StoryEditorOCM
SplitO čemu oni pričaju

Imamo komentar Grada na temu užasnog mučenja pasa s Puta Orišca: ‘Poduzeli smo sve, sutra ćemo pse zaštititi od sunca‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
14. lipnja 2024. - 18:31

Iz Grada Splita je jučer, nakon beskrajnog dvomjesečnog čekanja i ignoriranja brojnih novinarskih pitanja na temu nelegalne farme pas na Putu Orišca, stigao njihov komentar u kojem ističu kako su učinili iznimne napore na zbrinjavanju nesretnih životinja. Navode i kako Grad Split od početka krizne situacije s napuštenim životinjama, po rješenju Državnog inspektorata provodi sve raspoložive radnje i korake vezane uz njihovo zbrinjavanje. Ističu kako su se u toj situaciji psi zatekli nebrigom vlasnika.

- Istog dana uputili smo zahtjev za ponudom ovlaštenim skloništima koja nam mogu osigurati sve traženo iz naloga inspektorata. Prihvaćena je ponuda najpovoljnijeg ponuditelja, Animalis Centruma, koji je isti dan počeo voditi brigu o oduzetim životinjama, uz nadzor i upute Državnog inspektorata. Od prvog dana kontinuirano se provodi hranjenje i napajanje pasa, veterinarski pregled i hitne stručno - zaštitne radnje stručne osobe. Izvršena je potrebna sterilizacija 6 ženki, privremeno je zbrinuto nekoliko životinja u ovlaštena skloništa u Dubrovniku, Rijeci, Zadru i Zagrebu, odobreno je mikročipiranje pasa koji su ostali na lokaciji – navodi se u njihovom promptnom odgovoru, očito isprovociranom kolanjem užasavajućih, mučnih fotografija obješenog psa u kompleksu na Putu Orišca.

image
Prijatelji životinja

Pa iz Grada napominju i kako su pronašli česticu u svom vlasništvu, započeli s uređenjem privremenog skloništa za oduzete pse na području Karepovca. Pojašnjavaju kako je uređenje u završnoj fazi, te očekuju da će privremeno sklonište za zbrinjavanje životinja biti spremno u roku od 20-ak dana. Brzinski su otvorili dušu javnosti i potvrdili namjeru još jednog svog grandioznog poduhvata...

- Po traženju Veterinarske inspekcije sutra će se psi zaštititi od sunca na lokaciji gdje se sada nalaze, a do njihovog preseljenja na privremeno sklonište za privremeno oduzete pse – poručili su iz Grada.

image
Ante Čizmić/Cropix

Podsjećamo, dva mjeseca Gradu postavljamo pitanja što se događa na Putu Orišca. Konstantno su nas ignorirali, usprkos svim našim nastojanjima da javnost sazna istinu. A ona je užasna. Tek kada su u javnosti izašle uznemirujuće fotografije izmučenih, gladnih, bolesnih pasa, među njima i jednog uginulog kojeg su pronašli obješenog na kućicu, iz Grada Splita su odlučili brzinski pobrojati što su napravili. Ako je ovo sve, onda je čudo da su životinje na Putu Orišca uspjele do sada preživjeti u ovako nemogućim uvjetima, uz ovoliku lošu skrb.

Sutra, to bi značilo u subotu 15. lipnja, iz Grada su potvrdili da će nesretne životinje zaštititi od sunca. Ljeto, žega, nesnosne vrućine su u Dalmaciji već davno počele, no ni nadležni veterinar ni stručna osoba koji se u gradskom mailu spominju,to do sada u obilasku pasa nisu primijetili. Da jesu, da su ubrojili i ostale muke, javnost ovih dana ne bi svjedočila alarmantnim slikama iz mučilišta životinja na Putu Orišca.

image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 18:31