StoryEditorOCM
SplitUoči sjednice GV-a

Matijević: ‘Ova vlast nema niti jedan svoj veliki projekt za Grad Split. Ne zna gdje će s novcima, pa ih je oročila‘

Piše Tanja Gattin
19. listopada 2023. - 00:21

Gradska vijećnica HGS-a Lidija Bekavac je na pretprošloj sjednici  Gradskog vijeća održanoj 7. rujna postavila pitanje gradonačelniku Ivici Puljku je li istina da je Grad Split oročio 10 milijuna eura.

Za sjednicu koja je zakazana za četvrtak, stigao je odgovor nadležne pročelnice. Taj odgovor je kratak i jasan, a glasi - da.

Povod za ponovno spominjanje oročavanja znatnih sredstava od strane Grada je i izvješće o radu Gradonačelnika Grada Splita za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine, koje se nalazi na dnevnom redu sutrašnje sjednice.

Jakov Prkić iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju i bivši predsjednik Gradskog vijeća, kazuje da oročenje tolikih sredstava govori o nesposobnosti sadašnje gradske vlasti da neke stvari realizira, odnosno o njihovim krivim prioritetima. 

- Očito ni za ono za što su namijenili ta sredstva nisu bili u stanju realizirati. To je najbolji primjer kako ova gradska vlast nije u stanju dobro planirati i nije u stanju realizirati ono što je isplanirala, a isplanirali su loše i zato nisu u stanju realizirati.   

Nevjerojatno je da gradonačelnik nije u stanju potrošiti sredstva za nešto što je trebao isplanirati. Ovo je najslabija realizacija gradskih sredstava od Keruma naovamo. Mislim da je to porazno. Ako ništa drugo, mogli su otkupljivati zemlju za ceste – za Bračku, Zajčevu..., a nisu to napravili – oštar jer Jakov Prkić.

Davor Matijević, gradski vijećnik SDP-a, ističe da je veliki problem što Puljak nema projekte za Grad Split.

- Grad dobro stoji financijski, međutim evidentan je nedostatak projekata. Gradska vlast koja je u stanju oročiti 100 milijuna kuna, odnosno oko 13 milijuna eura, ima velik problem s nedostatkom projekata.

S obzirom na to da je Ivici Puljku prošlo već pola mandata, siguran sam da niti jedan novi gradski projekt ova administracija neće moći pokrenuti jer to traje, svi projekti imaju svoj ciklus realizacije, a njima je prošlo jako puno vremena – kaže Matijević.

Napominje kako je sasvim nejasno zašto se podizao onoliki kredit ako se pokazalo da oni imaju problema s izvršenjem i ovog proračuna, odnosno da nisu u stanju potrošiti ni sredstva koja su im na raspolaganju. 

Tako da ponovo postaje sumnjiva priča, naglašava Matijević, oko onog rekordnog zaduženja. 

- Dio planiranog kredita ide za projekt Žnjan, no oni još ne znaju koliko. Nadalje, za projekte koje su naveli da će se financirati iz tog kredita ne postoji niti jedna građevinska dozvola, a većina projekata nema ni idejno rješenje.

Tako da je sadašnja vlast pisala popis lijepih želja. Na primjer, među projektima je navela izgradnju garaže na Blatinama, a za to treba izmijeniti GUP i srušiti toplanu da bi se moglo realizirati tu garažu. Oni se zadužuju za takve projekte koji još ne postoje! 

Matijević nastavlja da se čak i projekti koje je ova vlast naslijedila od prošlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare ne realiziraju primjerenom brzinom. Neki od tih projekata su izgradnja dječjeg vrtića na Pujankama, Žnjan i Tehnološki centar na Dračevcu koji, kaže naš sugovornik, isto kasni. 

- Za projekt Žnjan još nisu dobili sve građevinske dozvole, a pri procjeni vrijednosti radova pogriješili su za 30 posto. S druge strane, baš zbog toga što su bili spori dočekali su rast cijena energenata i građevinskog materijala, tako da je rast vrijednost radova njihova krivica.

- Projekt tehnološkog centra na Dračevcu je u tijeku. To je bio spreman projekt, pa čak i tu uspijevaju kasniti. Gradi se i bit će gotov za pola godine, to je još nabolje što nisu uspjeli upropastiti. To su projekti koje su preuzeli od ranije vlasti i ni njih nisu uspjeli  završiti. 

Ovo što oni planiraju širiti vrtiće, to je radio i Andro Krstulović Opara, ali to nisu projekti. Projekt bi bio nova škola, a toga nema. Projekt je vrtić na Pujankama za koji još ne znamo u kojoj je fazi, a to su još mali projekti. Ova vlast nema niti jedan svoj veliki projekt za Grad Split.

Problem je što sadašnja vlast doslovno niti jedan projekt novi nije uspjela pokrenuti, a kamoli da bi bio u fazi nekakve realizacije. Ne znaju gdje će s novcima, pa su oročili sredstva - zaključuje Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 14:43