 milijuna kuna za ove ceste koje su u vlasništvu Grada. Javna parkirališta koja su trebala biti izgrađena na neuređenim površinama za 600 tisuća kuna pričekat će bolja vremena, jer je ta stavka završila na nula kuna.

Pogledajmo sad što je sa komunalnim građevinama na uređenijim dijelovima građevinskih područja. Tamo su nerazvrstane ceste čak skočile sa 20,3 mil. na 24,7 mil. kuna. Za javne površine iznos je dvostruko smanjen sa 1,6 milijuna na 857 tisuća. Isto je sa javnom rasvjetom koja je srezana sa 1,6 mil. na 850 tisuća kuna. Javne garaže su trebale biti financirane sa 15,4 milijuna kuna, ali od toga nema ništa, bar ove godine.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Što se tiče konkretnih investicija, lošije su prošla slabije izgrađena područja Splita. Ulici Put Žnjana je iznos smanjen sa 12,5 milijuna na 181 tisuću. Ulica Hrvatske neovisnosti je skočila sa 300 na 497 tisuća kuna, ali je zato Lovrinačka ulica sa 270 tisuća pala na 20 tisuća.

Pazdigradskoj sa spojem na Vinogradsku iznos je smanjen sa 4 milijuna na 2,1 milijuna kuna. Stavka za projekt prometnica za naselje Korešnice je smanjena sa 500 na 100 tisuća. Ostalim cestama na neizgrađenim područjima ukupno je smanjen budžet za šest milijuna kuna.

Najveće "kresanje" dogodilo se za žnjanski plato. Za uređenje platoa u 2022. bilo je predviđeno 65 milijuna, iz čega bi se financirala prometnica, prva faza gradnje, lungo mare i infrastruktura za odvodnju čitavog žnjanskog područja. Na koncu ta je stavka gotovo posve srezana na svega 350 tisuća kuna.

---

image

Žnjanski plato

Saša Burić/Cropix
---

Nešto se i povećalo

Otpalo je parkiralište u Slatinama, koje je ostalo bez 600 tisuća kuna. Za dionicu Vukovarske sredstva su sa 3 milijuna spuštena na 460 tisuća.

S druge strane, prometnice od Velebitske do Bračke ulice su "podebljane" za dva milijuna. Umjesto planiranih pet milijuna narasle su na sedam milijuna kuna. Projekt pješačke komunikacije na Žnjanu je sa 500 tisuća skočio na 2,3 milijuna. Prometnice na Dračevcu su narasle sa planiranih 500 tisuća na 3,5 milijuna kuna. Ovaj porast je možda vezan za imovinska pitanja, jer u obrazloženju piše kako treba isplatiti vlasnike.

No, Zajčeva je spuštena s 1,1 milijun na 83 tisuće kuna. Također, za gradnju potpornog zida u Dubrovačkoj sredstva su smanjena sa 4 na 3,6 milijuna. No, Tončićeva ulica je dobila pola milijuna više pa je narasla na 1,5 milijuna kuna. Također, ostale nerazvrstane prometnice na izgrađenijim područjima dobile su oko tri milijuna više za manje zahvate.

---

image

Potporni zid u Dubrovačkoj ulici 

Tom Dubravec/Cropix
---

Ovdje se može primijetiti da su generalno lošije prošli dijelovi koji su ocijenjeni kao neuređeniji dijelovi gradske periferije, jer se njima oduzelo od planiranih sredstava, dok se na nekim drugim dijelovima dodalo sredstava.

Garaža na Zvončacu je bila predviđena u ovom proračunu kao investicija sa 16 milijuna kuna, ali je završila na nula kuna. U izgradnju krematorija se ove godine neće uložiti 300 tisuća kuna.

No, zato je prebačeno 300 tisuća kuna više za privremeni autobusni kolodvor na Kopilici, čija stavka iznosi 1,7 mil. kuna. Dječje igralište na Pujankama umjesto 800 tisuća dobiva 40 tisuća kuna. Također, sredstva za dječje igralište na Trsteniku smanjena su sa 300 na 50 tisuća kuna. Ipak, na Neslanovcu je igralište dobilo nešto više od predviđenog.

Nije ovo prvi put da se mijenja Program za sektor komunalnih građevina, ali je prvi put da je toliko velika razlika između planiranog i rebalansa. Sektor komunale kad su financije u pitanju je takav da neki projekti kasne s dokumentacijom ili realizacijom pa se prebace u narednu godinu, zaštekaju imovinsko-pravni odnosi, ili se poništi javna nabava...

---

image

S

Joško Šupić/Cropix
---

Ali, u ovom slučaju, pokazalo se koliko je bilo pogrešno napumpati gradski proračun na osnovu najavljenog velikog zaduženja. Nakon što je kredit propao najveći rez doživjela je komunalna izgradnja.

Zanimljivo da je u "Prijedlogu izmjena i dopuna Programa građenja komunalne infrastrukture za 2022. godinu" najavljeno da se za iduću godinu planira ponovno ići na zaduženje, od kojeg bi se za komunalnu infrastrukturu dobilo 80 milijuna kuna, pa bi ukupni iznos za gradnju komunalnih građevina u 2023. bio 143 milijuna kuna.

---

image
Saša Burić/Cropix
------
image

Vukovarska ulica

Vladimir DugandžićCropix
------
image

Slatine
 

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Saša Burić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix Saša Burić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vladimir DugandžićCropix Tom Dubravec/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Saša Burić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Saša Burić/Cropix

Žnjanski plato

Vladimir DugandžićCropix

Vukovarska ulica

Tom Dubravec/Cropix

Potporni zid u Dubrovačkoj ulici 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splicani-evo-istine-o-gradskoj-obnovi-puljak-i-banovina-napumpali-proracun-na-osnovu-kredita-a-od-njega-nista-otpale-ceste-parkiralista-garaze-ovo-je-nezabiljezeno-1234924 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c0f5bc7843ff4adb99a1fa5cad894afd56f6457f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87ani%2C+evo+tu%C5%BEne+istine+o+obnovi+grada%3A+Puljak+i+Banovina+%E2%80%98napumpali%E2%80%98+prora%C4%8Dun+na+osnovu+kredita%2C+a+od+njega+-+ni%C5%A1ta%21+Otpale+ceste%2C+parkirali%C5%A1ta%2C+gara%C5%BEe...+Nezabilje%C5%BEeno%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicani-evo-istine-o-gradskoj-obnovi-puljak-i-banovina-napumpali-proracun-na-osnovu-kredita-a-od-njega-nista-otpale-ceste-parkiralista-garaze-ovo-je-nezabiljezeno-1234924 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicani-evo-istine-o-gradskoj-obnovi-puljak-i-banovina-napumpali-proracun-na-osnovu-kredita-a-od-njega-nista-otpale-ceste-parkiralista-garaze-ovo-je-nezabiljezeno-1234924 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SREDNJI VIJEK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitSREDNJI VIJEK

Splićani, evo tužne istine o obnovi grada: Puljak i Banovina ‘napumpali‘ proračun na osnovu kredita, a od njega - ništa! Otpale ceste, parkirališta, garaže... Nezabilježeno!

Piše Sandi Vidulić
23. listopada 2022. - 22:14

Kritičari bi mogli reći da su Ivica Puljak i njegov tim obećavali renesansu na lokalnim izborima, a da ova godina, što se tiče izgradnje komunalne infrastrukture protječe na nivou srednjeg vijeka. Naime, Grad nije krenuo u ozbiljnije zahvate na izgradnji ili rekonstrukciji prometnica, javnih površina, parkirališta, garaža...

Izgleda da se po tom pitanju puno obećavalo prije negoli se imalo osigurane novce u gradskoj blagajni. Naime, na idućoj sjednici Gradskog vijeća će se naći rebalans proračuna za ovu godinu kojim će se proračun smanjiti za 300 milijuna kuna.

Glavni razlog je što Grad nije digao kredit od 210 milijuna kuna. Krajem prošle godine kad se donosio proračun za 2022. g. pročelnica za financije Olenka Dadić kazala je kako za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 19:11