StoryEditorOCM
Splitmakedonski ročnik

Prije 32 godine u Splitu je ubijen Saša Gešovski: ‘Tu sramotu ni Saško ni njegova obitelj ni Splićani nisu zaslužili‘

Piše split sd
5. svibnja 2023. - 12:03

Sutra, 6. svibnja, bit će 32. godina od kada je tadašnji predsjednik Hrvatske unije nezavisnih sindikata za srednju Dalmaciju Jure Šundov pozvao kolege škverane da prosvjedom pred zgradom ondašnje Komande vojnopomorske oblasti, ukažu na patnje hrvatskoga naroda u Kijevu, koji se te ratne 1991. nalazio danima u okruženju. 

Škveranima su se pridružili i brojni drugi Splićani, a taj događaj se od tada svake godine obiljevažava tako da Ivica Balić, kao što je to napravio 6.svibnja 1991., na zgradu Banovine izvjesi hrvatsku zastavu.

Međutim, toga je dana došlo i do sukoba u kojemu je stradao nevini mladi makedonski ročnik Saša (Saško) Gešovski. Zajednica splitskih Makedonaca već duže vremena traži da mu se u znak sjećanja postavi spomen ploča. I građanski aktivist Marko Gaj od 2019. upozorava na to da je ubijeni vojnik JNA Sašo Gešovski zaslužio odavanje počasti kao žrtva nemilih događanja pred Banovinom u svibnju 1991. godine. Radi to i ove godine.

Javio nam je kako će se pomen ( pravoslavni crkveni obred za umrloga poslije pokopa ili na godišnjicu njegove smrti) na  Saška Gešovskog održati sutra u podne kod ulaza u zgradu Banovine, na Obali Kneza Branimira 17.

- 32 duge godine je prošlo od dana kada je poginuo vojnik Saško Gešovski, na prosvjedu održanom 06.05.1991. godine ispred zgrade Banovine. 32 duge godine boli za obitelj Gešovski. 32 duge godine na sramotu i obraz svih dosadašnjih gradonačelnika Splita koji se nisu udostojili da na primjeren način odaju počast ovom mladom nevinom čovjeku. Tu sramotu ni Saško Gešovski, ni njegova obitelj, ni građani Splita nisu zaslužili - ističe Marko Gaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:54