StoryEditor
SplitŽrtve i heroji

Kome i zašto u Splitu smeta žrtva ‘malog Makedonca‘ Saše Gešovskog? Ni kriv ni dužan stradao je tog svibnja ‘91. od metka pred Banovinom, više nije važno ni čijeg....

Piše Saša Ljubičić
13. svibnja 2022. - 21:09

Građanski aktivist Marko Gaj hrabar je čovjek. Jedan od onih koji idu tamo gdje drugi neće. I vječno pliva protiv struje. Radio je to još dok je živio u Beogradu, gdje je sudjelovao na svim prosvjedima protiv politike Slobodana Miloševića i uporno bježao od mobilizacije, jer mu se, veli, činilo suludim da netko Hrvatskoj i Sloveniji pokušava osporiti pravo na samoopredjeljenje koje je dovelo do neovisnosti nekadašnjih jugoslavenskih republika.

Marko isto čini i danas; u Splitu, gdje od 2019. upozorava na to da je ubijeni vojnik JNA Sašo Gešovski zaslužio odavanje počasti kao žrtva nemilih događanja pred Banovinom u svibnju 1991. godine.

Borci za ljudska prava Marko Gaj i Zoran Burić doživjeli su prije koju godinu napade od onih koji slave prosvjede škverana i podizanje hrvatskog stijega na nekadašnju zgradu komande vojnopomorske oblasti, a da, veli Gaj, protiv toga nisu imali ništa. Ničim, ističe, nisu željeli umanjiti važnost prosvjeda, samo podsjetiti na to da je tada izgubljen i jedan mladi život, i da se Sašo Gešovski čistom slučajnošću našao sučelice prosvjednicima koji su tražili deblokadu sela Kijeva u Vrlici.

Žrtve i heroji

– Znači, mi to uopće i nijednog trenutka nismo osporavali, dapače, neka se svečano obilježava obljetnica prosvjeda, ali komu i zašto smeta žrtva Makedonca Gešovskog, koji je služio redovni vojni rok i u tim okolnostima nesretno izgubio život? I koji ama baš ništa i nikome nije skrivio? Ići ću toliko daleko pa ću reći da nakon toliko godina postaje irelevantno čak i to od čijeg je metka Gešovski poginuo, tko je u njega pucao, ali je neshvatljivo da ni na okruglu, tridesetu obljetnicu Sašine smrti, nismo bili kadri pozvati u Split njegove roditelje, pa otkriti spomen-ploču na mjestu na kojem je poginuo – kaže Gaj.

Ove se godine na obilježavanju prosvjeda škverana pred Banovinom vihorila i makedonska zastava.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

– Da, naši sugrađani Makedonci odreda su za to da se na primjeren način obilježi mjesto pogibije. Na spomen-ploči bismo na hrvatskom i makedonskom jeziku, na latinici i ćirilici, podsjetili na ono što se dogodilo i tako, odajući počast Gešovskom, izrazili pijetet svim nevinim žrtvama koje su pale u ratovima devedesetih. Vojnik srpske nacionalnosti koji je ubijen u Trebinju jer je spašavao muslimana kojeg su batinali njegovi kolege, ili oficir iz Kaštela koji je jedini ustao protiv likvidacije Bošnjaka koje su iz vlaka izvlačili na strijeljanje, pa to platio životom, sve su to nevine žrtve rata, ali i njegovi istinski heroji. I u mojem Splitu je red da se jednom od njih, a u ime svih, oda počast spomen-pločom – veli Gaj, čiju se inicijativu ignorira godinama.

– Stvarno je neshvatljivo zašto jednom spomen-pločom ne bismo odali počast nevinoj žrtvi Gešovskog. Indikativno je da je Komisija za imena ulica, trgova i spomenike već dala pozitivno mišljenje za postavljanje spomen-ploča Torcidi i KUD-u "Jedinstvo", iako je prijedlog za "Jedinstvo" stigao u veljači ove godine, a naš za Gešovskog puno ranije. Jasno je da su članovi Komisije ignorirali zahtjev za postavljanje spomen-ploče Gešovskom – veli naš sugovornik.

Nitko se, kaže, očito ne želi zamjeriti jednom dijelu političke desnice koja ne želi komemorirati Saškovu žrtvu, iako većina političara i građana nema ništa protiv toga.

– Mislim da su čak za vrijeme gradonačelnika Željka Keruma i Ive Baldasara gradske vlasti spominjale da bi trebalo na neki način obilježiti pogibiju Gešovskog, ali to se ni do danas nije dogodilo. Premda imamo jasnu potporu Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i Društva Makedonaca iz Splita, Grad nas očito ignorira, iako su o ovoj inicijativi obaviješteni svi vijećnici i čelnici Splita – veli Marko Gaj.

Korak unatrag

image

jn jnjn

Ako ništa, ove godine nitko nije napao Gaja i one koji misle da bi se prilikom obilježavanja prosvjeda škverana i drugih radnika i građana Splita protiv blokade Kijeva od strane JNA trebalo minutom šutnje nakloniti i nevinoj žrtvi Saše Gešovskog.

– Bilo je policije u civilu. Čak sam im i zahvalio što su osiguravali red i mir. Ama baš ničim se ne bi umanjilo prosvjede pred Banovinom kad bi se odala počast ubijenom Gešovskom. Nije mi jasno kako to neki nikako ne mogu ili ne žele shvatiti – kaže Marko Gaj, koji se slaže s konstatacijom da smo u tom smislu, odmakom vremena, napravili čak i korak unatrag.

Naime, splitski su gradski oci nakon tragedije koja se dogodila u Splitu 1991. otišli u Makedoniju izraziti sućut obitelji, a danas, trideset i jednu godinu nakon tog nemilog događaja, u vezi s nesretnim Gešovskim, što se političkog establišmenta tiče, vlada zavjet šutnje.

Spomen-ploču, osim građanskih aktivista iz nevladinih udruga, ne spominje nijedna stranka ni kandidat ili kandidatkinja za mjesto gradonačelnika, makar kao perifernu temu. Kao i u slučaju heroine Palmine Piplović, pojedinci nevinu ljudsku žrtvu pokušavaju promatrati kroz ideološke naočale, iako ni u slučaju antifašistkinje Palmine ni u smrti Saše Gešovskog nema političkih, a kamoli ideoloških natruha.

– Kamo sreće da prevlada razum i da se malog Makedonca prisjetimo spomen-pločom na zgradi Banovine. Iskreno se nadam da će za ovu inicijativu nova vlast, ma tko je činio, imati sluha – poručuje Marko Gaj. Iz njegovih usta u uši gradskih otaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 03:28