stdClass Object ( [id] => 1313134 [title] => Apsurd u Splitu! Šaranje po fasadama i dalje se ne kažnjava, od nas je bolja čak i Albanija. Ovako su oni to riješili [alias] => ovakve-apsurde-ima-samo-split-skrabanje-po-fasadama-i-dalje-se-ne-kaznjava-ali-se-kaznjavaju-stanari-ako-ih-ne-ciste [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovih dana vlasnici nekretnine u Ulici Domovinskog rata br. 53 u kojoj se nalaze poslovnice "Hrvatske pošte" i "Iskona" obojili su dio fasade koji je bio išaran velikim grafitima. No, pitura se nije, tako reći, ni osušila, a već su na zidu počeli kao korov nicati novi grafiti. Preko puta pošte u Ulici Domovinskog rata u travnju je na zidu bila "skica" grafita, koji je dovršen ovih dana.

---

image
Sandi Vidulić
---

Ovo ne bi trebalo čuditi iz dva razloga. Jedan je taj što se po Splitu nesmiljeno šaraju grafiti, pa bi bilo čudnije da je ova zgrada nakon uređenja pročelja ostala netaknuta.

Drugi ozbiljniji razlog je taj što se u Splitu odlukama o komunalnom redu ne kažnjava grafitere koji devastiraju tuđu imovinu. Naime, niti Odluka o komunalnom redu koju je donio gradonačelnik Andro Krstulović Opara 2020. nije predviđala kaznu za šaranje grafita izvan A zone. A niti Odluka koja je donijeta u vrijeme sadašnje vlasti ne predviđa kazne za počinitelje koji šaraju grafite izvan A zone.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Zanimljivo je kako je do ovog došlo. Naime, u Oparinoj Odluci stoji u članku 5. stavak 2. da je zabranjeno šarati grafite. Ali se u prekršajnim odredbama ne spominje taj stavak, pa komunalni redari nisu imali osnovu da naplaćuju kazne. Kod Puljkove Odluke je bila slična stvar, u članku 23. točka 4. zabranjeno je šarati grafite, osim gdje dopusti gradska vlast, ali se u prekršajnim odredbama ne spominje točka 4. iz članka 23. pa opet nema kazne za grafitere.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

U travnju ove godine smo o ovome pisali. Pitali smo se je li dva propusta čine pravilo u popuštanju prema grafiterima koji su se neviđeno raspojasali. Tada nam je pročelnica za komunalu Leona Grgić rekla kako se radi o "lapsusu" u Odluci o komunalnom redu koji će se ispraviti.

- Hvala na ukazanom, vidjela sam i ja sad. U pravu ste, došlo je do lapsusa i isto će se ispraviti - najavila je 21. travnja pročelnica Grgić. No, ništa se od tada nije dogodilo. Odnosno, "događao" se čitavo vrijeme neometan rad grafitera. Tako je, primjerice, preko puta pošte u Ulici Domovinskog rata u travnju na zidu uz kafić koji se preuređuje bila započeta "skica" grafita, a oveći grafit je nedavno dovršen.

---

image

Leona Grgić

Joško Šupić/Cropix
---

U međuvremenu, dogodio se obrat. Ugostitelji su uspjeli žalbom oboriti Odluku o komunalnom redu jer je bio prekratak rok za javno savjetovanje. Istu odluku koja je oborena gradska služba, ne čekajući odluku gradonačelnika, poslala na ponovno javno savjetovanje. U njoj nije ispravljena greška koja je onemogućavala da se kažnjava grafitere.

Unatoč toj izjavi i obećanju pročelnice Grgić, završila je javna rasprava o nacrtu Odluke o komunalnom redu, a po onome što u njoj piše, ispada da su grafiteri i dalje nedodirljivi.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Ali, to se ne odnosi na stanare-vlasnike. Po Oparinoj i Puljkovoj Odluci o komunalnom redu (ova druga još nije službena) vlasnici i korisnici moraju održavati uredna pročelja, ako ne, onda im slijede kazne. Ovo se počelo primjenjivati u prosincu 2018. kad je "Stanouprava" počela slati račune građanima u Gundulićevoj.

Tada su se oni upitali hoće li cijelu pričuvu trošiti na uklanjanje grafita i da li bi bilo najbolje osnovati tvrtku za uklanjanje grafita?

Pogledali smo odluke o komunalnom redu Dubrovnika, Zadra, Šibenika i Makarske, ispada da je Split jedini grad u kojem nije predviđeno kažnjavanje grafitera. Boje li se u Splitu gradske vlasti  zamjeriti Torcidi pa ih zato ne žele kažnjavati?

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Leoni Grgić smo poslali pitanje zašto bi se od vlasnika, korisnika i posjednika zgrada i objekata tražilo da fasade održavaju urednima, ako Grad neće kažnjavati one koji devastiraju fasade? Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Sociolog mr. Mirko Petrić ocjenjuje stanje sa grafitima kao neodrživo. Napominje kako je Split postao negativna perjanica po ovom pitanju jer daleko prednjači pred drugim gradovima na obali. Ali, napominje da se ne može vlasnike zgrada i objekata kažnjavati zbog toga što su njihove fasade išarane od strane grafitera.

- Građani nemaju ingerencije uredovati na javnim površinama i sprječavati grafitere. Nismo u Texasu, pa čak niti na privatnom posjedu ne možete uzeti pušku i upucati uljeza.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Grad i policija moraju poduzeti sustavnu i ozbiljnu akciju da zaštite imovinu građana kad su u pitanju onečišćenja fasada. Ne znam što je razlog da se ne želi sankcionirati nekolicinu grafitera, koje ne bi bio problem otkriti, jer je riječ o nekoliko "potpisa" koji se ponavljaju po fasadama - smatra Petrić.

Poplava grafita na fasadama unosi kod građana jednu dozu besperspektivnosti i bezakonja, napominje Petrić i dodaje da tako propadaju gradovi, kao Detroit. Kad se na nepovoljne ekonomske parametre doda još vizualni osjećaj da je grad nešto što je neuredno i neodržavano, da to nitko ne može sankcionirati, onda to stvara još veći osjećaj besperspektivnosti kod ljudi.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

- U knjizi "Točka preokreta" Malcom Gladwel opisuje grafite kao jedan od simbola besperspektivnog stanja. Za takve situacije govori o nečem što zove sindrom razbijenog prozora. U njujorškoj podzemnoj željeznici su ljudi stalno razbijali prozore. Kad je jedan razbijeni prozor, to stvara osjećaj da nešto ne valja.

Kad netko razbije još jedan, osjećaj je još gori. Svaki prazni prozor vuče još deset njih da se razbiju. Način na koji su u New Yorku to rješavali, bio je kad se razbije prozor, oni stave staklo. Kad se napiše grafit, oni obrišu grafit.

To stvara osjećaj točke preokreta. Točka preokreta o kojoj govori Gladwel može ići u dva smjera. Može ići u u smislu produbljivanja nepovjerenja u gradsku vlast, besperspektivnosti, nereda i bezakonja. Ali, može se jednom sustavnom gradskom akcijom vratiti povjerenje građana da stvari mogu krenuti u pozitivnom smjeru.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Tako se može spriječiti erozija javnog povjerenja. Jedna ozbiljna akcija u rješavanju grafita doprinijela bi da građani počnu osjećati da je značajniji pozitivni pomak moguć. Dakle, imala bi znatno veći učinak i na širi život grada i preokretanje postojećeg stanja kojeg mnogi osjećaju posve besperspektivnim, da ne kažem bezizlaznim - ističe Petrić.

---

image

Mirko Petrić

Paun Paunović/Cropix
---

- Jordan Peterson je na Tik Toku naveo kao primjer Albaniju. Glavni grad te zemlje bio je pun grafita. Onda se policija organizirala, identificirala grafitere, nije s njima strogo postupala, nego im je dala mjesto gdje to mogu raditi i nigdje drugdje. I to se sredilo. Fasade su očišćene i ne stvaraju psihički šum građanima.

To nije nemoguće riješiti, ali netko mora ozbiljno pokrenuti akciju. Na žalost se moramo uspoređivati s Albanijom, koja je zemlja s puno više problema od nas, ali je Tirana ovaj uspjela riješiti - zaključuje mr. Mirko Petrić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PALI NA POPRAVNOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PALI NA POPRAVNOM 2 0 6834 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-07 13:42:19 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-08 15:27:24 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2023-08-08 04:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovakve apsurde ima samo Split! Škrabanje po fasadama i dalje se ne kažnjava, ali se kažnjavaju stanari ako ih ne čiste [metakey] => grafiti, Odluka o komunalnom redu, Leona Grgić, Mirko Petrić, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403756.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403849.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403848.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403847.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403846.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403845.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403843.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403842.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403841.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403840.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403839.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403838.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403837.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403835.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403834.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403832.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403831.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403830.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403829.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403828.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/18045154.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403753.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403754.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25403755.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/07\/25104198.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sandi Viduli\u0107","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Sandi Viduli\u0107","Sandi Viduli\u0107","Sandi Viduli\u0107","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","

Mirko Petri\u0107<\/p>","","","","

Leona Grgi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_25403756_1920.jpg":"1920x1080","k_25403756_1280.jpg":"1280x1280","k_25403756_1024.jpg":"1024x1024","k_25403756_640.jpg":"640x640","k_25403756_480.jpg":"480x480","k_25403756_340.jpg":"340x340","k_25403756_220.jpg":"220x220","o_25403756_1280.jpg":"1280x720","o_25403756_1024.jpg":"1024x576","o_25403756_640.jpg":"640x360","o_25403756_480.jpg":"480x270","o_25403756_340.jpg":"340x191","o_25403756_220.jpg":"220x123","h_25403756_1280.jpg":"1280x854","h_25403756_1024.jpg":"1024x683","h_25403756_640.jpg":"640x427","h_25403756_480.jpg":"480x320","h_25403756_340.jpg":"340x227","h_25403756_220.jpg":"220x147","pp_25403756_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403756_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403756_640.jpg":"640x814","pp_25403756_480.jpg":"480x611","pp_25403756_340.jpg":"340x432","pp_25403756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1193","hd_25403849_1920.jpg":"1920x1080","k_25403849_1280.jpg":"1280x1280","k_25403849_1024.jpg":"1024x1024","k_25403849_640.jpg":"640x640","k_25403849_480.jpg":"480x480","k_25403849_340.jpg":"340x340","k_25403849_220.jpg":"220x220","o_25403849_1280.jpg":"1280x795","o_25403849_1024.jpg":"1024x636","o_25403849_640.jpg":"640x397","o_25403849_480.jpg":"480x298","o_25403849_340.jpg":"340x211","o_25403849_220.jpg":"220x136","h_25403849_1280.jpg":"1280x854","h_25403849_1024.jpg":"1024x683","h_25403849_640.jpg":"640x427","h_25403849_480.jpg":"480x320","h_25403849_340.jpg":"340x227","h_25403849_220.jpg":"220x147","pp_25403849_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403849_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403849_640.jpg":"640x814","pp_25403849_480.jpg":"480x611","pp_25403849_340.jpg":"340x432","pp_25403849_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_25403848_1920.jpg":"1920x1080","k_25403848_1280.jpg":"1280x1280","k_25403848_1024.jpg":"1024x1024","k_25403848_640.jpg":"640x640","k_25403848_480.jpg":"480x480","k_25403848_340.jpg":"340x340","k_25403848_220.jpg":"220x220","o_25403848_1280.jpg":"1280x824","o_25403848_1024.jpg":"1024x659","o_25403848_640.jpg":"640x412","o_25403848_480.jpg":"480x309","o_25403848_340.jpg":"340x219","o_25403848_220.jpg":"220x141","h_25403848_1280.jpg":"1280x854","h_25403848_1024.jpg":"1024x683","h_25403848_640.jpg":"640x427","h_25403848_480.jpg":"480x320","h_25403848_340.jpg":"340x227","h_25403848_220.jpg":"220x147","pp_25403848_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403848_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403848_640.jpg":"640x814","pp_25403848_480.jpg":"480x611","pp_25403848_340.jpg":"340x432","pp_25403848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1133","hd_25403847_1920.jpg":"1920x1080","k_25403847_1280.jpg":"1280x1280","k_25403847_1024.jpg":"1024x1024","k_25403847_640.jpg":"640x640","k_25403847_480.jpg":"480x480","k_25403847_340.jpg":"340x340","k_25403847_220.jpg":"220x220","o_25403847_1280.jpg":"1280x755","o_25403847_1024.jpg":"1024x604","o_25403847_640.jpg":"640x377","o_25403847_480.jpg":"480x283","o_25403847_340.jpg":"340x200","o_25403847_220.jpg":"220x129","h_25403847_1280.jpg":"1280x854","h_25403847_1024.jpg":"1024x683","h_25403847_640.jpg":"640x427","h_25403847_480.jpg":"480x320","h_25403847_340.jpg":"340x227","h_25403847_220.jpg":"220x147","pp_25403847_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403847_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403847_640.jpg":"640x814","pp_25403847_480.jpg":"480x611","pp_25403847_340.jpg":"340x432","pp_25403847_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2278","hd_25403846_1920.jpg":"1920x1080","k_25403846_1280.jpg":"1280x1280","k_25403846_1024.jpg":"1024x1024","k_25403846_640.jpg":"640x640","k_25403846_480.jpg":"480x480","k_25403846_340.jpg":"340x340","k_25403846_220.jpg":"220x220","o_25403846_1280.jpg":"1280x1518","o_25403846_1024.jpg":"1024x1214","o_25403846_640.jpg":"640x759","o_25403846_480.jpg":"480x569","o_25403846_340.jpg":"340x403","o_25403846_220.jpg":"220x261","h_25403846_1280.jpg":"1280x854","h_25403846_1024.jpg":"1024x683","h_25403846_640.jpg":"640x427","h_25403846_480.jpg":"480x320","h_25403846_340.jpg":"340x227","h_25403846_220.jpg":"220x147","pp_25403846_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403846_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403846_640.jpg":"640x814","pp_25403846_480.jpg":"480x611","pp_25403846_340.jpg":"340x432","pp_25403846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1178","hd_25403845_1920.jpg":"1920x1080","k_25403845_1280.jpg":"1280x1280","k_25403845_1024.jpg":"1024x1024","k_25403845_640.jpg":"640x640","k_25403845_480.jpg":"480x480","k_25403845_340.jpg":"340x340","k_25403845_220.jpg":"220x220","o_25403845_1280.jpg":"1280x785","o_25403845_1024.jpg":"1024x628","o_25403845_640.jpg":"640x392","o_25403845_480.jpg":"480x294","o_25403845_340.jpg":"340x208","o_25403845_220.jpg":"220x134","h_25403845_1280.jpg":"1280x854","h_25403845_1024.jpg":"1024x683","h_25403845_640.jpg":"640x427","h_25403845_480.jpg":"480x320","h_25403845_340.jpg":"340x227","h_25403845_220.jpg":"220x147","pp_25403845_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403845_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403845_640.jpg":"640x814","pp_25403845_480.jpg":"480x611","pp_25403845_340.jpg":"340x432","pp_25403845_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x988","hd_25403843_1920.jpg":"1920x1080","k_25403843_1280.jpg":"1280x1280","k_25403843_1024.jpg":"1024x1024","k_25403843_640.jpg":"640x640","k_25403843_480.jpg":"480x480","k_25403843_340.jpg":"340x340","k_25403843_220.jpg":"220x220","o_25403843_1280.jpg":"1280x658","o_25403843_1024.jpg":"1024x526","o_25403843_640.jpg":"640x329","o_25403843_480.jpg":"480x247","o_25403843_340.jpg":"340x174","o_25403843_220.jpg":"220x113","h_25403843_1280.jpg":"1280x854","h_25403843_1024.jpg":"1024x683","h_25403843_640.jpg":"640x427","h_25403843_480.jpg":"480x320","h_25403843_340.jpg":"340x227","h_25403843_220.jpg":"220x147","pp_25403843_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403843_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403843_640.jpg":"640x814","pp_25403843_480.jpg":"480x611","pp_25403843_340.jpg":"340x432","pp_25403843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1060","hd_25403842_1920.jpg":"1920x1080","k_25403842_1280.jpg":"1280x1280","k_25403842_1024.jpg":"1024x1024","k_25403842_640.jpg":"640x640","k_25403842_480.jpg":"480x480","k_25403842_340.jpg":"340x340","k_25403842_220.jpg":"220x220","o_25403842_1280.jpg":"1280x706","o_25403842_1024.jpg":"1024x565","o_25403842_640.jpg":"640x353","o_25403842_480.jpg":"480x265","o_25403842_340.jpg":"340x187","o_25403842_220.jpg":"220x121","h_25403842_1280.jpg":"1280x854","h_25403842_1024.jpg":"1024x683","h_25403842_640.jpg":"640x427","h_25403842_480.jpg":"480x320","h_25403842_340.jpg":"340x227","h_25403842_220.jpg":"220x147","pp_25403842_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403842_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403842_640.jpg":"640x814","pp_25403842_480.jpg":"480x611","pp_25403842_340.jpg":"340x432","pp_25403842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1092","hd_25403841_1920.jpg":"1920x1080","k_25403841_1280.jpg":"1280x1280","k_25403841_1024.jpg":"1024x1024","k_25403841_640.jpg":"640x640","k_25403841_480.jpg":"480x480","k_25403841_340.jpg":"340x340","k_25403841_220.jpg":"220x220","o_25403841_1280.jpg":"1280x728","o_25403841_1024.jpg":"1024x582","o_25403841_640.jpg":"640x364","o_25403841_480.jpg":"480x273","o_25403841_340.jpg":"340x193","o_25403841_220.jpg":"220x125","h_25403841_1280.jpg":"1280x854","h_25403841_1024.jpg":"1024x683","h_25403841_640.jpg":"640x427","h_25403841_480.jpg":"480x320","h_25403841_340.jpg":"340x227","h_25403841_220.jpg":"220x147","pp_25403841_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403841_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403841_640.jpg":"640x814","pp_25403841_480.jpg":"480x611","pp_25403841_340.jpg":"340x432","pp_25403841_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1153","hd_25403840_1920.jpg":"1920x1080","k_25403840_1280.jpg":"1280x1280","k_25403840_1024.jpg":"1024x1024","k_25403840_640.jpg":"640x640","k_25403840_480.jpg":"480x480","k_25403840_340.jpg":"340x340","k_25403840_220.jpg":"220x220","o_25403840_1280.jpg":"1280x768","o_25403840_1024.jpg":"1024x614","o_25403840_640.jpg":"640x384","o_25403840_480.jpg":"480x288","o_25403840_340.jpg":"340x204","o_25403840_220.jpg":"220x132","h_25403840_1280.jpg":"1280x854","h_25403840_1024.jpg":"1024x683","h_25403840_640.jpg":"640x427","h_25403840_480.jpg":"480x320","h_25403840_340.jpg":"340x227","h_25403840_220.jpg":"220x147","pp_25403840_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403840_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403840_640.jpg":"640x814","pp_25403840_480.jpg":"480x611","pp_25403840_340.jpg":"340x432","pp_25403840_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1111","hd_25403839_1920.jpg":"1920x1080","k_25403839_1280.jpg":"1280x1280","k_25403839_1024.jpg":"1024x1024","k_25403839_640.jpg":"640x640","k_25403839_480.jpg":"480x480","k_25403839_340.jpg":"340x340","k_25403839_220.jpg":"220x220","o_25403839_1280.jpg":"1280x740","o_25403839_1024.jpg":"1024x592","o_25403839_640.jpg":"640x370","o_25403839_480.jpg":"480x277","o_25403839_340.jpg":"340x196","o_25403839_220.jpg":"220x127","h_25403839_1280.jpg":"1280x854","h_25403839_1024.jpg":"1024x683","h_25403839_640.jpg":"640x427","h_25403839_480.jpg":"480x320","h_25403839_340.jpg":"340x227","h_25403839_220.jpg":"220x147","pp_25403839_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403839_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403839_640.jpg":"640x814","pp_25403839_480.jpg":"480x611","pp_25403839_340.jpg":"340x432","pp_25403839_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1027","hd_25403838_1920.jpg":"1920x1080","k_25403838_1280.jpg":"1280x1280","k_25403838_1024.jpg":"1024x1024","k_25403838_640.jpg":"640x640","k_25403838_480.jpg":"480x480","k_25403838_340.jpg":"340x340","k_25403838_220.jpg":"220x220","o_25403838_1280.jpg":"1280x684","o_25403838_1024.jpg":"1024x547","o_25403838_640.jpg":"640x342","o_25403838_480.jpg":"480x256","o_25403838_340.jpg":"340x181","o_25403838_220.jpg":"220x117","h_25403838_1280.jpg":"1280x854","h_25403838_1024.jpg":"1024x683","h_25403838_640.jpg":"640x427","h_25403838_480.jpg":"480x320","h_25403838_340.jpg":"340x227","h_25403838_220.jpg":"220x147","pp_25403838_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403838_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403838_640.jpg":"640x814","pp_25403838_480.jpg":"480x611","pp_25403838_340.jpg":"340x432","pp_25403838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1133","hd_25403837_1920.jpg":"1920x1080","k_25403837_1280.jpg":"1280x1280","k_25403837_1024.jpg":"1024x1024","k_25403837_640.jpg":"640x640","k_25403837_480.jpg":"480x480","k_25403837_340.jpg":"340x340","k_25403837_220.jpg":"220x220","o_25403837_1280.jpg":"1280x755","o_25403837_1024.jpg":"1024x604","o_25403837_640.jpg":"640x377","o_25403837_480.jpg":"480x283","o_25403837_340.jpg":"340x200","o_25403837_220.jpg":"220x129","h_25403837_1280.jpg":"1280x854","h_25403837_1024.jpg":"1024x683","h_25403837_640.jpg":"640x427","h_25403837_480.jpg":"480x320","h_25403837_340.jpg":"340x227","h_25403837_220.jpg":"220x147","pp_25403837_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403837_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403837_640.jpg":"640x814","pp_25403837_480.jpg":"480x611","pp_25403837_340.jpg":"340x432","pp_25403837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x877","hd_25403835_1920.jpg":"1920x1080","k_25403835_1280.jpg":"1280x1280","k_25403835_1024.jpg":"1024x1024","k_25403835_640.jpg":"640x640","k_25403835_480.jpg":"480x480","k_25403835_340.jpg":"340x340","k_25403835_220.jpg":"220x220","o_25403835_1280.jpg":"1280x584","o_25403835_1024.jpg":"1024x467","o_25403835_640.jpg":"640x292","o_25403835_480.jpg":"480x219","o_25403835_340.jpg":"340x155","o_25403835_220.jpg":"220x100","h_25403835_1280.jpg":"1280x854","h_25403835_1024.jpg":"1024x683","h_25403835_640.jpg":"640x427","h_25403835_480.jpg":"480x320","h_25403835_340.jpg":"340x227","h_25403835_220.jpg":"220x147","pp_25403835_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403835_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403835_640.jpg":"640x814","pp_25403835_480.jpg":"480x611","pp_25403835_340.jpg":"340x432","pp_25403835_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x770","hd_25403834_1920.jpg":"1920x1080","k_25403834_1280.jpg":"1280x1280","k_25403834_1024.jpg":"1024x1024","k_25403834_640.jpg":"640x640","k_25403834_480.jpg":"480x480","k_25403834_340.jpg":"340x340","k_25403834_220.jpg":"220x220","o_25403834_1280.jpg":"1280x513","o_25403834_1024.jpg":"1024x410","o_25403834_640.jpg":"640x256","o_25403834_480.jpg":"480x192","o_25403834_340.jpg":"340x136","o_25403834_220.jpg":"220x88","h_25403834_1280.jpg":"1280x854","h_25403834_1024.jpg":"1024x683","h_25403834_640.jpg":"640x427","h_25403834_480.jpg":"480x320","h_25403834_340.jpg":"340x227","h_25403834_220.jpg":"220x147","pp_25403834_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403834_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403834_640.jpg":"640x814","pp_25403834_480.jpg":"480x611","pp_25403834_340.jpg":"340x432","pp_25403834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1105","hd_25403832_1920.jpg":"1920x1080","k_25403832_1280.jpg":"1280x1280","k_25403832_1024.jpg":"1024x1024","k_25403832_640.jpg":"640x640","k_25403832_480.jpg":"480x480","k_25403832_340.jpg":"340x340","k_25403832_220.jpg":"220x220","o_25403832_1280.jpg":"1280x736","o_25403832_1024.jpg":"1024x589","o_25403832_640.jpg":"640x368","o_25403832_480.jpg":"480x276","o_25403832_340.jpg":"340x195","o_25403832_220.jpg":"220x126","h_25403832_1280.jpg":"1280x854","h_25403832_1024.jpg":"1024x683","h_25403832_640.jpg":"640x427","h_25403832_480.jpg":"480x320","h_25403832_340.jpg":"340x227","h_25403832_220.jpg":"220x147","pp_25403832_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403832_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403832_640.jpg":"640x814","pp_25403832_480.jpg":"480x611","pp_25403832_340.jpg":"340x432","pp_25403832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1077","hd_25403831_1920.jpg":"1920x1080","k_25403831_1280.jpg":"1280x1280","k_25403831_1024.jpg":"1024x1024","k_25403831_640.jpg":"640x640","k_25403831_480.jpg":"480x480","k_25403831_340.jpg":"340x340","k_25403831_220.jpg":"220x220","o_25403831_1280.jpg":"1280x718","o_25403831_1024.jpg":"1024x574","o_25403831_640.jpg":"640x359","o_25403831_480.jpg":"480x269","o_25403831_340.jpg":"340x190","o_25403831_220.jpg":"220x123","h_25403831_1280.jpg":"1280x854","h_25403831_1024.jpg":"1024x683","h_25403831_640.jpg":"640x427","h_25403831_480.jpg":"480x320","h_25403831_340.jpg":"340x227","h_25403831_220.jpg":"220x147","pp_25403831_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403831_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403831_640.jpg":"640x814","pp_25403831_480.jpg":"480x611","pp_25403831_340.jpg":"340x432","pp_25403831_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1193","hd_25403830_1920.jpg":"1920x1080","k_25403830_1280.jpg":"1280x1280","k_25403830_1024.jpg":"1024x1024","k_25403830_640.jpg":"640x640","k_25403830_480.jpg":"480x480","k_25403830_340.jpg":"340x340","k_25403830_220.jpg":"220x220","o_25403830_1280.jpg":"1280x795","o_25403830_1024.jpg":"1024x636","o_25403830_640.jpg":"640x397","o_25403830_480.jpg":"480x298","o_25403830_340.jpg":"340x211","o_25403830_220.jpg":"220x136","h_25403830_1280.jpg":"1280x854","h_25403830_1024.jpg":"1024x683","h_25403830_640.jpg":"640x427","h_25403830_480.jpg":"480x320","h_25403830_340.jpg":"340x227","h_25403830_220.jpg":"220x147","pp_25403830_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403830_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403830_640.jpg":"640x814","pp_25403830_480.jpg":"480x611","pp_25403830_340.jpg":"340x432","pp_25403830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1458","hd_25403829_1920.jpg":"1920x1080","k_25403829_1280.jpg":"1280x1280","k_25403829_1024.jpg":"1024x1024","k_25403829_640.jpg":"640x640","k_25403829_480.jpg":"480x480","k_25403829_340.jpg":"340x340","k_25403829_220.jpg":"220x220","o_25403829_1280.jpg":"1280x972","o_25403829_1024.jpg":"1024x777","o_25403829_640.jpg":"640x486","o_25403829_480.jpg":"480x364","o_25403829_340.jpg":"340x258","o_25403829_220.jpg":"220x167","h_25403829_1280.jpg":"1280x854","h_25403829_1024.jpg":"1024x683","h_25403829_640.jpg":"640x427","h_25403829_480.jpg":"480x320","h_25403829_340.jpg":"340x227","h_25403829_220.jpg":"220x147","pp_25403829_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403829_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403829_640.jpg":"640x814","pp_25403829_480.jpg":"480x611","pp_25403829_340.jpg":"340x432","pp_25403829_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x891","hd_25403828_1920.jpg":"1920x1080","k_25403828_1280.jpg":"1280x1280","k_25403828_1024.jpg":"1024x1024","k_25403828_640.jpg":"640x640","k_25403828_480.jpg":"480x480","k_25403828_340.jpg":"340x340","k_25403828_220.jpg":"220x220","o_25403828_1280.jpg":"1280x594","o_25403828_1024.jpg":"1024x475","o_25403828_640.jpg":"640x297","o_25403828_480.jpg":"480x222","o_25403828_340.jpg":"340x157","o_25403828_220.jpg":"220x102","h_25403828_1280.jpg":"1280x854","h_25403828_1024.jpg":"1024x683","h_25403828_640.jpg":"640x427","h_25403828_480.jpg":"480x320","h_25403828_340.jpg":"340x227","h_25403828_220.jpg":"220x147","pp_25403828_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403828_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403828_640.jpg":"640x814","pp_25403828_480.jpg":"480x611","pp_25403828_340.jpg":"340x432","pp_25403828_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1365","hd_18045154_1920.jpg":"1920x1080","k_18045154_1280.jpg":"1280x1280","k_18045154_1024.jpg":"1024x1024","k_18045154_640.jpg":"640x640","k_18045154_480.jpg":"480x480","k_18045154_340.jpg":"340x340","k_18045154_220.jpg":"220x220","o_18045154_1280.jpg":"1280x910","o_18045154_1024.jpg":"1024x728","o_18045154_640.jpg":"640x455","o_18045154_480.jpg":"480x341","o_18045154_340.jpg":"340x241","o_18045154_220.jpg":"220x156","h_18045154_1280.jpg":"1280x854","h_18045154_1024.jpg":"1024x683","h_18045154_640.jpg":"640x427","h_18045154_480.jpg":"480x320","h_18045154_340.jpg":"340x227","h_18045154_220.jpg":"220x147","pp_18045154_1280.jpg":"1280x1628","pp_18045154_1024.jpg":"1024x1303","pp_18045154_640.jpg":"640x814","pp_18045154_480.jpg":"480x611","pp_18045154_340.jpg":"340x432","pp_18045154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25403753_1920.jpg":"1920x1080","k_25403753_1280.jpg":"1280x1280","k_25403753_1024.jpg":"1024x1024","k_25403753_640.jpg":"640x640","k_25403753_480.jpg":"480x480","k_25403753_340.jpg":"340x340","k_25403753_220.jpg":"220x220","o_25403753_1280.jpg":"1280x720","o_25403753_1024.jpg":"1024x576","o_25403753_640.jpg":"640x360","o_25403753_480.jpg":"480x270","o_25403753_340.jpg":"340x191","o_25403753_220.jpg":"220x123","h_25403753_1280.jpg":"1280x854","h_25403753_1024.jpg":"1024x683","h_25403753_640.jpg":"640x427","h_25403753_480.jpg":"480x320","h_25403753_340.jpg":"340x227","h_25403753_220.jpg":"220x147","pp_25403753_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403753_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403753_640.jpg":"640x814","pp_25403753_480.jpg":"480x611","pp_25403753_340.jpg":"340x432","pp_25403753_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_25403754_1920.jpg":"1920x1080","k_25403754_1280.jpg":"1280x1280","k_25403754_1024.jpg":"1024x1024","k_25403754_640.jpg":"640x640","k_25403754_480.jpg":"480x480","k_25403754_340.jpg":"340x340","k_25403754_220.jpg":"220x220","o_25403754_1280.jpg":"1280x720","o_25403754_1024.jpg":"1024x576","o_25403754_640.jpg":"640x360","o_25403754_480.jpg":"480x270","o_25403754_340.jpg":"340x191","o_25403754_220.jpg":"220x123","h_25403754_1280.jpg":"1280x854","h_25403754_1024.jpg":"1024x683","h_25403754_640.jpg":"640x427","h_25403754_480.jpg":"480x320","h_25403754_340.jpg":"340x227","h_25403754_220.jpg":"220x147","pp_25403754_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403754_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403754_640.jpg":"640x814","pp_25403754_480.jpg":"480x611","pp_25403754_340.jpg":"340x432","pp_25403754_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25403755_1920.jpg":"1920x1080","k_25403755_1280.jpg":"1280x1280","k_25403755_1024.jpg":"1024x1024","k_25403755_640.jpg":"640x640","k_25403755_480.jpg":"480x480","k_25403755_340.jpg":"340x340","k_25403755_220.jpg":"220x220","o_25403755_1280.jpg":"1280x720","o_25403755_1024.jpg":"1024x576","o_25403755_640.jpg":"640x360","o_25403755_480.jpg":"480x270","o_25403755_340.jpg":"340x191","o_25403755_220.jpg":"220x123","h_25403755_1280.jpg":"1280x854","h_25403755_1024.jpg":"1024x683","h_25403755_640.jpg":"640x427","h_25403755_480.jpg":"480x320","h_25403755_340.jpg":"340x227","h_25403755_220.jpg":"220x147","pp_25403755_1280.jpg":"1280x1628","pp_25403755_1024.jpg":"1024x1303","pp_25403755_640.jpg":"640x814","pp_25403755_480.jpg":"480x611","pp_25403755_340.jpg":"340x432","pp_25403755_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1450","hd_25104198_1920.jpg":"1920x1080","k_25104198_1280.jpg":"1280x1280","k_25104198_1024.jpg":"1024x1024","k_25104198_640.jpg":"640x640","k_25104198_480.jpg":"480x480","k_25104198_340.jpg":"340x340","k_25104198_220.jpg":"220x220","o_25104198_1280.jpg":"1280x966","o_25104198_1024.jpg":"1024x773","o_25104198_640.jpg":"640x483","o_25104198_480.jpg":"480x362","o_25104198_340.jpg":"340x256","o_25104198_220.jpg":"220x166","h_25104198_1280.jpg":"1280x854","h_25104198_1024.jpg":"1024x683","h_25104198_640.jpg":"640x427","h_25104198_480.jpg":"480x320","h_25104198_340.jpg":"340x227","h_25104198_220.jpg":"220x147","pp_25104198_1280.jpg":"1280x1628","pp_25104198_1024.jpg":"1024x1303","pp_25104198_640.jpg":"640x814","pp_25104198_480.jpg":"480x611","pp_25104198_340.jpg":"340x432","pp_25104198_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15458613 Threads: 4 Questions: 3197612423 Slow queries: 7193207 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235926732 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ovakve-apsurde-ima-samo-split-skrabanje-po-fasadama-i-dalje-se-ne-kaznjava-ali-se-kaznjavaju-stanari-ako-ih-ne-ciste-1313134 [printLink] => /split/ovakve-apsurde-ima-samo-split-skrabanje-po-fasadama-i-dalje-se-ne-kaznjava-ali-se-kaznjavaju-stanari-ako-ih-ne-ciste-1313134?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 451059 [name] => grafiti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grafiti [link] => /tag/grafiti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 486413 [name] => Odluka o komunalnom redu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odluka-o-komunalnom-redu [link] => /tag/odluka-o-komunalnom-redu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 695194 [name] => Leona Grgić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-25 16:29:45 [main_article_id] => 0 [alias] => leona-grgic [link] => /tag/leona-grgic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 356075 [name] => mirko petrić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirko-petric [link] => /tag/mirko-petric ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PALI NA POPRAVNOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Apsurd u Splitu! Šaranje po fasadama i dalje se ne kažnjava, od nas je bolja čak i Albanija. Ovako su oni to riješili [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403756.jpg [galleryCount] => 25 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sandi Vidulić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403756.jpg [title] => Sandi Vidulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403849.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403848.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403847.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403846.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403845.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403843.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403842.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403841.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403840.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403839.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403838.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403837.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403835.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403834.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403832.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403831.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403830.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403829.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403828.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/18045154.jpg [title] =>

Mirko Petrić

Paun Paunović/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403753.jpg [title] => Sandi Vidulić ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403754.jpg [title] => Sandi Vidulić ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25403755.jpg [title] => Sandi Vidulić ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/07/25104198.jpg [title] =>

Leona Grgić

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovih dana vlasnici nekretnine u Ulici Domovinskog rata br. 53 u kojoj se nalaze poslovnice "Hrvatske pošte" i "Iskona" obojili su dio fasade koji je bio išaran velikim grafitima. No, pitura se nije, tako reći, ni osušila, a već su na zidu počeli kao korov nicati novi grafiti. Preko puta pošte u Ulici Domovinskog rata u travnju je na zidu bila "skica" grafita, koji je dovršen ovih dana.

---

image
Sandi Vidulić
---

Ovo ne bi trebalo čuditi iz dva razloga. Jedan je taj što se po Splitu nesmiljeno šaraju grafiti, pa bi bilo čudnije da je ova zgrada nakon uređenja pročelja ostala netaknuta.

Drugi ozbiljniji razlog je taj što se u Splitu odlukama o komunalnom redu ne kažnjava grafitere koji devastiraju tuđu imovinu. Naime, niti Odluka o komunalnom redu koju je donio gradonačelnik Andro Krstulović Opara 2020. nije predviđala kaznu za šaranje grafita izvan A zone. A niti Odluka koja je donijeta u vrijeme sadašnje vlasti ne predviđa kazne za počinitelje koji šaraju grafite izvan A zone.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Zanimljivo je kako je do ovog došlo. Naime, u Oparinoj Odluci stoji u članku 5. stavak 2. da je zabranjeno šarati grafite. Ali se u prekršajnim odredbama ne spominje taj stavak, pa komunalni redari nisu imali osnovu da naplaćuju kazne. Kod Puljkove Odluke je bila slična stvar, u članku 23. točka 4. zabranjeno je šarati grafite, osim gdje dopusti gradska vlast, ali se u prekršajnim odredbama ne spominje točka 4. iz članka 23. pa opet nema kazne za grafitere.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

U travnju ove godine smo o ovome pisali. Pitali smo se je li dva propusta čine pravilo u popuštanju prema grafiterima koji su se neviđeno raspojasali. Tada nam je pročelnica za komunalu Leona Grgić rekla kako se radi o "lapsusu" u Odluci o komunalnom redu koji će se ispraviti.

- Hvala na ukazanom, vidjela sam i ja sad. U pravu ste, došlo je do lapsusa i isto će se ispraviti - najavila je 21. travnja pročelnica Grgić. No, ništa se od tada nije dogodilo. Odnosno, "događao" se čitavo vrijeme neometan rad grafitera. Tako je, primjerice, preko puta pošte u Ulici Domovinskog rata u travnju na zidu uz kafić koji se preuređuje bila započeta "skica" grafita, a oveći grafit je nedavno dovršen.

---

image

Leona Grgić

Joško Šupić/Cropix
---

U međuvremenu, dogodio se obrat. Ugostitelji su uspjeli žalbom oboriti Odluku o komunalnom redu jer je bio prekratak rok za javno savjetovanje. Istu odluku koja je oborena gradska služba, ne čekajući odluku gradonačelnika, poslala na ponovno javno savjetovanje. U njoj nije ispravljena greška koja je onemogućavala da se kažnjava grafitere.

Unatoč toj izjavi i obećanju pročelnice Grgić, završila je javna rasprava o nacrtu Odluke o komunalnom redu, a po onome što u njoj piše, ispada da su grafiteri i dalje nedodirljivi.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Ali, to se ne odnosi na stanare-vlasnike. Po Oparinoj i Puljkovoj Odluci o komunalnom redu (ova druga još nije službena) vlasnici i korisnici moraju održavati uredna pročelja, ako ne, onda im slijede kazne. Ovo se počelo primjenjivati u prosincu 2018. kad je "Stanouprava" počela slati račune građanima u Gundulićevoj.

Tada su se oni upitali hoće li cijelu pričuvu trošiti na uklanjanje grafita i da li bi bilo najbolje osnovati tvrtku za uklanjanje grafita?

Pogledali smo odluke o komunalnom redu Dubrovnika, Zadra, Šibenika i Makarske, ispada da je Split jedini grad u kojem nije predviđeno kažnjavanje grafitera. Boje li se u Splitu gradske vlasti  zamjeriti Torcidi pa ih zato ne žele kažnjavati?

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Leoni Grgić smo poslali pitanje zašto bi se od vlasnika, korisnika i posjednika zgrada i objekata tražilo da fasade održavaju urednima, ako Grad neće kažnjavati one koji devastiraju fasade? Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Sociolog mr. Mirko Petrić ocjenjuje stanje sa grafitima kao neodrživo. Napominje kako je Split postao negativna perjanica po ovom pitanju jer daleko prednjači pred drugim gradovima na obali. Ali, napominje da se ne može vlasnike zgrada i objekata kažnjavati zbog toga što su njihove fasade išarane od strane grafitera.

- Građani nemaju ingerencije uredovati na javnim površinama i sprječavati grafitere. Nismo u Texasu, pa čak niti na privatnom posjedu ne možete uzeti pušku i upucati uljeza.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Grad i policija moraju poduzeti sustavnu i ozbiljnu akciju da zaštite imovinu građana kad su u pitanju onečišćenja fasada. Ne znam što je razlog da se ne želi sankcionirati nekolicinu grafitera, koje ne bi bio problem otkriti, jer je riječ o nekoliko "potpisa" koji se ponavljaju po fasadama - smatra Petrić.

Poplava grafita na fasadama unosi kod građana jednu dozu besperspektivnosti i bezakonja, napominje Petrić i dodaje da tako propadaju gradovi, kao Detroit. Kad se na nepovoljne ekonomske parametre doda još vizualni osjećaj da je grad nešto što je neuredno i neodržavano, da to nitko ne može sankcionirati, onda to stvara još veći osjećaj besperspektivnosti kod ljudi.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

- U knjizi "Točka preokreta" Malcom Gladwel opisuje grafite kao jedan od simbola besperspektivnog stanja. Za takve situacije govori o nečem što zove sindrom razbijenog prozora. U njujorškoj podzemnoj željeznici su ljudi stalno razbijali prozore. Kad je jedan razbijeni prozor, to stvara osjećaj da nešto ne valja.

Kad netko razbije još jedan, osjećaj je još gori. Svaki prazni prozor vuče još deset njih da se razbiju. Način na koji su u New Yorku to rješavali, bio je kad se razbije prozor, oni stave staklo. Kad se napiše grafit, oni obrišu grafit.

To stvara osjećaj točke preokreta. Točka preokreta o kojoj govori Gladwel može ići u dva smjera. Može ići u u smislu produbljivanja nepovjerenja u gradsku vlast, besperspektivnosti, nereda i bezakonja. Ali, može se jednom sustavnom gradskom akcijom vratiti povjerenje građana da stvari mogu krenuti u pozitivnom smjeru.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Tako se može spriječiti erozija javnog povjerenja. Jedna ozbiljna akcija u rješavanju grafita doprinijela bi da građani počnu osjećati da je značajniji pozitivni pomak moguć. Dakle, imala bi znatno veći učinak i na širi život grada i preokretanje postojećeg stanja kojeg mnogi osjećaju posve besperspektivnim, da ne kažem bezizlaznim - ističe Petrić.

---

image

Mirko Petrić

Paun Paunović/Cropix
---

- Jordan Peterson je na Tik Toku naveo kao primjer Albaniju. Glavni grad te zemlje bio je pun grafita. Onda se policija organizirala, identificirala grafitere, nije s njima strogo postupala, nego im je dala mjesto gdje to mogu raditi i nigdje drugdje. I to se sredilo. Fasade su očišćene i ne stvaraju psihički šum građanima.

To nije nemoguće riješiti, ali netko mora ozbiljno pokrenuti akciju. Na žalost se moramo uspoređivati s Albanijom, koja je zemlja s puno više problema od nas, ali je Tirana ovaj uspjela riješiti - zaključuje mr. Mirko Petrić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sandi Vidulić Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Paun Paunović/Cropix Sandi Vidulić Sandi Vidulić Sandi Vidulić Joško Šupić/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Mirko Petrić

Joško Šupić/Cropix

Leona Grgić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ovakve-apsurde-ima-samo-split-skrabanje-po-fasadama-i-dalje-se-ne-kaznjava-ali-se-kaznjavaju-stanari-ako-ih-ne-ciste-1313134 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dad8d30491e31f13655bba77690f76bc4feaa0e9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Apsurd+u+Splitu%21+%C5%A0aranje+po+fasadama+i+dalje+se+ne+ka%C5%BEnjava%2C+od+nas+je+bolja+%C4%8Dak+i+Albanija.+Ovako+su+oni+to+rije%C5%A1ili&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fovakve-apsurde-ima-samo-split-skrabanje-po-fasadama-i-dalje-se-ne-kaznjava-ali-se-kaznjavaju-stanari-ako-ih-ne-ciste-1313134 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fovakve-apsurde-ima-samo-split-skrabanje-po-fasadama-i-dalje-se-ne-kaznjava-ali-se-kaznjavaju-stanari-ako-ih-ne-ciste-1313134 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PALI NA POPRAVNOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitPALI NA POPRAVNOM

Apsurd u Splitu! Šaranje po fasadama i dalje se ne kažnjava, od nas je bolja čak i Albanija. Ovako su oni to riješili

Piše Sandi Vidulić
8. kolovoza 2023. - 06:40

Ovih dana vlasnici nekretnine u Ulici Domovinskog rata br. 53 u kojoj se nalaze poslovnice "Hrvatske pošte" i "Iskona" obojili su dio fasade koji je bio išaran velikim grafitima. No, pitura se nije, tako reći, ni osušila, a već su na zidu počeli kao korov nicati novi grafiti. Preko puta pošte u Ulici Domovinskog rata u travnju je na zidu bila "skica" grafita, koji je dovršen ovih dana.

image
Sandi Vidulić

Ovo ne bi trebalo čuditi iz dva razloga. Jedan je taj što se po Splitu nesmiljeno šaraju grafiti, pa bi bilo čudnije da je ova zgrada nakon uređenja pročelja ostala netaknuta.

Drugi ozbiljniji razlog je taj što se u Splitu odlukama o komunalnom redu ne kažnjava grafitere koji devastiraju tuđu imovinu. Naime, niti Odluka o komunalnom redu koju je donio gradonačelnik Andro Krstulović Opara 2020. nije predviđala kaznu za šaranje grafita izvan A zone. A niti Odluka koja je donijeta u vrijeme sadašnje vlasti ne predviđa kazne za počinitelje koji šaraju grafite izvan A zone.

image
Joško Šupić/Cropix

Zanimljivo je kako je do ovog došlo. Naime, u Oparinoj Odluci stoji u članku 5. stavak 2. da je zabranjeno šarati grafite. Ali se u prekršajnim odredbama ne spominje taj stavak, pa komunalni redari nisu imali osnovu da naplaćuju kazne. Kod Puljkove Odluke je bila slična stvar, u članku 23. točka 4. zabranjeno je šarati grafite, osim gdje dopusti gradska vlast, ali se u prekršajnim odredbama ne spominje točka 4. iz članka 23. pa opet nema kazne za grafitere.

image
Joško Šupić/Cropix

U travnju ove godine smo o ovome pisali. Pitali smo se je li dva propusta čine pravilo u popuštanju prema grafiterima koji su se neviđeno raspojasali. Tada nam je pročelnica za komunalu Leona Grgić rekla kako se radi o "lapsusu" u Odluci o komunalnom redu koji će se ispraviti.

- Hvala na ukazanom, vidjela sam i ja sad. U pravu ste, došlo je do lapsusa i isto će se ispraviti - najavila je 21. travnja pročelnica Grgić. No, ništa se od tada nije dogodilo. Odnosno, "događao" se čitavo vrijeme neometan rad grafitera. Tako je, primjerice, preko puta pošte u Ulici Domovinskog rata u travnju na zidu uz kafić koji se preuređuje bila započeta "skica" grafita, a oveći grafit je nedavno dovršen.

image

Leona Grgić

Joško Šupić/Cropix

U međuvremenu, dogodio se obrat. Ugostitelji su uspjeli žalbom oboriti Odluku o komunalnom redu jer je bio prekratak rok za javno savjetovanje. Istu odluku koja je oborena gradska služba, ne čekajući odluku gradonačelnika, poslala na ponovno javno savjetovanje. U njoj nije ispravljena greška koja je onemogućavala da se kažnjava grafitere.

Unatoč toj izjavi i obećanju pročelnice Grgić, završila je javna rasprava o nacrtu Odluke o komunalnom redu, a po onome što u njoj piše, ispada da su grafiteri i dalje nedodirljivi.

image
Joško Šupić/Cropix

Ali, to se ne odnosi na stanare-vlasnike. Po Oparinoj i Puljkovoj Odluci o komunalnom redu (ova druga još nije službena) vlasnici i korisnici moraju održavati uredna pročelja, ako ne, onda im slijede kazne. Ovo se počelo primjenjivati u prosincu 2018. kad je "Stanouprava" počela slati račune građanima u Gundulićevoj.

Tada su se oni upitali hoće li cijelu pričuvu trošiti na uklanjanje grafita i da li bi bilo najbolje osnovati tvrtku za uklanjanje grafita?

Pogledali smo odluke o komunalnom redu Dubrovnika, Zadra, Šibenika i Makarske, ispada da je Split jedini grad u kojem nije predviđeno kažnjavanje grafitera. Boje li se u Splitu gradske vlasti  zamjeriti Torcidi pa ih zato ne žele kažnjavati?

image
Joško Šupić/Cropix

Leoni Grgić smo poslali pitanje zašto bi se od vlasnika, korisnika i posjednika zgrada i objekata tražilo da fasade održavaju urednima, ako Grad neće kažnjavati one koji devastiraju fasade? Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Sociolog mr. Mirko Petrić ocjenjuje stanje sa grafitima kao neodrživo. Napominje kako je Split postao negativna perjanica po ovom pitanju jer daleko prednjači pred drugim gradovima na obali. Ali, napominje da se ne može vlasnike zgrada i objekata kažnjavati zbog toga što su njihove fasade išarane od strane grafitera.

- Građani nemaju ingerencije uredovati na javnim površinama i sprječavati grafitere. Nismo u Texasu, pa čak niti na privatnom posjedu ne možete uzeti pušku i upucati uljeza.

image
Joško Šupić/Cropix

Grad i policija moraju poduzeti sustavnu i ozbiljnu akciju da zaštite imovinu građana kad su u pitanju onečišćenja fasada. Ne znam što je razlog da se ne želi sankcionirati nekolicinu grafitera, koje ne bi bio problem otkriti, jer je riječ o nekoliko "potpisa" koji se ponavljaju po fasadama - smatra Petrić.

Poplava grafita na fasadama unosi kod građana jednu dozu besperspektivnosti i bezakonja, napominje Petrić i dodaje da tako propadaju gradovi, kao Detroit. Kad se na nepovoljne ekonomske parametre doda još vizualni osjećaj da je grad nešto što je neuredno i neodržavano, da to nitko ne može sankcionirati, onda to stvara još veći osjećaj besperspektivnosti kod ljudi.

image
Joško Šupić/Cropix

- U knjizi "Točka preokreta" Malcom Gladwel opisuje grafite kao jedan od simbola besperspektivnog stanja. Za takve situacije govori o nečem što zove sindrom razbijenog prozora. U njujorškoj podzemnoj željeznici su ljudi stalno razbijali prozore. Kad je jedan razbijeni prozor, to stvara osjećaj da nešto ne valja.

Kad netko razbije još jedan, osjećaj je još gori. Svaki prazni prozor vuče još deset njih da se razbiju. Način na koji su u New Yorku to rješavali, bio je kad se razbije prozor, oni stave staklo. Kad se napiše grafit, oni obrišu grafit.

To stvara osjećaj točke preokreta. Točka preokreta o kojoj govori Gladwel može ići u dva smjera. Može ići u u smislu produbljivanja nepovjerenja u gradsku vlast, besperspektivnosti, nereda i bezakonja. Ali, može se jednom sustavnom gradskom akcijom vratiti povjerenje građana da stvari mogu krenuti u pozitivnom smjeru.

image
Joško Šupić/Cropix

Tako se može spriječiti erozija javnog povjerenja. Jedna ozbiljna akcija u rješavanju grafita doprinijela bi da građani počnu osjećati da je značajniji pozitivni pomak moguć. Dakle, imala bi znatno veći učinak i na širi život grada i preokretanje postojećeg stanja kojeg mnogi osjećaju posve besperspektivnim, da ne kažem bezizlaznim - ističe Petrić.

image

Mirko Petrić

Paun Paunović/Cropix

- Jordan Peterson je na Tik Toku naveo kao primjer Albaniju. Glavni grad te zemlje bio je pun grafita. Onda se policija organizirala, identificirala grafitere, nije s njima strogo postupala, nego im je dala mjesto gdje to mogu raditi i nigdje drugdje. I to se sredilo. Fasade su očišćene i ne stvaraju psihički šum građanima.

To nije nemoguće riješiti, ali netko mora ozbiljno pokrenuti akciju. Na žalost se moramo uspoređivati s Albanijom, koja je zemlja s puno više problema od nas, ali je Tirana ovaj uspjela riješiti - zaključuje mr. Mirko Petrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 09:14