StoryEditorOCM
Splitpune kašete

Napravili smo đir po splitskoj Peškariji, nema čega nije bilo; konačno je stigla omiljena delicija, imamo i recept...

Piše Mia Uzinić
15. ožujka 2024. - 11:33

"U po´marča sipa i komarča", tako barem kaže stara izreka, iako se čini da je jutros na splitskoj peškariji prevladavala uzgojena komarča koja ide za 11 eura, a onu divlju smo vidjeli tek na nekoliko banaka. Njezina cijena se uglavnom kreće oko 30 eura. 

image
Joško Šupić/Cropix

Sipe i komarče, s prvim nagovještajima proljetnog vremena dolaze bliže obali pa ih je tada lakše uloviti. Već s "prvi aprila, sipa se u kraj zbila", a "prvi maja, sipa dalje kraja". Sipe svakako na peškariji ima, cijena joj se kreće od 25 do 30 eura. 

image
Joško Šupić/Cropix

Srdela ide po standardnoj cijeni od četiri eura po kilu, a najslađa je kad ih u kilu ima 16 -17 komada. Palamida je 12 eura, list šest, mol od pet do 11 eura, pauk deset, cipal osam, tabinja od četiri do sedam, morski pas 13 eura, gavuni su 14, a ima i škarama koji ide za deset eura.

image
Joško Šupić/Cropix

Patarača je 15 eura, trlja od pijeska pet-šest eura, salpa deset, grdobina 16 do 20, lignje od 23 do 25, fratar 30, zubatac 30, škarpina od 30 do 50, šampjer ispod 50 teško, a škampi od 35 do 50 eura za one još žive. 

image
Joško Šupić/Cropix

Na jednom banku pronašli smo i murinu, kažu nam da je u rimsko doba bila najcjenjenija riba, a da je njezino meso boje mlade teletine. Njezin ugriz poprilično je bolan radi čega nije na dobrom glasu, ali u tradicionalnoj kuhinji postoje brojni recepti za pripremu ove ribe. 

image

Ugor je s Murinom u rodu

Joško Šupić/Cropix

Ipak smo, u skladu sa stađunom, danas odlučili s vama podijelit recept za pripremu crnog rižota. Sipe operite u morskoj vodi, odstranite im kost i ogulite kožu, a crnilo iz mjehura odvojite i sačuvajte. U posudu stavite maslinovo ulje, narezanu kapulu i usitnjeni češnjak pa kad sve zažuti, dodajte sipu i vino.

image
Joško Šupić/Cropix

Dinstajte na laganoj vatri dok sipa ne omekša. Kada omekša, držite je još desetak minuta na laganoj vatri, a onda dodajte crnilo, nasjeckani peršini i rižu. Dolijevajte riblji temeljac kako riža bude kupila vodu. Kada riža bude kuhana al dente, dodajte malo maslinovog ulja i poklopljeno kuhajte još četiri do pet minuta. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:38