StoryEditorOCM
SplitKULTURNO DOBRO

Jeste li vidjeli novi klub u Marmontovoj? Splićani kažu da je samo za strance, a ugostitelji otkrivaju koliko se troši

Piše Božidar Lončar
26. lipnja 2023. - 07:33

U centru Splitu, u Marmontovoj 9, na mjestu gdje je nekoć bila trgovina "Bershka", a prije toga svašta, pa i kultna zalogajnica "Bastion", krajem travnja je otvoren ugostiteljski objekt naziva "Boiler Arts and Culture". Tijekom gradnje kluba Splićani su, zapravo ona šačica njih koja se još nije odselila iz centra, strahovali da će ih dokrajčiti buka još jednog noćnog kluba, no čini se da nije tako strašno.

- Glazba zaista nije preglasna, čak i njihovi gosti ne proizvode preglasnu buku kad izađu, ali ipak cijelu noć odjekuje zvuk basa - otkrili su nam susjedi "Boilera".

Nekolicina Splićana koji su se tamo zabavili svjedoče da su se osjećali kao stranci u vlastitom gradu.

image
Paun Paunović/Cropix

- Nije to za naš džep, samo za odlikaše. Otišli smo jer smo bili radoznali, ali tamo je 90 posto stranaca. Sve je u centru Splita podređeno njima. Grad nema nikakvu strategiju da zadrži domaće ljude u jezgri. Mi nemamo više gdje u centru kupiti ni najosnovnije stvari za život, za to moramo na periferiju... Nejasno mi je zašto se nisu propisali uvjeti po kojima nešto može otvoriti u zaštićenoj gradskoj jezgri, zašto Grad nije dao povlaštenu najamninu tradicionalnim obrtima - požalila nam se mlada Splićanka koja je nedavno noćni izlazak s prijateljicama završila na tom mjestu.

Tvrtka "Yellow dot" d.o.o. je 21. travnja 2023. za objekt na lokaciji ishodila rješenje od Upravnog odjela za turizam i pomorstvo o ispunjavanju minimalnih uvjeta za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u objektu vrste bistro i noćni klub. Pravilnik iz 2014. nalaže da bistro s ispunjenim minimalnim uvjetima može usluživati pića i hladna i topla jela dok noćni klub uz navedeno može biti klupskog tipa površine najmanje 100 metara četvornih.

image
Paun Paunovic/Cropix

Minimalni uvjeti koji bistro mora imati su prostorija za usluživanje gostiju, točionik, prostor za pripremanje jela i priručni prostor za čuvanje hrane i pića. Noćni klub bi trebao imati prostoriju za usluživanje gostiju s točionikom, izložbenu rashladnu vitrinu za posluživanje jela, prostor za ples, garderobu za goste i izvođače programa s umivaonikom i tuš-kupaonicama ako se u klubu izvode artistički i zabavni programi.

- Buka je testirana po projektu tvrtke "Decibel", zastupnika američkog patenta, na staklenom pročelju je izmjereno 78 decibela dok je na unutrašnjoj strani 82 decibela - odgovorili su nam iz marketing tima "Yellow dot" d.o.o. 

Ni traga od Grada

Iz Županije nam odgovaraju da pravo na uvid u spise imaju stranke u postupku i osobe koje dokažu pravni interes, no pravo žalbe imaju samo stranke u postupku. U upravnom postupku Grad Split nije bio stranka u postupku, istaknuli su u Banovini:

- S obzirom na to da se radi o upravnom postupku koji vodi Županija, Grad nema pravo žalbe jer nije stranka u postupku, ali će provjeriti mogućnost pokretanja revizije – odgovorila nam je Leona Grgić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne poslove.

image

Leona Grgić

Joško Šupić/Cropix

Zato nas je zanimalo koje su to točno bile stranke u upravnom postupku. Županija nas je usmjerila prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti:

- Primjerak izvršnih rješenja dostavlja se nadležnom uredu turističke i sanitarne inspekcije, tijelu državne uprave nadležnom za porezni sustav i tijelu državne uprave nadležnom za poslove statistike – navedeno je u odgovoru Splitsko-dalmatinske županije. 

Objekt se nalazi na katastarskoj čestici 10960/1 u zoni „A”, upisane u registar kulturnih dobara pod broj Z-3778 naziva „Kulturno povijesna cjelina grada Splita”. Dana 15. svibnja Ministarstvo kulture izdalo je prethodno odobrenje društvu "Yellow dot" d.o.o. radi promjene djelatnosti iz trgovačke u ugostiteljsku – „neklasično posluživanje hrane i pića”.

- Koncept s jedinstvenom kombinacijom Gastro Entertainmenta. Mjesto gdje se okupljaju različite skupine kreativnih ljudi na pozitivan način. Uz potrošnju od 11,24 eura po artiklu ne surađuje s "Pub Crawl" turistima - objasnili su nam iz marketing tima "Yellow Apple" d.o.o.

Iz Grada nam odgovaraju da prilikom izdavanja odobrenja konzervatora nije zatraženo prethodno mišljenje gradonačelnika Ivice Puljka. O tome je li bilo kontakta s Gradom iz marketing tima "Yellow dot" d.o.o. nismo dobili komentar.

image
Paun Paunovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:35